Waarom doen jullie ei door het gehakt heen? Zodat het smeuïg word ofzo? En de paneermeel voor het krokante?
Dan krijg je meer een verbinding met het gehakt doe je alleen paneer dan valt je bal uit elkaar het is dus een soort lijm haha en ja ook voor de kleur.
Hier 350 gram rundergehakt, wat gehaktkruiden, eitje, paar lepels paneermeel. dit doorelkaar kneden en ballen rollen. Ik braad ze bruin in boter/margerine (dus op tijd laag zetten zodat ze niet te donker worden) en dan dus geen water toevoegen.
Oh, de gehaktballen van mijn mams, altijd een succes en als ik ze wel eens anders maak krijg ik altijd gelijk commentaar van mijn man dat ze minder lekker zijn: Half om half gehakt mengen met een eitje, flink veel verkruimelde beschuit (5 beschuiten op 500 g gehakt ongeveer) er door heen (worden ze lekker luchtig van) en kruiden (gewoon een kruidenmixje, of anders gewoon wat bij elkaar gooien, zoals ketjap, ketchup, paprikapoeder, peper, chilisaus, whatever). Ik maak de ballen nooit helemaal rond, maar net ietsje platter, zodat je echt een boven en onderkant hebt. Dan even lekker aanbraden in de pan, als ze van buiten bruin zijn geworden, dan water erbij, ze moeten zeker wel tot de helft onder water staan. Dan het deksel op de pan, vuur laag, en een minuutje of 20 lekker laten sudderen. Ik gooi vaak wat ketjap oid door de vloeistof om een lekkere jus te maken, of gewoon een juszakje toevoegen. En danwel regelmatig te ballen keren of even met de jus bedruipen. Heerlijk!
Zo zeg, wat een reacties al. Super! Eieren en paneermeel wist ik wel. Ik ga idd eens proberen ze als laatste door de paneermeel te rollen. Uitje erdoor dus. Ik wist nooit hoe ik ze moest bakken, maar ik moet ze dus in boter aanbraden (hoeveel boter ongeveer?), dan warm water erbij (hoeveel?) en dan nog iets van 20 minuten op laten staan.
Ik koop gekruid gehakt bij de supermarkt, wel ambachtelijk van een slager hier in de buurt. Niet dat goedkope wat je kunt uitwringen. Ik draai ballen, doe er niks meer doorheen (hier vallen ze nooit uit elkaar, het is smeuig genoeg), bak ze bruin en voeg dan water toe waarna ik ze nog een minuut of 20 laat koken. Ik sla de ballen ook wel eens plat en bak ze dan, zodat je meer het hamburger-effect krijgt.
Eigenlijk wat iedereen al zegt, met paneermeel en een eitje en dan kruiden welke je zelf wil. Ik doe er soms wat rasp van citroenschil doorheen, niet te veel want het moet natuurlijk niet overheersen, dat geeft best een lekkere smaak! De hoeveelheid boter voor het bakken en water voor het sudderen doe ik nooit afmeten, dat gaat gewoon op gevoel.
500 gram half om half gehakt Ui ketjap manis (zoet) Sambal (badjak) 1 volle theelepel Gehakt kruiden Saté kruiden (conimex) 2 eetlepels of naar smaak Paprikapoeder Nootmuskaat Knoflook Paneermeel Ei Koffiemelk Oregano Peterselie Gehakt in een schaal doen. Ui fijn snipperen scheut ketjap erin scheutje koffiemelk alle kruiden erin, alles eigenlijk op gevoel doen. Goed doorkneden dan ballen draaien, heel iets plat drukken bak je ze mooier. olie en een klont boter in de pan, goed aanbakken. Afblussen met water en lekker laten sudderen. Daarna jus maken en de ballen daar nog even in laten staan. Smakelijk!
Een gehaktbal in elkaar flanzen gaat bij mij wel, maar het bakken....daar heb ik ook vaak problemen mee! Vallen ze uit elkaar, zijn ze te donker en plakt de zooi aan de pan, zijn ze niet goed gaar van binnen, etc Ik lees effe mee dus
Heb je er dan wel jus bij gedaan? En het vuur niet te hoog? Ik doe meestal de eerste 10 minuten ook de deksel op de pan zodat de gehaktbal van binnen goed gaar word
ik meng het gehakt (half om half) met ei, paneermeel, paprikapoeder en Italiaanse kruiden. Dan goed mengen en een tijdje draaien zodat je een stevige bal hebt. Dan boter goed heet laten worden in de pan (niet te zuinig met boter) en op een middelhoogvuur de ballen aan alle kanten mooi bruin bakken. Dan water erbij, vuur laag zetten en deksel op de pan. Af en toe even doorroeren en meer water erbij als ze dreigen droog te gaan staan. Ik doe ze ongeveer een half uur/3 kwartier (afhankelijk van de grootte van de ballen)
Bij ons is het een gegarandeerd succes met rundergehakt (300 gram) fijngesneden knoflook (3 tenen) fijngesneden uitje (1 ui) paneermeel gehaktkruiden (uit zo'n potje) geklutst eitje alles mengen en ballen draaien. oven voorverwarmen op 200 graden in de ovenschaal doen ongeveer 20 min PS leuk om te lezen dat iedereen zn eigen recept heeft.Zitten lekkere combinaties bij!
Bak ze eerst rondom bruin. Je hebt wel een pan nodig met een goede anti-aanbak laag. En in het begin vooral niet zuinig zijn met de boter. Als ik ze rondom bruin heb gooi ik er wat water bij, deksel erop en zet ik het vuur lager. Regelmatig even de ballen draaien. Snij er na 30 minuten eentje open om te kijken hoe gaar ze zijn. Smakelijk eten
Hier altijd zonder water trouwens, want dan krijg je van die zachte sompige ballen (jakkie), ik houd meer van stevige gehaktballen met een korstje. Veel boter gebruiken, heel eventjes aanbraden en daarna op laag vuur zonder deksel en vooral geen water toevoegen.
Ja mijn schoonmoeder maakt ze ook met jus/water. Ik hou daar niet van.. Lijken net gekookte gehaktballen
Haha ik vroeg me net af waarom iedereen dat toch deed, ik doe dat altijd pas als ze klaar zijn, om jus van te maken. Verder gebruik ik altijd ei, paneermeel, gehaktkruiden, ui en mosterd.
Ja, precies! Eventueel als ze al al uit de pan zijn om jus te maken, maar ook dat doe ik niet eigenlijk, omdat ik jus van gehakt niet zo lekker vind (zo vet).