Hier gewoon "normaal" Ikzelf ben Belg en gebruik vaak het woord "u" maar niet omdat het moet ofzo. Gewoon omdat het woord "u" vaak beter klinkt als "gij" Vroeger zei ik alleen maar "u, gij en jullie" nooit "je en jij" nu ik in Nederland woon brabbel ik alles door elkaar Oma en opa zijn gewoon oma en opa. Mijn broer en schoonzus worden bij naam genoemd
Opa en oma met achternaam. En gewoon je en jij. Ook tegen mijn opa en oma zeg ik je en jij. En dat mag mijn zoontje straks ook. Zussen en zwagers zijn oom en tante met voornaam. En ook je en jij. Verder iedereen bij voornaam. De buurvrouwen en buurmannen noemen wij gewoon buurvrouw en buurman
Mijn man en ik zijn allebei opgevoed met jij/je binnen de familie, dus dat zal Nora ook zo leren. Onbekenden mensen tutoyeren vind ik zelf niet netjes, dus ook dat zullen we Nora leren. Maar het verschil tussen jij/u, is dat nog niet veel te vroeg nu? (ik bedoel voor TS, niet voor ons, hahaha) volgens mij snappen kindjes dat echt nog niet voor ze een jaar of 7 zijn...
opa/oma/oudere mensen is u, oom/tante is oom/tante voornaam bij vrienden hangt het er vanaf wat ze zelf willen
maar als je na 7jaar pas begint denk ik niet dat je dat er nog in krijgt. Ze hoeven het nog niet perse te snappen, het kan ook aangeleerd zijn, het waarom komt later wel. Ik corrigeer de oudste (bijna 4) er wel in maar ik snap zelf ook wel dat het lastig is voor hem.
Hier niks bewust heb dat eigenlijk aan zoonlief overgelaten Gevolg opa's en. Oma's zijn opa + naam hond en oma net zo Gewoon jij maar wel danken als je iets krijgt ooms en tante gewoon alleen naam Hij is altijd heel netjes en duidelijk tegen iedereen gelukkig
Hier papa en mama = jij Hier Opa en oma = u Oudooms en tantes = u tantes en ooms = u vrienden is oom, tante = u En sowieso ouderen en onbekenden = u Persoonlijk vind ik dat gewoon een beleefdheidsvorm, maar kan ook eraan liggen omdat wij zelf zo zijn opgevoed.
Ik begrijp wat je zegd echter werk het voor ons niet. mijn zwager en mijn 2 beste vriendinnen maken me af als ik de kinderen u laat zeggen. Die zijn van mijn leeftijd en ik vind het al beschamend als ik in de supermarkt u Word genoemd of mevrouw.
Ik zou het echt verschrikkelijk vinden als mijn nichtje 'u' tegen mij zou zeggen. Dat zou ik zo afstandelijk vinden.
Edelweiss klopt hoor alleen ben ik daar heel makkelijk in Ik ben de mama en ik bepaal en als ik wil dat mijn zoon mensen met u aan gaat spreken dan gebeurt dat ook, in die zin dat vrienden en kennissen best mogen zeggen van dat heb ik liever niet maar ik hou het graag simpel voor hem. Als hij tante A wel met je en jij mag aanspreken en tante B dat liever niet heeft dan is dat tamelijk ingewikkeld voor zo'n kleintje dus in eerste instantie is iedereen u en mochten ze dan over 4 jaar (bij wijze van he) zeggen van Joh noem mij maar gewoon jij dan vind ik het best maar in eerste instantie is iedereen u ook om het voor hemzelf makkelijker te maken want ik zag het met een nichtje van mijn ex die wist op een moment echt niet meer wat ze moest zeggen en raakte volledig in de war met het u, jij gedeelte. Toen hebben haar ouders ook tegen iedereen gezegd vanaf nu is iedereen u en zodra ze ouder is en het begrijpt dan pas gaan we veranderingen daarin aanbrengen.
Tja ik weet niet beter pas op volwassen leeftijd mocht ik mijn ooms en tantes met je en jij en bij de voornaam noemen. Ik moet ook zeggen dat ik er in mijn werk heel veel profijt van heb gehad, ik werkte in de ouderenzorg en geloof me heel veel van mijn leeftijdsgenoten spraken de ouderen aan met je en jij en sommige zelfs bij de voornaam! Bij mij was het altijd meneer A en mevrouw B en u en dat waardeerde ze enorm in mij.
Ik weet nog niet zo goed wat wij gaan doen met ons kleintje. Wij gebruiken voor echt goede vrienden wel de term ome en tante, maar als Hessel dat niet overneemt vind ik dat prima. Als de opa's en oma's graag willen dat ze met u worden aangesproken, dan sturen we dit wel aan door ook u te zeggen, maar volgens mij hebben ze daar geheel geen behoefte aan. Overigens spreken wij zelf over opa en oma + achternaam, maar dat komt meer doordat wij dat zelf van thuis uit gewend zijn. Als onze kabouter er een andere naam van maakt, bijv opa en oma boerderij (schoonouders hebben een boerderij), dan wordt het opa en oma boerderij . Enige wat ik wel al zeker weet is dat hij "vreemden" met u mag gaan aanspreken, dat vind ik wel zo netjes. Voor de rest heb ik echt zoiets van 'what's in a name', het is tenslotte net de betekenis die je er zelf aan vast plakt. Zal hier echter nog wel even duren .
Mijn neefjes noemen me tante Kimmie, Opa en oma zijn opa en oma, mijn opa is Opa Tweety (zo heet zijn parkiet) en ze leren aan om iedereen met u aan te spreken.. Neefje van 4 is daar nu mee bezig om dat te leren en gaat heel goed. Eigen kind wil ik later ook wel u laten zeggen en tante en oom tegen zussen en zwagers. Vind het netjes en inderdaad, als mensen later zeggen "zeg maar jij" dan vind ik het prima, maar in het begin wel beleefdheid aanleren Op mijn werk wordt ik door sommige jongeren ook aangesproken met u Vind het wel geinig als er probleemjongeren van 17 naar me toekomen en u zeggen (ben 24 )
Hier heel simpel: je, jij tegen ons, opa's en oma's, vrienden. En u tegen ouderen/onbekende oudere mensen. Ik zou het niet fijn vinden als mijn kind of neefjes en nichtjes u tegen mij zouden zeggen, erg afstandelijk vind ik dat.