Dit vond ik ook altijd zo lastig. Wat we nu doen is elk bonnetje van de winkel meenemen (en in de winkel gewoon pinnen) en dan thuis ons memobord opschrijven hoeveel we uitgegeven hebben. Volgende dag komt er weer iets bij. Mijn man schrijft daar ook bij wat hij uitgegeven heeft. Zo hebben we altijd overzicht hoeveel geld we al die week uitgegeven hebben en hoeveel we nog mogen uitgeven. Of dat nou met pinnen is of contant, dat maakt dan niks uit. We doen nl. een vast bedrag per week. Soms komen we er overheen, maar dat is soms. Onze week gaat van zaterdag t/m vrijdag. Op zaterdag doen we de weekboodschappen, dus meestal redden we het zo wel de rest van de week.
Ja, dat er mensen zijn die het met 1500 euro doen zegt niets. Die krijgen bijvoorbeeld toeslagen, die wij helemaal niet krijgen. Wij verdienen nog wat meer dan 3000 euro en natuurlijk hebben wij het niet slecht, maar we moeten nog altijd oppassen elke maand hoor. Wij krijgens dus alleen kinderopvangtoeslag, maar betalen alsnog bijna 600 euro per maand aan kinderopvang bijvoorbeeld. Mijn man heeft een studieschuld waarvoor we 140 per maand afbetalen (ja, dat salaris moet natuurlijk ergens vandaan zijn gekomen) en ga zo maar door. Dus dat je het automatisch veel beter hebt, gaat in Nederland in elk geval niet op. Oh, enne 1 (oude, goedkope) auto en geen overbodige dingen.
overzicht is heel belangrijk maak een lijstje met je vaste lasten en kijk waar je kunt besparen ik zag dat iemand voor als zijn verzekeringen 150 euro betaal wij betalen voor inboedel,opslag,auto,reis,wa,rechtsbijstand 81 per maand als je abbonement heb voor je tv en tel bellen en vragen om korting en dat je anders overstapt wij hebben nu bij kpn t uitgebreidste pakket voor 50 euro pm,incl onbeperkt bellen vast en mobiel onze vaste lasten zijn: Hypotheek: 543.32 bruto netto is 337.32 Cz: 204.55 Nuon: 200.00 Monuta: 25.37 Autobelasting: 64.00 Gemeente belasting: 72.81 Waterschap: 23.35 6.68 Vitens: 14.60 Noordhollandse : 81.61 verzekeringen Kpn : 50.00 Mobieltjes: 20.00 Sparen: 200.00 Boodschappen: 400.00 Tanken: 150.00 Container: 17.85 Klaverblad levens: 11.73 Dela verzekering: 6.22 Callas arbo: 14.97 Lenzen: 26.30 Totaal 2133.36 hier komt ongeveer 2200 per maand binnen ene maand meer andere maand minder ik werk in de zorg
Sinds 2 maanden let ik hier ook op. Ik pin inderdaad een vast bedrag aan begin van de maand (500 euro) en zorg ervoor dat ik genoeg meeneem naar de winkel. In de winkel tel ik inderdaad dingen bij elkaar op, zodat ik niet voor verrassingen sta bij de kassa. Dat maakt ook dat je bewuster bent van wat je koopt vind ik.
Ik heb er ook last van. Zonder kinderen kunnen wij wél een beetje sparen, maar als ik dan kijk wat we verdienen en hoeveel we daadwerkelijk over houden vraag ik me toch wel af waar al dat geld heen gaat. Ik vind het van die hoge bedragen. Zorgverzekering vind ik een grote boosdoener. Ik weet niet waar al dat geld heen gaat, maar met zulke hoge bedragen per maand en alles valt onder eigen risico valt daar dus ook geen peil op te trekken. En volgens een vriendin in de zorg moeten zij ook knokken tegen de verzekeraars om afgesproken vergoedingen te krijgen. Boodschappen zijn ook flink duur. Nu geef ik bewust wat meer uit aan bepaalde producten (zo vind ik biologisch vlees een keuze die gemaakt moet worden wanneer mogelijk), maar ook buiten die zaken vliegt het eruit. Nu doet mijn man vaker boodschappen dan ik, en hij is een hamster. Dat mag van mij ook wel eens wat minder worden - ik houd van ruimte, en dingen blijven nogal eens staan tot ze over de datum zijn. Gruwelijk vind ik dat. Maar ook dat daargelaten zijn de boodschappen op dit moment ontzettend duur. En dan zijn er nog de onverwachte uitgaven. Deze maand toevallig mijn auto die een reparatie moet, en een koelkast die opeens te kennen gaf het op te geven (koelvriescombi, dus een duur geintje). Gelukkig kan dat dus van spaargeld, anders hadden we meteen wel heel erg moeten besparen. En zonder auto ben ik meer dan twee uur onderweg naar mijn werk tegen een ondoenlijke prijs - nee, bedankt.
Klopt! En als je nu goed verdient betekent dat vaak ook (in ons geval iig wel) dat je een studie (of meer dan 1) hebt gedaan en een studieschuld hebt. Dat is een investering die zich wel weer terugbetaalt, maar nu toch echt wel een flinke hap elke maand is uit wat je te besteden hebt. Hier is dat namelijk gezamenlijk zo'n 450 per maand.
Mensen met een inkomen van 1500 hebben minder hogere lasten. En krijgen toeslagen. Wij hebben nergens recht op, betalen ons scheel aan de opvang en aan de hypotheek. Op papier zouden wij 700 per maand moeten overhouden. Hier zijn het ook de kleine dingen die het hem doen. Daar een broodje, hier wat drinken, wat speelgoed voor de kinderen etc. Wij betalen aan de hypotheek alleen al 1300. Nu de derde op komst is moeten we het beter gaan doen qua financiën. Mijn man gaat nog meer uren draaien en ik na mijn verlof ook. Zodat we zeker per maand 500 meer hebben. We hebben één auto voor de deur, we hebben geen abbonement op tijdschriften, een standaard Ziggo pakket. Maar toch het geld is op aan het einde van de maand.
Ja, die zorgverzekeringen pff. Hier heeft dit jaar (gelukkig, even afkloppen) nog niemand van ons die gebruik heeft moeten maken van de zorg en dan is 240 per maand toch erg veel. Verder ook veel pech gehad met apparatuur afgelopen jaar. Tv is vorige week kapot gegaan, wasmachine, droger in het half jaar daarvoor. Daardoor is onze spaarrekening weer flink geslonken. Ketel kapot etc.
Boodschappen halen wij nu elke week bij de Lidl. Dat scheelt toch ook maar weer een slok op een borrel. En ik moet de laatste tijd ook vaak denken aan die Annemarie van Gaal, van dat programma van tv, die zei dan: "Voor alles is een goedkoper alternatief." Of dat echt zo is, weet ik niet, maar vaak kan ik dan zelf wel een goedkopere variant bedenken. Afgelopen week 3 paar Falkesokken gekocht, i.p.v. warme sloffen van de Scapino. Dan twijfel ik wel weer, wat ik nu beter had kunnen doen. Voor die 3 paar Falkesokken was ik 3x11,50 kwijt, maar daar doen we wel een heel jaar mee.. Maar ja, dat doe je waarschijnlijk met goedkopere sloffen van Scapino ook... Dus tsja... het is toch ook een knop omzetten in je hoofd, denk ik... Voor al die kleinere dingen dan.
Wij hadden gek genoeg in ons vorige (goedkope huurwoning) meer zorgen dannu met een koopwoning. We zijn toen we een huis wilden kopen om de tafel gaan zitten en hebben heel kritisch gekeken naar onze uitgaven. Wij kochten erg veel dingen die we niet nodig hadden, gingen vaak ergens lunchen ed. Nu doen we dit allemaal minder en gaan bewuster met het geld om. Moet wel zeggen dat alyssa naar school gaat sinds we verhuisd zijn. Wij kijken een aantal keer per jaar naar onze financiën en het werkt iedere keer weer verhelderend.
Ja wilden er eigenlijk ook niet op reageren. Maar als je denkt dat je met toeslagen minder lasten hebt dan heb je het goed mis. De huur blijft het zelfde als voor iemand die 3000 per maand binnen krijgt. Of je nu 3000 verdient of als je met toeslagen rond de 1500 zit. Dan aan het einde van de streep. Is het voor beide partijen even zwaar. Met toeslagen zit ik rond de 1500 euro per maand. Mijn dochter gaat drie dagen in de week naar het kdv( medische indicatie (ik) en betaal 120 per maand aan eigen bijdragen huur is 595. gwl 130 zorgverzekering 134. En ga zo maar door. Dus die stelling vind ik een beetje ontrecht.
Hier ook hoor.. Zelfs 2650 pm. Echt niet normaal en we hebben alle verzekeringen al na laten kijken en her en der laten aanpassen waardoor we 150 pm besparen. Internet en belkosten al naar beneden. Tijdschriften abbo's eruit en nog blijven de vaste lasten hoog. Wat ons echt nekt zijn de zorgkosten premies en de eigen bijdragen voor zorgkosten die berekend worden. Af en toe ben ik bijna blij dat ik afgekeurd ben en geen kinderopvang meer hoef te betalen. We hebben zelfs ons uitgave patroon en alle vaste kosten laten nakijken maar we doen echt geen rare dingen en hebben geen dure hypotheek...
Ja zo werd het ook niet bedoeld he Wij zitten trouwens ook aan 2000 vaste lasten gezamelijk en dan hebben we nog eens zo"n 3/400 euro vaste lasten pp eigen.
Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Met 1500 kun je een sociale huurwoning en huurtoeslag krijgen, met een hoger inkomen val je niet meer in de categorie sociale huur en moet je gaan kopen of naar de vrije huur sector. wat vaak toch duurder is.
nee er komt elke maand sowieso 2200 binnen en als ik veel extra werk of onregelmatig meer en t vaste bedrag is ex zorgtoeslag en hypotheekrente teruggaaf dat sparen we extra en als we maand wat krapper zitten stort ik dat terug
Nou wat ik net ook hier las. Mensen die een hypotheek hebben en dan de aftrek komen op het zelfde uit met huur en huurtoeslag. Hypotheek bruto 700 met aftrek rond de 450. Huur bruto 595 met aftrek huurtoeslag 495. Wel met een hypotheek heb je andere meer kosten zo als z.n pot voor onderhoud van de buiten boel. VVE zo iets.? Laten we het er op houden. Dat de meeste mensen of je nu een uitkering hebt met toeslagen of mensen die werken we het allemaal op het moment ( lastig hebben om rond te komen) Het verschil is denk ik ( ik ben het gewent om met een laag inkomen te doen) Nooit een hoog in komen gehad. In mijn ogen lijkt 3000 euro per maand veel! ( snap dat het in de praktijk anders is)
Nou wij betalen bijna 1000 euro aan huur hoor en krijgen niks terug. We wonen ook nog eens in een flat.