Oh ik had jouw reactie weer gemist . Het klinkt alsof ze erg goed bezig zijn, fijn!. @Mamvk, waarmee willen ze hem gaan testen? Ik vermoed iets als de DHH (digitaal handelingsprotocol hoogbegaafdheid). Dan moeten de leraren een vragenlijst invullen en jullie als ouders ook. Dan komt eruit of het kind mogelijk hoogbegaafd is. Bij mijn dochter hebben ze dat in de kleuterklas ook gedaan maar daar kwam geen indicatie voor hoogbegaafdheid uit toen. Omdat ze het wel duidelijk zagen hebben ze het naast zich neergelegd en haar verder toch gewoon behandeld als een meer- of hoogbegaafd kind. Ik denk niet dat ze een echte officiële iq test gaan doen, dat is nogal een prijzige aangelegenheid dus dat doen ze niet zomaar.
Ik ben nog niet op de hoogte hoe ze dit gaan testen.. Daar krijg ik maandagochtend een gesprek over! Ik geloof via WISC zegt dat iets?
Voor zover ik weet kunnen ze hoogbegaafdheid niet aantonen dmv vragenlijsten die ingevuld zijn door ouders en leerkrachten. Het kan wel een indicatie zijn. Voor hoogbegaafdheid zal je kindje dan toch door een gespecialiseerd persoon moeten worden getest (o.a IQ). Voor hoogbegaafdheid moeten ze op verschillende vlakken hoog scoren
Ja ik schrijf toch ook dat er dan uit komt of het kind mogelijk hoogbegaafd is. Het geeft dus inderdaad een indicatie. Mijn dochter heb ik inderdaad officieel laten testen door een orthopedagoog met de wppsi.
De meeste HB kinderen laten naast cognitief (of juist buiten cognitief) afwijkend gedrag zien. Ze hebben een andere manier van leren, andere intereresses, andere speelwijzen etc. Hier lees ik vooral cognitief begaafde kinderen, snel lezen en rekenen maar er is zoveel meer in het leven. Cognitief begaafde kinderen kunnen heel vaak,juist op andere onderdelen goed uitgedaagd worden zodatmde schoolperiode leuk blijft en er niet versneld hoeft te worden (wat zelden een kind psycho-sociaal ten goede komt). Ik lees hier ook vooral "wat doet de school" maar wat doe je als ouder zelf? Mijn neefje (nu 12) is hoogintelligent en dus cognitief zeer sterk. Hij is nu (regulier) gestartt op het gymnasium maar tijdens de basisschool is hij op Chinees geweest en Kumon. Dit was samen met een redelijk goed betrokken basisschool, relatief veel sporten voldoende om hem gelukkig te houden op de BS. Versnellen was om meerdere redenen geen optie. Je moet niet vergeten dat school in principe lesgeeft rond een iq van 100 en als je dan 120 hebt (begaafd) met een interesse voor lezen, schrijven en rekenen dat je dan al snel buiten de reguliere lesmethode valt. Maar hoogbegaafd ben je niet... het is niet erg om het makkelijk te hebben op school zolang je het maar naar je zin hebt maar dit kan ook op andere manieren bereikt worden
Ik snap niet waarom dit nu ineens een discussie over hoogbegaafdheid moet worden. Het gaat over kinderen die voor lopen en daarom een klas over moeten slaan. Het is helemaal niet belangrijk of ze hoogbegaafd zijn of niet, het gaat over hun onderwijsbehoeften. Dat jouw neefje het niet nodig had om een klas over te slaan en gelukkig was in de klas wil niet zeggen dat dat voor alle hoogbegaafde (of hoogintelligente hoe je het ook wil noemen) kinderen dat zo is. Ik vind dit net zoiets als 'mijn opa rookt als een ketter en is al 80, dus roken is niet ongezond'. Fijn dat hij het naar zijn zin had zonder extra dingen in de klas maar dat was bij mijn dochter helaas toch echt niet zo. Zij begon heel extreem gedrag te vertonen en ik ben op haar 4e al met haar naar een kinderpsycholoog gegaan omdat ze depressief leek en zei het niet meer leuk te vinden om te leven. Nu is ze versneld en zit op het HB onderwijs en ze gaat weer met plezier naar school en zit weer goed in haar vel. Elk kind is anders en heeft weer andere dingen nodig.
@ welke discussie??? Tamio... het is geen aanval maar een constatering en een vraag. Er zit een groot verschil tussen het hebben van een flink cognitief iq en het zijn van hb... en onderwijs is maar een van de oplossingen. Natuurlijk kan versnellen een optie zijn (maar vaak niet heel wenselijk) en ik,lees hier niets over wat mensen zelf doen (buiten school).... Ik stel mijn vragen dus bij de opmerking " het gaat over kinderen die snel zijn en een klas MOETEN overslaan"... En mijn neefje is een voorbeeld hoe het anders kan... dat hoeft niet bij elk kind te werken.... zeker niet. Daarbij als jouw kind HB onderwijs volgt, dan hebben we het toch juist over een kind die niet alleen intelligent is.
Zodra mensen horen hoe goed mijn dochter al kan lezen enzo, roepen ze (niet hier op het forum) ook al snel 'oh die is hoogbegaafd'. Tja, in de huidige tijd is men nou eenmaal gek op etiketjes Zelf heb ik niet het idee dat ze hoogbegaafd is maar gewoon lekker slim en leergierig. Dus alleen maar positief. Daarom heb ik ook nog geen behoefte om haar te laten testen, want ze loopt nog nergens tegenaan. Als ze echt tegen dingen aanloopt of het niet meer naar dr zin heeft op school of met vriendinnetjes ofzo, dan is het toch vroeg genoeg om aan de bel te trekken? Ze zit in een combiklas 3/5 wat nu al voordelen heeft, want ze leest de boeken van groep5. En eigenlijk is dat al te simpel, dus gaan ze nu verder kijken. We hebben vorige week info-avond gehad op school en kregen een lijst met wat ze aan het eind van groep3 moet kunnen. Ik gok dat ze zo'n 80% daarvan nu al kan. Dus maar eens kijken hoe het de komende tijd verder gaat.
Als je kind goed in zijn/haar vel zit en geen (gedrags)problemen toont en school doet het goed, zie ik ook geen aanleiding om hulp te zoeken of te testen. Hier is dit helaas anders, J gaat over anderhalve week naar de kinderpsychologe. Hij word doorgetoetst op school op het moment. Lezen zit hij nu op E5 sowieso. Ze was gestopt bij de oude avi 8. Hij krijgt speciale leesboeken die aansluiten op zijn belevingswereld. En de rest is even afwachten. Hij moet wel evengoed gewoon mee doen in de klas, want juf heeft geen 'tijd' om iedere keer J wat anders te laten doen. Ik ben ook een beetje huiverig voor versnellen. Maar als compacten, verbreden of verrijking niet voldoende is..? En je kind gedragsproblemen vertoont thuis lijkt het mij duidelijk dat er iets moet gebeuren. Of hij nu alleen voorlijk is, hi of hb.
Geen tijd vind ik eigenlijk niet kunnen. Hier heeft de juf dat ook gezegd, maar er is wel een andere oplossing gekomen in de vorm van gedeeltelijk met groep 4 meedoen. Ik snap ook heus wel dat de juf niet ieder kind heel specifiek op zijn eigen niveau alles aan kan bieden, maar ronduit zeggen "geen tijd" te hebben en er verder niks mee te doen, kan echt niet! Jelle vind het trouwens wel heel leuk om gewoon mee te doen met de klas. Hij wil ook perse alle werkboekjes mee doen en dat mag ook gewoon, ook al zijn ze eigenlijk te makkelijk voor hem. Hier werkt het gedeeltelijk versnellen volgens mij wel aardig. Jelle begint het leuk te vinden in groep 4. En nu blijkt dat er nog 2 kindjes uit zijn klas al een hele tijd mee gaan lezen en rekenen in groep 4. Het is dat ik 1 van die moeders sprak van de week, want de juf had er helemaal niks van gezegd! Jelle is van de week bij dat jongetje gaan spelen en ze hadden echt een klik volgens moeder. Fijn dat hij een vriendje heeft dat zijn gedachtegang een beetje snapt, want zijn andere vriendje kan hem soms gewoon niet volgen, wat weer leid tot frustraties. Vanmiddag weer gesprek met de juf, ik ben benieuwd wat ze te vertellen heeft.
@Wijffie75: Dat is ook mijn insteek. Wat heeft het voor zin om hem te testen als hij daar op school geen "voordeel" mee heeft. In de zin van extra begeleiding enzo. Er word nu al zo goed gekeken naar wat hij nodig heeft, het is toch niet zo dat als hij HB blijkt, dat er dan ineens een zak met geld vrijkomt. Zou dat wel zijn, dan zou ik overwegen om te testen, omdat het dan een duidelijk voordeel heeft.
J heeft geen echte vriendjes. Hij word of is ook constant teleurgesteld. Eerst maakt hij een afspraak en zegt het meisje het op het laatste moment af. Vervolgens gaat hij bij een meisje spelen en komt er een vriendinnetje van haar bij, dus werd het 2 tegen 1. Daarna ging hij met een jongetje spelen en die wilde met de op afstand bestuurbare auto spelen en J heeft daar totaal niks mee.
Als een kind geen gedragsproblemen vertoont is er volgens mij ook geen aanleiding om te testen ed... testen is toch weer een waardeoordeel.. Mijn vraag is en blijft.. wat doen ouders ZELF buiten school om hun voorlijke kind uitdaging, ontspanning etc te bieden. School is een groot aandeelhouder van tijd maar het is niet het enige in de wereld... Natuurlijk moet school geen probleem zijn of worden... maar je kunt zelf ook heel veel doen.
Precies ons idee... Overigens toen Anne wel werd getest uiteindelijk deed de school er niks mee Zonde van onze tijd dus op 1 puntje na... Wij wisten daarna zeker dat we het goed zagen en stonden dus extra stevig in onze schoenen
Ho ho ho ! Ik zeg niet dat mijn zoon hoogbegaafd is, ik zeg dat hij een cognitief getalenteerde leerling is, wordt genoemd op school, en naar aanleiding daarvan onderzocht zal worden. Op welke manier weet ik niet daar krijg ik maandag een gesprek over. Hij is op alle gebieden ver voor op anderen naar wat ik van zijn leerkracht heb begrepen. Maar hoogbegaafd? Ik hoop van niet!
Overigens zal mijn zoon er zeker baat bij hebben om getest te worden. Ze nemen de regel 'passend onderwijs' zeer goed aan en mocht hij 'door de onderzoeken heen komen' zal er een aangepast programma voor hem komen.
Hier heeft onze zoon dus wel een klas versneld (groep 2 overgeslagen) omdat hij helemaal vast liep in het kleuteronderwijs. Pas na deze beslissing (ongeveer een half jaar later) kregen we de uitslag met daarin dat hij Asperger heeft. Dit is een vorm van autisme die gepaard gaat met een disharmonieus IQ beeld. (wat voor onze zoon in houdt dat hij heel makkelijk met taal om kan gaan). Hij zit op het reguliere onderwijs, krijgt extra 1 op 1 les omdat hij soms een andere uitleg nodig heeft. Toetsen worden 1 op 1 en mondeling afgenomen omdat hij veel moeite heeft met schrijven. Wat wij zelf met hem doen. Hij gaat naar zwemles, ondanks dat het ontzettend langzaam gaat (hij is motorisch niet een van de sterksten en dan ook nog 2 verschillende bewegingen gaan combineren) blijven we het met zijn allen volhouden. En nu na 3 jaar zit hij in het afzwemgroepje. Hij gaat naar de jeugdtheaterschool om op een leuke en plezierige manier zijn sociale/emotionele vaardigheden wat bij te spijkeren. Hij heeft 1 vriend, hij is 10 jaar oud en heeft het syndroom van Down , daar gaat hij 1 keer per maand heen spelen, helaas is het voor zijn vriendje (die heel slecht ziend is) niet mogelijk om bij ons te spelen. We doen zoveel mogelijk met hem op de fiets zodat hij de weg leert kennen en we hem door het vele begeleiden kunnen laten wennen aan het onvoorspelbare van het verkeer (immers niet iedereen houdt zich aan de regels). Naar heel veel stimuleren en kleine muizenstapjes nemen durft hij (en wij ) het aan dat hij 's middags alleen naar school fietst en weer terug naar huis. Hij haalt zelf kleine boodschapjes bij de buurtsuper. We leren hem op dit moment zijn eigen eitje te bakken omdat hij graag wil leren koken. In de herfstvakantie gaan we een dagje naar Leiden want hij wil heel graag naar Naturalis.
Ik vind het raar als daar voor school een officiële iq test voor nodig is. Ze kunnen beter doortoetsen. Wat hebben ze nou aan een iq cijfer om hem passend onderwijs te bieden? Dat geeft geen beeld van zijn didactische voorsprong. En ook kinderen die niet heel hoog scoren op een iq test kunnen meer nodig hebben, dat zou niet af mogen hangen van een iq cijfertje.