Het kan, maar dan moet je mensen wel tijd geven om er naar te kijken en het te lezen. Je kunt niet de hele tijd doorpraten en verwachten dat mensen EN naar jou luisteren EN af en toe een leuk weetje lezen. Dus je moet dan echt centraal stilstaan bij het weetje, of even stil zijn, zodat mensen het kunnen lezen. Wat wel altijd kan als illustratie is plaatjes. Lege dia's (zonder tekst, hoogstens een titel) met op elke dia een plaatje. Die plaatjes moeten dan aansluiten bij je verhaal. Edit: Die leuke weetjes kun je wellicht ook gebruiken in je inleiding, om op een leuke (evt. interactieve) manier de interesse van je luisteraars te wekken.
Ik vind PowerPoint erbij wel fijn hoor, ook als 'toeschouwer'. Helaas heb ik alleen best veel presentaties voorbij zien komen met allerlei grammaticale- en spelfouten, vind ik storend. Laat je presentatie ook even doorlezen door een ander. Ik lees ze altijd door voor mijn man. Een ander ziet weer dingen die je zelf niet had gezien, bijv. of zinnen niet lopen of een schemaatje niet zo duidelijk is. Verder, als je je ogen langs de haargrenzen van mensen de zaal door laat gaan, beetje heen en weer, dan lijkt het net of je ze steeds even aankijkt. Verder sluit ik me aan bij de rest van de tips die al gegeven zijn, succes!
De reden dat ik ook geen powerpoint doe is omdat ik maar heel weinig heb op daar op te zetten. Lange verhalen zijn niet slim, want die vertel ik al. Dan zou er uiteindelijk maar 1 of 2 dia's voorbij komen.
Hmm de spanning stijgt. Morgen is het zover en twijfel nu toch over die powerpoint.. Misschien dat ik toch een paar opsommingen maak.
Powerpoint is achterhaald en ouderwets. Prezi is al wat hipper. Wat je ook kunt doen is een metafoor gebruiken (een voorwerp dat bij je verhaal past) en aan de hand van dit voorwerp leid je het onderwerp in. Edit: ik zie dat het morgen al is, je zult alles al klaar hebben. Succes!
Zorg dat iedereen zich aangekeken voelt. Als je de mensen niet durft aan te kijken, kijk je net boven hun hoofd. Dat valt niet op. Verder zou ik zorgen voor een actieve inleiding. Dus niet: ik wil jullie iets vertellen over... Maar bijvoorbeeld starten met een aantal misvattingen over het onderwerp. En dan een soort quiz (klinkt goedkoop zo, maar ik kan niet goed opschrijven wat ik precies bedoel). Verder moet je letten op je verteltempo. Door de zenuwen ga je vaak snel(ler) praten. Praat voor je gevoel heel langzaam; meestal zit je dan op een goed verteltempo. Zorg dat je geen afleidende zaken bij je hebt: oorringen om aan de friemelen, armbandjes om aan te draaien, etc. Pak liever een pen vast met twee handen. Dan heb je meteen een goede plaats om je handen te laten. Heen en weer lopen kan, maar doe het niet te veel. Dat leidt vaak af. Zorg voor een duidelijke afsluiting. Dit is wat me zo snel te binnen schiet. Succes!!
Grote dank voor al jullie tips. Begin nu best een beetje nerveus te worden voor morgen. Vinden jullie het heel kaal als ik alleen iets vertel en er verder niks omheen heb zoals een powerpoint of iets dergelijks?
Een PowerPoint is alleen interessant (vind ik) als het ondersteuning biedt aan het verhaal. Dus geen herhaling/samenvatting van het verhaal, maar wel beelden om je verhaal te ondersteunen en voorbeelden om naar te verwijzen.
Powerpoint kan een handige "samenvatting" zijn waarbij je de belangrijkste lijnen van je presentatie dus schetst. Ik oefen presentaties meestal net niet te vaak, want ik kan toch niet letterlijk onthouden en dan loopt het te stroef tijdens de echte presentatie (en loop ik heel de tijd te zoeken op "hoe ging ik dit weer brengen" en "welk woord nu?" en dan raak ik pas ubergestresst). Ik ben ook zo'n stresskip, maar gek genoeg was ik bijvoorbeeld op de presentatie van mijn bachelor-eindwerk bijna de rust zelve. Terwijl al mijn klasgenoten daar in de gang zenuwachtig stonden te doen of onder de kalmeringsspullen zaten, had ik iets van "stress heb ik wel een beetje, maar dit loopt uiteindelijk wel los". Misschien net ook omdat ik niet te strak aan een tekst gebonden was (wel aan een powerpoint - die was verplicht en het helpt me wel als samenvatting en leidraad). Op school vond ik presentaties in 't Frans, Engels en Duits pas echt de hel! Ik wou freeweehlen zonder vaste tekst, maar tegelijk moet je ook zorgen dat het wel allemaal klopt (vocabulaire, grammatica). Dat matchte niet altijd even goed. Doodnerveus werd ik ervan, wat dan weer resulteerde in erbarmelijke cijfers.
Heb de presentatie nu al zo vaak geoefend, dat ik er helemaal nerveus van wordt om iets te vergeten. Het enige wat ik nog doe is de verschillende punten arceren en die leg ik gewoon voor me op het bureau, dan vergeet ik in de stress niks en kan ik eventueel ook wat uitwijden over een onderwerp. Pff zou blij zijn als het voorbij was
Ben wat laat met mijn tips zie ik. * Doe alsof je voor een klas kinderen of jongeren staat. Je geeft gewoon een lesje, en niemand beoordeelt jou. * Zorg dat je de eerste twee of drie zinnen uit je hoofd kent. Dan ben je op gang, en kun je in spontane bewoording praten. * Betrek je publiek, bijvoorbeeld door hen te vragen of ze al iets weten over een onderwerp, ergens zelf ervaring mee hebben, of denken het antwoord op een moeilijke vraag te weten. Het antwoord hoeft niet vanuit het publiek te komen, met een retorische vraag is niets mis. Buiten dat - wees gewoon lekker jezelf en maak er je eigen show van. Veel plezier!
Ik begrijp je helemaal! Ik moet over 3 weken een presentatie geven aan mijn klas. Nu al ben ik nerveus haha... Ik gebruik er wel een powerpoint bij als ondersteuning. Ik heb nuttige tips voorbij zien komen! Heel veel succes..
Ooooh ik ben zo blij. Blijk een geboren presentator te zijn, want het ging super. Was wel nerveus, maar alles kwam er heel goed en spontaan uit. Iedereen was erg enthousiast en konden niet eens een minpunt noemen. De docent vond het ook geweldig en noemde me een voorbeeld voor het geven van een presentatie zonder powerpoint en dergelijke. Oh wat ben ik trots!