Hoi dame's, Vrijdag is helaas de tante van mijn man overleden. Donderdag is de begrafenis. Nu heb ik net mijn werk gebeld,maar ze willen dat ik zelf probeer te ruilen. Nou dat vind ik niet erg en heb al wat mensen proberen te berijken (tot nu toe nog geen gehoor) Maar nu vroeg ik me af,wat als ik niemand kan vinden die voor mij wil werken. Moet mijn werkgever mij dan toch vrij geven of geld dat niet bij overlijden van tante/oom van partner? Later beginnen is helaas geen optie,want de begrafenis is in friesland en wij wonen in noord-brabant. Om 11 uur is condeleren,dan na haar geboorte dorp,1 uur kerkdienst,daarna lopen na begraafplaats,koffietafel en dan weer 2,5 uur terug rijden.
Helaas is jouw werkgever alleen verplicht vrij te geven voor eigen naasten, dus ouders, broers, zussen of kinderen. Familie van jouw partner telt hier niet in mee. Je mag uiteraard wel een vrije dag opvragen mits dit kan voor jouw werk. Ze zijn niets verplicht helaas.
Volgens mij hoeven ze je daar geen vrij voor te geven.(jammer genoeg) In je cao staat hoe dit precies geregeld is. Ik zou het wel netjes vinden van je baas als die niet al te moeilijk doet. Als je bv iemand vind die voor je kan werken maar dat jij niet de uren van die persoon kan overnemen en die vind dat niet erg dat je baas dat dan goed vind en verlofuren inhoud oid. Sterkte en ik hoop dat je vrij kan krijgen.
Zou je cao nazoeken, dacht ook dat je wel verlof kreeg voor familie van je man (maar kan zijn dat dit dan alleen voor 1elijns familie geldt)
Schoonfamilie wordt wettelijk gezien als familie gerekend. Dus als je voor een eigen tante vrij zou krijgen, dan ook voor een tante van je echtgenoot. Alleen zul je (officieel) voor een eigen tante in de meeste gevallen geen brij krijgen. Dat kun je terugzoeken in de CAO. 1e graad = een (schoon-)ouder of eigen kind 2e graad = broer / zus (dus ook schoonzus / zwager en grootouders 3e graad = ooms en tantes / neefjes en nichtjes als het kinderen zijn van je broer of zus 4e graad = neven en nichten als het kinderen zijn van een oom of tante. Kijk dus even in je cao tot welke graad je recht hebt op verlof. Ik weet dat het in onze sector (onderwijs) een paar jaar terug flink beperkt is, (maar wij hadden ook wel een vrij riante regeling omdat we natuurlijk geen snipperdagen ofzo kunnen opnemen.) Omdat die dagen voor overlijden (en huwelijken e.d.) in 'verdere graden' geschrapt zijn, zijn er andere dagen voor teruggekomen. Ik weet niet meer hoe ze precies heten, maar het zijn een soort 'jokers' die we in kunnen zetten. (Wel een bepaald maximum en je mag ze niet zomaar gebruiken.) Mocht je nu geen recht hebben op een vrije dag voor overlijden in de 3e graad, kijk dan even verder of er nog andere regelingen zijn die je zou kunnen gebruiken. Als dat ook niet zo is, zou ik toch even terug in overleg gaan. Hoe belangrijk is het Welke andere mogelijkheden zijn er? Snipperdag opnemen of uren inhalen ofzo? Bespreek in ieder geval met je baas en eventueel collega's hoe belangrijk het voor jou is om te gaan en leg uit waarom. Geef aan welke dingen je zelf al hebt geprobeerd te regelen. Misschien dat jullie samen tot een oplossing kunnen komen.
1e lijns familie wel, maar tante is te ver weg. Dus daar krijg je geen vrij voor. Het zou wel schappelijk zijn als verlof je toegekend word (is inhalen op een andere dag geen optie, doe ik wel vaker). Het zou je collega's wel netjes staan als iemand wil ruilen. Maar dan zul je net zien.....
Ik heb even mijn cao opgezocht,maar snap eerlijk gezegd niet veel van lijnen etc. Kan iemand van jullie zien waarbij dit inhoud? Bij overlijden van: een bloed- of aanverwant in de rechte lijn; een broer of zus; van de werknemer en/of van zijn echtgenoot of relatiepartner heeft de werknemer recht op betaald verlof op de dag van overlijden en op de dag van de begrafenis of crematie, voor zover de werknemer was ingeroosterd op deze dag/dagen.
Dit betekent dat je officieel geen recht hebt op een betaalde vrije dag voor de uitvaart van een ('schoon'-)tante. Kijk even verder in je cao of er nog andere verlofmogelijkheden zijn om voor dit soort dingen in te zetten. Als dat niet zo is, zul je inderdaad moeten proberen te ruilen of zelf verlof op te nemen.
Bij mijn vorige werkgever was het zo dat je hier geen vrije dag voor KRIJGT maar dat je altijd een vrije dag mag opnemen op EIGEN kosten. Je moest dan wel een rouwkaart laten zien en dan kreeg je "on top of" een vrije dag op eigen kosten. Ook als het eigenlijk qua bezetting niet kon.
Kan je geen vakantiedag ofzo inzetten? Is misschien raar om hier een vakantiedag voor te gebruiken, maar dan kunnen jullie er in ieder geval heen. Rekken maar niet op een koffietafel in het noorden van het land dat is iets typisch brabants.