sterilliseren zonder magnetron, hoe?

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door Lirial, 7 nov 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lirial

    Lirial Bekend lid

    5 sep 2012
    819
    0
    0
    Ik wil bv geven maar hou er rekening mee dat het misschien niet lukt, of dat ik ook ga kolven. Er moet dus gesterilliseerd worden.
    Nu zie ik overal van die magnetronsterillisatoren, maar ik heb geen magnetron en die komt er ook niet.

    Wat raden jullie aan? Flesjes uitkoken of toch iets kopen wat het kan, en zo ja wat?
     
  2. Lycka

    Lycka Fanatiek lid

    10 jan 2012
    1.118
    0
    0
    Zweden
    Gewoon uitkoken in een pan :)
     
  3. EdelHertje

    EdelHertje Niet meer actief

    In het begin kookte ik ze elke dag uit.
    Nu was ik de flesjes gewoon af en kook ze 1x in de week uit.
     
  4. Det84

    Det84 Actief lid

    29 jun 2011
    368
    0
    0
    Friesland
    Uitkoken in de pan en daar deed ik ook gelijk de spenen in ;)
     
  5. Lieke1989

    Lieke1989 Niet meer actief

    Gewoon op de ouderwetse manier uitkoken in een pan.
     
  6. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    1
    0
    Gewoon uitkoken inderdaad, zo gepiept!
     
  7. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Gewoon uitkoken ja. Wij mochten hier van de kraamverzorging niet eens in een magnetron sterilieseren, omdat de inhoud in een magnetron niet gelijkmatig gesteriliseerd wordt en je dan een kans hebt dat de temperatuur op bepaalde plekken te laag was om echt alle ziekteverwekkers dood te maken.

    Ik vond het bovendien onhandig om zo'n onding in de weg te hebben staan in mijn niet al te grote keuken.
     
  8. Kiwi25

    Kiwi25 Niet meer actief

    Dat snap ik niet hoor. Je hebt een laagje water, en dat gaat een aantal minuten koken (en wordt stoom met 100 graden waterdamp). Knap laagje water wat het voor elkaar krijgt om minutenlang aan de rechterkant te koken, en de linkerkant niet (oid) ;)

    Ik heb de sterilisator de eerst maand gebruikt voor mijn (premature) kindje. Daarna niet meer.
    Aangezien je je vinger (of kinds vingers of je trui of heleboel anders) ook niet steriliseert krijgen ze toch wel bacteriën binnen. Volgens mij is de richtlijn aangepast nadat er meer kinderen astma en allergieën kregen. Enige blootstelling aan bacteriën is beter voor de weerstand dan een zo steriel mogelijke leefomgeving.

    Volgens mij gaan sporen alleen dood boven 70 graden, dus bij spruw zou ik wel steriliseren bijvoorbeeld. Maar anders zou ik het de eerste weken uitkoken in een pannetje, en wanneer jij vertrouwen hebt dat het zonder kan gewoon schoonmaken in de afwas of vaatwasser.
     
  9. Poohbear82

    Poohbear82 Fanatiek lid

    12 feb 2013
    2.415
    0
    36
    Vrouw
    Secret agent
    Ergens in het midden
    Ik heb een aanvullende vraag: als je uitkookt in de pan, hoelang moet het water dan koken?
    Wij hebben namelijk een quooker en ik vraag me af of ik de pan na dat ik water heb gepakt nog op het gas moet zetten of niet.
     
  10. Andrea85

    Andrea85 Fanatiek lid

    18 mrt 2011
    4.859
    1
    0
    Ik meen dat je 't vijf minuutjes moet koken. Wat ik altijd deed was water koken in de waterkoker, spulletjes in een pan, kokend water uit de waterkoker erbij, kookplaat/vuur lekker hoog, en dat vijf minuutjes dus. Met een quooker zou ik het ook zo doen, denk ik. Lijkt me wel super handig zeg, zo'n quooker!

    Ik kookte overigens alles 1x per dag uit in de tijd dat ik fulltime kolfde (dochter was toen een paar weekjes oud), bij 1x spruw kookte ik na elke voeding alles uit. Maar toen dochter wat ouder was, ging ik het gewoon afwassen en flink warm afspoelen ipv uitkoken.
     
  11. Onje

    Onje Niet meer actief

    Hier gaat de fles in de afwasmachine
     
  12. cooksie

    cooksie Bekend lid

    24 aug 2012
    516
    0
    0
    midden van NL
    Toen ik bv gaf alles 1 keer per dag uitgekookt.
    Daar buitenom gewoon afwassen met warm water en afwasmiddel of in de vaatwasser.

    uitkoken in een pan met water uit de waterkoker en even 5 minuten op het vuur.
     
  13. Lirial

    Lirial Bekend lid

    5 sep 2012
    819
    0
    0
    Klinkt goed dames, dank jullie wel!!
     
  14. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Het stond in de brochure die we kregen van het kraambureau en de kraamverzorgster zei het ook nog eens tijdens de intake. In het zh raadden ze het ook af.

    En het gaat natuurlijk niet om links wel koken en rechts niet, maar om meerdere plekken waar het water echt tot 100 graden wordt verhit (dat noemden ze "hot spots") en dan plekken eromheen waar het net niet kookte.

    Het kan natuurlijk zijn dat de richtlijnen nu veranderd zijn. Mijn dochter is bijna 2 en zulke voorschriften veranderen soms per jaar. ;)
     
  15. Danielle86

    Danielle86 Fanatiek lid

    13 feb 2012
    2.787
    0
    36
    Noord-Brabant
    Dat magnetron verhaal is echt onzin. Hotspots komen in flessen ofzo wek voor maar niet in een sterrilisator wat er minuten lang in staat. Dan wordt echt al het water 100 graden en kookt. En zo niet, het gedeelte water wat wel kookt geeft de stoom en dat sterriliseerr dus al zou de helft maar koken is het ak goed hahahaha.


    Pannetje water en dan paar minuten.

    In de vaatwasser op 70 graden is overigs ook voldoende tegenwooesigm
     

Deel Deze Pagina