Ik zet hem nog nergens op 's nachts, het blijft dezer dagen steeds schommelen tussen de 18 en 20 graden.
In de nacht staat onze verwarming op 19 graden en overdag op 21 of 21, 5 graden. Wij zijn beide koukleumen! De verwarming gaat hier niet lager dan 19 graden omdat wij ook vloerverwarming als bij verwarming hebben. Het kost dus anders extra veel energie om de temperatuur weer omhoog te krijgen op de dag.
'S nachts gaat hij hier op 18 graden, overdag begin ik bij 20 en als ik het toch koud heb gaat hij een graadje hoger. Nu heeft hij trouwens nog niet aan gestaan. Ik hoorde dat de rede is dat de energierekening hoger wordt komt doordat we veel oplaadbare spullen hebben, gsm, laptop, tablet, etc.
Hier gaat hij helemaal uit. Hij staat alleen op 15 wanneer het vriest. Ze zeggen dat het meer gas kost omdat alles weer opgewarmd moeten worden. Hier scheelt het iig om hem uit te zetten.
Hier staat de verwarming nog niet aan. Een cv ketel verbruikt natuurlijk wel stroom, maar dat is heel minimaal. Gemiddeld 71 kWh op jaarbasis. Werd mij verteld door de onderhoudsmonteur afgelopen week. Ts: hoe hoog is je gasverbruik ongeveer? En wat voor huis woon je?
Overdag (als het koud en de temp onder de 16 graden is) dan zetten we de verwarming op 19/20 graden. Rond 21.00 zetten we de verwarming op 16 graden.
Hier staat de thermostaat alleen aan vanaf het echt kouder wordt. Nu dus nog niet. Overdag meestal rond de 20 à 21, 's nachts 15 à 16. De laatste die gaat slapen zet hier de thermostaat lager. We wonen in een rijhuis en het blijft hier altijd redelijk warm door de warmte van de buren. We halen op 't moment nog vlotjes 20 à 21 graden zonder verwarming.
Het beste is een dag-nacht verschil van 4 graden. Slechts 2 graden verschil is echt te gek, dan ben je je huis 's nachts echt aan het verwarmen, dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Maar in je openingspost zeg je dat 16graden misschien te hoog is, omdat je ketel dan voortdurend aan slaat. Als dat het geval is, denk ik dat je echt eens naar isolatie moet kijken. Want een normaal geïsoleerd huis dat overdag tot pakweg 20graden verwarmd wordt, zou 's nachts niet voortdurend onder die 16 mogen gaan hoor. Tenzij natuurlijk vorige winter met die superkoude nachten. Dus: kieren afplekken, dikke gordijnen, dakisolatie, hoogrendementsglas, deuren sluiten, voldoende ventileren...
4 graden is ook weer wat veel. Op de opleiding hebben wij altijd 3 graden geleerd (heb bouwkunde incl installatietechniek gestudeerd) In principe zou je de verwarming in de zomer niet aan hoeven zetten....daarentegen zal de verwarming pas gaan werken als het kouder wordt, wat dus ook niet snel zal gebeuren in de zomer. De reden dat het niet lager moet zijn dan die 3 graden is omdat het meer energie kost om de boel weer op te warmen. Wanden en vloeren hebben een accumuleren vermogen. Dat wil zeggen dat de warmte in de wanden worden 'opgenomen'. Als het kouder wordt zal deze warmte weer afgegeven worden aan de ruimte. Dat wil dus zeggen dat niet alleen de ruimte maar ook de wanden en vloeren daarna weer opgewarmd moeten worden. Als je alles dus lager dan 3 graden laat afkoelen kost dit meer energie dan een iets lagere constante temperatuur in de nacht. Heb je trouwens een huis van houtskeletbouw ipv beton dan heb je een hoger accumuleren vermogen. dwz dat houtskelet zich sneller kan aanpassen aan temperatuursverschillen en dat dit ook minder energie kost om dit weer op te warmen. Dan kom je met een hoger temperatuursverschil weg. De tips die Shakes geeft zijn hele goede tips! Denk aan de kieren onder de deuren maar ook de aansluiting van de deuren of de brievenbus Nog een paar tips: - Ventileer de keuken na het koken en de badkamer na het douchen. Het opwarmen van vochtige lucht kost namelijk meer energie dan het opwarmen van droge en frisse lucht. Zorg altijd voor goede ventilatie. Goed ventileren van het huis is dus belangrijk. Houdt het ventilatierooster in de badkamer altijd open. - Zorg ervoor dat de verwarming de warme lucht goed kwijt kan...zet er niet een bank voor of zo'n (mooie) ombouw. Het gaat ten koste van de stookkosten.
Thanks allemaal voor de tips! Ons verbruik is als volgt: Stroom 2604 kWh Gas 2412 m3. Gezin van 2 volwassenen en 2 kleine kinderen, woning is 2-onder-1-kap uit 1991. We hebben dubbel glas, voor de meeste ramen gordijnen, boven staat de verwarming eigenlijk nooit aan, badkamer heeft standaard een raam open (net als de afzuiging) tenzij het heeeeel koud is, brievenbus heeft zo'n borstel, onder de deuren zitten van die strips. Kortom: ik weet het anders ook niet meer..... Met 3 gr verschil zitten we nu dus goed! Dan gaan we dat zo houden.