Bumba, Dribbel, Muis. Dat is echt voor kleintjes: veel plaatjes, weinig tekst! En verder ben ik echt fan van Kikker! Dikkie Dik, Woezel en pip zijn ook leuk maar dat is allemaal met meer tekst! Zowiezo voor kleintjes zijn karton boekjes handiger, kunnen ze de blz niet kapot scheuren. Die kan je ook heel goedkoop bij de action en wibra enzo kopen! Veel plezier met voorlezen!
Ik zou zo graag voorlezen maar dat lukt hier gewoon niet. Dochter van 11 maand zit nooit stil en heeft er gewoon geen interesse in. Iemand tips?
Ik neem aan dat ze wel stil zit bij het fruit eten/drinken of het middageten? Dan zou je kunnen voorlezen als afsluiter. Voor je het weet is het een voorleesritueel. En helpt het als je haar zelf een boekje geeft en vragen stelt? Bijvoorbeeld: het hondje loopt door het bos. Zie jij het hondje? Actief voorlezen dus; stilzitten is niet verplicht. Echt rustig zitten en luisteren kunnen veel kinderen pas als ze wat ouder zijn (uitzonderingen daargelaten).
Een flapjesboek! Dan heeft ze ook wat te "doen" tijdens het voorlezen. Hier zijn de flapjesboeken van Dikkie Dik op de boerderij en Dikkie Dik in de tuin favoriet. En voor het slapen gaan lezen we deze voor: bol.com | Kiekeboe! / Slaap je al?, Kathleen Amant | Boeken
Tijdens het eten heeft ze alleen aandacht voor eten, dus dat gaat niet lukken denk ik. Maar dat kiekeboe-boek lijkt wel iets, en dat kan dan inderdaad ook in combinatie met het actief lezen.... Ik ga aan de slag
Laat je dochter bepalen hoe het boek gelezen wordt. Het gaat er niet om dat je leest van A tot Z maar gewoon door het boek bladeren en praten over wat je ziet is al 'voorlezen'. Als ik hier lees dat kinderen zes maanden boeken voorgelezen wordt van de kleine mol en verhalen van jip en janneke... Nou, dat ging hem hier echt niet worden. Ik kan mijn oudste pas sinds een half jaar ofzo echt voorlezen. Maar dan ook echt op zo'n manier dat je denkt, goh, we zijn lekker samen aan het lezen. Daarvoor had ik veel kijk en zoek boeken. Ter stimulering van taal. De tweede is wat makkelijker. Die kan ik nu al voorlezen en is nog maar 2. De jongste heeft genoeg aan boeken met simpele plaatjes en weinig tekst. En voor een kind van zes maanden is een boek met simpele plaatjes genoeg. Voelboekjes, knisperboekjes. Het gaat meer om de beleving dan om hele lappen tekst. Het is een hele inspanning voor die kleintjes.
Kleintje in de eetstoel, en mama er naast zodat jij allebei je handen vrij hebt voor het boekje. Als ze er niets te eten bij heeft, heb je misschien haar aandacht wel, en kunnen jullie samen ook wat dingen uit het boekje aanwijzen? Hier al begonnen vanaf dag 1. Wellicht een beetje overdreven, maar zowel ik als haar vader zijn allebei boekfanaten. EN ze werd heel rustig van mijn stem. (Ze is daarin ook de enige)
Ik vraag me serieus af waar je deze wijsheid vandaan hebt, vind je ook (weer) niet zo vriendelijk overkomen in je reactie. Heb er flink op los gegoogelt en ik lees toch echt overal vanaf een maand of 3.
Leuk topic! Dochterlief vindt boekjes erg leuk, alhoewel ik wel het idee heb dat ze ze wil vermoorden Maar dat is toch ook een beetje de bedoeling? Niet alleen voor de taalontwikkeling, maar ook het ontdekken van het boekje, kleuren en plaatjes kijken, bladzijden omslaan etc. Hier zijn de knisperboekjes van Nijntje favoriet om zelf mee te spelen. Zo ook het badboekje van Rupsjenooitgenoeg en het kiekeboe boekje van Dikkie Dik. Om voor te lezen ook een boekje van Dikkie Dik. En zijn kleine vriendjes. Daar moet ze altijd bij lachen.
Graag gedaan. Ik werk in een bibliotheek en weet inmiddels wel wat van leesontwikkeling bij baby's, vind het zelf ook erg leuk. Ik lees trouwens door de dag heen constant voor en altijd 's avonds voor het slapen gaan.
Ik heb wel eens gelezen dat ze verhaaltjes op rijm op die leeftijd erg leuk vinden. Dus bijv. zoals van Dick Bruna, met een duidelijk ritme/metrum en rijmwoorden. Overigens vond mijn dochter er op die leeftijd niks aan. Ze duwde het boekje weg, we konden het werkelijk geen seconde open houden. Nu vindt ze boekjes daarentegen fantastisch!
Hier hoort het 'voorlezen' bij het bedritueel of als we tussendoor even willen tutten/rustig 'spelen'. Overdag lezen we dan van die kartonnen boekjes met plaatjes, kan ze zelf meehelpen omslaan etc. 's Avonds lees ik prentenboeken voor... ze zit dan tegen me aan geleund, geboeid te kijken... Vooral het 'zelf' boekjes lezen wordt nu interessant... Leuk om te zien. Ik benoem alles in de boekjes. En ook als ik het verhaal voorlees sta ik stil bij dingen die op de plaatjes te zien zijn.
Absoluut Dribbel! We lezen hier wel elke avond dezelfde en ze snapte al na een week of 2 dat ze achter de flapjes moest kijken. Dat doet ze inmiddels ook zelf Zo leuk. Overigens zijn we hier ook met een maand of 6 echt gaan lezen samen. Daarvoor moest en zou elk boekje, wat voor boekje dan ook, in haar mond...! Haha!
Mijn mannetje vindt het inderdaad erg leuk om zelf de "lezen" en "voorlezen" haha. Hij sjouwt zijn kartonnen plaatjesboekjes overal mee naar toe en houdt er hele verhalen mee. Maar op het moment dat ik er 's avonds een ritueeltje van wil maken, vindt hij er niets aan Een boekje dat ik zelf erg leuk vind is, "de liefste kusjes zijn voor jou". Het rijmt en het is zo schattig, zeker nu mijn zoontje weet wat kusjes zijn, dan krijg ik af en toe een dikke pakkerd van hem Ja en de mol natuurlijk, maar die heb je al las ik.
Leuke tips allemaal, pffff, ik ben zo boekverslaafd, het liefst koop ik ze allemaal . Hebben jullie (de mama's met oudere kinderen dan...) ook het idee dat als je vroeg lezen stimuleert en samen doet, je kindje op latere leeftijd ook graag leest? Ik werd vroeger nooit voorgelezen en het werd nooit door mijn ouders echt gestimuleerd, maar ben vanaf dat ik kan lezen al echt boek- en leesverslaafd... Mijn man daarentegen, werd heel erg gestimuleerd, maar hoe ouder hij werd, hoe minder hij ging lezen...
Zelf lezen kun je nooit afdwingen, maar ik ben wel van mening dat veel voorlezen, liedjes zingen enz. heel goed is voor de taalontwikkeling en taalbeheersing van kinderen en dat is toch de basis van heel veel dingen. Vind ik. Is je kindje lid van de bibliotheek? Als je je baby lid maakt (is altijd gratis voor kinderen) kun je ook bij de meeste bibliotheken de boekstart collectie lenen, speciaal voor baby's en dan kun je uitproberen wat je kindje leuk vindt. En belangrijk, de boekstart boekjes worden na elk gebruik schoongemaakt voordat het weer in de uitleen komt.