Ons huis staat al 2 jaar te koop en ik vrees dat er nog wel eens 2 jaar bij kan komen. We hebben nu met de makelaar en de bank besproken om het evt te gaan verhuren om vast in onze toekomstige woonplaats te gaan wonen, ook huren dan. Iemand hier ervaring mee? Hoe is je dat bevallen? Wat komt er allemaal bij kijken? Was het prima te regelen of een hoop gedoe?
Ik ken alleen 2 vervelende voorbeelden. Beide met uiteindelijk een wietplantage en heel veel schade en gedoe. Mn zus en zwager hebben hun woning verhuurd. Was iemand via via. Opeens betaalde die geen huur meer en moesten ze incasso bureau inschakelen en nu bleek er zelfs een wietplantage in te zitten en heel veel schade. Ze twijfelen ook ten zeerste om het ooit weer te verhuren.
Administratief is het een crime. Heel veel papierwerk, gedoe en regelwerk etc. Verder kom je er altijd minder uit dan dat je er in gegaan bent - qua kosten dan. Wanneer je 900 euro (bijvoorbeeld) aan hypotheekkosten hebt, dan kom je bekaaid af wanneer de huurders slechts 500 euro betalen - dus quit speel je nooit. Ook moet je goed uitkijken dat je fatsoenlijke mensen hebt, want de huurbescherming is tegenwoordig zo dat je niet zomaar mensen eruit kunt zetten bij niet betalen, asociaal gedrag, overlast of wat ook. Ook wanneer je een koper hebt, moet je de wetgeving in acht nemen, bladiebladiebla gedoe gedoe gedoe Maar wanneer je huurders hebt; is het wel fijn als je niet maandelijks dubbele lasten hoeft te dragen, zoals wij in eerste instantie hadden. Je maakt dan nog steeds financieel verlies, maar 500 euro per maand is nog altijd minder verlies dan 900 euro per maand.
Mijn schoonouders verhuren aan expats.. Is dat een idee? Jij verhuurd je huis voor een bepaald bedrag aan een gespecialiseerd bedrijf incl gwl. Zij verhuren het dan en zorgen voor onderhoud enz. Ik weet niet over welke plaats het gaat maar er is veel vraag naar.
Dit is niet helemaal waar. Mijn vriend verhuurd zijn huis op zijn voorwaarden. Dit is in eerste instantie een jaar contract. Als verhuurder heb je een opzegtermijn van 2 maanden. Hij verhuurd het precies voor het bedrag wat zijn maandelijkse kosten zijn. In dit geval gaat dat om iets meer dan 1300 euro. Jij verhuurd het huis dus het kan op jouw voorwaarden. Zorg er alleen voor dat het goed en duidelijk in het contract staat.
Wacht maar totdat de hel losbreekt en jouw vriend van zijn huurders af moet. Wedden dat het niet volgens zijn voorwaarden kan? Sla de rechten van huurders er maar eens op na. Het kan wel tot een half jaar rompslomp duren voordat huurders eruit gezet mogen worden. Wanneer de huurders kwaad willen; trek je als verhuurder ALTIJD aan het verkeerde eind.
Dit klopt. Heb ik uitgezocht toen ik zelf huurder was. Zelfs als je huurcontract af is gelopen kunnen ze je er nog niet zomaar uitzetten! Huurders worden aan alle kanten gesteund.
Klopt, tenzij het zwart op wit staat. We hebben het namelijk al eens gehad en doordat het juist in het contract stond, wat door beide was getekend, stonden wij in ons recht. Onze huurders weten precies hoe en wat. Er worden in mijn schoonfamilie zoveel huizen en appartementen verhuurd dat we inmiddels wel weten wat we moeten doen. Daarom zorg echt voor een juist contract. Als huurder sta je inderdaad in je recht als je 3 opeenvolgende maanden per bank huur hebt betaald (dit bij een niet juist contract). Als huurder heb je standaard een opzegtermijn van 1 maand en als verhuurder van 2 maanden.
Hier in onze omgeving een stel dat hun appartement heeft verhuurd, maar dat is zo slecht afgelopen dat zij nu teruggaan hun appartement in en een hoop klussen te doen gaan hebben de komende tijd, omdat het helemaal uitgewoond is
Vanwege de slechte woningmarkt zijn er nieuwe afspraken/wetten gekomen, om het mogelijk te maken dat woningeigenaren zonder al te veel rompslomp hun woning zouden kunnen verhuren tot aan het moment dat ze de woning verkopen. Dat deel is momenteel wel goed geregeld, (wel altijd checken of het contract dat de makelaar/tussenpersoon gebruikt, het goeie is!).
Ons vorige huis heeft ook ruim 1,5 jaar te koop gestaan, hebben het laatste half jaar het verhuurd maar ik zou er nooit meer aan beginnen... Wel via de makelaar gedaan met duidelijke afspraken maar toch... de huurders hebben veel meer rechten dan je denkt. Bekijk dit goed! in het half jaar dat ze erin zaten hebben wij dus ons huis verkocht en dat gaf veel problemen....
Een koophuis mag je nooit zomaar zelf verhuren, hiervoor moet je toestemming hebben van je hypotheekverstrekker. Vaak staan die het wel toe als je verhuurd via de leegstandwet. Hiervoor kom je alleen pas in aanmerking als je zelf een tweede woning gekocht hebt. Als je wilt gaan huren krijg je dit vaak niet voor elkaar. Als je via de leegstandswet verhuurd hebben de huurders geen huurbescherming, wat betekend dat je een stuk makkelijker huurders uit je woning krijgt mocht deze verkocht worden. Wij verhuren op dit moment ook onze oning maar het heeft een hoop zorgen met onze hypotheekverstrekker opgeleverd, daarbij heb je nooit zekerheid dat je een betrouwbare nette huurder treft. Als het niet absoluut noodzakelijk is zou ik je aanraden om nog een paar jaar te wachten met verhuizen.
Staat hier al 8 jaar te koop en we hebben een nieuw koophuis toendertijd gekocht aan de andere kant van het land. Wij hebben ook al die tijd al huurders erin. Idd via de leegsstandswet. Alleen is die tijd dat je mag overbruggen verstreken, we hebben toestemming om te verhuren te verlengen en moeten per jaar toestemming vragen aan de hypotheek verstrekker. Onze makelaar heeft alles op papier gezet en zorgt maandelijks voor de betalingen en onderhoud. Wij betalen de makelaar een kleine bijdrage. Staat nog altijd te koop.
Dat was bij het stel dat ik ken dus ook: konden veeeeel minder huur vragen voor hun flat dan ze aan kosten kwijt waren. En het dan dus uitgewoond terugkrijgen. Heel zuur Zolang je niet MOET verhuizen, echt niet doen dus!
Ons appartement hebben we verhuurd. Dit via vergunning van leegstandswet en contract via makelaar waar t appartement te koop stond. Hebben toen wel gekozen om de VVE kosten zelf te blijven betalen, wilde daar geen gesodemieter mee mocht de huurder niet meer betalen. In huurcontract werd heel duidelijk omschreven dat de huurder afstand deed van zijn huurdersrecht wat iemand na een jaar huren zou krijgen. Het contract liep dus ook geen jaar en liep met de leegstandswet vergunning. Uiteindelijk bleek voor ons dit de juiste keuze want na 4,5 jaar te koop hebben gestaan heeft de huurder uiteindelijk het appartement gekocht.