ik doe het zo: peper en zout erop, om en om bruin braden, dan laag zetten 2 laurierblaadjes erbij, deksel erop, water over de deksel heen doen tot het niet meer sist, af en toe water bij doen, ongeveer 3/4 uur laten sudderen.
Volgens mij helpt een scheutje azijn om het vlees zachter te krijgen. En ik zou er wat meer kruiden bijdoen. Ga het binnenkort ook maken, heb me vanmiddag zitten inlezen
Mmm dat is zo lekker! Ik doe het zo: Alleen peper erop en in roomboter aanbraden. Dan vlees uit de pan en ui in de pan fruiten. Vlees terug in de pan. Water en zout of runderbouillon erbij. Laurierblaadje, eetlepel azijn erbij. Soms ook nog een gesneden tomaat of kruidnagels erbij. De azijn is zuur en lost het taaie bindweefsel van het vlees op. Ook belangrijk om zacht vlees te krijgen is dat je de overgangen van warm naar koud en andersom niet te groot maakt. Dus geen koud water bij het vlees doen maar warm water. En ook als ik even later water bij moet vullen doe ik dit uit de waterkoker. En als je de jus evt. wil afmaken met maïzena dan kan je het vlees warm houden in aluminiumfolie. De maïzena zorgt voor een gebonden jus.
Dit is mijn recept, althans die van mijn oma Vlees kruiden met peper, zout, knoflook. Om en om bruin bakken in een klein beetje boter, dan een blok van 250 gram ROOM boter laten smelten in de sudder pan, daar twee laurier blaadjes bij doen, een scheutje azijn ( word het vlees zacht van ) en wat blokjes ontbijt koek toevoegen... Ik zet dit meestal rond 08:30 op en laat dat dan de gehele dag tot ongeveer 17:00/17:30 sudderen. I loooooooove it
Ingrediënten: - 500 gram runderriblappen - 50 gram boter - 3 uien, in ringen - 50 gram bloem - 400 ml rundvleesbouillon (van tablet) - 2 laurierblaadjes - 3 kruidnagels - 4 el azijn - 4 el ketjap manis Bereiding: Oven voor verwarmen op 140 graden. Vlees in blokjes van 2 cm snijden en met een beetje zou bestrooien. Boter in ovenvaste braadpan verhitten en het vlees in 2 minuten rondom bruin bakken. Daarna vlees uit de pan. Bak de ui op laag vuur 6 minuten in het overgebleven bakvet. Dan de bloem toevoegen en al roerend nog 5 min. bakken tot het geheel bruin is. Dit zorgt voor een volle smaak. Voeg de bouillon, laurierblaadjes en kruidnagel toe en dan roerend aan de kook brengen. Haal van het vuur af en voeg het vlees, azijn en de ketjap toe. (Door de azijn word het vlees lekker mals). En dan de pan met deksel in 't midden van de oven zetten. 5 uur laten stoven. Na 4 uur kijk je in de pan en voeg je zo nodig kokend water toe (als het te droog word). Laurierblaadjes en kruidnagel verwijderen en eten!! ----- Ik maak het altijd volgens dit recept, maar speel een beetje met de hoeveelheden van alles. Errug lekker! Oh en het lekkerst is het pas de dag daarna! En wat je over hebt invriezen en later opwarmen is ook heerlijk! Ik vind het 't lekkerst met aardappels en rode kool!
Ik gooi er ook altijd nog kruidnagel bij en peper balletjes. Verder als ik nog heb tomaatjes. En ik laat het zeker meer dan 4 uur op staan.
Dit is mijn recept gesnipperd uitje glazig bakken met een teentje knoflook Sucadelapjes dan rondom dichtschroeien (bruin bakken) - de uitjes een beetje opzij doen Daarna blussen met runderbouillon (ipv water, veeeeeel lekkerder) Vervolgens : een klein blikje tomatenpuree een scheut rode wijn of port 3 laurierblaadjes 4 of 5 geplette jeneverbessen 3 kruidnagels 1 plakje ontbijtkoek in kleine blokjes gesneden nog 1 teentje knoflook tijm/rozemarijn (gedroogd) naar smaak zout en peper en dan op een sudderplaatje minimaal 3 (maar vaak 4 uur of langer) laten sudderen, wel af en toe even checken of er voldoende vocht in zit. Anders runderbouillon toevoegen. en dan lekker met aardappelpuree en stoofpeertjes of rode kool met appeltjes ...
Stap 1 begin altijd met vlees op kamertemperatuur, dus nooit wat voor vlees direct uit de koelkast in een hete pan, want daar wordt het ook taai van (geld voor alle soorten vlees) Soort vlees riblappen, doorregenlappen,sucadelappen
Precies zo!! En ik bewaar de jus in een kommetje in de koelkast (gebakken in Croma het vlees) en daar gooi ik een deel van in de stamppot. Boerenkool, hutspot, andijviestamppot. Heerlijk!!