4 weken geleden ben ik bevallen van een prachtig jongetje Tobian. De eerste week lag hij tussen elke voeding te slapen als een roosje. Toen de kraamzorg weg ging begon de 'ellende'. Uren was hij achter elkaar wakker en ontevreden: huilen, trappelen, maaien, schrikken en ontzettend alert. We gooide het op darmkrampjes en ik ben de bv niet meer geheel op verzoek gaan doen. Tobian leek elk uur wel te willen drinken maar was toch nooit tevreden na een voeding. Op advies van het CB ben ik om de drie uur gaan voeden (behalve tijdens de hittegolf; toen vaker). We merkte niet veel verschil en dit weekend was echt rampzalig: ons manneke van 4 weken oud sliep overdag in totaal misschien max. 2 uurtjes en huilde ontroostbaar eindeloos. 1 lichtpuntje is dat hij wel erg goed groeit, hij krijgt iig voldoende bv binnen. Vandaag is het CB geweest om de situatie te bespreken. Zij raden ons aan om te starten met inbakeren en een heel strikt ritme te gaan inbouwen van: verschonen - voeden - knuffelen - inbakeren - slapen - verschonen etc ( volgens het boekje van Ria Blom). Nou ben ik benieuwd, zijn er mensen die dit hebben geprobeerd? En hoe strikt zijn jullie geweest? CB gaf bijv aan dat het slim is om de eerste twee weken niet weg te gaan met de baby zodat hij continu hetzelfde slaapplekkje heeft. Wij zijn zelf heel (sociaal) actief en eerlijk is eerlijk; ik gruwel bij het idee van continu hetzelfde ritme en het kluizenaarsbestaam dat het CB mij voorspiegelde. Maar zoals het nu gaat is natuurlijk ook niet fijn, Tobian is helemaal oververmoeid. Dus, wie heeft deze weg bewandeld? En hoe onderhielden jullie je sociale leven?
Ik heb het geprobeerd maar werkte averechts hier het strakke schema dan. Het inbakeren alleen gaf zoveel verbetering !
waarom niet eerst verder kijken naar waarom hij niet slaapt en huilt...heeft hij niet ergens pijn bijv?
Van harte gefeliciteerd met je zoon! Alleen even tijd voor een korte reactie. Hier hebben we inderdaad ingebakerd en zoveel mogelijk een vast ritme aangehouden zoals jij dat omschrijft. En eerlijk: hier heeft het zeker geholpen. Het maakt de wereld voorspelbaar en dus begrijpbaar voor een baby'tje. En je zult merken dat je binnen dit "strenge regime" echt wel mogelijkheden hebt om er uit te gaan. Sommige baby'tjes hebben hier nu eenmaal baat bij. Misschien moet je je laten verrassen. Maar, mijn ervaring leert: iets doen wat jou als moeder tegenstaat, werkt sowieso niet. Overigens ik weet niet of Ria Blom dat nog steeds zegt, maar laten huilen heb ik hier nooit gedaan. Nu overigens een vrolijke dame die heerlijk in haar eigen bed slaapt drie keer per dag.
Wij hebben de ritme en regelmaat ook ingevoerd toen onze zoon heel huilde. Hier werkte het super. Moet wel zeggen dat ik het geen heel strak regime vond (maar misschien hebben wij het niet zo gedaan als het cb het voorstelt) maar vooral voorspelbaarheid erin bracht. Voeden, knuffelen, spelen (in box liggen) en weer naar bed als ie moe werd. Op een gegeven moment kan dat ook buiten de deur naar mijn mening, als ie al wat rustiger is geworden. Dan is het gewoon slapen in een andere omgeving maar wel in hetzelfde ritme. Hoop dat het gaat werken voor je en niet teveel gaat belemmeren!
@ frederike: hij is medisch nagekeken en de arts kon niks vinden wat de onrust verklaard, hij lijkt 'gewoon' erg snel geprikkeld. Bedankt steenbokje! Fijn om te lezen dat jullie meisje inmiddels gewoon slaapt, dat gun ik ons kereltje ook zo!
Ons meisje is in het zh opgenomen geweest omdat ze hetzelfde deed als jouw zoontje. Wel pas met 10 weken, maar toen huilde ze overdag al weken erg veel. Elke dag werd t steeds een beetje erger. De oplossing was hier rust en regelmaat toepassen. Sinds we haar aan een strak schema houden hebben we de meest tevreden baby ooit. Inbakeren was zelfs niet (meer) nodig. Ik zou zeggen, probeer gewoon es een paar dagen een strak ritme. Baat t niet dan schaad t niet in dit geval. Wij hebben haar overigens nooit hoeven laten huilen.
Ik heb het bij beide meiden gedaan en het werkte fantastisch. Ik heb nooit vaste tijden aangehouden, maar wel voorspelbaar ritme qua verschonen - voeden - knuffelen - spelen in de box (kwam pas later, - slapen. Het is misschien even investeren maar daarvoor heb je toch ook verlof. uiteindelijk hebben wij er veel profijt van en vind ik het juist goed te combineren met een sociaal leven. Als je dan op pad bent geweest en je baby is uit z'n ritme heb je iets om op terug te vallen. Tijdens uitjes probeerde ik het schema/ritme zo goed mogelijk aan de houden. Bijvoorbeeld het slaapje in de auto. Of als het uitje dichtbij is, wakker worden, hups de maxicosi in, en bij je visite voeden en daar knuffelen en naar bed.
kan het geen reflux zijn? er is een oorzaak voor deze ellende, en ik kan het boek, baby in een droomritme aanraden!
Baby in een droomritme van Stefanie Lampe, echt een aanrader! Veel vriendelijker dan Ria Blom. Maar ik zou eerst uitsluiten of hij nergens pijn heeft. Puckababy werkte hier ook heel goed.
dit is ook wel een goede reactie TS .. het inbakren hielp bij ons, maar achteraf heeft het een rede gehad waarom ze zo ontevreden was, veel huilen enz. Ze had reflux en kma wat we toen nog niet wisten. dus ik zou ook eens kijken of er misschien een rede is van pijn waarom je zoontje zo doet. en wat ook hielp hier aangezien onze dochter heel erg snel overprikkeld raakte, mensen hoefde maar naar der te kijken en ze raakte volledig in paniek. is de fysio, zij deed ontspannings oefeningen met onze dochter dit heeft ook erg geholpen.
Hier wel geholpen, maar minder streng als Ria Blom. Dus wel voeden, knuffelen, spelen en alleen laten spelen. Na een uur weer inbakeren en wakker op bed leggen. Maar niet laten huilen en dat is bij Ria anders. Inbakeren was erg fijn, omdat mijn dochtertje zichzelf anders wakker hield met haar handjes.
Klinkt mij in de oren als verborgen reflux, dus ik zou de leefregels toe gaan passen en kijken of dat verbetering geeft, alvorens je Ria Blom toe gaat passen *bedje en alles waarop hij ligt ophogen, evt buikligging als ophogen niet voldoende werkt *rechtop houden na de voeding *goed laten boeren tijdens en na de voeding Verder: hoe is het met je TSR? Is die erg sterk? Spuit de voeding eruit na de TSR? Dan zou dat ook nog het probleem kunnen zijn en zou je even de voeding weg moeten laten stromen tot het niet meer vanzelf eruit spuit. Dan weer aanleggen en dan zul je een veel tevredener kind gaan zien...
Hier geen overprikkeld mannetje, maar wel altijd rust en regelmaat aangehouden (slapen-verschonen-fles-knuffelen-box-slapen) iedere dag na dezelfde fles even naar buiten en voor de rest altijd in z'n eigen bedje laten slapen (nooit in de box ofzo). S avonds tussen 19.00 en 22.00 moest hij altijd huilen, toen de puckababy gebruikt en dat hielp erg goed, hij sliep er prima in! En nooit gevoed op verzoek maar altijd op vaste tijden (had ook te maken met ziekenhuisopname de eerste weken) zowel borst als flesvoeding. Hopelijk heb je er wat aan, sterkte!
Rust en regelmaat is trouwens altijd goed, dat moet je sowieso doen. Er zijn weinig baby;s die het kunnen handelen om elke dag anders te hebben. Maar rust en regelmaat betekent niet dat je vastzit aan tijden op de klok. Het betekent dat je vaste volgordes aanhoudt in wat je doet.
ik kan je ook het boek: 'baby in een droomritme' aanraden. Mijn dochter was overdag altijd heel veel wakker, jengelig, huilen, ontevreden, snel weer flesje willen. Ben nu 1,5 week bezig met een goed ritme. Slapen - flesje - verschonen- spelen - knuffelen en bij de eerste tekenen van slaap naar bedje. Ook hebben we haar ingebakerd en ze is echt een stuk beter gaan slapen. Ik heb het boek in 2 dagen helemaal uitgelezen en ik vond het erg fijn en heb er veel aan.
Hier heeft het gewerkt het gaf haar het zetje dat ze nodig had om te gaan slapen overdag. Met 9 weken een overprikkelde baby en 2 weken later een totaal ander kind. We bakerden haar toen al in in de Puckababy maakt deden dat niet bij elk slaapje en dat raden ze wel aan. En nog steeds is ons meisje zeer gebaat bij rust en regelmaat hoewel nu ze 2 is we er wel eens een keertje van af kunnen wijken als we daarna maar weer 'normaal' doen. Wij deden toen luier, voeden, knuffelen, box en naar bed. Soms ook helemaal geen box omdat ze dan vermoeidheidssignalen had afgegeven.
Hier ook een heeeeeeel druk en snel overprikkeld zoontje. Nu gaat dat al stukken beter hoor (tis tijdelijk). Vanaf paar weken oud rust en regelmaat. Alles is voor hem voorspelbaar geweest. En dat hielp! En dat inbakeren was echt een uitkomst!