Voor mijn opleiding moet ik binnenkort een presentatie houden voor de klas. Ik vond dit altijd het ergste van mijn schooltijd, dus ook nu is dit iets waar ik best tegenop zie. Maar omdat ik nu groot ben en het echt goed wil doen, zoek ik tips om zo goed mogelijk te presteren. Wie helpt mij over mijn ergste angst heen?
Waar ga je een presentatie over geven? En gebruik je een powerpoint oid? Mijn algemene tips: * Zorg dat je goed gaat staan, klinkt simpel en logisch maar ik bedoel je voeten iets uit elkaar stevig op de grond zetten *bam hier sta ik* puur psychologisch maar het werkt vaak wel. (Wordt ook wel aarden genoemd) * Ben je bloednerveus? Zorg dan dat je geen papiertje oid vast hebt. Heb ooit een presentatie gezien waarbij het papiertje steeds harder begon te trillen. Leidt niet alleen af voor de luisteraar maar de spreker werd er alleen maar nerveuzer van. * als je een spiekbriefje gebruikt: niet meer dan een paar steekwoorden noteren! En de laatste: oefenen, oefenen, oefenen! Zorg dat je weet wat je gaat vertellen en bedenk dat je toehoorders geen flauw idee hebben wat jij wil vertellen, dus als je alsnog iets vergeet: niemand die het merkt Heel veel succes! En ik hoop dat je er lol in krijgt (zei degene die het enger vindt om voor een klein clubje te spreken ipv 200 man )
Dank voor je reactie. Ik ben inderdaad bloednerveus en bang om te gaan trillen. Dus ik moet niks vasthouden waarbij dat te zien is. Moet alles nog uitwerken, maar ik wil het hebben over hoe gezonde voeding mijn leven veranderd heeft. Het is voor een opleiding tot Natuurvoedingsadviseur. Gelukkig moet iedereen uit de klas een presentatie geven (niet allemaal op dezelfde dag, maar schept toch een band). Ik heb ook helemaal geen ervaring met Powerpoint, maar daar kan mijn man me wel bij helpen... Het gaat mij erom dat ik nog enigszins normaal kan ademen en normaal mijn verhaal vertellen. Maar jij doet het dus regelmatig?
Jep, en ik vind het nog leuk ook Een powerpoint kan handig zijn, omdat het de aandacht (gevoelsmatig) van jou afleidt. Maar het kan ook in je nadeel werken als je er mee gaat prutsen en je daardoor weer onzekerder wordt. Gewoon eens thuis uitproberen! Houdt wel rekening met het volgende als je een powerpoint maakt: * 5x5 regel -> nooit meer dan 5 regels met daarin 5 woorden tekst * geen irritante bewegende overgangen gebruiken. 1 x kan leuk zijn, maar vaker leidt onnodig af. Dat aarden zou ik dan wel proberen: stevig gaan staan en dan even bewust op je ademhaling gaan letten. En als de nervositeit erger wordt neem je aan het eind van de zin even een adempauze en let je weer even op je ademhaling. Mensen vinden het vaak eng om stiltes te laten vallen, maar dat luistert alleen maar prettiger! En voor je gevoel duurt zo'n stilte superlang maar voor de luisteraar is het maar een seconde Het scheelt wel dat de hele groep dezelfde dag moet gaan presenteren! Als je het durft zou ik als eerste gaan: dan heb je het gehad en ben je nog niet onder de indruk van je voorganger(s). Klinkt als een interessante opleiding!
Julia heeft al een hoop goede tips gegeven. Wat betreft iets vasthouden: je moet inderdaad geen dingen vasthouden waarbij het opvalt als je erg gaat trillen. Geen dunne blaadjes dus en ook geen pen waarmee je kunt klikken. Veel mensen weten echter niet goed wat ze met hun handen moeten doen. Dan kan het juist wel helpen om iets vast te houden, zodat je ze niet onnatuurlijk hoeft te laten hangen. Doe ze in ieder geval niet in je zakken of over elkaar. Als alternatief voor papier zou je kaartjes kunnen gebruiken. Niet al te groot, ongeveer een kwart van een A4-tje en van karton. Daarop kun je dan steekwoorden schrijven. Leg de kaartjes in volgorde en nummer ze. Geef ze ook een titel. (Bijvoorbeeld een titel die correspondeert met de titel van de dia's in powerpoint.) De 5*5-regel is goed, maar kan ook vervangen worden door 3*7. Dus maximaal drie zinnen met maximaal 7 woorden; of maximaal 7 punten, maar dan met maximaal 3 woorden. En vooral: bedenk je dat je iets boeiends te vertellen hebt. Ik vond presenteren op de middelbare school vooral zo vervelend, omdat ik het gevoel had dat ik eigenlijk niks te vertellen had. Dan ging ik weer een presentatie houden over een of ander suf onderwerp, dat ik alleen maar uitgekozen had omdat ik toch íets moest uitkiezen... NU heb je mensen echter wél iets te vertellen! Aangezien ze dezelfde opleiding doen, zullen de meesten het onderwerp best wel interessant vinden. Overigens zou ik juist niet te vaak oefenen. Uiteraard wel een paar keer, maar dan zou ik er ook mee ophouden. Het gevaar bestaat namelijk dat je dan steeds dezelfde zinnen gaat gebruiken en ook in dezelfde volgorde. Dan wordt het een ingestudeerd stuk, dat je kunt gaan opdreunen. Zeker als je door de zenuwen sneller zou gaan praten. (Wat dat betreft heeft julia gelijk: niet bang zijn om stiltes te laten vallen. Die stiltes zijn voor toehoorders alleen maar fijn om even te laten bezinken wat ze net hebben gehoord, voor de volgende informatie weer komt.) Tot slot een puur fysieke tip. Door de zenuwen krijg je van te voren waarschijnlijk een behoorlijke adrenaline stoot. Je kunt het warm krijgen en gaan zweten. Zorg er absoluut voor dat je kleren aan hebt, waarbij je geen zweetplekken onder de oksels krijgt. (Of dat je een jasje aan kunt doen...) Om de adrenalinespiegel in je bloed te verlagen, moet je je lichamelijk inspannen. Het kan helpen als je van te voren bijv. een paar keer de trap op en af loopt. Ook daar ga je uiteraard weer van zweten, maar je had toch al geen kleren aan waarin dat op kon vallen. Oh, en geen kauwgom of een ander snoepje in je mond. (Is een open deur, maar ik zie het toch regelmatig gebeuren...)
Wauw super tips allemaal! Ik ga het hebben over mijn ziekte Endometriose en hoe gezonde voeding pijn klachten heeft verminderd en mijn leven veranderd heeft. Ik heb het al zo vaak aan mensen verteld, dus wat dat betreft een goed onderwerp. Nu moet ik alleen nog uitzoeken wat ik in mijn 10 minuten presentatie wil verwerken.
Ik zou idd ook niet te veel oefenen van te voren. De 1 vindt dit fijn maar ik oefen bijvoorbeeld juist helemaal niet van te voren. Wanneer ik dit doe, wil ik me tijdens een presentatie precies houden aan het geen wat ik eerder heb gezegd (bepaalde zinnen of uitspraken) en lukt dit niet raak ik in de stres. Ik schrijf daarom alleen een paar steek woorden in mijn powerpoint, waar ik het sowieso over wil hebben. En ga dan tijdens de presentatie daarop in. Nog een tip, zorg dat je alle mensen in de ruimte aankijkt. Dus niet naar 1 punt staren of je steeds tot 1 persoon richten. Betrek iedereen in de zaal bij jouw verhaal. Bedenk goed of je juist interactie wilt met je luisteraars of niet. Ik vind het zelf juist fijn om interactie te hebben tijdens een presentatie. Dat maakt het gevoelsmatig voor mij iets minder formeel. Ik zeg daarom altijd van te voren dat er aan het eind tijd is om vragen te stellen maar dat men altijd vrij is om mij tussendoor te onderbreken wanneer zij eenvraag hebben. Ook probeer ik mensen zelf er bij te betrekken door tussentijds vragen aan hen te stellen. Maar dit is iets wat je juist wel of juist niet fijn vind. Een ander raakt juist gefrustreerd door uit zijn/haar verhaal gehaald te worden. Nog een tip, bedenk een goede afsluiting. Dus niet aan het eind heel bot "nou dat was het" Maar een nette afsluiting. Bijvoorbeeld "Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie tijd en ik hoop dat ik jullie iets iets meer kennis heb kunnen toereiken over .... En dan wil ik hierbij mijn presentatie over ... beëindigen (o.i.d.)
Oh ja, begin is natuurlijk net zo belangrijk als afsluiting. Stel je netjes voor, vertel waar je het over gaat hebben en waarom. Daarna laat je in powerpoint altijd eerst een dia zien met een overzicht met alle punten waar je over gaat hebben (een soort inhoudsopgave). Die neem je even kort door en dan begin je aan je inhoudelijke verhaal.
Oei, 10 minuten is altijd vrij kort. Bedenk dan van te voren goed hoeveel minuten je per dia/onderwerp wilt besteden. Zo voorkom je dat je de tijdslimiet overschrijdt (of te snel door je onderwerpen springt).
Tip van mij: Zeg tegen jezelf: het is maar een presentatie. Niets meer en niets minder, ga er niet allemaal oordelen aanhangen. Blijf op je ademhaling letten, blijf rustig in en uitademen. Heel veel succes!
om toch wat beweging te hebben kan je in het lokaal een beetje lopen en met handbewegingen praten. Wat ook leuk is, aangezien je het over voeding doet, om wat mee te nemen. Dan heb je meteen interactie met je 'toeschouwers'. Een ministukje van je lekkerste gezonde recept, een speciaal product dat ewr voor jou uit springt o.i.d. Is maar een idee
Ik heb wel geleerd dat je juist niet te veel handbewegingen moet maken of te gaan ijsberen omdat dit heel erg afleidend kan zijn. Maar je moet er natuurlijk ook niet als een zoutzak bij gaan staan dus je moet daar een zekere balans in vinden.
Nog een paar nachtjes slapen en dan heb ik mijn presentatie. Heb de tekst al helemaal klaar en ken m bijna uit mijn hoofd. Nu vroeg ik me af of het slim/leuk is om op een powerpoint een aantal weetjes af te laten spelen over de ziekte. Het zijn dan korte zinnetje en het beeld wisselt steeds met een ander weetje.
Zorg ook voor nette kleding. Ik zie soms mensen presenteren in een jumpsuit op slippers of afgetrapte uggs, geen gezicht! Ik maak zelf altijd kleine kartonnetjes met wat tips en hints voor mezelf erop die ik dan vast heb. Je hebt al veel goede tips dus het gaat je vast lukken! Succes.
Ik denk dat dat teveel afleid. Maar je kunt het altijd even vragen aan een medestudent om te kijken of het storend is. Ik hou van presentaties Ik ben wel een beetje zenuwachtig, maar op het moment dat ik er sta gaat er bij mij een knop om en BAM JONGUH, zo woesj die presentatie eruit. Ik probeer interactief te zijn (lukt helaas niet altijd) en voorbeelden van mijzelf en mijn leven persoonlijk naar voren te halen zodat het wat laagdrempeliger wordt. Ik kan toch wel vijf kwartier in een uur praten, dus ik heb tekst zat. Ik had 1x een presentatie over een onderwerp waar ik vrijwel niks van af wist - en mijn teamgenoten hadden op het allerlaatste moment besloten dat ik hem mocht houden; ik heb dus zelf net op het laatste nippertje (ik moest hem om 10 uur geven) in de trein de powerpoint gemaakt. Iemand gesms't om de laatste feiten te checken, een documentaire over het onderwerp van ongeveer 15 minuten bekeken en om tien uur stond ik voor zo'n 83 mensen te vertellen alsof ik echt een professional was die volledig op de hoogte was van het onderwerp. Gewoon improviseren! On the spot. Ik ben zo blij dat de meeste mensen geen lastige vragen stellen
Het voordeel van mijn onderwerp is dat ik uit eigen ervaring vertel. Ik weet er dus veel van. De tekst is ook okee. Ik twijfel alleen over die Powerpoint. Is het zonder niet te kaal?
De powerpoint vind ik meer als ondersteuning - dat is mijn spiekbriefje, zeg maar... Ik heb al zo'n tien presentaties gegeven waarbij ik de powerpoint totaal niet heb hoeven gebruiken. Hij stond op de achtergrond voor de sier. En mijn 'klikker' maar klikken, LOL.
Het belangrijkste vind ik persoonlijk altijd is dat ik precies weet waar ik het over heb. Voorbereiding dus. Op mijn werk moet ik best vaak presenteren en het gaat me goed af mits ik goed ben voorbereid en dus alle ins en outs weet mbt het onderwerp.