Pauze-frustratie gehandicaptenzorg!

Discussie in 'De lounge' gestart door Pluis81, 16 nov 2013.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Antje77

    Antje77 Fanatiek lid

    10 mrt 2009
    4.319
    238
    63

    Je teamleidster mag niet zomaar diensten in korten. Verandering van dienstenpatroon zou eerst de OR moeten passeren. Althans bij ons is dit het geval.
    Ik weet niet hoeveel langer je steeds blijft. Als dit standaard 15 min of langer is, zou ik mooi niks langer meer door werken, als ik dit niet mag noteren.

    Jammer dat je collega's zich zo laten afschrikken. Juist als team sta je meestal sterk. In je eentje kan je er weinig aan veranderen. Ik zou toch proberen je collega's mee te krijgen.
     
  2. kirst78

    kirst78 Fanatiek lid

    15 nov 2007
    4.760
    0
    0
    Nou vind het maar een vreemde gang van zaken er zal vast iets in gefaciliteerd moeten worden, maar goed dat is een aanpassing in het roosterprogramma (bij ons in ieder geval wel), maar in praktijk maakt het verder dus geen drol uit ;). Is dit zo'n manager die scoringsdrang heeft, maar dat ten koste doet van zorg en medewerkers? Succes!
     
  3. bloem3

    bloem3 Actief lid

    17 mrt 2013
    224
    0
    0
    NULL
    NULL
    Vraag eens of je teamleidster een keer jou pauze wil overnemen zodat ze ervaart dat je gewoon werkt op dat moment. Ik zou echt niet moeilijk doen over een keertje, maar altijd is gewoon werk. Ben zelf werkgever, ga zoveel mogelijk in de pauze zelf klanten helpen en de telefoon aannemen, maar heb gelukkig hele lieve collega's die, als ik er niet ben of druk ben het gewoon in hun pauze doen. En zonder te mopperen. Daartegenover staat van mijn kant dat ik ook flexibel naar hen toe ben met een uurtje eerder weg enz enz. Samenwerken heeft als basis waardering voor elkaar en en daar lijkt het in de zorg, verpleging en onderwijs mis te gaan. Er wordt flink bezuinigd, een teamleidster komt zelf soms zelden op de werkvloer en heeft vaak geen klik meer met je. Ik weet zeker dat als je teamleidster af en toe zou zeggen: joh meid, ga even lekker je broodje in het park eten, want je rent je rot de hele dag, dan neem ik even een half uurtje je groep over. Jij er dan veel minder problemen mee zou hebben.

    Conclusie: laat het aan haar lezen, misschien gaan haar ogen dan open.
     
  4. Pluis81

    Pluis81 VIP lid

    16 mrt 2010
    6.445
    2
    0
    Pedagogisch werker
    Brabant jonguh!!
    Ze is meewerkend teamleidster dus ze weet het dondersgoed..
     
  5. WesDaan

    WesDaan Fanatiek lid

    10 sep 2009
    2.358
    6
    38
    Ik werk met psychiatrisch dementeerden ( o.a veel korsakov e.d.)
    Ik werk alleen avonddiensten en daarbij heb ik ook geen half uur pauze. Deze wordt van mijn werktijd afgetrokken.
    Dus ipv 14.45 beginnen begin ik 15.15, tussendoor rond half 7 eten we op de werkplek ( vaak in de huiskamers bij de clienten) ons eten. Dit omdat wij ook de afdeling niet mogen verlaten en er geen mogelijkheid is om alleen achter te blijven dit ivm agressie.
    Zelf heb ik er niet zo'n moeite mee, maar heb ook collega's die dat wel vervelend vinden.

    Bespreek met je leidinggevende dat dat half uur afgetrokken wordt van je dienst tijd dus je later begint, zo hebben wij dit ook gedaan. De dagdienst staat met zijn 6en dus die hebben wel gewoon een half uur pauze van de afdeling af.
     
  6. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Nou, dit is natuurlijk ook niet helemaal waar. Dit gaat enkel om veranderingen binnen de gehele (of een groot deel) van een organisatie. Een OR kan zich niet bezig houden met alle dienst veranderingen. Zo lang diensten gewoon voldoen aan de eisen die binnen de CAO vallen en voldoen aan de arbeidstijdenwet heeft een OR hier ook niet veel over te zeggen.
    Of het moet zoveel gevolgen hebben voor de medewerkers dat er echt problemen gaan ontstaan (hoge werkdruk, problemen met werken van je contracturen etc)

    Om dan daarnaast nog even terug te komen op het dreigement dat dienstenpatroon aangepast wordt als het half uur pauze eraf gaat.
    Tja, enerzijds klinkt dat natuurlijk als de omgekeerde wereld.
    Anderzijds is er natuurlijk wel maar een bepaald budget wat per jaar uitgegeven kan worden aan begeleidingsuren. En als je inderdaad het half uur pauze eraf haalt, dan moet dat geld ergens anders vandaan gehaald worden. Doe je dat niet, krijg je toch wel een forse overschrijding op jaarbasis.
    Maar de vraag is natuurlijk wel of het dienstenpatroon aanpassen de enige oplossing is. Wellicht kan er op een andere manier geld bespaard worden? (inhuur extern personeel, niet gebruikte vergaderuren, etc)
    Noem ook maar snel even iets.
     
  7. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    26 aug 2012
    13.148
    330
    83
    Vrouw
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Bij de shell had ik ook nooit pauze stond van 14 tot 23 uur alleen erg frustrerend.
    Ik zou het blijven aankaarten je moet toch rustug kunnen eten..
     
  8. gitta

    gitta Fanatiek lid

    22 okt 2013
    2.625
    427
    83
    Even heel ongenuanceerd: wat hoop ik dat de crisis snel voorbij is, er weer meer banen komen en je als werknemer een dikke vinger kunt opsteken naar dit soort werkgevers. Dit topic en dat andere topic over plusjes verdienen door vrijwilligerswerk om godbetert INVALwerk te mogen doen, ik vind het echt godgeklaagd. Doorwerken in de pauze, oké, maar dan gewoon betaald. Reken eens uit op jaarbasis maal alle werknemers wat dit een werkgever aan geld oplevert. Wees dan ook zo flexibel dat een keer vroeger weggaan of later beginnen geen probleem is, dan komt het écht van twee kanten. En ja, er zullen best financiële problemen zijn, maar wees daar dan eerlijk in en lever zelf ook iets in als werkgever/leidinggevende, met de toezegging dat het weer normaal wordt als de cijfers beter worden. De vanzelfsprekendheid waarmee er maar vanuit wordt gegaan dat je onbetaald van alles doet voor je werk stuit mij vreselijk tegen de borst. En op de lange termijn krijg je zo een leger aan ongemotiveerde werknemers die als het maar even kan overstappen. Ik snap het gewoon echt niet.
     
  9. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Ik heb nog even verder voor je gezocht:
    CAO:
    Artikel 6:9 Pauzes

    Binnen elke dagelijkse diensttijd wordt gelegenheid voor 2 koffie/theepauzes gegeven, te weten per ochtend, middag, avond of nacht eenmaal.
    Koffie- en theepauzes welke minder dan een kwartier duren, worden als arbeidstijd aangemerkt.
    De werkgever kan van het bepaalde in lid 1 afwijken met instemming van de ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging in geval van solitair werkenden en/of in geval van situaties waarin het niet mogelijk is een pauze conform lid 1 op te nemen.


    Rijksoverheid.nl | Informatie van de Rijksoverheid
    Oproep tijdens pauze
    Als de aard van het werk dit noodzakelijk maakt mag uw werkgever u tijdens uw pauze oproepen. Het gaat hierbij om bereikbaarheid (bijvoorbeeld in de kantine). Dit telt niet mee voor het aantal malen dat u oproepbaar mag zijn. Als u uw daadwerkelijke werkplek niet mag verlaten, tellen deze pauzeperioden mee als arbeidstijd.

    Afzien van pauze
    Kunt u door de aard van het werk uw werkplek niet verlaten om pauze te nemen? Of werkt u alleen, bijvoorbeeld als brugwachter? In dat geval mag u per periode van 16 weken maximaal gemiddeld 44 uur per week werken. Dit heet de afwijkende pauzeregeling. U mag van deze uitzondering alleen gebruik maken als daarover in een collectieve regeling voor arbeidsvoorwaarden afspraken staan.


    Dus ja, je hebt recht op doorbetaling, aangezien je je werkplek niet mag verlaten.
    Maar keerzijde is wel dat dit gevolgen kan hebben voor je dienstenpatroon.
    En ik denk ook wel dat als je hier wat collega's (kan natuurlijk ook van andere locaties) mee krijgt zeker beroep kan doen bij de OR.
    En krijg je andere collega's niet mee. Dan zou ik het signaal zeker af blijven geven bij de OR, wellicht dat die er dan toch nog iets mee gaan doen. Geef desnoods bovenstaande info mee ofzo?
    En verder het natuurlijk blijven aankaarten bij je leidinggevende. Loop je daar vast, laat diegene dan weten dat als hij/zij er niets mee doet, je genoodzaakt bent om het hogerop te gaan zoeken.

    Succes in elk geval. Ben zelf net zo hoor kwa principieelheid. Ben daarom zelf afgelopen jaar ook bij de OR gegaan, dan heb je toch meer invloed.
     
  10. Kibbeling

    Kibbeling VIP lid

    21 mrt 2011
    5.188
    0
    0
    NULL
    zuid holland
    Ik werk ook in de gehandicaptenzorg en ook bij ons werken we de pauze door. Echter is het wel bij ons zo dat we met de groep mee eten op kosten van de baas. Als we avonddienst hebben wordt er voor de groep gekookt en kan je mee eten.
    We krijgen die tijd ook doorbetaald omdat we alleen staan en niet weg kunnen.
     
  11. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Er kan ontheffing voor de verplichte pauze worden aangevraagd bij de inspectie als er aangetoond kan worden dat er geen pauze genomen kan worden, bijv. omdat de stoornis van de cliënten het niet toelaat dat ze alleen worden gelaten of voor de continuïteit het zeer ongewenst is dat zij voor 30 minuten door een andere begeleider begeleid worden.

    Maar dat zijn de feitjes... Helaas is het in de zorg steeds minder leuk aan het worden nu er overal op de uren wordt beknibbeld. Ik heb op een groep gewerkt waar wij met de buurgroep altijd probeerden pauze te nemen. We grapten dan als binnen het half uur een client ons wat kwam vragen, een ouder langskwam, de telefoon ging (die we niet opnamen maar de cliënten ons wel kwamen brengen ;)) dat we de pauze knop van een half uur opnieuw in gingen drukken ;) dat ons half uur weer opnieuw begon ;)
     
  12. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.810
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Als je pedagogisch mee eet hoor je gewoon door betaald te krijgen en is het heel normaal dat je mee mag eten.
    Je eet trouwens niet op kosten van de baas mee maar op kosten van de cliënten ;)
     
  13. Leo85

    Leo85 Niet meer actief

    Ja, dat gebeurt regelmatig ja.. Dan is het een kwestie van snel doorslikken en dan telefoon opnemen / klant helpen.. En daarna kan je weer gaan zitten en verder eten..

    Nou ben ik wel zo dat als het zo druk is dat ik niet kan zitten tijdens het eten maar alleen tussendoor af en toe een hap kan nemen, ik mijn half uur pauze opschrijf als overuren..

    En dat doe ik ook bij uitloop.. Hier daar gelukkig geen gezeur mee.. Overuren worden door iedereen bijgehouden.
     
  14. YouBri

    YouBri Actief lid

    28 jan 2012
    282
    0
    0
    NULL
    NULL
    Zo normaal is dat tegenwoordig niet meer hoor.. Hier is daar ook jarenlang sprake van geweest, maar tegenwoordig ook niet meer.
    Organisatie vond dat cliënten niet hoefden te betalen voor het eten van medewerkers. En als de raad met cliëntvertegenwoordigers het hier hiermee eens is, dan is het dahaag mee eten.. ;)
     
  15. rebekka84

    rebekka84 Fanatiek lid

    27 jan 2011
    1.930
    184
    63
    Wij hebben geen pauze en dat wordt dus ook niet ingehouden. Wil ik wel pauze dan zal ik ook een werkdag hebben van een half uur langer. Ze zijn verplicht om pauze te geven als jij dat wil en in onbetaalde pauze mogen ze je geen eisen stellen.
     
  16. CindyJessie

    CindyJessie Bekend lid

    21 mei 2012
    802
    15
    18
    Bij mij is het geen pauze, maar je wordt wel doorbetaald.
    Echt mee eten met de cliënten kan hier niet. Op mijn vorige woning wel, was een andere doelgroep.
    Ik vind het belachelijk, het is jouw tijd. Dus of doorbetalen, of de pauze fatsoenlijk regelen.
    De instelling wil geen van beiden en je teamleidster ook niet, want het kost alleen maar geld.
    Ik zou naar de manager stappen. In mijn geval zou dat de clustermanager zijn.
     
  17. CindyJessie

    CindyJessie Bekend lid

    21 mei 2012
    802
    15
    18
    Ik vind dit best erg om te lezen. Ik denk als ze dit bij ons zouden invoeren er een hoop protest ontstaat.
     
  18. twoboys

    twoboys Fanatiek lid

    30 mei 2013
    3.707
    35
    48
    Zorg.
    Zeeland.
    Ik ook.

    Ik werk alleen nachtdiensten in een groot appartementencomplex, ben de gehele nacht alleen aan het werk en kan in 9 uur geen pauze nemen. Tussen de bedrijven door drink ik of eet ik wat.
     
  19. CindyJessie

    CindyJessie Bekend lid

    21 mei 2012
    802
    15
    18
    Bizar dit. Eten in je "eigen" tijd maar je mag niet eens eten maken?
    Ik hoef niks zelf mee te nemen, heb geen pauze, krijg de hele dienst doorbetaald. Binnen de dienst bepalen we zelf hoe we ons eigen eetmoment inplannen.
     
  20. twoboys

    twoboys Fanatiek lid

    30 mei 2013
    3.707
    35
    48
    Zorg.
    Zeeland.
    Ja bij ons is dat ook zo!
     

Deel Deze Pagina