Heb niet alles gelezen, voor ons speelt het ook nog niet (we hebben zo'n gratis ding bij de kinderwagen gekregen, dus nadenken over wat daarna komt duurt nog wel even). Wel een overweging qua moeite en kosten ten opzichte van veiligheid is misschien (ook al is het een duivels dilemma) hoe vaak je met je kind in de auto zult zitten. Dat zal bij ons hoogstens 1 x per week zijn, veelal korte tochtjes. Als je elke dag in de auto met je kind zit + ook nog veel lange tochten, dan is de kans op een ongeluk natuurlijk veel hoger en (extra) veiligheid ook extra belangrijk.
En toch gebeuren de meeste ongevallen dicht bij huis, juist tijdens korte ritjes. Moeite en kosten overwegingen zijn met makkelijke installatie en voordelig geprijsde stoelen inmiddels ook echt niet meer nodig. Gelukkig zijn er momenteel voor iedereen betaalbare veilige achterwaartsgerichte vervolgstoelen te koop.
In Zweden worden de kinderen al vanaf het ontstaan van de autostoeltjes in ca. 1960 in deze stoelen vervoerd. Dat het in NL nu pas in opkomst is, zegt dus niets over de veiligheid ervan. Want dat het vele malen veiliger is, is een vaststaand feit. De onderzoeksresultaten van letsel en dodelijk afloop bij aanrijdingen in het verkeer, zijn daar daarom ook stukken beter dan in Europa. Terugroepacties heb je van allerlei producten, van kinderstoelen van de Ikea tot kaarsenbranders van de Action... als er ook maar het geringste vermoeden bestaat dat er een productiefout in een product zit wat gevaar kan opleveren, wordt het product uit voorzorg teruggeroepen. Ook voorwaartsgerichte stoelen of groep 0+ stoeltjes zijn wel eens bij zoiets betrokken. Dat hoeft dus geen reden te zijn om deze stoelen niet te durven aanschaffen.
Mooi geschreven! Achterwaartse stoelen hebben zich in andere landen al geruime tijd bewezen. Met in Zweden het dodental onder kinderen al jaren op 0. In NL ligt dat aantallen 10 malen hoger! Ik heb een tijd in een babyzaak gewerkt en ook op voorwaartse stoelen en groep 0 stoelen heb ik meerdere malen tetugroepacties meegemaakt! Oa van destijds de Bugaboo autostoel die ook uit de verkoop is gehaald en de familyfix waarby de isofix ook los schoot. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Terug roep acties hebben dus helemaal niet alleen maar betrekking op achterwaarte stoelen maar op alle product groepen.
Even offtopic: wat voor trainingen kregen jullie als verkoopmedewerker bij de babywinkel over autostoelen Lievemommy10? Mag ook even via PB hoor, om het hier ontopic te houden Ben er wel erg benieuwd naar, want heb zelf het idee dat verkoopmedewerkers niet tot nauwelijks iets afweten van de veiligheid autostoelen en het veilig gebruiken ervan... en dat is wat mij betreft erg verontrustend.
Wat een uitgebreid antwoord. Hartelijk dank Wij zijn lang, ik 1.80m en man 1.88m. De bijrijdersstoel kan helaas echt niet verder naar voren. Er zit geen isofix in de auto. Ik denk dat we binnenkort maar eens langs een paar babyzaken moeten om te kijken waar dochter goed in zit en wat er in onze auto past. Zijn er plekken in de buurt van Amsterdam waar we een aantal stoelen kunnen bekijken en passen? Of is het toch Eindhoven en evt Drachten?
Als er geen isofix in de auto zit wordt de keuze iets beperkter qua winkels, maar qua stoelen misschien juist wel meer. Kom je in ieder geval al direct bij de meeste stoelen uit die tot 25 kg achterwaarts kunnen, nog langer plezier van je stoel dus. Dit is namelijk gemiddeld tot 6 jaar! De babypark verkoopt de Britax Maxway. Maar durf niet te zeggen of deze overal te passen is, dus daarvoor zou je even moeten bellen. Wanneer je gaat is het verstandig zelf op internet even een filmpje van de Maxway te bekijken, aangezien niet elke medewerker dit altijd weet. Ik zelf heb ook de Maxway ( en de Besafe izi x3) en woon in Hilversum, bij mij zijn jullie ook altijd van harte welkom op te komen passen. Voor de Multitech2 zou je eventueel een Volvodealer in de buurt kunnen bellen, daar wordt deze stoel onder de Volvo naam verkocht in de groep 9 tot 25 kg. Anders zou ik aanraden om naar Eindhoven te gaan, ze verkopen daar geen Britax/Romer stoelen maar hij heeft wel een aantal andere goede achterwaartse stoelen.
Ik zit net even te kijken op babywalz, en wat zie ik. Ze verkopen ook de Maxi-cosi Mobi voor 299,- dus niet duur ook. Tot 25 kg achterwaarts te gebruiken overigens. Ook de nieuwe Hauck stoel verkopen ze en de Cybex Sirona!
Ik vind je overweging intrigerend... Wij hebben voor onze tweede auto namelijk juist een achterwaartse stoel gekozen om precies dezelfde redenen als die jij noemt: Korte ritten veel bij huis! Op snelwegen gebeuren relatief niet zo heel erg vaak ongelukken. Juist op korte stukken, dicht bij huis. of van die 80 km wegen met van die bomen naast de weg. Wij hebben in onze 'gezinsauto' gekozen voor achterwaarts... maar door de weeks rij ik vaak kortere stukjes met mijn eigen auto... ik zou mezelf never nooit vergeven als ik in mijn auto een ongeluk krijg met een voorwaartse stoel en mijn zoon houdt er blijvend letsel (of nog erger) aan over... terwijl we de keuze en de mogelijkheid hadden om een achterwaartse te kiezen!
Ik kom hier ook weer even terug aanwaaien. Vanwege mijn budget overweeg ik de Joie Stages. Omdat ik me toch afvraag hoe de stoel goed blijft zitten in een botsing zonder tetherstraps (rebounce met een kind van 18 kg), wilde ik eerst testresultaten op internet zoeken. Daar vind ik een Deense test met de conclusie dat de Joie Stages het slechtst presteert van alle door hun geteste autostoelen 2013. En de winnaars in 9-18 kg: voorwaartse stoeltjes met een vanglichaam! Hier de geteste stoeltjes FDMs test af autostole 2013 | FDM De Joie Stages heeft als safety bij zijwaartse botsing 'slecht' en bij frontaal 'gemiddeld'. De Kiddy Phoenixfix Pro 2 (voorwaarts) heeft als safety bij zijwaartse botsing 'goed' en bij frontaal 'goed'. De Engelse Which test kom ik niet bij de resultaten zelf, maar ik lees van andere gebruikers dat de zijwaartse botsing 'slecht/niet veilig' als resultaat heeft (terwijl achterwaartse Besafe er wel zijwaarts en frontaal goed afkomt). Op een Franse site staat een samenvatting van o.a. ADAC testen 2013. Résultats des crash-tests ADAC, TCS, ... 2013 (mise à jour octobre) ! - Securange, le BLOG De resultaten voor Joie Stages. Zijwaarts 'slecht' frontaal 'gemiddeld'. Als opmerkingen staat erbij dat ADAC geen rekening houdt met de krachten op de nek (Zweedse plus test wel), maar Joie Stages heeft (nog) geen Zweedse plus test doorstaan. Ook staat er dat een zijwaartse score van 'gemiddeld' nog niet hoeft te betekenen dat het een slechte stoel is, omdat 25% van de ernstige ongelukken zijwaarts is. Frontale ongelukken komen vaker voor (60%), en de resultaten daarop zijn dus iets belangrijker. Maar goed, Joie Stages heeft dus zijwaarts 'slecht' en als dat 25% van de ernstige botsingen is weet ik niet of ik mijn kind in dat stoeltje wil zetten. Ook hier weer de Kiddy Phoenixfix pro 2 en Cybex Junofix 2 (beiden met vanglichaam), resultaten zijwaarts 'zeer goed' voorwaarts 'zeer goed'. Ik ga denken dat de Deense website dezelfde bron heeft gebruikt, en het feitelijk dezelfde test van ADAC was. Vanwege de mogelijkheden uit mijn budget: kan iemand mij overtuigen dat een achterwaarts stoeltje uit budget-categorie Joie Stages echt beter is dan een voorwaarts stoeltje met vanglichaam? Ik twijfel nu wel hoor
De veiligheid zit in de rijrichting, voorwaarts kan nooit veiliger zijn als achterwaarts. Heb er niet heel veel verstand van misschien kan Kusjesmama of PetraZweden je een beter antwoord geven
Lastig he? Een stoeltje met een vanglichaam is helemaal níet veilig helaas. Alle Fakten und Zahlen zum 5-Punkt-Gurt Lees dit maar eens en bekijk het filmpje onderaan de pagina. Kleine kinderen kunnen bij het over de kop gaan van de auto, uit het stoeltje geraken waardoor het als een los projectiel door de auto vliegt... Ook kan het vanglichaam ernstig inwendig letsel veroorzaken tijdens een ongeval, doordat de kracht niet wordt verdeeld over het hele lichaam. Kort geleden is er een kindje van 2 jaar overleden doordat hij in een stoeltje met vanglichaam zat tijdens een ongeval. De ouders hadden helemaal niks, maar het kindje is na 2 dagen overleden doordat het fatale inwendige verwondingen had door toedoen van het vanglichaam. Wat betreft de goedkopere achterwaartsgerichte stoelen: achterwaarts vervoeren is áltijd minimaal 5x veiliger dan voorwaarts. De veiligheid zit hem namelijk in de rijrichting. Zoals je zelf al aangaf: de testen (op de Swedish Plus Test na), testen niet op de belasting van de nek en wervelkolom. Terwijl dit het allerbelangrijkste aspect is als het op veiligheid van het kind aankomt! Alleen stoelen die enkel achterwaarts te gebruiken zijn, kunnen de Swedish Plus Test doorstaan. De Joie Stages kan ook voorwaarts gebruikt worden, waardoor deze de test niet kan halen. De zijwaartse bescherming van de Joie Stages is inderdaad minder dan in een duurdere stoel. Maar als hij achterwaarts gebruikt wordt, blijft hij altijd veel veiliger dan de duurste voorwaartsgerichte stoel. De veiligheid zit in de rijrichting.
Het is zoals kusjesmamma ook zegt inderdaad heel jammer dat ze in dit soort testen als bevoorbeeld de adac en de Deense testen niet de werkelijke krachten meten die op de nek, wervelkolom en innerlijke organen worden gemeten. Vele voorwaartse stoeltjes (met gordel of kussen) worden allemaal heel goed getest, voldaan allemaal aan de Europese eisen, maar bij een ongeluk zit je kind misschien nog wel 'veilig' in het stoeltje, maar heeft de wervelkolom, nek, hersenen en innerlijke organen zoveel schade opgelopen dat het kind alsnog overlijd of zodanige ernstige (blijvend Letsel) eraan overhoud. De Zweedse plustest test juist op deze eigenschappen van een stoel, dit is dan ook de zwaarste autostoelen test binnen Europa, ik zou haast zeggen in de wereld, want geen enkel ander land vervoerd zijn kinderen zolang achterwaarts (Amerika is het geloof ik rond 2jaar). Om terug te komen op de testresultaten van de joie stages, ik heb daar in Zweden nog geen resultaten van gezien en denk eerlijk gezegd ook niet dat hij hier op de markt zou komen. Dit omdat hier al vele andere achterwaartse stoeltjes zijn en vaak aanbiedingen op bijvoorbeeld akta graco of brio stoelen (die zowel voor als achterwaarts kunnen) en die dan ook onder de 200 euro kosten. Hier geld de regel, zoals ook eerder gezegd, al koop je de slechtste achterwaartse stoel (2e hands of nieuw) (slecht is nog wel goed gekeurd ) is dat altijd beter als de beste voorwaartse stoel! De joie stages heeft in deze test geen bijsterd goede resultaten helaas, maar bij een botsing heeft je kinds 5x meer kans om er veilig uit te komen door de achterwaartse richting. De joie stages kost relatief gezien erg weinig, vele voorwaartse stoelen zijn duurder. Het is dan ook een overweging die je maakt, als je het geld er niet voor hebt maar wel je kind veilig wilt vervoeren zijn de joie stoelen een goed veilig alternatief! Heb je er meer geld voor over ga je voor een betere kwaliteit stoel die bijvoorbeeld de plustest heeft doorstaan of betere testresultaten heeft in andere achterwaartse testen. Een vergelijking kan zijn dat je een voorwaarts autostoeltje van de Hema koopt omdat je je kind wel 'veilig' voorwaarts wilt vervoeren, maar je hebt geen geld om een 'goed' voorwaarts stoeltje te kopen zoals de testresultaten dat voor voorwaartse stoelen aangeven van bijv een maxi cosi of Römer stoeltje. In die trand moet je het vergelijken met alleen 1 groot verschil! Achterwaarts vervoeren is altijd beter als voorwaarts, minstens 5x!!! De komende tijd zullen ook de Europese testen hun test moeten veranderen, want ze willen wel dat de kinderen langer achterwaarts vervoerd worden en weten ook waarom, het is alleen eigenlijk heel raar dat ze daar de autostoeltjes dan ook niet op testen, daardoor krijg je hele scheve testresultaten die juist hele foute oordelen geven over het vervoer van jonge kinderen in de auto.. Ik hoop dat je door onze uitleggen een beetje beter begrijpt hoe de autostoelenjungle in elkaar zit, maar het is verwarrend dat geef ik toe
Nog een tip: Mijn zusje (lievemommy) wilde ook graag een goed achterwaarts stoeltje en heeft daarom op de eerste verjaardag van haar dochter geld gevraagd voor de nieuwe autostoel, uiteindelijk kon zij het grootste gedeelte van de stoel met verjaardagsgeld betalen En mijn schoonzusje is ook overgestapt op achterwaarts begin van het jaar en had daarbij 2 stoeltjes nodig (zoontje van 2,5 en bijna 1jaar nu). Zij kocht na onze tips om kleinste stoel (die wij kennen) een nieuwe Hi-way 2via carseat gekocht, de 2e stoel heb ik hier 2ehands gekocht. Ook Hi-way, 2 jaar oud voor 100 euro.
Hoi dames! Ik zie dit topic.vaker voorbij komen en heb steeds een vraagvin mijn hoofd die terug komt. Sorry misschien een hele domme vraag; maar waar laat je de.voetjes? E. Haar.voetjes bungelen nu al over de rand, als de stoel andersom staat zouden de voetjes klem zitten tussen stoel / rugleuning of ze zit.met opgetrokken beentjes. Sorry.voor de domme vraag hoor! Haha
Domme vragen bestaan niet Kijk maar eens op www.achterwaartsvervoeren.nl daar staan antwoorden op 'veelgestelde vragen'. Waaronder op jouw vraag over de beentjes.
Dames, een tijdje terug heb ik me "in het land van de vervolg stoelen" geworpen. Heel veel pagina's terug gelezen, me bij 2 groepen op FB gevoegd en de achterwaardsvervoeren site doorgespit. nou moet ik heeel eerlijk toegeven dat ik er nog steeds niet uit ben, en er komen alleen maar stoelen bij. Kunnen jullie mij/ons helpen? We hebben een honda accord uit 2003 (geen isofix) Hij is een beetje ruim, maar m'n vriend is lang (1.82) en ik kort (1.65) ons budget is niet heel groot.. ongeveer 250-300 euro ik vind zelf de joie stages een goede, goedkope stoel, maar ik vind ook de brittax-romer hi way 2 goed. Hebben jullie nog ideeën? Fem kan denk ik nog wel 4-5 maanden in de maxi cosi, dus haast is er niet. Zijzelf is een gemiddeld kindje qua groei, ik weet alleen niet of ze het achteruit zitten vervelend dat vind. De laatste tijd is het nogal een drama in de auto.. Ik hoor het graag