Dochter is 4.5 maand en wil beginnen met zelf hapjes maken in de babycook. Hoe maken jullie bijvoorbeeld worteltjes? Maak je dat van verse wortels? Welke neem je dan? Winterpeen,bospeen of wat? Deden jullie als ze zo jong waren ook al aardappels erbij? Als je een fruithapje maakt met de babycook, doe je dan het fruit in de bak en alleen mixen of moet je er meer mee doen? Alvast bedankt
In het begin starten met pure smaken en dus pure groenten! Verder is het belangrijk om eerst 2-3 dagen na elkaar hetzelfde te geven om te kijken hoe je kindje er op reageert. Ook zijn 2-3 theelepeltjes per keer voldoende om mee te beginnen... als ze niet reageert dan kun je het steeds verder uitbreiden. Aardappel ook eerst apart introduceren voordat je gaat mengen. Hier eerst verschillende soorten groenten geïntroduceerd voordat we gestart zijn met groenten. Dus het is echt nog niet nodig om meteen 2x per dag bijvoeding te gaan geven. Het is de eerste maanden nog puur ter introductie en het hoeft nog niet eens met 4 maanden. Als je merkt dat ze er onrustig van wordt/ krampen krijgt oid weer stoppen en over een paar weken opnieuw introduceren!
Ik heb geen babycook, maar doe alles in de stomer, dus zelfde principe. Hier begonnen met 4 maanden, eerst met groente, een week of 2 erna pas fruit. Eerst groenten waren bloemkool, broccoli, wortel. Steeds 3 dagen achter elkaar dezelfde smaak, gewoon een paar hapjes. Na deze 3 smaken op dezelfde manier door met sperzieboon, pompoen en zoete aardappel. Alles gestoomd en daarna gepureerd met een staafmixer. Toen het goed ging en hij geen moeite bleek te hebben met nieuwe smaken ben ik pas gaan combineren met aardappel en andere combinaties. Nu, een maand verder, combineer ik alles en pureer ik het ook niet meer, alles gaat nu in de blender of geprakt. Ik maak overigens een flinke lading tegelijk, doe het in ijsblokjesbakjes in de vriezer en daarna overhevelen in een zakje. Ik heb trouwens heel veel gehad aan deze site, voor inspriratie maar ook voor de bereiding: Babyvoeding en babyweetjes
Gewoon een zak penen kopen, schil eraf, kleine stukjes en in de cooker. Aardappels zou ik nog even mee wachten neem alleen enkele groenten of fruit, gaat dit goed dan kan je bijvoorbeeld peer en appel mengen etc. Ik neem aan dat de babycook een stomer is? Heeft hij ook een pureer functie? Dan eerst stomen en dan pureren tot een glad papje. Ik had gelezen dat als het te dik is dat je er 30ml borstvoeding of 30ml aangemaakte melk bij kon doen, en als net te dun is er iets wat rijstebloem bij doen.
Het fruit kan je op 2 stomen en pureren. Ik deed dat niet, gaf het gewoon gepureerd zonder eerst te stomen. Groente stoom ik altijd op 3, maar vind het niet altijd even goed werken. Wortels moet ik soms wel 2 of 3 keer aanzetten willen ze gaar zijn en dan snij ik ze best klein. Soort wortel maakt niet uit.
Je kan ook perfect diepvriesgroenten gebruiken. Daar zitten meestal meer vitamientjes in dan in vers van de winkel. Ik zet alles gewoon op stand 3. Nog nooit problemen gehad dat het niet gaar was. Alleen 1 keer toen ik het deksel er niet goed opgezet had.
Zolang je ze eerst verwerkt hebt, dus gekookt, mag dat. Al zie ik niet in waarom je hapjes zou invriezen als je diepvriesgroenten hebt en een babycook: op 15min is je eten klaar.
Ik wil het invriezen omdat m'n dochter begint met enkele hapjes eten, om nou elke dag dat ding aan te zetten voor die paar lepeltjes
Ja natuurlijk. Best ook wat kookvocht erbij, of beter nog zonnebloemolie oid, om het smeuïg te maken.
Er staat als het goed is in de gebruiksaanwijzing welke hoeveelheden water je in het stoomreservoir moet gooien voor een aantal soorten groentes en fruit. Maar ik geef toe dat ik ook in het begin nog niet helemaal doorhad hoe het werkte. En nog steeds ben ik af en toe aan het klungelen omdat het niet duidelijk is. Ik ga zelf een lijstje maken zodat ik terug kan lezen hoe en wat. Want eerst dacht ik ook dat er veel kleinere porties in konden maar er kan best aardig wat in. Ik heb ook een rijst/pastakoker, maar dat is pas vanaf 6 maanden. Is wel even wennen qua hoeveelheden. Winterpeen zit meer smaak aan dan wortel dus dat hebben wij gegeven. Je kan gewoon een hele winterpeen er in doen denk ik en dan stomen en pureren. Eventueel wat kookvocht erbij om het smeuïger te maken. Zonder vocht krijg je het vaak niet zo fijn gepureerd is mijn ervaring. Maar even naar wens toevoegen, je kan altijd nog een beetje erbij doen zeg maar. In het begin is fijner/dunner eten vaak prettiger voor die kleintjes. Olie weet ik niet of dat met 4 maanden al mag. Ik doe nu regelmatig een hele peer en appel er in en dan heb ik afhankelijk van de grootte van het fruit, 2 porties. Bij peer hoeft geen vocht bij. Wat ik ook doe is als ik dan die porties gemaakt heb, het invriezen in een ijsblokjesvorm. Dan heb je steeds een kleine porties. Nu eet ze inmiddels grotere porties, maar ik gebruik het nog steeds. Kan je gewoon naar behoefte een paar blokjes wortel, aardappelpuree, etc pakken. Ik gebruik het zelfs om vlees mee in te vriezen. Is toch altijd makkelijk om wat in de vriezer te hebben voor als je iets eet wat de kleine nog niet mag.
Met diepvries groente en groenten uit pot moet je goed opletten of er geen toevoegingen inzitten. Wij eten regelmatig groente uit pot maar daar zit vaak zout of suiker in. Ook rode kool uit de diepvries zit suiker in. Dat mogen ze nog niet. Ik heb ook geen problemen gehad dat het niet gaar is, kijk er ook eigenlijk nooit naar, gewoon stomen en pureren
Hier de groente op stand 3 stomen en fruit op stand 2. Maar nu hij wat gewend is aan alles geef ik fruit gewoon "rauw". Heb nog nooit gehad dat het niet gaar was. Hier gewoon wortel in stukken snijden en in de babycook. Later dan ook de aardappel er bij. Ik meng het niet door elkaar zodat hij alle smaken apart goed proeft
Kan ik bruine bonen ook maken met de babycook? Kun je dit ook invriezen na bereiding? Mag je gewoon bruine bonen uit pot gebruiken?
Geen idee Sara1988, ik denk het wel dat je het kunt maken en dan invriezen. Alleen in groente uit pot, daar zit wel vaak zout in, dat mogen baby's nog niet. Babys eerste vaste hapjes; gezonde groenterecepten | Mens en Gezondheid: Kinderen Diepvriesgroente mag je niet eerst ontdooien, bereiden en weer invriezen volgens mij. Omdat deze groente vaak al bewerkt is volgens mij (blancheren). Ook is er vaak van alles toegevoegd aan diepvriesgroente zoals zout, suiker en soms room (spinazie a la crème). Rauw vlees daarentegen mag je wel uit de vriezer ontdooien, bereiden en dan weer invriezen. Maar als je het dan weer ontdooid hebt dan niet meer invriezen.
Nog een tip voor babycook ed gebruikers: pasta pureren werd bij mij zo'n kleverige bende. Ik doe het nu iets minder fijn pureren en ik heb er tomatensaus en boontjes doorheen gedaan. Gewoon trostomaten genomen, pitjes eruit, stomen en pureren. Super!
Maar waarom pasta pureren bij 8 maanden? Dat wordt inderdaad hartstikke klef... Hier nooit gepureerd en ze heeft nooit moeite gehad met het opeten ervan! Maakte vaak pastasaus en kookte er wat pasta bij. Verder inderdaad uit de vriezer pakken wat je nodig hebt en stomen/koken.
Jawel hoor. Voedingswaren die verwerkt zijn, dus gekookt, mogen gewoon terug ingevroren worden. Al zou ik niet weten waarom je dat zou willen doen.