Qua loon zou ik dan hetzelfde uitkomen als een beginnend leerkracht. Ik verdien nu ook niet meer met mijn huidige baan. Oh het kriebelt wel hoor, heb alleen best veel twijfels en vragen... Werkt een stageschool bv ook wel met loi of nti? Gaan de kids wel naar mij luisteren? Hoeveel uur aan thuisstudie zou ik wekelijks kwijt zijn? Ik help weleens mee met activiteiten op de school van onze dochter en ik vind het zo leuk om met die kleintjes te werken? Zou een basisschool ook meewerken aan een meeloopdag?
Het is erg regio gebonden... Ik weet bv dat in het voortgezetonderwijs een groot tekort is en groeiend tekort blijft voor bepaalde vakken... Maar per regio kunnen daar verschillen in zijn.
Tegenwoordig worden de gelden niet meer in fte's verdeeld, maar krijg je als school een bepaald bedrag om personeel te betalen. Het is dus interessanter om jonger personeel in dienst te nemen. Ik weet niet of het nog steeds zo werkt, maar een zij-instromer kreeg voorheen betaald naar het laatst genoten salaris. In de regio waar ik werk krimpen bijna alle scholen. Een stagiaire die al 3 jaar geleden is afgestudeerd krijgt alleen tijdelijke contracten en moet er dan na 3 maanden uit. Voor de keuze van opleider zou ik zeker kijken naar de stages. Mijn ervaring met de Pabo is dat ik weinig aan de opleiding zelf had. Dit beroep leer je vooral door veel stage-uren te maken. Alleen dol op kinderen zijn is niet genoeg voor dit beroep. Het beroep bestaat de laatste jaren vooral ook heel veel uit administreren. Het lesgeven vind ik super, maar de administratie juist vreselijk. Allemaal punten om te laten meewegen in je keuze.
In voortgezet onderwijs wordt nog steeds de fte bepaald en je wordt ook betaald op basis van je laatst verdiende loon...
In het basisonderwijs wordt ook nog steeds gewerkt met fte's, alleen is het bedrag wat de school krijgt aan personeelsgelden niet meer bepaald in het aantal fte's. Althans zo werkt het nu binnen ons bestuur. En o.a. daardoor zijn er nu weer mensen boventallig geraakt.
Basisonderwijs werkt sinds een paar jaar met lumpsum. Dat betekent dat ze nu 1 grote hoop geld hebben waarbij ze zelf mogen bepalen hoe ze dit uitgeven.
Lumpsum bestaat idd al heel wat jaren. De meeste besturen hier in de regio verdeelden de gelden dan ook in de vorm van fte's. Mijn collega die al 30 jaar in het onderwijs zit en dezelfde werktijdfactor heeft was in dit model net zo duur als ik. Echter krijgen we nu een personeelsbudget in euro's en is die oudere collega ineens toch duurder. Ze hebben hier al heel wat gesprekken gehad om de 60+ leerkrachten met vroegpensioen te krijgen. Alles in het kader van bezuinigen. Aangezien we minder mensen beschikbaar hebben, zijn de klassen nu ook overvol. Ik groep van 32 begint meer en meer de norm te worden. Ik wil niet negatief zijn, maar de verschraling in het basisonderwijs is enorm.
Je werkt volgens een cao dus wat jij hier zegt gaat hier niet op. Je begint gewoon onderaan in een schaal en leeftijd heeft hier niets mee te maken.
Dat zegt men wel, Minny, aangezien de babyboom-generatie met pensioen gaat. Ik heb alleen geen idee hoe groot het aantal boventalligen momenteel is die uiteindelijk in dat gat duiken. Of de klassen daarmee kleiner worden betwijfel ik. Het leerlingaantal loopt op veel scholen ook terug. Wij waren ooit een school met alleen maar dubbele groepen. Nu hebben we enkele groepen op de groepen 1/2 en een combigroep na. Onze groepen zijn max. 32 groot. Niet erg bevorderlijk als je wilt groeien als school.
Tese ik geloof dat je me niet begrijpt of ik jou niet.... Ik bedoel dat een school nu een bedrag krijgt waar ze alles van moeten betalen, ook het personeel. Vroeger kregen ze een bedrag per werknemer en als die werknemer 20 jaar ervaring had kregen ze daar meer geld voor. Dat is nu niet meer zo. Dus een docent met drie jaar ervaring of pas 23 is goedkoper, dus aantrekkelijker. Heeft niets met cao te maken, maar met wat de overheid nu aan een school betaald per leerling (het budget van de school). En in het VO wordt er we naar je laatsbetaalde loon gekeken, maar dat zegt niet alles. Je zal dan alleen als je dus 37 bent niet met een startersloon beginnen. (Maar volgens mij is dit hierboven ook al uitgelegd)
@Minny, het ligt denk ik ook aan de regio. Hier in de regio zijn in elk geval geen banen. Of er over 4 jaar weer een tekort zal zijn weet ik niet. Een opleiding voor een tweedegraads bevoegdheid zal meer zekerheid geven. @Sjak, er is idd een groot verschil of een school een budget krijgt in fte's of euro's. Een fte is hetzelfde onafhankelijk van leeftijd. Werk ik fulltime, dus 1,0 dan neem ik evenveel ruimte in als mijn collega die 1 jaar in dienst is en fulltime werkt. Echter als leerkracht in loonschaal LA met 13 dienstjaren slok ik meer van het budget in euro's op dan een startende leerkracht in LA1 met dezelfde werktijdfactor.
Leraar Nederlands lijkt me ook wel leuk, maar die opleiding is weer minder goed te combineren met mijn huidige baan. Daar moet je nl meer stage lopen. Bij de Pabo hoef ik maar 1 dag per week stage te lopen.
1 dag per week stage vind ik voor een PABO erg weinig. Als het goed is heb je per jaar ook stageweken. Hier hebben de stagiaires 4 stageweken in een jaar. En in de afstudeerfase hoor je toch ook vaker stage te lopen. Hier is dat meestal 2 tot 3 dagen in een week.
Dit is afstandsleren via een reguliere HBO. De hele studie 1 dag per week naar school. Je mag ook 2 dagen, maar 1 is ook prima.
Zeg het niet helemaal goed: Zo staat het op de website: In het eerste jaar loopt u één dag per week stage gedurende 30 weken In het tweede jaar loopt u één dag per week stage gedurende 30 weken In het derde jaar loopt u, afhankelijk van de minor die u volgt, één tot twee dagen per week stage in de onder- of bovenbouw In het vierde jaar staat u twee dagen in de week zelfstandig voor de klas.
Ik heb hier ook naar geïnformeerd tijdens een open dag. Afstandsleren wordt gezien als voltijd studie en is meestal niet te doen als je ook nog wil blijven werken ernaast. Ik heb een gezin en ik werk 24 uur per week. Een inkomen is ook echt nodig, dus helaas zal ik de studie niet kunnen volgen. Weet niet of jij wel de mogelijkheid hebt om te stoppen met werken?