Wat ik begrepen heb is dat verdere testen hebben uitgewezen dat hij tot 18 kg goedgekeurd/veilig is. Dezelfde stoelen moesten dus eerst gelabeld worden als max 13 kg toelaatbaar (en dat staat dus nog op de oude dozen/stickers/reclamefolders/websites/oude handleidingen/enz), maar dat dezelfde stoel na de nieuwe test gelabeld mag worden als veilig gebruik tot 18 kg. Krullie85, de meeste mensen vinden ook het gebruik van een fietshelmpje onzin. Toch krijgt mijn kind straks een fietshelmpje op. Wat de buurman doet of denkt bepaalt niet je eigen keuze toch? Wat cijfers (niet meest recent, even snel gezocht): In 1991 overleden 82 jeugdigen (1-14 jaar) door een verkeersongeval. Hiervan overleden 32 (39%) kinderen aan een fietsongeluk, 26 (32%) als voetganger en 22 (27%) als autopassagier. In 1990 bedroeg het aantal ziekenhuisopnamen vanwege verkeersongevallen bij kinderen van 1-14 jaar 2839. Hiervan waren 1312 ongevallen (46%) het gevolg van een fietsongeval, 753 (27%) betroffen een voetganger en 290 (10%) een autopassagier. Natuurlijk is niet alle risico te vermijden, want dan zou je je kind technisch gesproken moeten vastbinden zo ongeveer. Maar elke ouder maakt zelf zijn overweging tot hoe ver hij wil gaan in het reduceren van het risico op ernstig letsel. Die keuze maak je deels op basis van kennis, deels onbewuste omgevingsdruk/wat is 'gewoon'/wat zie ik op straat/wat verkoopt de winkel en 'zal wel goed zijn', en deels waar iedereen zelf de grens trekt. Ik denk dat wat betreft achterwaartse autostoelen en fietshelmpjes de gemiddelde Nederlandse ouder momenteel de juiste kennis nog niet heeft. De overheid vertelt het ons niet, de buurman niet want die weet het ook niet, en de commercie doet ook niet echt hun best. Met de nieuwe i-size norm wordt dat bewustzijn waarschijnlijk meer gecreeerd/gestimuleerd en wordt het in de toekomst normaler om ook in Nederland een achterwaarts autostoeltje te hebben. Bepaalde risico's neem je voor lief. Schaatsen is leuk, maar elk winterseizoen zijn er ook een heleboel botbreuken. Fietsen is leuk en gezond voor kinderen, maar geeft ook een heleboel (zelfs hele ernstige) ongelukken. Enz, trek zelf je grens welk risico je aanvaardbaar vind en maak dan zelf je beslissing wat je zelf doet, en wat je kind van jou mag/moet en in welk autostoeltje hij zit en op welke leeftijd. Succes met het overhalen van je man!
Bedankt voor je uiteenzetting Kiwi!! Ik wil zeker zo een achterwaartse stoel hebben! Het is alleen knap irritant dat iedereen me voor gek verklaard... "ze zijn op 1 stoeltje na niet eens verkrijgbaar in de winkel, dus de voorwaartse stoelen zijn prima" en als de verkopers vd winkel dat ook nog eens zeggen... Was er zelfs eentje (broekje van jaar of 25) die het hem allemaal erg steek leek. Hij zei zelfs dat hij ons kon garanderen dat achterwaarts vervoeren nog veel onveiliger was...zucht. Ik ga even op youtube wat testfilmpjes zoeken, had hier gelezen dat die er waren. Hopelijk kan ik ml zo overtuigen. En anders pech...die achterwaartse stoel gaat er komen. Veiligheid boven alles. Je moet er toch niet aan denken zeg dat mn kind ernstig letsel oploopt wat minder geweest zou kunnen zijn met een achterwaartse stoel...
Bedankt! Dat ze geen verstand hadden was duidelijk. Geen nieuws kijken ook... Dat wist ik niet van die stoel van Prenatal, dat kon het winkelmeisje me ook niet vertellen...dat is geen optie dan nee, ook al was het voor een tweede stoel in mijn auto.
Laat hem de website www.achterwaartsvervoeren.nl eens bekijken. Succes! Edit: er zijn heel veel stoelen in NL verkrijgbaar, helaas nog niet in iedere babywinkel. Op de Facebookpagina van bovengenoemde website vind je een overzicht van winkels die stoelen verkopen.
De meeste auto's hebben idd geen isofix bevestigingspunten op de passagiersstoel. Voordeel van een stoel met gordelbevestiging is dat deze vaak langer te gebruiken zijn; tot 25 kg. ipv 18 kg. Dit is ruim 2 jaar langer.
Bedankt voor je antwoord! We gaan weer verder met keuzes maken voors en tegens van isofix/gordels afwegen enz.
Vogeltje, wij hebben een 3-deurs Toyota Yaris en een Axkid Minikid. Wij hebben hem gepast op de achtebank en het pastte wel, maar was voor de bijrijder wel krapjes. Daarom ervoor gekozen de stoel op de bijrijdersstoel zelf te zetten. Je hebt nu op de achterbank meer ruimte dan achter de bestuurdersstoel. ik vind het heel erg fijn dat hij naast me zit. Hij kan mij altijd direct zien en dat geeft hem meer rust dan achterin. Ik kijk uiteraard niet de hele tijd naar hem, want dat is niet veilig en de airbag staat uit. Wij hebben bewust gekozen voor gordelbevestiging omdat we dan een stoel tot 25 kilo hadden.
Hallo Dl van bijna 15m is bijn toe aan een autostoel, tijdens het orienteren las ik eea over achterwaartse stoelen die veiliger zijn. Aantal winkels langs gegaan, helaas wisten zij minder dan ik. Achterwaartse stoelem mochten maar tot 15m en daarna moesten we alsnog overstappen op een voorwaartse? Eh, dacht het niet hoor mevrouw. Vervolgens via internet gezocht naar beschikbare stoelen in NL, kwam op een website terecht met een uitgebreid assortiment aan achterwaartse stoelen (weet niey meer welke site zo uit mijn hoofd). Ik heb voor al deze stoelen de anwb veiligheidstest opgezocht en bekeken, veel van de stoelen hebbem een "average" eindoordeel en scoren op veiligheid niet echt hoog (net voldoende of redelijk). Er blijft 1 stoel over die op veiligheid goef scoort, namelijk de cybex sirona. Deze kost echter 500, dit is ver boven ons budget. Nu hebben kennissen van ons de cybex juno fix gekocht, deze stoel kost 200 en heeft een soortgelijk anwb oordeel als de sirona. Maar is een voorwaartse stoel... Nu vroeg ik me af of deze stoelen dan even veilig zijn, afgaand op anwb oordeel? Hoe komen die oordelen tot stand? Ik heb de anwb al gebeld maar die konden alleen opsommen wat ik al via hun website had gevonden, nadere info over hoe zon oordeel tot stand komt, hadden ze niet. Graag jullie hulp.
Helaas testen o.a. de ANWB en Consumentenbond de stoelen niet op een aantal erg belangrijke veiligheidsaspecten. Er wordt o.a. niet getest op de impact van zijwaartse aanrijdingen en het meest schokkende is wel dat er niet wordt getest op de belasting van de nek van het kind. De belasting van de nek is het belangrijkste veiligheidsaspect bij een ongeval omdat daar de meeste kracht op komt te staan. De nekwervels van een kind zijn tot een leeftijd van 6 jaar nog niet genoeg ontwikkeld, waardoor er een serieuze kans op ernstig letsel of overlijden is tijdens een ongeval in een voorwaarts gerichte autostoel. Achterwaarts gerichte autostoelen worden tot op heden nog nauwelijks meegenomen in testresultaten. Een enkele autostoel welke zowel voor- als achterwaarts te gebruiken is wordt meegenomen in de test, maar dan wordt de stoel tijdens de test voorwaarts gericht in de auto geïnstalleerd. En de veiligheid zit hem juist in de achterwaartse rijrichting omdat alleen dan de kracht van een ongeval verdeeld wordt over de gehele stoel i.p.v. dat de kracht allemaal op de nek van het kind komt te staan. Wanneer u zeker wilt weten dat een test alle belangrijke veiligheidsaspecten meeneemt in de testresultaten, kunt u het best kijken naar de uitslagen van de Swedish Plus Test. Dit is de strengste test ter wereld. Alleen achterwaarts gerichte stoelen komen in aanmerking deze test te doorstaan vanwege de optimale veiligheid die deze manier van vervoeren biedt. Testen van de ANWB/Consumentenbond e.d. geven een vertekend beeld doordat ze naast veiligheidsaspecten ook testen op gebruiksgemak, wasbare bekleding enz. De uitslagen van belangrijke en onbelangrijke tests worden gemiddeld en daardoor kan een stoel die heel goed scoord op veiligheisaspecten een lager cijfer krijgen als de bevestiging bijvoorbeeld ingewikkelder is.
@ kusjesmama: wat weet jij er veel van Nu zag ik op de site achterwaartsvervoeren dat er best goedkopere stoelen zijn maar dan moet je ze in het buitenland kopen. De hauck is 'maar' 205 (geloof ik) is het dan wel een goede stoel? En ik vind het zelf persoonlijk spannend om iets uit het buitenland te bestellen.... Iemand ervaring?
Hobby geworden voor mij. Voor alle autostoelen geldt dat er kwaliteitsverschil zit tussen de diverse stoelen. Een stoel van een paar tientjes is van mindere kwaliteit dan een stoel van een paar honderd euro. Echter is de goedkoopste achterwaartsgerichte stoel áltijd minimaal 5x veiliger dan de duurste voorwaartsgerichte stoel. De veiligheid zit hem namelijk in de rijrichting. De Hauck Varioguard is ook in Nederland te koop. De andere voordelig geprijsde stoelen zoals de stoelen van Joie helaas niet. Er zijn veel mensen die een stoel in het buitenland bestellen. Passen raad ik wel altijd aan als de mogelijkheid er is. Je kunt ook Googlen of er ervaringen zijn met een bepaalde stoel in jullie auto.
De Hauck Varioguard is doormiddel van gordelbevestiging slechts tot 13 kg. achterwaarts te gebruiken. Met isofixbevestiging is hij wel tot 18 kg. achterwaarts te gebruiken. Als je hem gebruikt met gordelbevestiging zou ik dus niet voor deze stoel kiezen. Met isofix helemaal prima!
Bedankt voor het snelle antwoorden! Superfijn! We hebben een leaseauto en zullen in het najaar een nieuwe krijgen wat dan ook een 5deurs gaat worden. Ons dochtertje is een kleintje van 8 kilo dus we kunnen voorlopig nog zowel met de gordel als de isofix en daarna in de nieuwe auto alleen met de iso als ze boven de 13 kilo is. Heb een site gevonden waar ze 250 euro zijn dus zeer goed te betalen.
Waar ik aan denk nu: in geval van een achterwaartse stoel en je wordt van achteren geramd, dan heeft het toch hetzelfde effect als in n voorwaartse stoel frontaal een ongeluk krijgen? Of denk ik verkeerd
Hoe zit het met de veiligheid bij zijwaartse en achterwaartse aanrijdingen? De meest voorkomende ongevallen zijn frontaal of zijwaarts (96% van de gevallen). Deze ongevallen vinden vaak plaats onder hoge snelheid en hebben de grootste kans op ernstig letsel. Bij een zijwaartse aanrijding is het kind net als bij een frontale aanrijding beter beschermd dan een kind dat voorwaarts gericht vervoerd wordt. Dit komt omdat de meeste ongevallen vooraf gaan door hard remmen doordat men de klap ziet aankomen. Tijdens het remmen wordt een achterwaarts gericht kind al met het hoofd in de rugleuning van de stoel gedrukt, waardoor het hoofd goed beschermd is op het moment van de klap van het ongeval. Bij voorwaarts gerichte kinderen daarentegen, wordt het hoofd tijdens het remmen voorover gegooid waardoor het hoofd op het moment van de klap niet beschermd wordt door de rugleuning van de stoel. Slechts 4% van alle ongevallen is een achterwaartse aanrijding. Deze ongevallen zijn kop staart botsingen waarbij de auto die van achteren geraakt wordt bijna altijd ruimte heeft om door te schuiven naar voren. Hierdoor wordt de kracht van het ongeval voor een groot deel opgevangen door de beweging die de auto naar voren maakt. Daarnaast vinden achterwaartse aanrijdingen vaak plaats onder relatief kleine snelheid. Tijdens deze 4% van de ongevallen maakt het in principe niet uit of een kind voor- of achterwaarts gericht zit. Wel zit een kind dat achterwaarts gericht zit met het hoofd verder bij de achterruit vandaan. Vooral in kleine autos kan dit toch zeker een voordeel betekenen bij een aanrijding van achteren. Bron: www.achterwaartsvervoeren.nl: veelgestelde vragen.
Voor degenen die in de buurt van Eindhoven wonen, je kunt de Hauck Varioguard passen bij BabyPlezier.