Om welke reden wil je zoon niet naar school? Hoe weet hij dat het saai zou zijn (hoe komt ie erop?)? Waarom heeft hij eigenlijk zo'n apart beeld van leeftijdsgenoten? Ik lees het al vaker in jouw reacties.. Kinderen afkeuren op hun kleding of uiterlijk, niks mee hebben, zeggen dat ze niet kunnen praten enz.. Hij is ook maar nog niet eens vier. Ik zou juist hiervoor zoveel mogelijk contact met kinderen zoeken en minder tijd laten doorbrengen met alleen volwassenen. Kinderwereld wordt daardoor enorm verrijkt (vooral door fantasie onderling).
hij hft een een goede ritme hoor.thuis is alles met n goede ritme.ritme is geen probleem. hij voelt zich prettiger wanneer alles duidelijk is. daar ben ik echt niet bang voor.hij krijgt ook leuke aktiviteiten om hem bezig te houden. ik hoop dat hij na 2 maanden wel dus heel leuk vindt om met veel kinderen te zijn. ik ga hem echt niet naar psz sturen. hij is dan daar de oudste;hij moet wennen aan een nieuwe leidster. hij hft al een flinke ontwikkelingsvoorsprong. dat maakt het zo saai vr hem om bij kinderen te zijn die niet kunnen praten en/of iets zeggen en totaal iets anders doen. hij moet ook nog leren om op te komen vr zichzelf ipv andere kinderen aan spreken op n vreemde wijze zoals: ik vind dit geen goed idee, je moet niet denken dat jij zomaar iets van me afkunt pakken, blijkbaar begrijp je helemaal niets van wat ik zeg,kun je even goed luisteren, ik was iets aan het zeggen waarom luister je niet eerst voordat je iets zegt etc... maar gewoon zijn knuffel terug pakken... we hebben n begaafdheidsdeskundige die ons/juf gaat verder adviseren. die hebben wij via schoolarts gevonden. maar een heleboel zaken zijn nog niet duidelijk voor ons. als hij 6 jaar is of tegen 6 jaar gaat hij waarschijnlijk naar een andere school. kleuterperiode zal voor hem de allermoeilijkste periode zijn. daarom is het voor mij een goede oplossing om de uren te verminderen op school ipv dat hij zo een hekel krijgt aan school. maar goed, zo te zien zijn er zo weinig kindjes die dus niet naar grote school willen/wilden. of kinderen die school pas n paar maanden later leuk hebben gevonden? want daar wil ik zo graag voorbeelden van zien. want hoe het op zijn school zal gaan of is; is nog niet duidelijk. wat ik zie in mijn omgeving dat veel moeders zeggen dat hun kinderen daar aan toe zijn, en kinderen die zo graag naar school willen. geen kind dat zegt dat het zo vervelend is om elke dag naar school te moeten gaan...dat kan ik me niet zo goed voorstellen. er moeten toch kinderen zijn die 'klein' willen blijven en niet naar school willen gaan?
Ik ken zelf geen kinderen die echt niet willen. Alleen kinderen die moeite hebben met de afscheid van mama, maar daar zijn ze meestal na een week overheen. En kinderen in groep 1 zIjn geen peuters van 2, zij praten ook gewoon.. Normaal. Maar ik ken zelf dan ook geen hoogbegaafde kleuters, misschien dat je de vraag kunt stel in de club voor hoogbegaafde kinderen?
Dit lijkt me nou juist typisch iets wat hij op de psz kan leren, juist ook als hij een voorsprong heeft. Want straks op school heeft hij die voorsprong nog steeds en hij zal toch moeten leren omgaan met kinderen die dan blijkbaar op een andere manier communiceren. Ik denk dat de psz daar de aangewezen plek voor is. En ik denk dat als je hem nu 2 maanden thuis houdt hij nóg minder graag met andere kinderen wil spelen.
hij brengt genoeg tijd met de leeftijd genoten. geen problemen in omgang. hij speelt ook met allerlei kinderen mee.( hij speelde ook lief met die jongen. maar vertelde wel zijn mening over hem en over zijn kleding.) jij hebt vaak het idee dat zo een kind nooit uitzichzelf met ideeen en gevoellens kan komen. wanneer je iets niet kan plaatsen met de leeftijd trekt je snel de conclusie dat zo een kind het van volwassenen gekregen heeft. dat is dus niet altijd zo. hij wijkt af in heleboel zaken, maar ik dacht dat 'niet naar school willen gaan'' niet zo afwijkend was. ik dacht dus dat er veel meer kinderen dat hadden.
Mijn dochtertje vond het prima vanaf het begin, had het er al maanden over dat ze naar de basisschool mocht. Mijn zoontje (totaal ander temperamentje en type) had het er helemaal niet over. Niet in die zin van 'ik wil niet', maar ook niet dat hij wel wou. Hij was kort voor de vakantie jarig. We hebben hem een aantal weken 2 ochtenden in de week laten wennen. Dat ging wisselend. 1 keer kwam hij boos van school 'mama, zoek maar een andere school, ik ben het spuugzat om zo lang stil te moeten zitten en mijn mond te moeten houden'. Al heeft hij met naar school brengen en afscheid nemen weinig problemen. Nu na de vakantie is de klas gelukkig een stuk kleiner (ze hebben geen ruimte voor een aparte groep 0, dus die komen er bij groep 1 en 2 bij en aan het einde van het jaar was de groep heel groot). Denk dat dat al scheelt. Het is een nogal druk jongetje en hij heeft inderdaad moeite met stil zitten en zijn mond houden. De juf gaf aan dat het tot een uur of kwart over 11 à half 12 goed gaat, maar hij het daarna zat is/moe is en dan niet meer luistert, harder gaat praten etc. Samen met de juf heb ik overlegd dat ik hem na de vakantie alleen de ochtenden laat gaan en dat op ga bouwen. Ik doe niemand er een plezier mee hem nu de middagen ook te laten gaan, want dan is hij moe, zit zichzelf in de weg en verstoort de lessen. Overigens, het is geen uitzondering, ik zie dat wel meer om me heen. Ken ook een jongetje dat het eerste half jaar alleen de ochtenden is geweest, die was 's middags nog te moe. Hier op school houden ze daar wel rekening mee, want de belangrijke dingen worden 's ochtends behandeld. Heb ook niet de ervaring dat die kinderen zo buiten de boot vallen. Meestal gaat het na een aantal weken of maanden al snel beter en komen ze vaker op school om hele dagen mee te draaien. Geen enkel kind is hetzelfde. Ik kan hem natuurlijk ook net als mijn dochter direct hele dagen naar school laten gaan, maar wat voor haar werkt, hoeft voor hem niet te werken. Ben benieuwd hoe het gaat.
het klinkt misschien heel raar wat ik zeg;;;maar als hij er zelf geen last van heeft hoeft hij van mij echt niet met de leeftijdgenoten te spelen; of met andere kinderen etc. deskundige heeft ons echt niet voorgesteld dat hij dan nu af/terug pakken moest leren ipv netjes vragen...hij laat het dan en als het kindje het weer laat vallen pakt hij het weer wel terug. wanneer hij iets terugpakt- want dat hft hij ook n paar keer geprobeerd, huilen de kinderen heel hard.... zo kreeg hij dus schuldgevoellens...hij vindt het heel erg als een kind moet huilen vanwege iets dat hij gedaan heeft. wat hij wel doet wanneer het echt om een belangrijk ding gaat: naar de juf gaan en vragen. (ik wil het niet terug pakken misschien geeft hij het aan jou, mij geeft hij het niet terug etc)of aan de moeder van dat kind vragen... ik houd hem niet thuis hoor 2 maanden lang. zo klinkt het een gevangenis... we doen wel veel aktiviteiten, gaan ook plaatsen waar andere kinderen zijn. maar ik ga niet psz doen vr 2 maanden, dat is dan wennen aan een nieuwe juf en weer afscheid nemen. en daarna nog een keer aan school wennen...en een nieuwe juf...dat doe ik dus echt niet. ik ken mijn kind goed. heel jammer dat mijn topik niet de reacties krijgt over kinderen die niet naar school willen gaan en wanneer ze wel moeten gaan het leuk vinden. ik moet het duidelijk zeggen.mijn zoontje is geen probleem kind qua gedrag of qua sociale ontwikkeling. hij is geen typische voorsporng kind dat moeite heeft in de sociale ontwikkeling. hij loopt emotioneel en sociaal ook al voor in zijn ontwikkeling. er is geen reden om hem te dwingen spelen met de kinderen die hij echt niet leuk vindt.
Belize: wat wij vooral niet doen... Is zulke dingen thuis bespreken met 2 oortjes in de buurt. Dus ook niet als ze boven aan het spelen is... Want ze hoort echt alles en voldoet graag aan verwachtingen. Dus als wij zouden zeggen "de kleutertijd wordt lastig" is het bij voorbaat gedoemd om te mislukken Niet dat het nu best ging.. Maar goed... Dat was in ieder geval niet omdat ze bij voorbaat al "wist" dat het stom zou zijn. (En je weet dat onze dochter het liefst thuisonderwijs zou krijgen en dat er dus echt kinderen zijn die elke dag niet naar school willen ) De gesprekken over groep 3 houden we dan ook heel neutraal. Hebben haar uitgelegd dat ze in het begin veel zal moeten leren wat ze al kan omdat nou eenmaal niet iedereen even ver is als zij... (Maar wat we practisch hebben verzwegen is dat ze in een klas zit waar eigenlijk iedereen al enigzins kan lezen... Dat zou namelijk alleen maar druk zetten op het idee dat ze MOET presteren. Dat merkt ze dus op school wel.) En verder goede band opbouwen met juf zodat ze met alle liefde jullie op de hoogte houdt van hoe het gaat. En die geen zin... Tja hij zal al snel ontdekken dat ze hem in ieder geval verstaan... E verschil hou je toch.. Ook als je heel gemiddeld bent. Dat zal hij moeten leren. Dat is onder andere waar de kleuterschool voor is Spelenderwijs sociale vaardigheden opdoen. En dat is gewoon lastig als de andere kinderen nog op een ander niveau sociaal zijn.... Maar dat gaat in groep 3 heus niet spontaan over.... Dat blijft zo totdat hij volwassen is.
Saskia:we zijn zo voorzichtig met het bespreken van deze zaken. we emailen aan elkaar...hahahaha.zoon luistert ook altijd mee...
Z werkt het niet.. Ontwikkeling gaat op een bepaalde manier... Bij de een wat sneller dan bij de ander maar wel min of meer op de juiste volgorde. Een jongetje dat in zijn hoofd dus al 2 jaar verder is... Zal zich nooit thuis voelen bij leeftijdsgenoten. Tenzij ze dus net als hij.. Ook verder zijn. Het is vaak heel lastig... Want het zijn niet enkel de sociale vaardigheden die anders zijn... Maar ook de interesses matchen niet. En wat doe jij als volwassene als je niet met iemand kunt praten? Precies.. Je maakt vriendjes met iemand anders. Je tolereert elkaar natuurlijk.. Maar dikke vrienden wordt je niet. Waarom zou je dat van een kleuter dan wel verwachten? "Omdat hij het maar moet leren?" Alsof de meeste volwassen het überhaupt proberen? Laat staan dat ze het kunnen Of omdat iemand bedacht heeft dat alle 4-jarigen in dezelfde klas horen..? En kinderen die 2 jaar ouder zijn als vriendje... Dat werkt ook niet. Die mogen bijvoorbeeld wel de straat oversteken als ze buiten spelen.. Ze gaan naar een andere klas op school.. Fysiek blijft de kleuter een kleuter.. Dus dan kunnen ze wel praten maar matcht de rest weer niet. Gevolg hebben wij dit jaar en vorig jaar mogen aanschouwen trouwens. Dochterlief kan het met iedereen goed vinden. Maar er komt zelden tot nooit iemand hier spelen en verjaardagsfeestjes wordt ze ook niet op uitgenodigd. En als er al emand hier speelt... Is het of ruzie of ze spelen allebei met iets anders. Nouja, behalve door die 2 meisjes.. Die ook heel flink voorlopen Dat is hartstikke gezellig en dan heb je er geen kind aan. Lekker boven spelen... Komen nog even wat te drinken of een snoepje halen en om half 6 zijn ze teleurgesteld dat het alweer zooo laat is.
Saskia: hahaha. herkenbaar!!!sms en enzo. zo kwam zoon me met telefoon vertellen mama je hebt n bericht van papa, ga je hem bellen? volgens de begaafdheid adviseur moet zoontje uiterlijk 6 jaar naar speciaal onderwijs gaan. kleinere klassen en scherpe vrienden. het begint in onze stad vanaf gr3. een plus klas zou dus geen oplossing bieden. we moeten deze kleuter jaren rommelig door in de buurtschool. maar daarna gaat het echt anders.(ik hoop nog wel dat hij op deze school kan blijven)
Waarom niet meteen naar een leonardoschool, of een basisschool die daar wel wat mee kan? Heel veel scholen hebben speciale programma's voor kinderen met een voorsprong.
in onze stad begint Leonardo vanaf gr3 vanaf 7-8 jaar. n paar scholen hebben plusklassen. maar volgens onze adviseur(die heel veel HB kinderen begeleid op die scholen) is een plus klas geen oplossing vr mijn zoon. ze geeft zelden advies vr Leonardo zei ze. maar volgens haar is mijn zoontje n kind is dat Leonardo echt zinvl wordt. puur wegens kleinere klassen en scherpe vrienden en uitdagende leeromgeving. het is dus geen kwestie van dat hij extras moet hebben of versneld moet worde,n. gewoon helemaal anders, op eigen tempo mogen gaan, in eigen leerstijl!in de hele stad slechts 1 Leonardo school! en is ook nieuwe school! speciale dingen hebben ze ook op deze buurtschool maar stelt weinig voor...volgens deze deskundige. maar deze allemaal zijn niet zo relevant met mijn topik vraag!!! maakt toch niet uit op welke nivoo mijn zoon zit om zin in school te krijgen? ook als hij naar Leonardo zou gaan met 4 jaar zou hij nu precies hetzelfde zeggen volgens mij. hij hft natuurlijk niet echt een duidelijk beeld van zijn klas en kinderen etc. maar hij wil dus niet elke dag naar school gaan. onafhankelijk van wat hij op school gaat doen...en wat kan ik nu doen? ik doe eerlijk gezegd niets. ik probeer hem ni te overtuigen dat het wel leuk zou zijn of zo. ik zeg alleen dat het heel spannend is enzo. en day we niet weten etc...
het lijkt me meer een algemenere zaak om naar school willen gaan of niet naar school willen gaan. onafhankelijk van de school. zijn beste vrendin die gaat ook naar deze buurtschool. zelfs dat maakt het vr hem niet zoveel uit. wat hij zegt bijvoorbeeld:ik wil wel ooit naar school gaan maar niet met 4 jaar,als ik 5 jaar of 6 jaar oud ben dan wil ik wel gaan. ik ben nog veel te klein voor school.
Nog even afgezien of je zoontje naar school moet, denk ik wel dat het belangrijk is om iig wel die sociale vaardigheid te "oefenen" (sorry, weet er even geen ander woord voor). Een begeleidster voor zijn HB is volgens mij prima, maar niet ten koste van de rest. En ik vind dat je zeker met een HB indicatie soms de gewone dingen moet doen om nit de greep met de rest kwijt te raken. Ik zie het thuis, manlief heeft een hogere begaafdheid, en omdat hij zijn jonge jaren in de UK op een public school heeft gezeten en dus veel meer in aanraking kwam met hogere lesstof en interessante kinderen, is hij de aansluiting (sociaal gezien) terug in NL totaal verloren. Iedereen was saai, dom (!) of niet leuk en zelfs leraren moesten eraan geloven. Gevolg ... Een HB persoon met een MBO diploma, omdat hij standaard van andere scholen wed afgeknikkerd ( gestart met gymnasium overigens), en zonder diploma een zeer succesvol bedrijf gestart ... Waarna hij in een diep dal viel, want officieel heeft hij geen enkel diploma, dus werk zoeken is moeilijk. Ik vind dan ook wel dat er een middenweg gevonden moet worden. Ik zou mijn kind in dat geval wel naar school of psz sturen, puur omdat hij ook moet leren dat sommige dingen ook moeten en leren dat niet iedereen is zoals hij en hij zal ook daar mee moeten leren omgaan. HB betekent dat je er rekening mee moet houden , maar niet alles aanpassen aan zijn wensen, domweg omdat de wereld zo niet werkt.
sorrie maar ik schreef toch dat hij naar kdv ging en naar psz? en nu 2 maandjes thuis. als het zo was dat n kind aan 4 jaar ervaring niks heeft en slechts door 2 maandjes totaal verpest moet worden vr het leven...dat gaat echt niet gebeuren. en zoals ik zei we gaan ook leuke aktiviteiten vr hem doen zodat hij ook in contakt komt met andere kinderen en vrienden... halve dagen naar school is een goed idee ik weet niet of we dat toepassen, maar de mogelijkheid maakt me inderdaad blij! zo kan hij soepel wennen, en opbouwen. hij hft juist voorsprong in sociale vaardigheden en emotioneel loopt hij nog verder voor in zijn ontwikkeling. ik heb totnutoe geen engelse man tegen gekomen die het leven in NL niet saai vond...dat zeggen ze volgens mij maar ze blijven wel heerlijk in NL. hahahah. het zit wel een beetje in de engelse ziel die zich steeds maar verveelt, en juist daarom van die merkvaardige bezigheden,hobbies verzint!!!
Verschil is wel dat ik geen Engelse man heb, maar "gewoon" een Nederlandse. Hij is een expat kind (net als ik trouwens). Ik heb ook helemaal niet gezegd dat hij nooit naar een kvd ging ... Niet gelijk zo geirriteerd reageren ... alleen is je vraag of je nu moet toegeven aan je zoontje, want hij wil niet (althans zo lees ik je post). Ik vind dan dus dat je dat niet moet doen, omdat dat ook gewoon iets is om te leren. En als je oplossing is halve dagen naar school, dan is je probleem toch opgelost. En je hebt sociale voorsprong en sociale voorsprong. Maar goed, we verschillen van mening. Mijn man kan heel sociaal zijn (oppervlakkig) ... echte vrienden daarentegen zijn bijzonder schaars.