Gehaktballen maken. Hoe?

Discussion in 'De lounge' started by Amethist, Nov 28, 2013.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik heb altijd gehaktballen met een korstje hoor..zijn echt geen gekookte ballen.
     
  2. Lovely83

    Lovely83 VIP lid

    May 29, 2008
    20,418
    3,298
    113
    Ik maak ze met de gehaktkruiden van de euroshopper en een ei erdoor! Vind dit de lekkerste ballen :)
     
  3. SDonya

    SDonya Niet meer actief


    Die van mij hebben ook een korstje, ik bak ze namelijk voor er jus bij gaat eerst op hoog vuur en bak en braad boter. Echt geen sompige gekookte ballen hier..
     
  4. Romy1979

    Romy1979 Niet meer actief

  5. soeza

    soeza Niet meer actief

    Gehakt
    Rauw ei
    Paneermeel
    Fijngesneden uitje
    Nasikruiden

    Met nasikruiden erdoor is echt super lekker! :)

    En ik draai de ballen en zet ze dan even een uurtje terug in de koelkast, dan vallen ze sowieso niet zo uit elkaar in de pan
     
  6. mv3hartendiefjes

    mv3hartendiefjes Niet meer actief

    ik doe er altijd heel fijn uitje door snijden paneer meel er door beetje gehakt kruiden eitje erdoor
    heb altijd half om half gehakt ik heb altijd 1 kg gehakt hier zijn ze gek op mn ballentjes hihi en maak altijd grote krijg er meestal ongeveer 6 uit

    doe altijd n grote kloder croma in mn pan en laat het heerlijk braden daarna maak ik nog heerlijke jus
    o heerlijk krijg er nu alweer zin in:)
     
  7. Lon enTijn

    Lon enTijn Fanatiek lid

    Mar 23, 2007
    1,783
    0
    0
  8. Kaboutermeis

    Kaboutermeis Fanatiek lid

    Apr 16, 2013
    4,184
    1
    0
    500 gram gemengd gehakt
    1 ei
    100 gram paneermeel
    zout, peper


    Gehakt in een grote mengpot
    Stevig kruiden met pezo (en eventueel naar smaak andere kruiden)
    Eitje erbij klutsen en mengen
    Paneermeel erbij en eronder mengen

    Zorgen dat het gehakt "droog genoeg" is.

    Balletjes rollen in je hand. De grootte kies je zelf, maar zorg er wel voor dat ze allemaal ongeveer even groot zijn.

    Ofwel in de pan braden met wat boter (lang genoeg, anders zijn ze vanbinnen nog rauw! - eventueel deksel op de pan zetten).
    Ofwel in kokend water leggen met een bouillonblokje (en eventueel daarna nog kort effe aanbakken).

    Smakelijk!
     
  9. minon

    minon Niet meer actief

    Ik gooi er altijd vanalles in
    500 gram gehakt
    1 ei niet altijd ligt eraan hoe de gehakt is. Ene is veel plakkeriger dan de andere.
    Paneemeel
    Gehaktkruiden
    Kipkruiden
    Bbq kruiden
    Peterselie
    Mexicaanse kruiden
    Paprikapoeder
    Ketjap
    Sambal
    Knoflook

    Doe van alles een beetje en hoeveelheden op gevoel tot het lekker ruikt.

    Kleine balletjes draaien (vinden wij lekkerder dan grote) in een braadpan flinke scheut bak en braad vloeibare. Op hoogste stand beide kanten een korstje opbakken en dan op 2/3 met het deksel op de pan gaar laten worden en af en toe omdraaien.
     
  10. chila

    chila Niet meer actief

    Ik maak ze heel simpel maar vind ze heerlijk!

    Gehakt rund of half om half
    Pakje gehaktkruiden, ik doe altijd die met uitjes..
    Een ei erdoorheen

    En dan ballen draaien, in de braadpan, even later jus erbij even laten sudderen en klaar zijn ze. Lekker!
     
  11. EdN

    EdN VIP lid

    May 27, 2011
    8,830
    3,627
    113
    Hier geen zompige ballen hoor, altijd met een lekker krokant korstje, gewoon eerst lekker aanbakken voor je het water toevoegt.
     
  12. Enfermera

    Enfermera Fanatiek lid

    Nov 7, 2011
    1,354
    0
    0
    Ik maak ze altijd a la Jamie, heerlijke ballen. Gebruik hetzelfde recept ook voor hamburgers trouwens. Maar de basisingrediënten zijn bijna altijd de volgende:

    300 gram biologisch rundergehakt
    8 cream crackers (van die vierkante)
    (Jamie gebruikt 12 per 500 gr gehakt)
    1 ei
    2 volle theelepels Dyon mosterd
    Peper
    Kruiden.

    Voor bij de hutspot gebruik ik altijd wat nootmuskaat erin, en soms ook nog een uitje.
    De cream crackers gooi ik in de keukenmachine, dan worden ze het meest fijn, wel het handigst voor de ballen/hamburgers. Je kunt ze ook in een theedoek doen en dan fijnslaan op het aanrecht :p
    Evt gooi ik dan nog een uitje later door de keukenmachine om dan alles bij elkaar te gooien.
    Zout doe ik er niet in want dat zit al wat in de mosterd, want wij eten redelijk zout arm.
    Verder kun je voor de hamburgers er ook nog peterselie, rozemarijn of basilicum doorheen doen. Of ja, allerlei andere kruiden natuurlijk! :D Heerlijk. Krijg gelijk trek whaha. XD
     
  13. caromama

    caromama VIP lid

    Jan 23, 2007
    9,017
    5
    38
    @ amethist

    Ik kan je ook mijn recept wel geven maar ik denk dat je ze
    A) al gemaakt hebt inmiddels
    B) genoeg recepten hebt gekregen om te proberen!

    Zijn ze gelukt?
     
  14. Amethist

    Amethist Niet meer actief

    Ja, ze zijn gelukt :D. Volgende keer braad ik ze iets langer e/o op een iets hoger vuur aan, zodat ik nog een wat lekkerder korstje krijg, maar evengoed waren ze al erg lekker.

    Ik heb zo overigens gewoon simpel gemaakt deze keer, met gehaktkruiden, ei, paneermeel en een uitje.
     
  15. Tweekids

    Tweekids VIP lid

    Aug 26, 2012
    13,148
    330
    83
    Female
    Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
    Rundergehakt 500 gram:

    1 ei
    1 zakje italiaanse gehaktkruiden
    Mengen en ballen draaien , even aanbakken rondom, dan tot 3 kwart onder water en 3 kwartier laten sudderen worden ze stevig van :)
     
  16. vivianbraak

    vivianbraak Niet meer actief

    Klinkt lekker! Bedankt voor de tip!
     
  17. lioness74

    lioness74 Niet meer actief

    Deze ga ik eens proberen!
    Die Dyon mosterd, kan je gewoon in de supermarkt kopen, neem ik aan?
     
  18. vonnie73

    vonnie73 Fanatiek lid

    Aug 22, 2008
    1,898
    0
    36
    in un schwon huiske
  19. Lalahoffstie

    Lalahoffstie Actief lid

    May 18, 2012
    341
    0
    0
    NULL
    Nederland
    Ik maak gehaktbakken met een zakje van braadstomen. Ei bij gehakt in zakje en uurtje later klaar. Gaat altijd goed en lekker.
     
  20. Bubblez

    Bubblez Niet meer actief

    Ik maak ze met paneermeel, een ei, mosterd, een ui en wat kruiden . oh gruwelijk wat lekker:D beetje saté erbij en genieten!!

    Ik braad ze eerst aan en dan met water er bij zachtjes pruttelen.. Heerlijk zijn ze dan!
     

Share This Page