Soms vraag ik me af af de 'jeugd' geen Nederlands meer krijgt op school. Ik erger me zo aan het feit dat zoveel mensen het hebben over: me huis, me zus, me baby, me boek... Mensen... Me en mij zijn geen bezittelijke voornaamwoorden! Mijn en m'n wel. Dus ik hoop voor eens en voor altijd... Het is: mijn huis, mijn zus etc... Ben ik echte de enige die dit vreselijk irritant vind?
Nee hoor, je bent niet de enige die dit irritant vind. Aangezien dit topic nummer 59327 is die over dit onderwerp gaat. hahaha
Ik vind het ook behoorlijk irritant. Hier lees je het ook heel veel. Net als bijvoorbeeld: "Ik ga NA de stad" ipv NAAR! Of "zo een" ipv zo'n. Of "Zowiezo" ipv sowieso. Maargoed... je hebt natuurlijk altijd mensen ertussen met dyslexie. Zelf heb ik altijd erg veel moeite met de d's en de t's op het end. Of dt. Maar "me moeder" vind ik toch wel een grove fout.
Ik vind het ook irritant. Ik ben zelf ook niet goed in taal en dat weet ik van mezelf. En niet iedereen hoeft perfect Nederlands te kunnen schrijven en spreken. Maar wat ik soms hoor en lees is gewoon echt om te huilen. Alsof ze niet verder zijn gekomen dan groep 3. Er moet echt meer aandacht voor komen op scholen. Ik moet nu regelmatig ontcijferen wat mensen eigenlijk bedoelen te zeggen.
Ok, ok! Ik doe het dus ook niet goed. Maar dat "zo een" daar heb ik nog nooit van gehoord. Ook niet dat dat de oorsprong was.
Ja, erg irritant. Afkortingen zoals idd ofzo, dat vind ik nog kunnen (vooral op een forum), maar echt dat "populaire" taalgebruik zoals me zus etc.? En dan klagen dat je geen baan vindt, vind je het heel gek als je geen eens een fatsoendelijke sollicitatiebrief kan schrijven? "Me opleiding die ik gedaan heb.... "
Ja ik erger me er ook dood aan. Ik hoop dat het een tijdelijke rage is, net als die msn taal tijdje terug. Met die idiote hoofdletters overal tussendoor.
Het maakt mij eigenlijk helemaal niet uit ! Vind het ook een beetje lullig om daar over te oordelen . Iemand kan dyslectie hebben , moeilijk leren , of gewoon niet vaak genoeg naar school geweest wegens problemen of wat dan ook . Vind het eigenlijk net zoiets als oordelen over arm of rijk .
Hier inderdaad ook een irritatiefactortje, zeker als juf zijnde. Ik maak ook de nodige fouten hoor, vooral als ik even snel iets wil schrijven en geen zin heb om na te denken over de 1001 regeltjes die we in de Nederlandse taal hebben. Echter is dat me zus en en ze oom naar mijn mening gewoon luiheid. Geen zin om het ' te zoeken op het toetsenbord. Heeft zeker niks met dyslexie te maken, is gewoon een simpele regel. Waar ik me ook kapot aan erger is het zei zei (zij zei) hoe vaak ik dat wel niet voorbij zie komen! Of het allebij i.p.v. allebei. Maar goed zoals ik al zei, ik maak uit luiheid ook de nodige fouten, dus probeer me bij dit soort grove fouten in te houden en in te zien dat luiheid nou eenmaal in de aard van het beestje zit.
Topic's met veel fouten (luiheid?) lees ik niet meer. Het kost me teveel moeite. Overigens vind ik niet dat de schuld bij de school ligt maar bij diegene zelf .We hebben het over volwassenen geen kinderen.
Ik geloof niet dat ik Me en Ze gebruik, athans niet bewust mocht iemand mij er op betrappen. Maar ik erger mij er niet aan, ik heb dislexie en dat is knap lastig, en ben me zeker bewust dat het voor anderen ook lastig is, maar ik doe het echt niet bewust. en doe echt wel mijn best. zo heb ik bv jaren lang zamen geschreven ipv samen, tot mijn nichtje me er op attendeerde, nu doe ik het wel goed. Helaas ben ik ook wel eens veroordeeld om mijn slechte taal, heeft alleen niets met mijn IQ te maken, of wat ik wel of niet kan. Vind daarom ook dat men eens moet ophouden met elkaar te veroordelen, op basis van kleur, taalgebruik en schrijfwijze, omgeving enz. zo jammer. Ik erger mij overgens wel aan dit topic, nummer ontelbaar. we vallen in herhaling.
Ik vind dat geen oordelen. Er is maar een heel klein deel van de Nederlanders echt dyslectisch. De rest is gewoon te lui om zijn best te doen. Ik heb door mijn autisme nooit fatsoenlijk les kunnen krijgen op school omdat een klas voor zoveel overprikkeling zorgde dat ik van de lesstof bijna niets mee heb gekregen. Ik was alleen maar bezig met overleven. Maar ik ben niet lui en ik heb na mijn school alsnog zelf verdiept in de taalregels. Omdat ik vind dat het heel belangrijk is om een beetje normaal Nederlands te kunnen. En dat hoeft op een forum of op facebook niet foutloos te zijn (ik maak met snel typen ook fouten) maar het moet wel leesbaar zijn. En voor (sollicitatie)brieven is het heel handig om goed Nederlands te kunnen. Je wordt veel serieuzer genomen als je weinig fouten maakt dan wanneer je een brief schrijft vol met fouten en zonder interpunctie. Dit zeggen is geen oordelen maar meer een tip: verdiep je eens in de Nederlandse taal.
Meestal stoor ik me niet zo aan taalfouten. Alleen een gebrek aan interpunctie vind ik vervelend, dan stop ik vaak met lezen. Maar ik begeef me redelijk wat op internationale websites waar de bijdrages vaker niet dan wel van moedertaalsprekers zijn. Je storen aan mensen die her verschil niet weten tussen their, there, and they're is daar een dagtaak, ik begin er niet aan.
Ik vind het ook verschrikkelijk! Ook 'na' en 'naar' worden door elkaar gebruikt. 'De' en 'het' worden omgedraaid (door mensen die Nederlands als moedertaal hebben) en dat vind ik gewoon nergens op slaan. Ik snap nog een beetje dat sommige mensen d's en t's lastig vinden, maar het lijkt wel alsof mensen het leuk vinden om de taal om zeep te helpen. "Ik ga met de vliegtuig na Spanje om me oma te bezoeken." Zoiets kun je toch niet menen?!