Wat maak jij zelf?

Discussie in 'De lounge' gestart door Bubblez, 23 aug 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Sinds een paar maand ben ik best wel creatief al zeg ik het zelf, ik maak bijvoorbeeld:

    Brood
    Jam
    Groenten en fruit wecken
    Ijsjes
    Taarten
    Koekjes
    Soepgroenten
    Pasta saus
    En ook met koken enzo maak ik het meeste zelf. Nu zie ik hier ook dames die zelf wasmiddel ed maken.. Dat lijkt me dan ook welwater maar toch veel werk..

    Wie maakt we ook veel dingen zelf en zo ja wat dan? Kost het je veel tijd?
     
  2. Daantje57

    Daantje57 Fanatiek lid

    18 aug 2011
    2.382
    24
    38
    lerares
    Utrecht
    ik maak veel zelf in verband met allergien van mijn man en zoon. Dus alle soorten sauzen, taart, ijsjes, ik maak het allemaal zelf. Ik maak altijd waterijsjes van vers geperst vruchtensap, helemaal geen suiker dus, en mijn zoon vindt ze heerlijk.

    Mijn zoon heeft een tarwe allergie dus ik wil binnenkort ook graag zelf brood gaan bakken. Ik hoor graag van mensen die hier ervaring mee hebben :D
     
  3. flerk

    flerk Niet meer actief

    Wauw... ik maak alleen maar alles zelf op
     
  4. Koon

    Koon Niet meer actief

    Haha!

    Ik maak ook weinig zelf, heb daar echt geen zin in. Zou willen dat ik dat wel had.
     
  5. Daantje57

    Daantje57 Fanatiek lid

    18 aug 2011
    2.382
    24
    38
    lerares
    Utrecht
    Hahaha
     
  6. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief


    Ja dat doen wij ook:D ach weet je, het kost eigenlijk bar weinig tijd en op dit moment heb ik al 2 maanden vrij met nog 2 weken te gaan dus zo verdoe ik mijn tijd:D het kost je hooguit een uurtje of 2 a 3 per week;)

    En eh, tarwe vrij brood zelf maken heb ik nog nooit gedaan.. Daar durf ik geen antwoord op te geven:)
     
  7. TinaTeenslipper

    TinaTeenslipper VIP lid

    5 jun 2013
    7.019
    548
    113
    ik kook meestal alles zonder pakjes en zakjes. heel soms een spaghettisaus voor haastige momenten en dat is eigenlijk ook het enige waar ik nog geen superrecept voor heb gevonden. al verschillende varianten geprobeerd. tenminste voor rode saus. alle andere soorten pastasaus altijd zelf.

    ik bak soms appelflappen, cakejes etc.

    wasmiddel etc gaat me te ver en heb het idee dat je kleding daar ook grauw van wordt
     
  8. heleentje80

    heleentje80 Fanatiek lid

    30 dec 2006
    2.296
    28
    48
    Gent
    ik bak zelf brood (met broodmachine) en ook koekjes en taarten.

    Ik vind een broodmachine ook makkelijk, elke avond insteken en elke ochtend vers brood (dus niet in de regen s ochtends vroeg een bzkker gaan zoeken).
    En de helft goedkoper ook nog (man eens uitgerekend, kwam aan 90cent voor een groot brood, incl electriciteit)
     
  9. mama013

    mama013 Actief lid

    19 jun 2012
    322
    0
    16
    T-013
    Pannenkoeken
    Worstenbroodjes
    Frikandellenboordjes
    Broodjes
     
  10. Mams136

    Mams136 VIP lid

    26 jun 2007
    22.837
    0
    0
    achterhoek
    taarten en haarbandjes voor mn meissie!
     
  11. Islah

    Islah Niet meer actief

    Leuk topic!

    Pannenkoeken, poffertjes, pizza's (maar dat lijkt mij logisch, ik vind dat kant-en-klaarspul niet te eten namelijk), lahmacun e.d
    Sausjes, kruidenmixen
    Brood, maar wel in de oven omdat het in een bbm zo'n rare vorm heeft!
    Cake, taarten etc. (koekjes niet altijd, omdat ik op dat gebied mijn oven nog moet leren kennen)
    Ik wil me binnenkort ook nog eens wagen aan bladerdeeg maken
    Toetjes af en toe, als mijn man het toelaat (hij koopt dat liever in de winkel, terwijl ik het liever maak haha)

    Jam zou ik graag zelf willen maken maar ik denk dat het voor mij voordeliger is om het te kopen. Fruit is vaak zo ontzettend duur en hier is de markt eigenlijk geen uitzondering. Misschien ergens bij boeren, maar dan moet je al een auto hebben (hebben wij niet) of kilometers fietsen voor wat aardbeien. En we hebben geen moestuin o.i.d.

    Als mijn allesreiniger op is wil ik die ook gaan maken (@ TS, wasmiddel maken is echt heel makkelijk. Denk dat jam maken lagdradiger is. Maar je moet dan wel op redelijk hoge temperatuur wassen, liefst vanaf minimaal 40 graden en het schijnt dat niet alles heel goed schoon wordt, dus ik houd het bij het goedkoopste wasmiddel (eigen merk van action, 1 euro per kilo poeder) van de winkel.)

    En vast nog wel meer, ik houd van dingen zelf maken.
     
  12. sasjuh

    sasjuh Fanatiek lid

    8 jun 2010
    2.558
    1
    0
    operator
    In mijn vel
    Cake
    Dieren koekjes (voor konijn van mijn schoonzus, en koekjes voor onze hond en papegaai)
    Verse soepen (erwtensoep, groentesoep, uiensoep, bonensoep enz.)
    Koude schotel
    Broodpudding
    Stamppotten
    Spaghetti saus
    Appelmoes/appelcompote
    En verder wil ik graag meer zelf maken maar omdat ik nooit kleine porties maak en mijn vriend te weinig zelf gemaakt (of dat nou zijn moeder doet of ik) eten eet heeft het niet veel zin om al die andere dingen te gaan maken.

    Ben nog iets heeeeeeeeeeeeeeeel lekkers vergeten; Sushi :D
     
  13. Islah

    Islah Niet meer actief

    Ik ben trouwens ook wel geïnteresseerd in wecken, nog nooit gedaan. Zijn er nog meer dames hier die dat doen? En zo ja wat dan?
     
  14. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Ik heb vorige week het recept gekregen van onze achter buurvrouw, de vriend van haar moeder komt uit Italië en kwam met dit recept aan, love it!


    2 flessen ah tomatensaus biologisch
    1 ui
    3 knoflook
    4 gedroogde pepertjes
    Verse basilicum
    2 laurierbladeren
    Parmezaanse kaas
    Rode wijn
    Kappertjes evt
    Gehakt 500 gram evt
    Peper en zeezout
    Grote pan met deksel




    / ui snipperen
    / 3 tenen knoflook persen
    / pepertjes klein snijden
    /Pan op het vuur met olijfolie
    /voeg ui knoflook en pepertjes toe
    / evt gehakt toevoegen op smaak maken met peper en zout
    / goede scheut rodewijn
    / als de alc vervlogen is laurier toevoegen
    / tomatensaus toevoegen
    / laten koken
    / blaadjes basilicum toevoegen

    / anderhalf uur laten prutelen af en toe roeren
    / wat geraspte parmezaanse kaas toevoegen
    / kappertjes toevoegen
    / op smaak maken met peper en zout

    Ik voeg zelf nog allerlei groenten toe!!!
     
  15. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Jam is 5 minuten:D en ik heb het voordeel, in de tuin staan aardbeien bramen en blauwe bessen en bij mijn schoonouders pruimen dus ik heb zat fruit:p

    Wasmiddel wordt hem dan al niet, ik was op 30 behalve de handdoeken..

    Wecken doe ik ook, stoofpeertjes on de herfst en nu ook groenten enzo. Sommige groenten kun je ook rauw in de vriezer gooien, das ook wel erg makkelijk:)
     
  16. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    En hoe smaakte het?

    Hier ook nog honden koekjes en soep enzo vaak.. Er zijn teveel lekkere dingen om zelf te maken:p
     
  17. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Ik maak zelf;
    Kruidenboter
    Tomaten tappenade
    Toetje voor na het eten
    Pastasaus
    Pilaf
    Soep
    Pannekoeken
    Poffertjes

    Eigenlijk alles maak ik zonder pakjes en/of zakjes, zoveel smaakvoller :D
     
  18. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Ja echt verrukkelijk! Had zelf de kappertjes niet gebruikt en pepertjes hadden we niet meer in huis, dus had flink wat cayennepeper toegevoegd :)
    Heb er champignons en paprika bij gedaan :)

    Hihi zoals jij zegt, vaak zijn het de lekkere dingen die je zelf maakt ;)
     
  19. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief


    Het rook ook zalig:D die sheppards Poe die je laatst had, heb je daar nog een recept van? Vind er ook veel op het internet maar die is vast lekkerder! Oh echt wel, veel natuurlijker vaak! Oh krijg weer zin in taart:p ga maar even brood smeren. Met mijn verse pruimenjam:p
     
  20. mam1991

    mam1991 VIP lid

    17 jan 2013
    10.071
    2.096
    113
    Jaja, dit is hem! Ik doe altijd alle aantallen door de helft omdat dit gebaseerd is op 6 personen.


    Ingrediënten voor 6 personen!!!

    1 ½ kg aardappelen - 1 kg winterpeen - 2 grote uien - 2 teentjes knoflook - 2 eetl. boter + wat boter om te bakken - 500 gr rundergehakt - peper, zout, nootmuskaat -
    3 runderbouillontabletten - worcestershiresaus - 50 gr geraspte Cheddarkaas of belegen Goudse kaas


    Aardappelen schillen en in grove stukken snijden.
    Winterpeen schillen en in stukken snijden. Uien en knoflook pellen en fijnhakken.


    Kook de aardappelen gaar in water met zout. Stamp de aardappelen fijn en breng de puree op smaak met zout, peper, nootmuskaat en boter. Ondertussen de winterpeen in weinig water beetgaar koken (± 20 min.). Oven voorverwarmen op 200 graden. Uien en knoflook lichtbruin fruiten in wat boter. Gehakt toevoegen en rul bakken. Op smaak maken met de verkruimelde bouillontabletten, peper, zout en worcestersaus. Wortelen afgieten ( Let op ! 5 eetl kooknat bij het gehakt voegen). Wortelen mengen door het gehakt. Eerst het wortel-gehaktmengsel in de vuurvaste schaal. Puree erover verdelen en bestrooien met geraspte kaas. In het midden van de tot 200 graden voorverwarmde oven zetten tot de bovenkant bruin kleurt. (plm. 10-15 minuten )
     

Deel Deze Pagina