Mijn jongste heeft altijd al veel last van eczeem... Laatst in het zk gelegen ivm de luchtwegen en dus nu het verdacht op een vorm van astma. We wilden graag eventuele allergieën laten testen, vandaag de uitslag gekregen. Pinda en ei allergie. Gelukkig geen extreme mate maar toch. Wie heeft hier ervaring mee en waar let je dan op? Pindakaas eet ze gelukkig al niet maar ja dat is vast niet het enige waar pinda's in verwerkt zitten. Net zoals de ei allergie... Gek had deze uitslag niet verwacht.... Bij jonge kinderen is het al moeilijk om allergieën op te sporen en ik had eerder huisstofmijt allergie verwacht ofzo...
Ik heb een collega gehad wiens zoontje een hele ernstige vorm van pindaallergie heeft. Zij wist na al die jaren inmiddels wel welke producten ze wel en niet kon kopen, maar als ze eens iets anders dan anders wilde kopen, dan moest ze de etiketten lezen. Ook producten waarop staat vermeld dat het is gemaakt in een fabriek waar ook pinda's worden verwerkt moest zij laten staan. En van wat ik begreep konden ze bijv. ook nooit patat bij de cafetaria halen omdat de gebakken werd in pindaolie. Maar zoals ik al zei heeft haar zoon wel echt een hele ernstige vorm. Hij raakt echt in een shock en heeft dus ook altijd zo'n epipen bij zich.
Het is een kwestie van goed etiketten lezen. Is in het begin even wennen en boodschappen doen kost wat meer tijd. Echter weet je snel wat wel en niet kan. Ze kunnen er ook nog overheen groeien. Mijn zoontje had meerdere voedselallergieen, waar onder ei. Nu alleen nog noten / pinda. Dat van de cafetaria wist ik niet. Nooit zo bij stil gestaan. Maar lijkt mij toch dat ze eerder normaal frituurvet / olie gebruiken dan pinda. Ik heb nog nooit iets gemerkt, maar vraag het de volgende keer wel eens na.
Ik heb zelf pinda-allergie sinds ik 4 ben (en reageer héél heftig op een piepklein beetje), maar daar is heel goed mee te leven. Ik ben gewend om altijd verpakkingen te lezen. Maar als er sporen van pinda's op staat, dan heb ik het nooit vermeden. Dat zetten ze er alleen op, omdat het in aanraking geweest kán zijn met pinda vanwege t productieproces op dezelfde band, maar die gok heb ik altijd gewaagd. De AH zet t geloof ik standaard op alle pakken koekjes, tja.. Ik heb vroeger wel eens reacties gehad van producten waar het toevallig in is gekomen (waarbij het niet op de verpakking stond). Ei lijkt me een stuk lastiger, dat zit in zoveel dingen verwerkt.
Oké... Ja want sporen van pinda's jeetje....staat bijna overal op. Ik ben benieuwd wat de ka zegt als we daar zijn geweest. Nu is het even via de telefoon verteld en ik wil er wel meer van weten,
Dat klopt. En doen fabrikanten alleen maar om zich in te dekken. Ik heb in de loop van de jaren geleerd waar ik mee op moest passen, extra alert moet zijn. Als ik twijfel (bijv in restaurant of als er geen verpakking is), navragen of voor laten proeven Bijvoorbeeld toetjes, koekjes, strooisels, chips enzo. Tja en soms heb je pech en zit t ergens toevallig of per ongeluk in..