Bijvoeding en advies van CB

Discussie in 'Stel je vraag aan de lactatiekundige' gestart door Eeksie, 15 okt 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eeksie

    Eeksie Bekend lid

    10 jun 2011
    640
    0
    16
    Drenthe
    In het kort de situatie:

    Mijn dochter is van 3 juli, nu dus 3,5 maanden oud. De eerste maand groeide ze prima, daarna nam haar groei af. Volgens het CB groeide ze niet goed genoeg. Ze is vaker gewogen en nu vind ik haar groei niet verontrustend, vooral omdat ze er goed uitziet en het gewoon goed doet. Dan maar niet volgens een lijntje groeien.

    Nu gaf de wijkverpleegkundige vanmorgen het advies om al wel te beginnen met bijvoeding, omdat in de borstvoeding het ijzergehalte terugloopt zo rond de 4/5 maanden. Met bijvoeding kun je dan het tekort goed opvangen. Dat ze nog maar 3,5 maanden is, is geen probleem, de leeftijd voor bijvoeding is bijgesteld (aldus het CB). Alleen heb ik er nog wel mijn twijfels bij...

    Nu had ik een topic geopend onder 'voeding', daar heb ik verschillende reacties op gehad. Ik ben er wel uit dat ik eigenlijk nog niet wil beginnen met bijvoeding. Is het zo dat als ik extra ijzer in neem (in de vorm van floridax o.i.d.) dat mijn dochter daardoor ook extra ijzer krijgt, zodat het ijzertekort geen rol meer speelt? Ze komt wat voeding betreft niks tekort, ze is een heerlijk tevreden meisje...
     
  2. Heidi Akkers

    Heidi Akkers Fanatiek lid

    30 jun 2008
    2.754
    0
    0
    lactatiekundige
    Gelderland
    Hoi.

    Ik zie geen reden om nu al bijvoeding te geven. Waar baseert het cb op dat je kindje specifiek ijzer nodig heeft? Er is m.n. sprake van ijzertekort op deze leeftijd wanneer de ijzervoorraad bij geboorte te laag is (in landelijke ontwikkelingsgebieden komt dit inderdaad voor) of (in onze cultuur) bij te vroeg afnavelen.
    Vaste voeding die een kindje vanaf 6 maanden pas geintroduceerd hoeft te krijgen is een relatief lage leverancier van ijzer (tarwe, fruit, groente) Wanneer je met 4 maanden vaste voeding gaat geven komt dit vaak in plaats van moedermelk. Moedermelk heeft een relatief grote ijzeropname (70%) door specifieke bindingseiwitten. Daarnaast is het niet erg om een laag ijzergehalte te hebben: dit biedt bescherming tegen bacteriegroei.

    Kortom: het cb dient beter beslagen ten ijs te komen dan met dit advies. Beter is kijken of kindje wel een groeiende lijn heeft, kijken naar gedrag en ontwikkeling, plasluiers en welbevinden.
    Evt. een keer afspreken met een lactatiekundige. Dan weet je zeker of je goed zit of dat je verder kunt kijken en waar je dan je focus op legt. Het cb had er beter aan gedaan je door te sturen naar een ervaren lactatiekundige. (zo. ik heb gezegd ;) wordt er een beetje moedeloos van af en toe dat een advies wordt gegeven vanuit onjuiste informatie. een advies wat uiteindelijke duur van borstvoeding waarschijnlijk niet ten goede komt. )

    Heb je naar je eigen voeding en lich. toestand gekeken? Wanneer je kindje daadwerkelijk stil staat in groei zou je daar verder kunnen kijken. Met name vit. B is dan iets waar je eerst naar kijkt.

    Groetjes en geniet vooral nog van borstvoeden!
    Groetjes Heidi
     
  3. Eeksie

    Eeksie Bekend lid

    10 jun 2011
    640
    0
    16
    Drenthe
    Waar op gebaseerd weet ik ook niet, de leeftijd van 6 maanden voor bijvoeding zijn ze op terug gekomen, gaf ze aan.
    Mijn dochter is wel direct na de geboorte afgenaveld, omdat ze de navelstreng strak om haar nekje had zitten. Maar dit heeft ze niet als reden genoemd voor het ijzertekort.

    Het is een tevreden meisje en ze ziet er goed uit, heeft goede plasluiers, dus dat zit wel goed. Er zit groei in, alleen minder dan ze op het cb willen.

    Zelf eet ik gezond en gevarieerd en daarnaast slik ik de davitamon mama, dus nog een extra aanvulling.

    Al met al dus weer een zinloos advies van het cb. Dank je wel voor je reactie!
     
  4. Heidi Akkers

    Heidi Akkers Fanatiek lid

    30 jun 2008
    2.754
    0
    0
    lactatiekundige
    Gelderland
    Ja, dat bijvoeden op 4 maanden is nogal omstreden. Er is welgeteld 1 onderzoek gepubliceerd wat dit advies geeft. Hierop heeft de landelijke organisatie haar adviezen afgestemd. Met het nodige commentaar van verschillende beroepsgroepen.
    WHO en nationale en internationale borstvoedingsorganisaties (waaronder lactatiekundige beroepsverenigingen) blijven bij standpunt dat kindjes fysiek niet klaar zijn voor andere voeding dan (moeder)melkvoeding voor 6 maanden.

    "Klein" detail: het onderzoek waarop dit advies is gebaseerd werd gefinancierd door maar liefst 2 belanghebbenden in de kunstvoedingsindustrie.

    Fijn dat je je eigen instinct kunt volgen! Lees ook eens op borstvoeding.com, voor de who groeicurven. (geinspireerd op volledig borstgevoede kindjes)
     

Deel Deze Pagina