Bij mijn weten mag dat in de gehandicapten CAO idd. Dat was bij ons namelijk het probleem. Ons "huis" bestaat uit 3 delen, 2 woonvormen en 1 verzorgingshuis. De woonvormen vallen onder gehandicaptenzorg CAO, het verzorgingshuis valt onder de VV&T CAO. Binnen de gehele organisatie zijn wij het enige huis wat onder deze CAO valt, de rest valt onder onderwijs of gehandicapten. Voor de organisatie dus onontgonnen terrein. Mijn teamleider is al teamleider zo lang ik me kan herinneren, dus zij had dit gewoon kunnen weten. Mijn teamleider bleef dus bij hoog en bij laag volhouden dat de feestdagen compensatie nog bestond en dat dat van onze vakantie uren af moest gaan. Maar in de CAO staat duidelijk dat dat niet zo is. Ik heb haar dat artikel gemailed, maar nooit meer wat op gehoord. In augustus kwam ik tot de ontdekking dat ik meer vakantie uren had dan ik eigenlijk zou moeten hebben. Toen ben ik dat na gaan vragen en toen kwamen ze dus met het verhaal dat dat wat ze aan het begin van het jaar zeiden, niet klopte. In plaats van dat ze dan eerlijk aangeven dat ze een fout gemaakt hebben... Nee, ze doen die vakantieuren erbij en zeggen niks... Eerlijk gezegd wekt dat niet echt vertrouwen... Maar dat weet mijn teamleider inmiddels ook... Gelukkig kan ze tegen kritiek...
Pauze, wat is dat?!? Ik werk al 15 jaar in de gehandicaptenzorg en ik heb nog nooit pauze gehad. Ik wist niet eens dat je hier recht op hebt. Maar hoe ziet de praktijk er dan uit? Dat je ergens anders gaat eten, met een bordje "niet storen"? Nee echt serieus, ik snap niet hoe je een pauze kan hebben.
Dit heb ik ook gehad tijdens mijn vorige baan (in de GGz). 8,5 uur aanwezig, 8 uur betaald en nooit een half uur pauze. Dit op een gegeven moment ook aangekaart: of pauze, of om 16.30 naar huis ipv 17.00. Ging wat moeilijk, maar oké, we moesten dan maar op kantoor zitten (pand verlaten mocht trouwens ook, maar dat is ook zo saai alleen, niet iedereen kon op deze manier tegelijk pauzeren), deur dicht, telefoon niet opnemen, cliënten weigeren. Prima, doen we dat. Ideaal was het niet, maar pauze was het wél. Zelf ging meneer (leidinggevende) ook uitgebreid in de stad lunchen (zijn goed recht ook hoor, maar het onze ook ).
Wettelijk gezien moet je tijdens je pauze zelfs weg kunnen... Als je toch beschikbaar bent is het geen pauze
Heb niet alle reacties gelezen dus wellicht heb je al antwoord. Ik heb ook jaren in de gehandicaptenzorg gewerkt (sinds een jaar gestopt). Bij ons werd pauze doorbetaald omdat wij geen officiële pauze hadden. Dit omdat we niet van de groep afkonden en tussendoor gewoon op de bewoners moesten letten. Ik zou als ik jou was zeker de CAO nakijken en eventueel de vakbond inschakelen. Persoonlijk vind ik het schandalig dat je niet doorbetaald krijgt terwijl je op de werkplek moet blijven (en daardoor nauwelijks aan pauze toekomt)!!
Hier werkt het in het onderwijs net zo.. Tussen de middag als de kinderen thuis eten ben ik negen van de tien keer al broodetend aan het vergaderen. De ochtendpauze loop ik op het plein. Pleinwacht houden. Er zijn dagen dat ik van half 8 tot 6 werk zonder pauze. Is niet leuk !!!!
Dat probeer ik mijn leidinggevende al maanden aan haar verstand te brengen maar tot nu toe zonder resultaat
Dat is idd zo. Maar in de praktijk werkt het vaak niet zo. Ik moet er trouwens wel eerlijkheidshalve bij vertellen dat wij vaak tussendoor, dus buiten de pauzes om, wel even kunnen gaan zitten. Zo rond 10.45/11.00 is het bij ons erg rustig,omdat veel bewoners dan naar activiteiten zijn. Dan gaan we vaak ook even zitten. Meestal maar 5 minuutjes, in het weekend soms wat langer. Tuurlijk heb ik bij mijn teamleider aangekaart dat die pieper in de lunchpauze ervoor zorgt dat we geen echte pauze hebben, maar mijn teamleider zal ook niks zeggen van die 5 minuutjes dat we extra gaan zitten. Ik snap dat dat op heel veel plekken niet kan, maar op deze manier is het een beetje geven en nemen, zeg maar. Zij doet net of ze ons niet ziet zitten en wij doen net of we het prima vinden om in de pauze bereikbaar zijn...
Dat is een fijne "regeling". Zitten is er bij ons helaas niet bij. Gisteren heb ik late dienst gehad en het enige moment dat ik heb gezeten was toen ik 5 minuten tijd had om te rapporteren op de computer..
Oe wat heb ik een mazzel met mijn baantje in de gehandicaptenzorg! Mijn teamleider maakt ook vaak een wandelingetje tijdens zijn pauze maar zegt ook wel eens dat wij dat ook zo nu en dan moeten doen! Wel je pauze pakken hoor! Daar heb je recht op! Wij krijgen trouwens alle uren doorbetaald we noteren zelf hoe laat we op het werk aanwezig zijn en hoe laat we weg gaan. Al deze uren krijgen wij "betaald" overuren is wel tijd voor tijd (sinds de komende bezuinigingen) we nemen weinig echt pauze maar zitten wel regelmatig te kletsen en te roken (ik nu natuurlijk niet meer maar ga er wel bij staan). Gesprekken gaan van de hak op de tak en springen van cliënten over op privé en andersom, dus eigenlijk tijdens het kletsen/roken voeren we werkoverleg of bespreken we plannen. een enkele keer gaan we even shoppen (collega en ik) het moet dan wel rustig zijn, dus cliënten die niet thuis zijn of geen zin hebben in begeleiding. Dit gebeurd misschien 2 keer per jaar en we gaan natuurlijk ook geen uren op pad! Moet zeggen dat we allemaal heel makkelijk zijn naar elkaar en naar onszelf dus als we een half uur of uur langer "moeten" blijven doen we dit ook zonder problemen, invallen voor elkaar of andere teams is ook geen probleem (ja als mensen makkelijk naar jou zijn ben je ook makkelijk naar hen toe dus in dit geval makkelijk naar collega's en organisatie)
Fijn dat dat bij jullie mogelijk is! Helaas hebben wij geen tijd om onze pauze te nemen. Ja,het kan wel..als we een half uur later naar huis gaan (wat nu vaak al het geval is). Tijd om te kletsen tussendoor is er ook niet,daarbij staan wij alleen en is de tussendeur naar de buurwoning dicht ivm onrust dus je ziet elkaar soms uren niet.
Bij ons beginnen we een half uur later of stoppen een half uur eerder. Tijd voor pauze zit er inderdaad niet in. Vind het een prima regel zo..
Ik heb op 2 plekken in de gehandicaptenzorg stage gelopen. Eerst bij Kleur kinder en jeugdzorg,oh wat had ik het daar naar mijn zin...en wat een verdriet toen er geen leerplekken vrij kwamen... Daar hoefden wij geen eten mee te nemen,ontbijt,lunch en diner aten we samen met de clienten op de groep mee. Het diner kookten we zelf samen met een client als dat ging en we aten samen aan tafel. Oke we hadden geen pauze,maar we hadden wel de "vrijheid" om na het eten met een aantal clienten buiten een wandeling te maken terwijl een andere collega op de groep bleef. Als rond 21:00 de laatste client in bed lag was er nog wat huishoudelijk werk en statussen schrijven en daarna ging de slaapdienst in. Eerlijk gezegd had ik daar ook geen pauze nodig voor mezelf. Om 20:00 was het nog samen wat drinken met fruit eten dus dan zaten we ook rustig.. Daarna zat ik bij de volwassenenzorg,daar namen we zelf ons brood of avondeten mee. Ook geen pauze en er was geen mogelijkheid om even een wandeling te maken met de clienten,we waren echt afhankelijk van vrijwilligers die de clieneten mee uit namen. Tijdens het avondeten aten we zelf meestal niet omdat het gewoon niet ging ivm de drukte aan tafel. Na het eten en afruimen gingen de clienten iets voor zichzelf doen,met een vrijwilliger mee of iets op zijn/haar kamer doen dus dan aten wij meestal snel. Op deze plek zou even tijd voor jezelf wel echt fijn zijn geweest hoor..
Hier ook geen pauze..werk gelukkig ook niet veel meer want ik was en ben er aardig klaar mee. Ontiegelijk lange diensten, vaak meer dan 12 uur en dat is dan zonder slaap en zonder pauze, ook geen 5 minuutjes. Eten is altijd samen met cliënten, administratie idem. Begon me met de zwangerschap echt op te breken, zolang werken zonder een momentje even zitten en even iets drinken ofzo. En ik kan dus zeggen dat ik op mijn 17e meer verdiende dan nu terwijl ik hbo afgestudeerd ben. Dat was wel een beetje de druppel en na de bevalling ga ik op zoek naar iets anders.