Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen... Wat doen jullie met stukken in boeken die "moeilijk of eng zijn" voor je kleintje? Misschien ben ik heel voorzichtig en moet ik gewoon alles voorlezen 2jr3mnd? Was zelf vroeger ook bang voor de Freggels, dus misschien speelt dat mee Hihihi. Bijv. In het Muizenhuis zit een stuk dat opa overleden is... Lezen jullie dat voor? En Ariël die achterna gezeten wordt door de heks enzo? Lezen jullie dat ook voor, of slaan jullie dat net als ik over ? Ben benieuwd wat jullie daarvan vinden, Grtz.
ik zeg altijd liever Overleden ipv dood en soms worden dingen btj grof of eng beschreven dan maak ik het gewoon iets simpeler... bijv soms wordt er gezegd en toen werd pietje echttt heeeel bang dat vader hem zou slaan...whatever...dan zeg ik bijv..en toen werd pietje even bang dat papa boos zou worden... heks noemde ik in het begin oude vrouw (bij roodkapje bijv), inmiddels wel heks, maar dan zeg ik altijd dat een gemene heks ( en dan vertel ik er bij, maar er bestaan ook lieve heksen haha) En bij klein duimpje ofzo dat grote enge reus kindjes wilt opeten, vertel ik ook nog een btj anders....vind het onnodig om al angsten te gaan opwekken..
Ja dat is ook een goeie... Alleen dat Muizenhuis niet meer voorlezen is denk ik geen optie voor haar . En thnx Miis, zo doe ik het nu ook ongeveer...
Zelf een beetje een draai aan geven... Als je de sprookjes gewoon voor leest dan weet je af en toe ook niet wat er staat ('de jager pakte een mes en maakte een grote snee in de buik van de wolf waar roodkapje uit komt')!! Laat haar hier altijd een boek kiezen en dan lees ik vaak 1 pagina of stuk voor!
Hier nog dikkie dik, fien en milo, dribbel. Niks engs aan en kei leuk! Nog niet zo moeilijke boeken doen hoor!
haha ja Nova, dat bijv...ik zeg dan...de jager maakte de buik open....ik laat het mes stuk en snijden weg..maar maak het sprookje er niet anders door zegmaar.... Dat kun je allemaal later wel erbij vertelleb...wel leuk want zo wordt het sprookje steeds spannender hoe ouder ze worden haha hier vind mn zoontje die makkelijke boeken echt niets meer aan... Hij wilt echt hele verhalen, maar liefst zelf verzonnen...en het liefst zelf geregisseerd
Sprookjes enzo lees ik echt nog niet voor, zitten veel te veel rare en enge dingen in. Hier vindt de oudste boeken van Karel en Kaatje leuk, of Anna, Fien en Milo idd en gewoon dingen die bij haar leefwereld passen (psz, speeltuin, zindelijkheid). Kom elke paar weken bij de bieb om wat nieuws mee te nemen.
Sprookjes zijn eigenlijk helemaal niet voor kinderen geschreven. Van oorsprong zijn ze voor volwassenen bedoeld. Vandaar dat ze zo grof zijn. Er zat een wijze levensles in verwerkt. Wat betreft het voorlezen: ik heb nooit boeken gehad die ik moest aanpassen voor mijn dochter. Ik lees zulke boeken (nog steeds) niet voor.
Mijn kinderen zijn helemaal dol op sprookjes van grimm (en ik ben er mee opgegroeid), dus die lezen wij wel voor. De meeste hebben ze ook al op film gezien. Echte grove stukken verander ik tijdens het voorlezen. Ik zeg bijv niet dat de koningin de jager heeft bevolen om sneeuwwitje te vermoorden en haar hart uit te snijden. Maar dat ze hem heeft opgedragen om sneeuwwitje weg te jagen in het bos.
Hier ook wel sprookjes en andere 'moeilijkere' verhalen. Ik filter de nare dingen eruit of verdraai ze.
hier nog een nijntje, dikkie dik, woezel en pip fan. Ze heeft er redelijk veel van, dus nog niet op uitgekeken.
Sprookjes nu wel, maar ze is 4,5. Eerder vond ze daar ook nog niet zo veel aan. En als ik toevallig eens iets tegenkwam, wat ik niet had voorzien, las ik er óf overheen, of heel monotoon en snel . Had ze t volgens mij niet eens door. Verder met 2-3j gewoon luchtige, korte prentenboekjes. Langere, engere verhalen pas tegen de 4 jaar. en dan nog, liever niet 's avonds, voor de zekerheid!
Ik wil we eens iets aanpassen in de tekst ipv van haar moeder is dood, bij sneeuwwitje haar moeder is overleden. Maar lees rustig voor dat hij het bos in moest om haar te doden en het hart te brengen, maak er daarna wel weer van dat hij een hart vond en in een doosje deed
The Tjon King heeft een aantal sprookjes herschreven en geïllustreerd. Prachtig! Grimm is wel erg grimmig . Een kind van twee zou ik nog geen sprookjes voorlezen (eventueel wel zelf vertellen). Lekker naar de bieb voor prentenboeken! Of een goede boekhandel .
Hier is al maanden een sprookjesboek van de Efteling favoriet bij dochter. Vooral de Indische waterlelies en de wolf en de 7 geitjes. Lezen we gewoon voor zoals het er staat.
Wat is het verschil tussen dood en overleden? Ik verander alleen ouderwetse woorden zoals grootmoeder naar oma. Verder lees ik gewoon voor (3,5 en 5 jaar) en maken duidelijk dat het een verhaaltje is Zoon heeft meer last van echte.dingen dan van fantasie. Dochter is nergens bang voor (nog)
We hebben op zich voldoende boekjes, ook wel genoeg op haar niveau. Dat is het probleem niet, alleen dikkie dik is voor haar al vrij simpel als voorleesboekje, dan raakt ze snel verveeld. Bibliotheek ben ik niet goed in, want ik vergeet in te leveren etc. Dus hebben we een bibliotheek thuis . Muizenhuis is helemaal geweldig, maar zitten soms dus wat "zwaardere" stukken in, vandaar mijn vraag. Zal eens weer wat andere boekjes neerleggen, misschien wil ze die dan eens weer...! En anders omzeilen we die moeilijkere onderwerpen nog even, tot ze groot is ! Dank voor de reacties tot zover iig!
Ik lees simpele luchtige verhaaltjes voor aan de jongste (2). De oudste (4) heeft prentenboeken van de bieb over allerlei onderwerpen, over moeilijke onderwerpen als dood, pesten e.d. kunnen we dan praten. We zijn met 'moeilijke' onderwerpen begonnen toen ze 4 werd ongeveer, ze kunnen zich dan beter uiten en begrijpen beter wat je bedoelt.