Wie heeft er ervaring met een te hoog lactaat gehalte in het bloed bij een kind. Wij kregen vandaag de bloed uitslag van onze zoon, zijn lactaat was te hoog. Dit kon een toevalstreffer zijn dus opnieuw laten prikken. Dit keer was de waarde nog hoger, alleen was de arts al weg en niemand kon ons vertellen wat dit betekent. Hij wordt onderzocht op stofwisselingsziekte's. Ik ga maandag meteen bellen maar voor nu zou ik graag ervaringen willen horen, vandaar mijn vraag hier.
Hoi, Ik heb zelf geen ervaring, maar een verhoogd lactaat lijkt mij wel reden tot zorg. Het is een afvalstof in je lijf wat te maken heeft met de zuurstofhuishouding. Hoe is het nu met je kindje? Is hij onder controle van een kinderarts? Ik zou dan even bellen met het ziekenhuis en vragen naar de dienstdoend kinderarts. Dan kun je even overleggen of dit tot maandag kan wachten, omdat je je zorgen maakt over deze steiging. Sterkte!
Mijn zoontje had een verhoogd lactaat. Uit het 1e bloedonderzoek waren zijn bloedgassen niet goed. Dit was aanleiding voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. Vervolgens kwam het verhoogde lactaat eruit. Uit een ander bloedonderzoek kwam nog iets uit wat aanleiding was voor stofwisselingsziekten. Bij hem hebben ze gezocht naar stofwisselingsziekten in de vetzuuroxidatie. Er is nooit iets duidelijks uit gekomen. Wel is er de stofwisselingsziekte SCADD uit gekomen. Dit is in de vetzuuroxidatie. Echter blijkt uit onderzoeken dat deze ziekte niet ziekmakend is en mensen met SCADD toch een extra energiehuishouding hebben. Bij mijn zoontje bleek bij een 3 daagse glucose onderzoek dat zijn energiehuishoudibg ' s nachts niet goed werkte. Hij had lage suikers ' s nachts. Hij mag van de metabole arts niet langer dan 12 uur vasten. Hij moest een tijd, voor het slapen, yoghurt met maizena krijgen. Nu is dat alleen nog als hij ' s avonds niet eet. Verder moet bij ziekte, waarbij hij dan ook gaat vasten, preventief opname met glucose infuus. Omdat SCADD niet ziekmakend is, is het eigenlijk een stofwisselingsvariant. Wordt meestal ook als toevalstreffer ontdekt. Alle bloedonderzoeken bij mijn zoontje wijzen naar stofwisselingsziekten in de vetzuuroxidatie. Echter behalve de SCADD kunnen ze niks anders vinden. Kwam het verhoogde lactaat tijdens onderzoek naar stofwisselingsziekte eruit of is de verhoogde lactaat de aanleiding tot onderzoek? Ik weet het niet meer 100% zeker, maar het verhoogde lactaat was bij mijn zoontje de aanwijzing om dan in de vetzuuroxidatie te zoeken.
Bedankt voor de reacties. Het verhoogd lactaat kwam aan het licht door de zoektocht naar stofwisselingsziekte's. Hij heeft aanvallen die op epilepsie lijken maar het EEG was goed, dit wil niet zeggen dat het geen epilepsie is. Nu ontwikkeld hij zich goed maar als baby kwam hij maar langzaam vooruit, vandaar dat ze wilde onderzoeken of hij een stofwisselingsziekte heeft. We moeten nog naar de neuroloog en klinisch geneticus met hem. De arts wilde lactaat opnieuw laten prikken en als deze weer verhoogd zou zijn moest er vervolg onderzoek komen. Het vervelende is dat niemand ons verteld waar ze naar zoeken of waar ze aan denken. Hij oogt voor nu niet accuut zieker als voorheen daarom bel ik maandag het ziekenhuis, ik vind het te gek om 2 weken te wachten terwijl wijzelf de uitslagen al hebben. Antje, hoe hoog was het lactaat bij jullie zoon?
Hoe hoog zijn lactaat was weet ik niet. Ze hebben de waardes niet gezegd. Mijn ervaring met artsen is dat je zelf vragen moet stellen, vragen wat ze willen onderzoeken, waarom etc. Ze zeggen dit niet snel uit zich zelf. Klinisch genetica zijn wij ook bij geweest. Deze heeft op een aantal syndromen getest. Wat voor een EEG heeft hij gehad? Hier 1 keer een kortdurende, 1 keer 1 waarbij hij 2 uur moest slapen en de 3e een 24 uurs registratie. Van die laatste krijgen we maandag de uitslag. Ik zou ook idd geen 2 weken wachten als je de uitslag hebt. Heeft de HA dat dan getest?
Ik heb gevraagd wat een verhoogde waarde kan betekenen maar de arts zei laten we eerst het nieuwe bloedonderzoek afwachten. Hij heeft een kortdurde EEG gehad van 30 minuten. De kinderarts heeft het bloedonderzoek aangevraagd, wij waren vergeten om de uitslag van het eerste onderzoek te vragen voor onze huisarts. Dus na het prikken en de lunch liepen we terug naar de poli en heeft de assistente de uitslagen voor ons uitgeprint. Hierop zagen we zelf al de nieuwe uitslagen en vroegen of de arts hier na wilde kijken maar hij was al weg.
Irritant is dat zo'n antwoord he. Hopelijk weten jullie snel meer. Ik vond dat lange wachten steeds frustrerend.
Ja heel irritant, ik weet wel dat ze dat doen om je niet ongerust te maken maar ik weet liever iets meer als me steeds afvragen wat het kan zijn. En in onze omgeving krijgen we nu ook steeds meer reacties zoals: het zal allemaal wel meevallen anders deden ze er niet zo lang over enz enz. Ondertussen heeft onze zoon nog steeds die aanvallen en steeds vaker blauwe lippen en nagels aan handen en voeten.
Wat zijn het voor aanvallen wat hij heeft? Zijn de blauwe lippen en nagels tijdens een aanval? Ontstaan blauwe lippen en nagels niet door zuurstofgebrek? Dat zijn geen fijne reacties van je omgeving. Lekker begripvol
Hij heeft spierschokken in armen en benen, zijn lijfje trekt dan naar rechts. Ook zijn gezicht doet mee. Het zijn hele korte aanvallen, vaak begint vooraf te smakken. Ik heb dit op film en 2 kinderartsen en onze huisarts hebben dit gezien en vinden het op epilepsie lijken. De blauwe lippen komen zomaar opzetten, soms in combinatie met een aanval maar ook spontaan. Het trekt altijd snel weg, zijn temperatuur op dat moment is gewoon goed en hij voelt ook niet koud. De arts heeft vrijdag uitgebreid naar zijn hart geluisterd maar kon niks afwijkends horen en heeft tot nu toe ook nog geen verklaring. Zijn saturatie vind ik zelf aan de krappe kant, eerste bloedonderzoek 94% en tweede bloedonderzoek 95% Deze uitslag zagen we zelf ook pas toen de arts al weg was, hij heeft hier niets over gezegd.
te hoog lactaat heeft volgens mij met spierafbraak te maken. Onze oudste had ook een te hoog lactaat en toen weer goed en toen weer hoog. Heel vaag. Bij hem dachten/denken ze ook aan een spierziekte of stofwisselingsziekte. Te hoog lactaat kan ook komen doordat ze met het bloedprikken te strak afbinden. Nou was dat bij Erik niet zo want zijn aders zie je zo duidelijk dat je er van 2 meter afstand er al een spuit in kunt gooien Die aanvallen van je zoontje lijkt echt heel erg op epilepsie. En dat er op de EEG niks te zien was wil echt totaal niks zeggen!!! Onze jongste heeft ook epilepsie en daar is ook geen duidelijk epilepsiebeeld te zien op zn EEG. Vaak volgt na een gewone EEG een slaapEEG en een 24 uurs EEG. En zelfs als er daar niks op te zien is dan kan je nog epilepsie hebben. Heb vaak gelezen van ouders dat bij hun kind pas na 10 EEG's eindelijk eens de epilepsie te zien was op de EEG.
Dat vertelde de arts ook inderdaad, bij onze zoon prikken door middel van een vingerprik. Als hij dan een koud handje zou hebben kan het lactaat al verhoogd zijn. Maar dit was niet het geval, beide keren warme handen en bloed kwam er gemakkelijk uit zonder stuwen. We zijn nu doorgestuurd naar de neuroloog voor de aanvallen. Ben benieuwd wat daar gaat gebeuren. Bij jullie ook nog geen duidelijkheid begrijp ik?
nee nog steeds geen duidelijkheid helaas. Met beide jongens zitten we in de medische mallemolen. Vooralsnog voor beide kindjes geen duidelijkheid. Bij de jongste mankeert duidelijker wat dan bij de oudste. Daarbij is het wat subtieler allemaal. Hopelijk krijg je snel duidelijkheid! In onzekerheid zitten is het ergste.
Hoe hoog was het lactaat bij jou oudste? En wat waren na deze uitslag de vervolg onderzoeken? Waren er nog meer afwijkende bloedwaardes? Bij onze zoon is het geïoniseerd calcium ook verhoogd, geen idee wat dat betekent. Wat voor aanvallen heeft je jongste? Onze zoon reageert niet op ons tijdens een aanval maar hersteld zich vaak wel snel. Soms blijft hij wwt afwezig of juist heel druk.
oei geen idee hoe hoog die was precies. Had het snel gezien op de computer van de arts. Normaal is het 1-2 geloof ik en bij Erik was het 6 geloof ik. Er waren nog meer kleine afwijkingen maar alles te klein of te onregelmatig om te weten waar nu verder te zoeken. Wat voor symptomen heeft je zoontje als ik vragen mag waarom jullie bloed lieten prikken? Erik heeft veel last van spierzwakte en moeheid en een hangend ooglid.
de jongste heeft veel last van Absences aanvallen. Ook heeft ie een paar keer andere aanvallen gehad zoals schokjes en plots vallen.
De arts liet ons zien dat een waarde tot 1,7 mmol goed is. Onze zoon had het eerste onderzoek 2,1 en het tweede onderzoek 2,7 De rede voor de zoektocht naar stofwisselingsziekte's is de mogelijke epilepsie en het slap zijn als baby. Nu nog erg flexibel/slappe spieren. En hij slaapt erg veel, snel moe. Verder heeft hij een aantal uiterlijke kenmerken die ze nader willen onderzoeken of dat verband houd met een syndroom. Hij heeft ook een te vroeg gesloten schedelnaad.
Krijgt hij hier medicatie voor? Of moet daarvoor echt een duidelijk afwijkende EEG voor zijn? Ben je met naar een neuroloog geweest? Sorry voor alle vragen maar ik hoor graag ervaringen.