Het 'exotisch' recepten topic.

Discussion in 'De lounge' started by mamavan5bengels, Aug 9, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MamaDeluxe

    MamaDeluxe Fanatiek lid

    Sep 4, 2007
    4,576
    82
    48
    Ziet er goed uit SDonya!!

    Huh? ei door de pasteideeg? Zal het eens proberen maar heb het geleerd zonder van mijn ex.
     
  2. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Jup ik weet niet beters als met ei idd. Ik deed het eerst ook zonder margarine, totdat sm zei dat er ook margarine in moest. :)
     
  3. MamaDeluxe

    MamaDeluxe Fanatiek lid

    Sep 4, 2007
    4,576
    82
    48
    Hahahaha oeps :p margarine gebruik ik ook idd!

    Ik heb een hele "spannende" avond achter de rug, ik wilde wat recepten uittikken nog maar dat wordt morgen.
     
  4. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Bedoel je misschien het deeg van Johnny cake? Want die gaat wel zonder ei namelijk.
     
  5. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Moet ik dat spannend positief of negatief opvatten?
     
  6. MamaDeluxe

    MamaDeluxe Fanatiek lid

    Sep 4, 2007
    4,576
    82
    48
    Nee niet het deeg van johnny cake.

    Mwahhh pubers en hun streken ;)
     
  7. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Hahaha ja daar heb jij nu mee te maken he, met 4 pubers. :)

    Ga mijn borst ook alvast nat maken. Om de oudste van 10 maak ik mij niet zo'n zorgen, maar mijn oudste dochter en jongste zoon, dat wordt nog wat.
     
  8. MamaDeluxe

    MamaDeluxe Fanatiek lid

    Sep 4, 2007
    4,576
    82
    48
    Ik hoor mezelf vorig jaar nog zegen ahhh om ...... maak ik me niet druk die redt zich wel die weet wat ze wil, yeah right, ze is in een jaar tijd ontpopt tot relschopper. Fases...het zijn allemaal fases...(hoop ik) :p
     
  9. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    Wij zijn dol op Surinaamse bami! Meestal maak ik er krokante kip bij, maar ga jullie kip recept ook eens proberen :)
     
  10. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Hier nog een recept van mijzelf, is een beetje een mix van Surinaams en Indonesisch.

    Kouseband met garnalen en mais.

    Ingrediënten:

    500 gr. kouseband
    1 blikje mais
    350 gr. grote tijgergarnalen
    1 ui
    2 a 3 teentjes knoflook
    2 theelepels laos poedervorm of verse laos 2 cm.
    zout
    peper
    2 scheutjes ketjap kental
    1,5 kopje heet water
    1 eetlepel sambal pemuda extra hot
    olie

    Bereiding:

    Maak kouseband schoon, was het, snijd deze dan in stukjes van ongeveer 2 cm. Zet een wok op het vuur met wat olie. En fruit hierin de ui en geperste knoflook. Daarna de kouseband mee bakken pers en maak op smaak met wat peper en zout. Fruit dit nog even een minuut door en doe dan de mais erbij, ook het vocht van de mais! Blijf een paar minuten goed omscheppen en doe
    dan als laatste garnalen, de laos, sambal pemuda, ketjap en het water erbij. Even goed door roeren en laat dit alles nog
    10 a 15 min. opstaan. Lekker met rijst en sambal goreng tahu
     
  11. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Voor de roti liefhebbers :)

    Ingredienten voor een volle pan roti (kun je 2 dagen van eten)
    4 kippenpoten
    azijn/water
    olijfolie
    eventueel 1 stuk zoutvlees (ik doe dat wel)
    1 kg aardappel
    500 gram kouseband of sperzieboontjes
    10 eieren
    2 uien
    4 teentjes knoflook
    zoute ketjap
    korianderpoeder
    kerriepoeder
    komijnpoeder (djinten)
    kurkuma (gele kleurstof poeder)
    5 kruiden specerijen (chinese)
    ajinomoto of vetsin
    1 a 2 groente bouillonblokjes
    2 kippenbouillonblokjes
    2 blikjes tomatenpuree
    madame jeanette als je het een beetje pittig wilt.
     
    Bereiding:

    Was eerst goed de kip met azijn en water, en zet de kip daarna op in water met kippenbouillon en laat de kip gaar koken, zo'n 20 a 30 minuten.
    Wil je zoutvlees aan het gerecht toevoegen, dan moet je eerst het zoutvlees een paar keer uitkoken.
    Laat daarna de kip even afkoelen, en ga daarna de kip helemaal uitpluizen. Met zoutvlees ga je alles fijnsnijden.
    Zet dan een grote pan op en fruit fijngesneden ui en geperste knoflook in wat olijfolie. Doe dan de kip erbij samen met een paar flinke scheuten zoute ketjap en tomatenpuree, en laat dit zo even een kwartier stoven. Gebruik je ook zoutvlees erbij, dan moet het echt 1 1/2 uur stoven, want het zoutvlees moet zacht zijn.
    Was en snijd ondertussen de aardappel in 2en en hele grote aardappels in 4en. Maak kouseband of sperzieboontjes schoon, en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm lang.
    Doe dit dan allemaal in de pan samen met het vlees, en voeg dan alle overige ingredienten toe. Ik kan niet de exacte hoeveelheden vertellen, want ik doe het op gevoel. Het komt beetje overeen van alle kruidenpoeders dat ik zo ongeveer 2 a 3 theelepels gebruik van alles.
    Alles goed doorroeren en doe dan gekookt water erbij, je moet zelf even kijken hoeveel water, het vlees en groente moet zeg maar niet helemaal onderstaan. Maar wel genoeg zodat aardappel en boontjes gaar worden.
    Laat dan alles ongeveer 20 a 30 minuten zachtjes doorkoken. Doe in de laatste 10 minuten de madame jeanette erbij, als je het een beetje pittig wil hebben. Snijd wel een paar sneetjes in de madame jeanette. Zodat de smaak vrijkomt in het gerecht.

    Voor de rotivellen gebruik je de volgende ingredienten:

    500 gram zelfrijzend bakmeel,
    300 ml water,
    150 gram gele spliterwten,
    1 eetlepel komijnpoeder
    2 teentjes knoflook
    peper en zout

    Bereiding roti vellen:

    Spoel de erwten eerst goed af met water. En doe ze daarna in een pan met water, zodat de erwten helemaal onderstaan. Kook de erwten halfgaar in ongeveer 20 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet en maal ze fijn in de keukenmachine. Doe dan de gepureerde erwten in een schaaltje en voeg komijn, knoflook, peper en zout toe, meng het dan goed door elkaar.
    Doe het bakmeel met het water in een kom en kneed dit tot een zacht deeg totdat het niet meer plakt. Doet dat het wel, dan doe je wat meer meel erbij.
    Maak van het deeg balletjes van zo'n 5 cm. Bestuif dan schone aanrecht of keuketafel met bloem. Druk met je duim een kuiltje in de deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree. Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht. Rol ze met de deegroller uit tot dunne pannekoeken, maar niet al te dun, beetje op gevoel doen. Stapel ze dan allemaal op een bord of schaal en leg tussen iedere pannekoek bakpapier zodat ze niet aan mekaar plakken.
    Verhit een grote koekenpan zonder olie, leg de roti in de pan en bestrijk ondertussen de bovenkant in met olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in met olie. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaan staan, net als een pannekoek eigenlijk. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten.
    Maar je kan ook kant en klare rotivellen kopen, als je dat makkelijker vindt.


     
     
     
     
  12. babyhope

    babyhope VIP lid

    Jun 23, 2009
    16,199
    1,082
    113
    Female
    Mama
    somewhere
    De zoete ketjap is ketjap medja en de andere ketjap manis :)

    Medja groene dop van perusahan ketjap kudus.

    Manis rode dop is van a trade mark
     
  13. babyhope

    babyhope VIP lid

    Jun 23, 2009
    16,199
    1,082
    113
    Female
    Mama
    somewhere
    Mamav5
    Thx voor het roti recept.
    Hopelijk smaakt het hetzelfde als van mijn 2de mama haha kan ik het zelf ook eens maken.
     
  14. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Klopt helemaal als een bus! Ik heb ze ook. Ze verkopen deze in klein en groot idd.
     
  15. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Ik hoop het, laat maar weten of de smaken overeen komen.

    Succes alvast! ;)
     
  16. Veertje87

    Veertje87 Bekend lid

    Jan 16, 2013
    811
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zijn er ook mensen die misschien het recept willen van Griekse preischotel?
     
  17. PenK

    PenK VIP lid

    Jan 20, 2006
    6,275
    521
    113
    Jaaaa, sowieso Grieks eten. Jammie!!!
     
  18. PenK

    PenK VIP lid

    Jan 20, 2006
    6,275
    521
    113
    Heeft iemand ms. ook het recept voor kip/kerrie die altijd op die ovenheerlijke broodjes zit als wij weleens Surinaams gaan eten??
    Dáár mogen ze me 's nachts voor wakker maken!!!:)
     
  19. Chiggy

    Chiggy VIP lid

    Aug 29, 2010
    12,876
    25
    38
    Rotterdam
    Ja! Ben benieuwd :D
     
  20. Mammietammie

    Mammietammie Fanatiek lid

    Jan 18, 2012
    1,567
    0
    36
    Zuid-Holland
    @mamavan5 lekker dat roti recept! Maar wat ik me afvraag... Altijd als ik zelf roti maak en ik ga ze uitrollen dan gaat dat kikkererwten mengsel helemaal mengen met het deeg... Terwijl als ik ze kant en klaar koop heb je een mooie rotiplaat met zeg maar een laagje lucht ertussen met dat mengsel erin. Snap je nog wat ik bedoel :p Hoe doe je dat?? :)
     

Share This Page