Ik breek even in hier.... Ik heb dit topic net gelezen en was even nieuwsgierig naar wat dingen die jij hier noemt. Wat wordt verstaan onder "normaal" niveau? Wat wordt er in groep 6 gedaan met lezen? Is dit begrijpend lezen of technisch lezen? Ik ben zelf leerkracht in de bovenbouw en bij ons komt het namelijk wel eens voor dat kinderen een kleutergroep of andere groep overslaan omdat ze van die "snelle Jelles" zijn. Helaas zien we dus ook dat sommige kinderen dan uiteindelijk presteren op een gemiddeld niveau, wat betekent dat ze aan het eind van groep 8 uitstromen op VMBO-TL niveau. Sommige kinderen op HAVO niveau. Dit "afzakken" zie je niet gelijk in de eerste periode, maar jammer genoeg pas na een tijdje. Wij vragen ons dan af of het kind niet beter gewoon in de groep had kunnen blijven en dan pluswerk erbij kon krijgen. Zou dat kind dan in groep 8 hoger uitstromen? Ik vraag me dus af of de school al eens iets gezegd heeft over het niveau van uitstromen van jouw zoontje.....
@alistair: interessante gedachte... Maar wat ik me dan afvraag... Zijn dat geteste snelle Jelles waarvan vast staat dat ze ook echt verder zijn EN ook een hoger iq hebben. Of gaat dat puur op basis van wat de juf ziet? Wij hadden graag groep 2 overgeslagen maar dat mocht absoluut niet van school. Tot aan de opmerking dat als ik dat dan zo graag wilde.. Ze me veel succes wenste bij het vinden van een leonardo school. (Die in onze regio allemaal dicht gaan dus lekkere steek onder water) Terwijl wij eigenlijk fat niet wilde omdat ze perse zo geweldig slim is maar imdat ze doodongelukkig was in de kleuterklas. Nu in groep 3 blijken we dus gelijk te hebben... Maar ik heb wel een kind dat 2 jaar lang doodongelukkig heeft gekleuterd. En dan heb ik liever dat ze later uitstroomt met vmbo TL of havo.. Dn dat ze permanent een hekel krijgt aan school (Want daar schiet je net zo min wat mee op tenslotte) En als ze bij jullie een klas overslaan moet er evengoed nog verrijkt worden neem ik aan? Als een kind sneller gaat.. Gaat ie ook sneller dan de kinderen die een jaar ouder zijn tenslotte. Uiteindelijk haalt het kind die ook in als je niet oppast.
@Saskia Wij toetsen de kinderen verder totdat ze een C-niveau hebben. Ook kijken we naar het tempo van het gemaakte werk. Daarnaast wordt gekeken naar het sociale aspect (denken wij dat een kind stevig genoeg in de schoenen staat om ook sociaal mee te kunnen komen met een klas die een jaar of meer ouder is?). Wat wij zien is dat bij een aantal kinderen de prestaties in de eerste 2 jaren nadat er een klas overgeslagen wordt nog prima zijn, maar dat ze toch steeds wat verder "afzakken" naar een gemiddeld of soms iets boven gemiddeld niveau. Wij gaan echt niet over een nacht ijs t.a.v. het overslaan van groepen. Ik werk op een school met veel kinderen die bovengemiddeld scoren (veel hoogopgeleide ouders ook), dus bij ons val je al niet heel snel in de categorie "Snelle Jelle". We denken dat dit met het begrijpend lezen te maken heeft. Kinderen die vlot zelf kunnen lezen en al snel op een hoger niveau lezen kunnen toch met begrijpend lezen ineens vastlopen. En het begrijpend lezen wordt in/vanaf groep 5 ineens heel belangrijk en ook moeilijker. En dit is juist het vak waarnaar de meeste VO-scholen kijken.... Lastig dus... Overigens vind ik dat het welzijn van een kind voorop staat en vind ik het jammer om te horen dat jullie wens niet gehonoreerd is.
Allistair, mijn dochter haar leesniveau is aan het begin van het schooljaar getest. Ze zat toen op beheersingsniveau M5. Ze mag boeken uit de kast lezen van M5 maar vanwege het belang van begrijpend lezen hebben ze haar daarmee laten starten in kern 7 van de zonlijn. Inmiddels zit ze in kern 9.
Hier juist andersom... Wonen juist in een achterstandswijk. Dat maakt het verschil nog groter. Ergste vind ik overigens niet dat ze niet eerder naar groep 3 ging... Maar dat ze ook stelselmatig ons genegeerd hebben en de signalen die onze dochter afgaf... (Zelfs het broekpoepen!) gewon hebben genegeerd. Enige actie die wij hebben gezien is toen dochterlief tegen de juf zei "ik wil graag in een tsunami" En juf schrok.. En zei.. Maar dan ga je dood!? En Anne zei: dat geeft niet. (Maar goed.. Juf vroeg een beetje door.. Anne vertelde dat lezen moeilijk was en juf dacht.. Oh ze vindt lezen lastig dan is ze vast dyslectisch! En meer beweging hebben wij nooit gezien. Terwijl wij juist het feit dat ze lezen lastig vond om te leren heel normaal vonden. Het was het eerste ooit wat niet beter ging als je gewoon wachtte tot je ouder was...) Kan me trouwens voorstellen dat het daadwerkelijk begrijpen van wat je leest inderdaad niet gelijk loopt met het kunnen lezen van het woord. Ik kan ook prima Franse woorden omzetten naar tekst... Maar dan heb ik nog steeds geen idee waar het over gaat. Hier is ook voorlezen trouwens ook altijd lastig... Boeken voor haar leeftijd zijn te saai... Boeken die meer op haar niveau qua taalgebruik en verhaallijn.. Zijn daarentegen vaak weer te eng.
Daar loop ik dus tegenaan met boeken voor haarzelf. Ik heb geen idee op welk nivo ze nu leest, we zijn in de bieb gestopt bij E6 ofzo geloof ik. Toen kwamen we dus op het punt dat het qua taal en nivo allemaal prima paste, maar qua inhoud niet. Op school leest ze nu voorleesboeken, ze is nu met een van Carry Slee bezig meen ik. Qua taal/techniek dus bedoeld om door een volwassene voorgelezen te worden, maar qua inhoud en beleving gericht op een klein kind. Dit gaat goed.
hier ook een snelle jelle, hij leert thuis in razendtempo woorden die hij lezen, is mega creatief en op school wordt nu eindelijk gedacht aaan een ontwikkelingsvoorsprong. eindelijk ja, na een jaar bij een juf die hem niet begrijpt, steeds op zijn nek zat voor zijn gedrag. meneer had dus totaal geen zin meer om te leren, op school onderpresteerd hij. wij zijn dus thuis steeds meer met hem aan de slag gegaan, nu doet hij zijn werk op school weer. we gaan wel een traject in van integrale vroeghulp door zijn juf. als ze gelijk geluisterd hadden naar ons was het nooit zover gekomen. helaas zzit hij nog steeds bij dat mens, ik kijk zo uit naar groep 3 en hij ook.
Dat doet mijn dochter thuis ook het liefst. Ze heeft ook heel lang kleuterprentenboeken zelf gelezen. Het is erg lastig om gewone leesboeken te vinden die ze leuk vind dus we gaan de volgende keer in de bieb gewoon weer op de kleuterafdeling zoeken.
"normaal" niveau houdt hier in dat ze na de uitleg al aan de slag kunnen en het dan met een foutje her en der kunnen maken. Bij Kylian gaat het om technisch lezen (waarin die heel snel gaat ) en begrijpend lezen (wat iets minder snel gaat). Hij heeft hierin op dit moment m6 niveau en verveeld zich dus met het groep 5 materiaal. Voor ons was de keuze hem een groep te laten versnellen wel redelijk makkelijk, hij kon gewoon letterlijk niets met de kleutergroepen. Hij raakte compleet gefrustreerd en uitte dit op een , voor de klas, vervelende manier. Pas in groep 3 ging dit beter. Wij bekijken het met zijn allen per jaar en tot nu toe gaat hij elk jaar nog over. Als blijkt dat het minder gaat en dat het beter is hem een jaar over te laten doen dan doen we dat natuurlijk gewoon. Welk uitstroomniveau hij zal gaan hebben, ze vermoeden havo niveau maar wij weten ook dat hij naar speciaal vervolg onderwijs zal gaan omdat hij de grote school (die hier in de stad is) niet zal "overleven" Dit zal hem niet lukken met zijn ASS + daarbij optellend dat hij hoogstwaarschijnlijk 10 is (misschien net 11) als hij met de vervolgopleiding zal beginnen. Sociaal/emotioneel zal hij er geen baat bij hebben om een jaar te blijven zitten, hij zal er niet sterker door worden. Daarom gaat hij nu naar de jeugdtheaterschool, iets wat hij heel leuk vind maar waarbij hij ook wekelijk oefeningen doet op sociaal/emotioneel vlak. Wat leuk is , is dat ze nu al op school zien dat hem dit goed doet. Vooral grote sprongen vooruitgang laat zien tijdens de kanjertrainingen.
Mja wat hier wel goed leest... (Voorgelezen trouwens... Niet zelf gelezen) is boeken voor ong 8-jarigen. Die zijn nog niet echt eng maar wel al langere verhalen. En bijv Paul Biegel en Paul van loon is ook erg leuk.
Jelle vind paul van loon ook leuk, maar tot nu toe alleen de boeken van dolfje weerwolfje. Andere boeken vind hij vaak te spannend. Wij lopen ook tegen het probleem aan van een verschil tussen het kunnen lezen en het te eng vinden. Daaraan merk ik ook dat hij sociaal emotioneel gewoon op zijn 6 jarige niveau zit. Hij kan fantasie en werkelijkheid nog moeilijk scheiden. Wij hebben vrijdag weer een gesprek gehad en hij blijft voor nu definitief in groep 3. Was eerder nog sprake van dat hij na de herfstvakantie naar groep 4 zou gaan, doen we dat nu niet. Zowel de juf als wij vinden dat hij nu goed in zijn vel zit en dat hij in heel zijn doen en laten sterker word. Jelle is een kind dat ook echt even tijd nodig heeft om te wennen aan iets nieuws, om hem dan nu over te doen, zou teveel stress geven voor hem. Ik ben blij ( en de juf ook) dat we er hetzelfde over denken. Ik geloof dat ze een beetje de indruk had gekregen dat wij van die ouders zijn die hun kind perse in een hogere groep willen hebben, maar niks is minder waar. Eind november hebben we weer een gesprek, tegelijk meteen rapporten. Dan kijken we wel weer verder. ( en dan zie ik Jitte letters en woorden schrijven en dan denk ik, we hebben er nog zo een.... Ze is pas 4! )
Als hij lekker in z'n vel zit en het gaat goed... Is er ook weinig reden tot versnellen zou ik dneken.. Dat kan altijd nig mocht het echt nodig zijn. Maar... Waarom ik eigenlijk reageerde... Probeer eens Het Dleutelkruid" van Paul Biegel. Gaat over koning mansolein die ernstig ziek is.. De dokter moet sleutelkruid halen maar de koning is zo ziek.... Dat dat te lang zou duren. Dus de dokter stuurt allemaal dieren naar de koning om elke avond een spannend verhaal te vertellen zodat z'n hart weer een stukje opgewonden word. Wij lezen (hebben het nu 3x uit ofzo) elke dag een hoofdstuk... Beginnend met het ontbijt en een dier dat aanklopt, dat zijn verhaal vertelt en vervolgens een plekje krijgt jn het gouden paleis van koning mansolein.
Sleutelkruid, ga ik halen bij de bieb. Hier ook snel te spannend. Zelfs Dolfje is nog erg spannend voor Em. Dat scheiden van fantasie en werkelijkheid is hier ook nog moeilijk, toevallig had de juf het daar vorige week tijdens het oudergesprek over. Ook dat ze haar honger naar kennis soms emotioneel niet aankan; ze wil dus meer weten dan ze emotioneel aankan soms. Dat is een lastig probleem want je kan haar leerhonger niet begrenzen. Maar we moeten dus wel gaan opletten wat ze binnenkrijgt blijkbaar.
Je kunt het misschien wel beetje om de ergste dingen heen sturen? Zo wilde Anne graag wetenwdat onderduikers waren.. Geef je geen antwoord... Dan verzint ze zelf wel een logische redenatie. Uiteindelijk uitgelegd dat het oorlog was en sommige mensen heel bang waren en zich verstopt hadden op plekken waar iemand zorgde dat ze niet naar buiten hoefde en voor ze zorgde. Dat klonk al een stuk beter dan de werkelijkheid. Zo heeft ze ook de transporttreinen van de Duitsers gezien in het treinmuseum.... Daarvan heeft manlief gezegd dat het was om zoveel mogelijk mensen te vervoeren. En niet waar ze dan heen gingen en dat hun idee van zo veel mogelijk wellicht anders is dan dat van dochterlief. Normaal ontwijk ik dat soort onderwerpen als het even kan... Maar ik wist niet dat het scapino ballet ontstaan is als gevolg van het einde van de oorlog Dus had een verhaal over het begin van het scapino ballet... Dat was niet zo handig.
De boeken van Sjoerd Kuiper zijn echt op niveau. Robin-serie. Morrison krijgt een zusje (al vindt M dat nog spannend). Van Paul van Loon is Foeksia ook leuk (de voorlees variant dan). Burny Bos - Knofje Hans Hagen - Jubelientje Hanna Kraan - Krik-serie. De boze heks-serie (die blijkt niet zo heel boos te zijn... niet altijd) Trude de Jong - Lola de beer Guus Kuijer - Tin Toeval AMG Schmidt - Otje, Minoes, Pluk etc. Paul Biegel - De kleine kapitein (wel spannend). Sprookjes van The Tjon King (ook spannend). M is verder gek op info boekjes over dieren en natuur.
(M is trouwens geen heel snelle Jelle in de zin van alles maar wel heel snel met lezen. Bovendien vindt ze het heerlijk in groep2/3 dus geen zorgen. Werkt met zonboekjes en is verder denk ik heel gewoon in de klas - wel een slimmerd en de liefste uiteraard ). Maar ik lees af en toe mee ivm haar leesvoorsprong. Ze leest op groep 4 niveau maar vooral omdat de verdere niveaus te eng of niet leuk zijn. Ze heeft nu Foeksia en die infoboekjes ontdekt... en leest T voor... dat is zo leuk. Vaak ook met mooie intonatie ... knap is dat!)
Saskia, dat soort dingen zorg ik wel voor dat ze er niet mee in aanraking komt. Het zijn kleine dingen, zo hadden ze in de klas iets gekeken over zwerfdieren en toen werd werd er gezegd dat de dieren die gevangen werden afgemaakt werden. Tijdens het eten vanavond vroeg ze 'mama is dit plofkip of scharrelkip? Dingen die ze hier en daar oppikt kan ze erg mee bezig zijn. Dat is wel het lastige aan een 3-4-5 combiklas. Daar krijgt ze meer van dat soort dingen mee dan zou moeten. En ze is ook nog eens de jongste van de klas. Vorig jaar was een hele tijd doodsbang voor bommen. Ze snapte het niet maar had er net genoeg van mee gekregen om steeds panisch te worden.
@tamio: mja zulke dingen hebben we hier ook weleens ja. Vandeweek hele discussie mbt het houden van orka's in een aquarium. Nav een boek over dolfijnen dus. Maar dat vind ik dan toch minder erg. En laatst ook... Ze wilde wel vegetariër worden want is wel heel zielig... Maar ze vond vlees toch ook wel heel erg lekker... Dus toch maar niet. Dat zijn toch van die trotse-mama-momentjes
Ik ga hier ook een beetje meelezen. De juf sprak me vanmorgen aan dat ze onze dochter nu toch wel erg hard vindt gaan, dat ze misschien vervroegd naar groep 3 kan gaan (zit nu in groep 1). Ze zal dan uitgebreid getest worden, IB-er wordt erbij gehaald. Ik schrok er wel een beetje van. Natuurlijk weten we wel dat ze snel is, maar we hadden juist besloten dat we het beter vinden om haar gewoon bij leeftijdsgenootjes te houden, omdat het zo leuk gaat nu. Ze heeft nu echt een paar vriendinnetjes in haar klas en dat klikt super goed. Daarbij heb ik zelf juist het idee dat ze de laatste maanden niet echt hard vooruit gaat. Ze wil thuis niet veel meer lezen en haar tekeningen zijn ook minder. Op sociaal vlak ontwikkelt ze zich juist wel meer (waar ik erg blij mee ben). Maar ja, de juf vindt dus dat ze juist snel gaat. Misschien dat ze op school meer laat zien dan thuis? Vreemd, meestal is dat andersom dacht ik.. Ze steekt echt met kop en schouders boven de rest uit, zei ze. En bij de kleuters zit er ook wel een grens qua uitdaging die we haar kunnen bieden.. Nou ja, sowieso wel goed om het eens uitgebreid te bekijken en goed in de gaten te houden natuurlijk. Daar zijn we wel blij mee.
Misschien is dat ze niet hard vooruit gaat juist een teken dat ze meer nodig heeft omdat ze nu uitdaging mist. Ik herken het wel, mijn dochter heeft zich ook niet erg hard ontwikkeld in de kleuterklas. Sociaal ook niet erg trouwens. Nu ze op haar plek zit ontwikkelt ze zich weer heel snel. Ook emotioneel zie ik een spurt.