Eerste kerstdag ga ik eens flink uit pakken met koken. Nu heb ik een leuk menuutje samen gesteld met oa: 2 amuse soepjes: Koolrabi en knoflook soep Als voorgerecht tonijn tartaar met wasabi mayonaise Hoofdgerecht eendenborst filet met witlof ham en kaas en haricotverts rolletjes met spek uit de oven. ( alleen wat voor saus bij het vlees?!) Moet natuurlijk wel bij de overige gerechten passen ook maar ben er tot nu toe nog niet helemaal uit
Rode wijn saus? Kan wel bij de haricotverts rolletjes, maar bij de witlof weet ik niet, want dat lust ik echt niet!
Iets met sinaasappel. Ik zal even googelen. Edit, zoiets. Eendenborst met sinaasappelsaus - recept | 24Kitchen
Rode wijn saus: Afsnijdsels van de eendenborst ( als je die hebt ) Wortel Ui Prei Knolselderij Ongeveer 50 gram van alle groente bij 4 personen. Eetlepel tomatenpuree Rode wijn 5 dl kalfs/ runderjus Afsnijdsels samen met de groente bakken in boter of olie, tomatenpuree toevoegen en mee bakken. Afblussen met rode wijn ( ongeveer 2 dl ). In laten koken tot de helft en dan de jus toevoegen en zo lang mogelijk laten trekken. Ongeveer inkoken tot 3/4. Even zeven en op smaak brengen met zout en peper. Evt afbinden met aardappelzetmeel.
Als je voor de sinaasappel gaat moet je de rode wijn door een halve dl witte wijn vervangen. Daarbij 3 dl jus d'orange toevoegen.
Hier nog een sous-chef die voor sinaasappelsaus gaat. En liever nog (als hij het zelf zou maken) een saus met 5 spices.