Wij eten zelf vegetarisch en wil dat ook zo houden. Ik wil mijn kind niets opleggen maar eigen lijk zelf vleesloos blijven koken. Dit zou betekenen dat ze elders vlees krijgt bij toeval maar thuis niet en kan ze later zelf de keus maken. Ontzeg ik haar dan echt belangrijke voedingsstoffen en zo ja, waar kan ik hierover info vinden? Wie heeft ervaring? Dank!
Ik denk niet dat ze iets gaat missen. Ik neem aan dat je een gevarieerde voeding geeft? Dan zal ze niets tekort komen.
Ik ben zelf vegatarisch opgevoed en nu nog vegatarisch. Niets gemist vroeger, mijn zus eet bijvoorbeeld nu wel weer vlees, we hebben allemaal ons eigen keuze kunnen maken. Mijn moeder lette altijd wel op dat we genoeg voedingsstoffen binnenkregen. Spinazie was bijvoorbeeld vaste prik in de week, later kwamen hier ook noten bij. Maar vroeger namen ze het volgens mij niet zo nauw als nu.
ik vind persoonlijk dat je je kind gewoon (biologisch) vlees en vis moet geven. Het is jou keuze om vegatarisch te zijn en niet die van je kind. Zitten veel belangrijke vitamines en bouwstoffen in vlees en vis.
Iets vinden is een beetje makkelijk, natuurlijk zitten er veel bouwstoffen in maar in andere etenswaren ook. Het gaat mij erom of ze echt essentiële stoffen tekort komen...
Tja... Er zijn er die het doen. Ik heb ergens wel een goede site gevonden over vegetarisch opvoeden waar ik zelf recepten en zo vandaan haal. Persoonlijk zou ik mijn kind niet volledig vegetarisch opvoeden. Een keer in de week vlees en vis lijkt mij voor de voedingswaarde toch wel erg belangrijk. Ik denk dat je die vitamines en mineralen nooit helemaal kunt vervangen. Ik ben zelf ruim 10 jaar vegetarisch geweest. Totdat ik keer op keer darmontstekingen kreeg. De arts zei: eet eens een biefstuk en sindsdien nooit meer last. Het is nooit onderzocht ofzo hoor.
Hmmm...ik zou dan denk ik wel overwegen om je kinderen wel regelmatig vis te geven. Aangezien daar wel voedingsstoffen in zitten die je bijna nergens (in die mate) uit kunt halen. Vlees heeft volgens mij verder niet zoveel toegevoegde waarde, hoewel kinderen natuurlijk hard groeien en net wat meer nodig hebben dan volwassenen. Misschien kun je ze af en toe kipfilet of ham of iets dergelijks op het brood doen. En inderdaad buitenshuis af en toe vlees laten eten.
Als je het wilt doen zou ik eens informeren bij het cb of zelf het internet af gaan speuren en wel goed onderzoek ernaar doen. Begrijp wel dat je het wilt, maar zou goed nagaan of het ook kan. Ik denk dat je met veel vervangen een heel eind moet komen en zeker als je daarnaast af en toe nog een stukje vis aan bied. In het begin is het gewoon nog wat lastiger omdat ze weinig noten e.d. eten. Maar denk dat het steeds makkelijker gaat worden. Vind het wel erg goed dat je nadenkt over je keuzes
Mijn nicht nu 32 is altijd vegetarisch geweest, en nu......nu heeft ze vanalles en nog wat.....waarvan, van een jarenlang vitamine b12 tekort (voornamelijk vlees dus) terwijl ze altijd gevarieerd heeft gegeten. De klachten die ze heeft zijn niet misselijk te noemen, nu moeten ze gaan kijken hoe groot de schade is door de vitamine b12 te kort. Injecties met vit b12 zware boosters helpen allemaal niks meer. Wat ik hiermee wil zeggen is dat IK vind dat je, je kind gewoon vlees moet laten eten en proeven, vleesvervangers smaakt niet naar echt vlees, IK vind dat je, je kind dat moet laten proeven, dan kan hij/zij kater toch wel zelf beslissen of het wel of geen vlees wil eten. Maar dat vind IK he, persoonlijke mening.
Als je je kind vlees geeft dan leg je toch ook iets op? Namelijk het eten van dood beest . Dus geen argument. Vind ik dan
Dit is een incident. Wellicht had ze ook met een dagelijkss biefstuk die tekorten gehad. Ik kan ook voorbeelden noemen van veganisten die nergens last van hebben en ongezonde vleeseters. De vraag van TS is of het in algemene zin aan of af te raden is.
Nu mijn eigen visie ... Wij eten geen vlees wel matig vis (1-2x per week). Verder vleesvervangers (met toevoegingen dus niet alleen noten of tofu). Een kind van 9 maanden kun je bijvoorbeeld al sesampasta op brood geven of gemalen kikkererwten. Of die kikkererwten gewoon geven . Onze kinderen doen het hier heel goed op en groeien prima. Maar het is wel wat meer puzzelen en goed letten op het eten van die vleesvervangers bijvoorbeeld.
Het wordt niet aangeraden om kinderen vegetarisch op te voeden.. Ik kan me er wat bij indenken dat je het onprettig vindt op er mee te moeten koken, ik vind het soms al stinken en ik hou van vlees! Maar er zijn ook andere manieren om ze vlees te geven, bijv. op brood (lekker ruim belegd met rosbief o.i.d.), als jullie uit eten gaan, als ze bij iemand anders eten.. Of bijvoorbeeld op het laatst hamblokjes (hoef je niet te snijden en niet lang te verwarmen) door de pasta gooien voor de kinderen en niet voor jou en je echtgenoot.. Op die manier kom je toch aan een redelijke hoeveelheid vlees en hoef je er niet mee te koken..
Hoe kom je erbij dat het niet wordt aangeraden? Voedingscentrum zegt dit: Vegetarisch Je kind kan ook vegetarisch eten. Let er dan wel op dat hij voldoende ijzer binnenkrijgt. In groente en fruit zit ook ijzer, maar dat is plantaardig ijzer. Het lichaam neemt dit minder makkelijk op. Eten zonder vlees kan prima als je goed let op 2 dingen: 1. Kies voor een vleesvervanger die ijzer bevat. Dus: ei, tahoe, peulvruchten of een kant-en-klare vleesvervanger. Kaas en quorn bevatten geen of weinig ijzer en zijn daarom geen vleesvervangers voor elke dag. Wacht liever nog even met het geven van tempé en seitan tot je kind 1 jaar oud is: tempé is heel vezelrijk en seitan heel zout .2. Vitamine C helpt om ijzer uit de voeding te halen. Geef je kind daarom bij elke maaltijd iets van groente of fruit of een beetje sinaasappelsap. Wil je je kind helemaal geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Vraag dan advies aan je consultatiebureau of aan een diëtist. Het is voor zijn ontwikkeling erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen tekort komt.
Inderdaad eens kijken of het CB of een diëtiste advies voor je heeft. En de opmerking over niks opleggen, als de kid(s) bij opa en oma of straks bij vriendjes etc wel vlees mogen of in een restaurant, dan leg je ze toch niks op... alleen thuis wordt geen vlees gegeten. Hier thuis (totaal anders) wordt niet met onze mobiele telefoons gespeeld (al zijn die bijzonder interessant), maar bij mijn broer mag ze dat wel, en bij die van mijn moeder staan de tanden in het hoesje... Tja, hun huis, hun regels (tenzij het over voor mij fundumentele dingen gaat). Dit kan toch ook prima met vlees het geval zijn. Wel kan ik me voorstellen dat een vitamine supplement nog handig kan zijn, als ze wat ouder zijn
Ik ben overtuigd vegetarier die ook geen melk en ei eet maar mijn zoontje krijgt biologische potjes met biologisch vlees en vis. IK heb gekozen om vegetarier te zijn, ik wil mijn kind niks opleggen. Hij moet zelf zijn keuze maken als hij oud en wijs genoeg is. Ik denk dat een kind wél essentiele bouwstoffen mist als hij vegetarisch eet. Vooral omdat je als volwassene diverse vervangers eet maar een kind sommige dingen niet eet/lust. Mocht hij dan een maaltijd weigeren dan mist hij wel voedingsstoffen.
Daar heb enigszins gelijk in. Daarom vind ik het verstandig om wisselend te koken. Ts zegt dat ze haar kind niets op wil leggen maar eigenlijk wel vleesloos wil blijven koken. Dat is iets opleggen. Je geeft je kind dan niet voldoende afwisseling om later zijn/ haar eigen keuze daarin te maken. En dan praat ik nog niet eens over de essentiële bouwstoffen en vitamines die in vlees en vis zitten. Maar.... ik zei al dat ik van een biefstukje hou, dus waarschijnlijk is mijn mening dan ook vertekend. Net als dat het bij jou andersom is, omdat jij geen vlees eet.