Zo'n 9 stuks. Maak ze niet heel groot, middelmatig. Deeg na t kneden afdekken en een uurtje laten rusten.
Ohhhh de bami, kip, zuurgoed en sperziebonen ipv kousenband (3 winkels bij langs, nergens meer te koop in onze dorpen) smaakten heerlijk!!! Ook mijn man vond het heerlijk, groot succes.
Surinaamse macaroni, geroosterde kip in rode kruiden, omeletreepjes, surinaamse pindasaus en bakbanaan. Recept volgt!
De Macaroni: Wij zijn met z'n 10-en dus het is voor ong 12 personen. 500 gr macaroni, gekookt prei paprika's, liefst meerdere kleuren ui knoflook trassi pasta surinaamse sambal maggiblokje ketjap A merk ketjap pikant (yellow label) tomatenpuree In een (grote) pan, de ui, knoflook, prei en paprika's fruiten. Maggiblokjes (2) en eetl. tomatenpuree erbij roeren. Mespunt trassi en sambal naar smaak toevoegen (mag ook peper fijngesneden zijn). De macaroni erbij doen en afmaken met een flinke scheut ketjap A en een eetlepel ketjap pikant. De kip 4 kippenbouten, gewassen en ieder in 3 stukken gehakt roast red pork mix (toko) De kippenbouten met een paar eetlepels water inwrijven met de kruiden. Min een half uur, liefst 2-3 uur laten intrekken in de koelkast. In de oven op zo'n 200 graden 30-40 minuten bakken. Regelmatig keren zodat alle zijden lekker knapperig worden. Surinaamse Pindasaus Halve pot pindakaas 1 kop water olie 1 knoflook teentje, geperst 1 lepeltje tom. puree 1 lepeltje gember (ik gebruik het uit een potje, conimex) 2 eetl ketjap zoet 1 eetl azijn snufje zout 2 lepeltjes sambal (mj peper) 2 eel olie verhitten in een steelpannetje. De knoflook, tom. puree en gember ff snel fruiten. Dan de rest van de ingredienten erbij doen. op middelmatig vuur al roerend aan de kook brengen. Zodra het bijna kookt, vuur laag zetten en flink blijven roeren, niet stoppen met roeren! De omelet en bakbanaan spreekt voor zich lijkt me. Ik miste wel zuurgod, maar niemand had zin om naar de winkel te gaan, helaas. Ik heb nog wat mais bij de macaroni gedaan, had nog een half blikje over van gister en we gooien natuurlijk niks weg he!
Visballetjes pond witte vis (ik gebruik koolvisfilet die blokjes van euro shopper) selderij 1 ui, de helft fijngesneden lontai korrels laurierblaadje 2 maggiblokjes 1 teen knoflook, heel laten 500 gram aardappel, gekookt en geprakt Madame jeanette peper, fijngesneden (zonder de zaadjes) Paneermeel Olie om te frituren Kook de vis in een bouillon van de lontai, maggiblok, knoflookteen, andere helft van de ui, tak selderij en het laurierblad, tot het gaar is. De vis zo klein mogelijk pluizen (ik maal het heel ff in de keukenmachine). In een kom de vis, geprakte aardappel, gehakte selderij, fijngesnipperde ui, madam jeanette peper, snufje zout mengen met je handen. Maak balletjes ong zo groot als een ei, haal ze door de paneermeel, door de geklutste ei en dan weer door de paneermeel. Bak ze in de olie goudbruin. Lekker met chilisaus.
Thaise meloensalade: 1 in blokjes gesneden gele meloen mengen met handvol in reepjes gesneden basilicum en uitgeperste limoen. Evt; bestrooien met dunne reepjes rode peper of chilipoeder.
Hier was de bami gisteren een groot succes! Met voorgemarineerde kippenpootjes weliswaar maar een volgende keer ga ik het beter voorbereiden dus een nachtje laten staan en ook het zuurgoed erbij maken. Het smaakte in elk geval naar meer, bedankt voor het recept!
Hmm mja ik wilde het morgen maken maar dan kom ik in de knoei met de kip. Plus dochterlief wil morgen 2x 8km wandelen... Dus dan blijft er van de dag ook weinig over. Ik zit hard te denken om de heenweg gewoon met de bus te doen. Vind 1x 8km ook al een eind... Maar dan kan ik dus niet ook de halve dag in de keuken staan
Halve dag? Ik ben er net zo snel klaarmee als bijv stamppot...misschien omdat ik het vaak heb gemaakt? Maarruh 2x 8 km?? Hoe oudis jouw dochter en wat een dapper kind
De bami zelf is zo gemaakt idd. Kip is idd een kwestie van marineren (liefst een dag van te voren) en dan de oven in. Zuurgoed en kouseband is ook zo klaar. Ik denk alles bij elkaar met voorbereiding (excl marineren) ben ik in zo'n 2 uurtjes klaar.
Heb net de bami alvast gemaakt voor vanavond. Het is lekker!!!! Kan alleen niet aan kousenband komen in mijn dorp. Ik hoop dat ik vandaag van de pan kan afblijven! Bedankt voor het recept mamaVan5bengels
Super leuk topic! Heb de nasi van t weekend gemaakt, surinaamse nasi en ingevroren dus vanavond eten we nasi! Zwanger he dus na werk geen puf meer om te koken ! Hier kook ik ook veel Antilliaans! Ga ook zeker de johnny cakes proberen. Bij deze 1 van mij: Aros Brua (gemengde rijst) Wij zijn met z'n 2en en een kleintje die t heerlijk vind. Ik gebruik 2 kopjes rijst voor ons 3en. Rijst Varkensreepjes of kipfiletreepjes Rookworst Zoete ketjap Zoute ketjap 5 spices kruiden Rijst in de rijstkoker, of zelf koken natuurlijk. Varkensreepjes kruiden met 5 spices kruiden! En kort bakken, je kan ipv varkensreepjes ook kipfiletreepjes gebruiken. Rookworst in stukjes snijden en bij de reepjes in de pan. Daarna de rijst er steeds een beetje bij en zoete en zoute ketjap. Alles goed omroeren en zorgen dat alle rijst bruin word. Als bijgerecht: gebakken banaan en spersieboontjes. Makkelijk gerecht dat snel klaar is.