Het 'exotisch' recepten topic.

Discussion in 'De lounge' started by mamavan5bengels, Aug 9, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Fairy Tale

    Fairy Tale Fanatiek lid

    May 23, 2007
    2,486
    7
    38
    Sorry, ben echt een duffe hierin. Maar ongeveer 50/50, is dat een redelijke verhouding?
     
  2. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Helaas hadden ze het ook niet bij de jumbo hier terwijl het toch echt een grote en uitgebreide is.
    Ben er nog speciaal voor heen gereden.
    Jammer!
    Heb trouwens de bami gemaakt en of het nou aan de "andere" trassie ligt f niet maar vond het wat tegen vallen terwijl ik erg van Surinaams eten houd en ook redelijk kan koken.
    Jammer maar misschien een volgende keer met wat meer groente en extra kruiden
     
  3. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    #183 mamavan5bengels, Aug 14, 2013
    Last edited: Aug 14, 2013
    Het heet overigens ook trassi trafasie van faja lobi. Zit in een potje.

    Jammer dat bij jou de bami is tegengevallen, het is ook echt op gevoel kruiden idd. Ik werk daarom ook nooit met verhoudingen, en hier is de bami echt heerlijk, als ik hem maak.

    Iedereen heeft een andere smaak betreft kruiden, daarom is het beter om de hoeveelheid naar jouw smaak af te stemmen.
     
  4. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Doe ik ook vaak, iets verzinnen ter plekke wat ik huis heb. Dat zijn vaak ook de lekkerste gerechten.
     
  5. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Ik had gegoogled dus ik wist hoe het er uit zag. Ze hadden de hele lijn van faja lobi niet. Echt jammer! Maar ik geef niet op en zoek verder ;)

    Ik ben ook niet van het afmeten als ik kook. Ik gooi er iets in, proef en gooi er later weer wat in eventueel. Gerechten smaken dan ook niet altijd het zelfde hier.
    Ik had er trouwens nog wat verse selderij bij gedaan (had ik in een ander recept gelezen) wat qua smaak goed paste.
    Nou ja, dit keer misschien niet helemaal goed gelukt. Volgende keer gewoon weer proberen met inderdaad wat meer/minder/andere kruiden.
    Maar eerst nog eens kijken naar de andere recepten die jullie hier neer hebben gezet en een keuze maken om uit te proberen.:)
     
  6. Selly

    Selly Actief lid

    Feb 22, 2010
    222
    0
    16
    NULL
    NULL
    Ik volg dit topic met grote belangstelling en ga zogauw we weer thuis zijn van vakantie zeker een paar recepten proberen.
    Nu hadden we vanavond voor het eten afgehaald bij een tentje dat Thais, Indiaas en Sri Lankaans eten heeft. De eerste twee behoren tot mijn favoriete keukens sowieso maar Sri Lankaans had ik nog niet eerder gehad. En lekker dat het was :D! Toevallig iemand die Sri Lankaans kan koken hier want ben wel erg benieuwd naar het recept.

    Groetjes,
    Selly.
     
  7. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Kousebandtip: kijk eens in het vriesvak :)
     
  8. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Ik weet niet waar je woont, maar vaak zie je in dorpen dat ze dat soort dingen niet hebben. Dat merk ik ook in de supermarkten in de woonplaats waar mijn moeder woont.

    En selderij kun je er doorheen doen, dat is ieder voor zich natuurlijk. Ik doe er ook wel eens mais doorheen, hou ook van variëren.

    En de bami zelf moet ook echt donkerbruin zijn van kleur, dus als je te weinig ketjap gebruikt, is het ook niet lekker idd.

    Hier een foto, van hoe het er uit moet zien kwa kleur.

    Hier had ik het overigens met mais er doorheen gemaakt.

    Amersfoort-20120713-00935.jpg
     
  9. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    #189 Saskia78, Aug 14, 2013
    Last edited by a moderator: Aug 14, 2013
    Hmm heb een heleboel pagina's terug gebladerd maar wat ik nog mis is goeie Indiase curry.
    Bij voorkeur zoals ze het daar dus eten.
    Manlief is er 2 weken geweest vorig jaar en vond het HEERlijk.
    Probleem is dat met de Hollandse currypastas... Het dus nog niet eens in de buurt komt van wat ze daar eten.
    Dus als iemand een goed authentiek recept weet hou ik me zeeeeeeeer aanbevolen.

    En hier erg favoriet bij zowel man als kind... Is pindasoep :)
    Ik heb ooit dit lijstje ingredienten gekregen van iemand...
    En met wat kleine practische aanpassingen van mijn kant.. Smaakt het heerlijk.
    (Ik heb bijv geen pan waar een hele soepkip plus genoeg water in past :) )
    De kruiden hou ik wel hetzelfde aan maar de soepkip vervang ik door kippebouten.. Past beter in de pan met name.
    En 4 liter soep kunnen we een week van eten dus ik maak 2 liter soep en gebruik dan ong een halve pot pindakaas.
    Dochterlief blij.. De wil dan heel de week "de pindakaas van de soep" op brood terwijl ze normaal een duidelijke voorkeur voor pindakaas "met noot" heeft.
    En afhankelijk van de madame jeanettes die er in de winkel liggen... Gooi ik er 2 of 3 in. Vaak hebben ze hele kleintjes en dan willen het er zelfs weleens 4 worden.
    Goed opletten.. Ze mogen niet stuk koken want dan smaakt je soepie ineens heel anders :)
    Uitjes fruiten, kruiden erbij, trassie erbij..
    Kip wassen en in de pan, water erbij en lang heel zachtjes laten koken.
    (Hoelang? Geen idee eigenlijk.. Zet het meestal 's ochtends op en 's middags is het klaar :cool: )

    Vervolgens ga ik de TomTom maken.. Soort van bananenpuree ballen.
    Ik ben er inmiddels achter dat 5 bananen voor 3 personen zelfs met meerdere dagen soep echt veel te veel is.
    Ik koop dus 2 gele bananen en 1 groene en dat is ruim genoeg om met zn 3en 2 dagen soep te eten en nog iets over te houden.
    In plakjes met een beetje water in de pan tot puree koken.
    Eerst de groene.. Die duurt lang en daarna de gele erbij.
    Daar maak je ballen van. En dan zijn ze klaar.

    Vervolgens ga ik de botjes van de kip eens uit de soep halen en alvast voorzichtig proeven. (Ja, proeven is altijd goed!)
    Vingertjes verbranden aan te hete kip enzo.. Maar goed.. Dat doe je zelf he :)
    Kip terug in de pan en gewoon laag op laten staan.

    Vaak haal ik tegen die tijd de peper er ook uit... Fijnmalen want dat is lekker als je van pittigere soep houdt dan je tafelgenoten.
    (Manlief vindt misschien de sambal nog wel lekkerder dan de soep dus vandaar dat ik altijd wat ruim pepers in de pan gooi :) )

    Pindakaas in een pannetje met een schepje van de bouillon... Even losroeren enzo...
    En dat dan beetje bij beetje door de bouillon roeren.
    Wel oppassen.. Net als satesaus kleeft je pindasoepie aan de pan als je niet roert :)

    Al met al best wat werk.. Maar heel bevredigend als je eenmaal met je bordje aan tafel zit.
    TomTom op het bord, taugé in je bord... Beetje koriander (houdt mijn gezin niet zo van) of peterselie erop.
    Soep erover schenken en smullen maar.

    Al dan niet met een extra schepje sambal.
    Maaaaaaaar niet te veel.. Beter voorzichtig doen en even proeven. Je kan er altijd nog bijscheppen maar eruit halen is geen optie.

    Nou ben ik zeker geen Surinamer... Dus mijn soul is wellicht licht afwijkend van wat men in Suriname eet... Maar tot nu toe vind iedereen het heerlijk.
    Als er iemand nog goede suggesties heeft.. Zijn die evengoed zeer welkom.
    Wellicht leuk om volgende keer eens uit te proberen!

    Oh en wat ook heel welkom zou zijn is een goed sambalrecept.
    Wij eten te pas en te onpas sambal...
    Van bij de roti tot op een tostie of door de macaroni of op de patat...
    Dus zowel heel pittig als meer goed gekruid is welkom :)
    Ik kocht altijd van koningsspelen en dat is hier NIET te vinden.
    Jammer, want die vind ik wel het lekkerst.

    En bij de saoto krijg ik altijd soort van pittige ketjap... Dat zou ik ook zo graag eens zelf maken want die schamele zakjes bij mijn soep voorzien toch niet geheel in mijn behoefte.
    Wel voor die avond... Maar ik zou het graag vaker eten :)
    Vind het bijv heerlijk op anders hele saaie witte rijst.
     
  10. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    Qua kleur zag het er hetzelfde uit. Heb ook dezelfde zoete ketjap dus die smaak moet overeen komen. Ik bekijk gewoon de volgende keer wat ik er nog meer doorheen doe. De basis smaak was op zich prima hoor (ik wil zeker niet het gerecht afkraken ;)) maar er kon naar mijn idee iets meer bij. Dat gaan we de volgende keer doen! En misschien kom ik dan in de buurt van de smaak van jouw bami.
    Ik hou van de Surinaamse keuken. Heb 5 jaar een relatie gehad met een Surinaams hindoestaande jongen/man dus heb voldoende geproefd en altijd genoten.
    Veel van de gerechten die ik voor het eerst maak zijn niet direkt geweldig (lekker maar soms kan er net iets anders mee). Zo ook met deze eerste keer. De volgende keer is het iets meer van dit en iets minder van dat en de smaak kan weer anders zijn. Dat is het leuke van koken toch! :)

    Ik woon trouwens in een middel grote stad en daarom ook verbaasd dat ik deze trassi niet kon vinden. Maar wat ik al zei, ik geef niet op;) er zijn nog een aantal winkels die ik kan proberen.
     
  11. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Indiase curry heb ik nooit gemaakt. Maar mijn vriend houdt daar ook niet van.

    Sambal maak ik met madame jeanette of met adjuma pepers, of garnalen sambal, op zijn surinaams en sambal wat indo's vaak eten, zoals sambal van petehbonen, sambal badjak etc.

    Zal later ff recept plaatsen.
     
  12. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort

    Oh maar ik weet ook wel dat het niet aan mijn gerecht ligt hoor hahaha :D Het is idd een kwestie van, hoe meer je het maakt, hoe lekkerder het wordt.

    Van koken leer je idd.

    Zo heb ik ook vaak dingen die achteraf tegenvallen, en dan bedenk ik mij ook volgende keer doet ik het anders, daar leer je idd van.

    Misschien dat de toko ze wel heeft?
     
  13. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Ben heel benieuwd!

    Maak zelf altijd sambal van de pepers uit de pindasoep...
    Maar die vind manlief heerlijk en ik eigenlijk gewoon te scherp.

    Overigens.. Ik kook ook zelden 2x precies hetzelfde
    Altijd even proeven.. Aanpassen, proeven..
    En meestal komt het dan goed :)
    Alleen met iets nieuws is het soms lastig omdat je dan nog niet weet hoe het op dat moment zou moeten smaken voor het perfecte eindresultaat :)
     
  14. Beaujuulais

    Beaujuulais Fanatiek lid

    Sep 15, 2008
    2,803
    70
    48
    Female
    #194 Beaujuulais, Aug 14, 2013
    Last edited: Aug 14, 2013
    Hahaha gelukkig maar :D
    En idd leren koken is gewoon doen!
    De toko hier had hem niet. Er is nog een andere die ik kan proberen maar die is wat kleiner. En anders naar een grotere in een andere stad waar ik vaker kom. Ach ik heb er vertrouwen in dat ik het wel vind.:)
     
  15. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Hmm was even inspiratie aan het opdoen hier voor het avondeten.

    Ik denk dat het de schouderkarbonades met ananas (naam even kwijt.. Pagina 16) gaan worden.
    Met rijst... Maar ik kan nog even de smaak niet zo goed inschatten...
    Wat voor groente is daar lekker bij?
    De gebakken spitskool? Of misschien beter boontjes?

    Die spitskool maakt mijn moeder teouwens ook weleens.
    En die is echt heel erg van de Hollandse keuken.
    Nouja, sinds ze regelmatig bij ons eet gaat het wel beter...
    Ze eet wel graag lekker en kookt ook graag... Maar als hollands meisje naar de Hollandse huishoudschool gegaan....
    Uit een gezin met een indo-vader die paprika al te exotisch vind...
    (De enige rijst die hij lust is die slappe hap van de Chinees...)
    Moest ze het hele niet-Hollandse koken echt nog ontdekken :)
     
  16. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Je kan er apart groente bij maken idd, wij eten het zo met rijst, omdat er al ananas in zit, dus dat ipv groente.

    Maar sperzieboontjes, kouseband is er denk ik wel het lekkerst bij.
     
  17. Spoiled

    Spoiled Niet meer actief

    Ik maak ze iets anders.

    300gram gehakt
    1 ui
    2 rode paprika's
    Teentje knoflook
    Klein blikje tomatenpuree
    Platte peterselie
    Flinke eetlepel paprika puree
    Zout
    Peper
    Zonnebloemolie

    Deeg maak ik ook zelf. Half kilo bloem, beetje zonnebloemolie, zout en ik kneed t met lauwe melk ipv water. Wordt t deeg heel zacht van.

    Ik bak ze in een pizzapan
     
  18. Saskia78

    Saskia78 Niet meer actief

    Mja hier is manlief niet geheel te overtuigen dat 1 blik ananas genoeg groente is voor met z'n 3-en :)

    De Hollander diep van binnen is moeilijk uit te roeien he :)
     
  19. Eylem

    Eylem Niet meer actief

    Oh dat deeg lijkt me wel lekker inderdaad. Hoeveel stuks haal je eruit?
     
  20. mamavan5bengels

    mamavan5bengels Fanatiek lid

    Nov 21, 2010
    3,051
    2
    0
    Zelfstandige
    Amersfoort
    Nou ja de hoeveelheden van het recept is ook voor 4 personen, maar ik heb hier sowieso 7 karbonades nodig, Mijn vriend en oudste zoon vreten zo 2 karbonades weg. :D Dus hier gaan er dan ook 2 blikken ananas in, en daar eten we dan met zijn vijven van.

    En wat ik er ook wel eens bij doe, is mango, is ook erg lekker!
     

Share This Page