hallo allemaal, onze dochter is ruim 2 maanden oud. Nog zo'n 2 weken, dan is ze 3 maand. Ze is vanaf het begin een goede en flinke eter(euhh, drinker). Ze zit op dit moment op 170 ml afgekolfte melk met 2 ruime schepjes johannesbroodpitmeel(op aanraden van CB). Dit gaat erg goed, er zit ruim 4 uur tussen de voedingen en ze krijgt er zo'n 5 á 6 per 24 uur. Ook groeit ze erg goed. Maar soms heb ik het gevoel dat ze behoefte krijgt aan "meer", aanvulling in haar melk bedoel ik dan, van die poeder die je door flesvoeding kan mengen. Maar dat mogen ze pas vanaf 4 maand of nog liever, een half jaar, hebben. Zijn er hier kindjes die eerder behoefte hadden aan zoiets? ik vraag me namelijk af of er baby's zijn die zich ook inderdaad aan die voorgeschreven leeftijden houden. Mijn man at bv met 2,5 maand al een broodkorst Voor de duidelijkheid; ik ben niet van plan om haar nu al wat anders te geven, ik wacht rustig het advies van CB af! Maar vraag het me gewoon af of alle kindjes zich zo strikt aan de "regels" houden qua voedingen/extra's.
Dat vraag ik me ook af. Mijn zoontje was een vroeg vogeltje met alles maar met een beetje passen en meten zijn we bij hem pas met 5 maanden begonnen met bijvoeding. Hij kon toen al goed zitten en zat aan de max wat betreft (forte) flesvoeding.
Ik lees mee. Mijn mannetje is erg geïnteresseerd in ons eten. Volgt elke hap die je neemt, sabbelt dan op zijn knuistje. Zal mij niet verbazen als hij al toe is aan meer maar dat is mijn gevoel. Ga het sowieso nog niet doen want het is net weer wat rustig na verborgen reflux en krampen. Maar heb wel eens gehoord dat het een signaal kan zijn. Ben dus benieuwd naar ervaringen ook.
Hier ook intresse in hoe wij eten, maar dat is natuurlijk ook leuk om naar de kijken, in die fase zit ze nu, het ontdekken met de oogjes zeg maar
Ja ok, maar kijken en sabbelen en smakken, dat doet elke baby op die leeftijd. Dus ik vraag me nog steeds af waarom je denkt dat je kindje meer wil?
Gewoon netjes wachten tot minimaal 4 maanden. De hobby van ons mannetje is om s'ochtends samen koffie te maken, vind hij helemaal machtig en hij blijft daarna ook naar mn glazen mok koffie kijken, hoe ik hem drink en alles dus hij zou dat echt willen proberen. Maar toch lijkt het me niet goed om hem cafeïne te geven Het is dus niet zo dat als ze iets interessant vinden, ze er aan toe zijn of dat het goed voor hun is
Nou, niet dat ze nú al extra door de melk zou moeten krijgen, maar sinds kort kwijlt ze als ze honger heeft en sabbelt regelmatig op haar vuistjes(misschien is dit het ontdekken van haar handjes hoor, kan ook...). En ik vraag het me gewoon af. En de verhalen die je hoort over de tijd dat wij baby waren, volgens mij kregen wij veel eerder iets extra's door de melk of die bekende 1e fruithap... Had het er laatst ook over op CB, die kinderarts keek me raar aan(zeker toen ik vertelde dat mijn man al met 2,5 een broodkorst at...)...ze zei dat het tegenwoordig later is omdat er onderzoek was geweest naar de darmontwikkeling bij baby's, en daar kwam uit dat ze pas vanaf 4 maand eventueel iets door de melk mochten hebben, liefst pas vanaf 6 maand. Maar ik vind dat best laat, een baby heeft toch op een gegeven moment behoefte aan vezels door de melk, omdat ze anders toch niet meer verzadigd raken van alleen melk? hoeveel melk moet je dan in vredesnaam wel niet gaan voeren(ondanks dat ze minder voeding per dag krijgen maar wel grotere hoeveelheid).
Nou nee, dat is dus niet waar. Een baby heeft tot 6 maand echt genoeg aan melk. Nood hebben aan meer is echt een projectie van jouw eetgewoonten op dat kleine hummeltje. Vanaf 4 maand mag je stapsgewijs beginnen met bijvoeding, maar dat is meer om te oefenen dan omdat ze die voedingsstoffen nodig hebben. En ja, vroeger kregen baby's die dingen veel sneller. Maar vroeger dachten ze ook dat de aarde plat was
Precies, mijn dochter doet dat ook al maanden, maar ze weigert tot nu tie toch echt alle groenten_ en fruithapjes. Ben daar al ruim 2 weken mee bezig zonder succes. Ik vind het allemaal commerciële praatjes van bv Olvarit, om maar zo vroeg mogelijk hun producten te kopen.. Las ook ergens iets over een voedingsschema voor een baby van 6 maanden, 2 (!!) papflessen per dag en vooral groente en fruit uit een potje...zucht..
Nee, baby's hebben in principe tot 6 maanden voldoende aan BV. Jij hebt je blijkbaar een beeld gevormd dat het niet voldoende is, maar dat is toch echt wel zo Als je de natuurlijke ontwikkeling bekijkt, zou een baby pas vast voedsel gaan eten als het zelf wat af kan happen. Dat kunnen de meeste baby's bij 4 maanden echt nog niet De darmen zijn er voor die tijd ook echt niet klaar voor, die zijn dan ingesteld op melk en anders niets. Eerder starten met bijvoeding, kan allergieen triggeren, die je niet triggert als je later start. Ik zou dus vooral het zekere voor het onzekere nemen en beslist niet voor de 4 maanden beginnen, liefst pas later. Hier beide keren met 5,5 maand begonnen, omdat de meiden zich toen wel heel erg vaak gingen melden voor ee voeding.
Sabbelen op handjes, kijken wat jij in je mond stopt etc zijn geen tekenen dat je kindje toe is aan bijvoeding, maar tekenen van normale ontwikkeling. Kwijlen komt omdat speekselklieren meer speeksel gaan aanmaken, maar een baby nog niet goed kan slikken. Een baby kan niet toe zijn aan iets wat het niet kent! Voor 4 maanden mag niet, is slecht voor de darmen. Advies cb is tegenwoordig standaard 4 maand ongeacht hoe je kindje is en hoeveel en wat je geeft. Who (world health org.) adviseerd nog steeds 6 maand. Wanneer wel gaan bijvoeden? In iedergeval starten met 6 maanden (uiterlijk, mag uiteraard vanaf 4 maanden) omdat een kindje dan langzaam meer behoefte heeft aan bijv ijzer en de voorraad dan minder wordt.
Ik merkte dat fem rond 4 maanden hebberig werd. Als ik een boterham at, greep ze hem haast uit mn mond. Ik heb het nog kunnen rwkken tot 5 maanden. Vanaf 5 maanden heb ik hele kleine beetjes pap van rijstebloem gegeven. Met 6 maanden een beetje groente en nu met 8 maanden krijgt ze nog maar 2 flessen en 1 klein bekertje poedermelk. Ze eet super goed mee (soms niet. Krijgt ze een 3e flesje). Ze krijgt alleen nog geen vlees. Daar krijgt ze giga kramp van. Ik zou echt met 2.5 maand niet beginnen! Dat is vragen om problemen
Het zal ook niet lang duren voordat ze alles in haar mond gaat stoppen aan speeltjes en alles wat ze tegen komt, maar dit is net als vuistjes in de mond, aandachtig kijken wat jij eet en kwijlen niet een teken van verlangen naar of behoefte hebben aan ander eten. Tot zes maanden hebben baby's genoeg aan uitsluitend borstvoeding of flesvoeding en borstvoeding kan je in principe ook naar behoefte geven.
Aiden kreeg borstvoeding op verzoek. Hij heeft nooit pap gehad. Met 4 maanden bij hem begonnen met bijvoeding (groentehap). Finley krijgt ook borstvoeding op verzoek. Bij hem met 4.5 maanden begonnen met bijvoeding (groentehap). Finley sabbelde met 6 weekjes al op zijn handjes en maakte smakgeluidjes. Dat is dus echt geen teken dat ze al aan bijvoeding of pap toe zijn!
Overal lees ik op sites dat het wel een teken is. Zou dat dan echt verkooptrucs zijn voor potjes? want van die kant heb ik dat nooit bekeken. ..dan hebben ze hier bij het cb ook aandelen in potjes want heb het gisteren met de arts besproken daar en zij gaf ook aan dat dat meestal wel een teken was dat hij toe was eventueel bijvoeding. Ik wacht sowieso nog een tijd maar vind de verschillende meningen bijzonder.
Zou het niet voor de 4 maand geven. Bij mijn dochter met 5 mnd begonnen en dat was voor haar te vroeg. Heeft daar heel veel krampen van gehad, dus zijn we toen een paar weken mee gestopt. En dat terwijl zij ook met 2 mnd al die bekende "ze is aan hapjes toe" tekens liet zien.
Even een stukje ontwikkelingspsychologie van Freud: je kind zit nu in de 'orale fase'. Dat is een vrij uitgebreid verhaal, maar één onderdeel ervan is dat je baby de wereld o.a. ontdekt door de mond te gebruiken. (In eerste instantie is de mond ook eigenlijk het belangrijkste lichaamsdeel: het zien is nog niet goed ontwikkelt, handen en voeten doen ook nog niet altijd precies wat de baby wil.) Dus door dingen in de mondt te stoppen, voelt en ontdekt de baby. Net zoals wij dat zouden doen door te kijken en met onze handen te voelen. Maar dat heeft dus niks met eten of honger te maken. Het is dus niet zo dat dingen in de mond stoppen of sabbelen iets met honger of behoefte aan eten te maken heeft. Ik denk dat dit een misverstand is dat veel bestaat en waar producenten als olvarit en nestlé enzo handig op inspelen. Het klinkt ook wel logisch natuurlijk: baby stopt iets in zijn mond en heeft dus behoefte aan eten. Maar voor de darmen is het nog niet goed. En zo lang jouw kindje goed groeit, is er volgens mij al helemaal geen reden om verder te kijken.