Zijn er hier ook bloeddonoren aanwezig? Ik wil als ik gestopt ben met de bv bloed gaan doneren, maar hoe gaat dit in zijn werk?? Meteen vraagje wat is jouw rede om bloed te doneren ? Of wie niet oneert waarom niet?
De eerste keer als je je opgeeft krijg je een kort medisch onderzoek, om te kijken of je wel mág doneren. Daarna is het wachten op een uitnodiging. Wanneer je dan mag, moet je een vragenlijst invullen en je hb en (ik meen) bloeddruk worden ter plekke nog gemeten. Als dat in orde is, mag je op de stoel . Tijdens en na het doneren wordt er goed voor je gezorgd door de vrijwilligers. Ik heb zelf 1 x bloed gedoneerd. Helaas 'liep' het bij mij niet en heb ik uiteindelijk niet de volledige dosis kunnen doneren. Na die eerste keer werd ik ziek - en mocht ik volgens de regels nooit meer doneren. Had het wel gemogen dan had ik het niet meer gedaan: Mijn bloedvaten hebben heel veel te lijden gehad- dus ik spaar ze zoveel mogelijk. De reden om indertijd wel te doneren: Mijn vader deed het - en ik vond het vrij simpele manier om bij leven te doneren. De gedachten omtrent dood/sterven ed geeft me nogal angst, dus donatie op ander gebied vind ik veel moelijker.
Je mag pas beginnen met doneren zes maanden ná je bevalling, dan wel zes maanden nádat je bent gestopt met geven van BV. Je lijf moet nl eerst herstellen. Je meldt je aan bij Sanquin als potentieel donor, zij sturen je dan een uitnodiging voor een eerste medische keuring. Daarbij wordt er oa van je gevraagd of je bepaalde ziektes hebt gehad, of je een langere periode in bepaalde landen hebt verbleven, of je bloedtransfusies hebt gehad. Daarnaast wordt je medisch gekeurd, dus of je HB voldoende is, je bloeddruk goed is etc. En er worden een X-aantal buisjes afgenomen voor bloedtest. Bij dit bloedonderzoek wordt oa gekeken naar bepaalde anti-stoffen in je bloed en welke bloedgroep je hebt. In een later stadium ontvang je dan de oproep voor een eerste donatie. Ook nu wordt je weer onderzocht, maar dat beperkt zich tot je bloeddruk en een vingerprik voor je HB. En je vult ook iedere keer een vragenlijst in. Hiermee wordt bepaald of je deze keer bloed mag geven. Dan ga je bloed geven (max 500 cc) Na de afname krijg je een broodje/koek en wat te drinken, zodat je weer fit naar huis kunt gaan.
Oh ja, reden? Inderdaad doneren bij leven, maar ook na de dood trouwens (heb ook een donorcodicil) Het is zo ontzettend nodig om ook bloeddonoren te hebben. Mijn vriendin heeft na de keizersnede van de oudste een fikse transfusie nodig gehad, dus ik weet waar ik het voor doe. Door omstandigheden al bijna twee jaar niet gedoneerd. Zal binnenkort weer eens gaan bellen voor een nieuwe afspraak.
Thanks hopmarjanneke, daar heb ik echt wat aan! Ik ga er vanuit dat ik helemaal wordt goedgekeurd zowieso, maar dus even geduld. Ohjas ik wil zelf gaan doneren omdat me dochtertje met 36 uur oud een transfusie gehad heeft, dus ik dank haar leven aan t bloed van een ander, dat wil ik terugdoen voor een ander, ik ben een ideale donor o negatief, ik heb trouwens ook een donorcodicil
Nou ja, hoe het er aan toe gaat weet je inmiddels! Voordat ik zwanger werd ging ik ook altijd bloed/plasma doneren en zie dit in de toekomst ook wel weer gebeuren Ik vind het wel tof dat ik daarmee mijn steentje bij kan dragen en andere mensen gewoon kan helpen. Ik heb er namelijk verder totaal geen last van - ik heb mij ook nooit duizelig/flauw gevoeld of iets dergelijks en kon het gemakkelijk hebben. Je zou maar liggen te wachten op een bloedtransfusie... Dan voel je je superberoerd. Mijn zus heeft (helaas) een auto-immuunziekte en heeft regelmatig een nieuwe zak bloed nodig, voordat ze deze ziekte had, doneerde ik al, maar het is wel een extra motivatie om het straks na de bevallig weer op te pakken.
ik ben ook al jaren bloeddonor. Hoe het werkt is hierboven al helemaal uitgelegd Ik ben bloeddonor omdat ik het belangrijk vind... en voor de roze koeken
In een grijs verleden ben ik ook donor geweest. Eerst een medische keuring. Dan afwachten of je geen ziekte.s onder de leden hebt en dan mag je doneren. Dan word er wel eerst gekeken zeker bij vrouwen of je hb goed is anders mag je die dag ook niet doneren. Een vrouw mag minder doneren dan een man omdat wij nog ongesteld worden en zo. Dacht dat het met plasma wel wat anders. Is.
Hier ook donor, gewoon vanuit een beetje plichtsbesef ofzo... Bloeddonoren zijn zo hard nodig en het kost mij weinig moeite. Ben nu trouwens al 1,5 jaar niet geweest ivm zwangerschap en nasleep ks. Ga wel zodra het mag weer beginnen! Moet ook zeggen dat ik vind dat je echt super wordt ontvangen. Je krijgt een vrij parkeerkaartje, drinken en wat lekkers staat altijd klaar voor na het doneren.
Even over het HB: als je HB te laag is, dan vervalt je oproep voor die keer en word je 3 maanden later weer opgeroepen. Daarom ging ik altijd doneren in de week vóór ik ongesteld moest worden, want dan was mijn HB altijd hoger dan net erna. Per donatie doneer je een halve liter, dat is bij man en vrouw gelijk. Alleen mag een man vaker doneren, namelijk 5 keer per jaar, terwijl je als vrouw maar 3 keer per jaar mag. Verder is het ook afhankelijk van je bloedgroep hoe vaak je wordt opgeroepen.
Ik had idd ook een keer te laag HB (ben vegetarier en opzich was mijn HB goed genoeg om te "leven" , maar te laag om te doneren). Was combi van en vegetarier en week ervoor obgesteld , niet echt bij stilgestaan toen ik dacht och ja na een week kan t wel weer, niet dus.
Ja klopt en de leeftijd is van af 18 jaar dat je mag doneren. Zal wel nooit meer donor kunnen worden. In verband suikerziekte en bijna altijd een te laag HB. Helaas jammer ik vond soep vaak het lekkerstel.
Ik doneer om twee redenen: je helpt anderen ermee én voor mezelf is het een goede controle hoe het met me gaat. Bloeddruk en HB-gehalte worden gecheckt wat ik erg fijn vind. Het stomme is dat ik na de geboorte van mijn oudste dochter bijna 2 liter bloed had verloren en ik een HB-gehalte van iets van 4,2 had. Ik zou eigenlijk een bloedtransfusie moeten hebben maar dat wilde ik niet. Raar hè?
Niet raar hoor! Ik heb ook in mijn bevallingsplan staan dat ik liever geen transfusie wil. In mijn geval omdat ik heel graag weer wil gaan doneren na de zwangerschap
Hoe zit het dan met die regels? Want ik heb het er niet in staan Nu hoop ik natuurlijk dat ik zelf geen bloedtransfusie krijg, maar ik heb er eigenlijk geen seconde bij stil gestaan. Hoeveel tijd mag je dan niet doneren?