Zoutloos eten.

Discussie in 'De lounge' gestart door sprits, 7 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. sprits

    sprits Fanatiek lid

    21 feb 2011
    3.917
    376
    83
    Hoi hoi

    Om gezondheidsredenen moet ik minderen met zout en het liefst helemaal geen zout meer gebruiken.
    Ik ben echt van de hartige dingen en heb er best wel moeite mee.
    In veel dingen zit natuurlijk ook zout en ik wil daar echt op gaan letten.
    We zijn al gestopt met zout toevoegen dus dat is een goed begin.

    Zijn er meiden die ervaring hebben met zoutbeperkt eten en hoe ziet een dagmenu eruit?
    Wat eet je bijvoorbeeld als ontbijt, lunch avondeten? wat voor soort beleg enz...
    Wat zijn nu goede smaakmakers in gerechten? Ik mis echt de smaak van zout al zal dat een kwestie van wennen zijn.
    Ik hoop op goede en lekkere tips.
     
  2. minon

    minon Niet meer actief

    Het ligt er ook aan wat je zelf veel eet. In kruidenmixjes zit ook veel zout dus gebruik vooral losse kruiden. Dan bedoel ik dus een potje met alleen paprikapoeder of basilicum etc. Kijk wat er in de mixjes zit die je gebruiken wilt en meng het zelf. Geen e nummers en geen zout. Ook kant en klaar potten zitten boordevol zout dus met vers koken zonder pakjes en zakjes valt ook veel winst te behalen. In brood zit ook veel zout maar dan zou je het zelf moeten gaan bakken of een bakker hebben die zoutarm brood verkoopt. Het is maar niet hoever je het door wil voeren.
    Er zijn zoutvervangers in de handel: halvazout, magnesiumzout, kaliumzout, mineraalzout. Deze zout’vervangers’ bevatten vijftig tot negentig procent minder zout. Ook de maggiplant kan een vervanger zijn.
    Door zout weg te laten moet je wel meer kruiden gaan gebruiken dan je gewend bent dus ipv een snufje gerust een theelepel.
    Citroensap kan zout ook goed vervangen. Knoflook en sambal zijn ook goede smaakmakers maar moet je van houden.
     
  3. sprits

    sprits Fanatiek lid

    21 feb 2011
    3.917
    376
    83
    Hoi Nijntje.
    Bedankt voor je reactie!
    Eten uit pot doen we sowieso niet. Groente vers of diepvries
    Ik ben inderdaad al begonnen met zelf tomatensaus te maken ipv de pakjes enz.
    Ik ben vergeten te vragen aan de internist of zoutvervangers wel mogen.
    Je wordt je wel erg bewust van wat je eet zo.
     
  4. jongenmeisje

    jongenmeisje Bekend lid

    2 jan 2012
    838
    0
    0
    Als je het advies krijgt om zoutarm te eten betekent dat meestal dt je nog 2000 mg natrium mag hebben dat komt overeen met 6 gram zout per dag
    1 snee brood is 200 mg natrium, 1 plakje beleg ook.
    Normaal gezien gaat je zout dus op aan hartig beleg en brood en dat betekend dat je dan je avondeten zonder zout maakt.
    Nijntje heeft je al een bole tips gegeven.
    Alle kant en klare mixen (bv macaronimix) bevatten veel zout evenals alle blikken groenten. Soepen etc ook
    De tip is dus om alles zelft te maken inderdaad met losse kruiden. ook heet stegemans (of is het verstegen) kruidenmixen zonder zout deze zijn te herkennen aan het potje met blauwe dekse) hiervan heb je vleeskruiden, kipkruiden viskruiden etc.
    Je mag met mate kaliumzout gebruiken.
    In ketjap zit heel veel zout
    Als je s,avonds toch bv een kopje soup eet (zelfgemaakt met natriumarme bouillonblokjes) dan kun je bv ontbijten met yoghurt/kwark met muesli en fruit

    Je smaakpappillen worden iedere 6 weken vervangen. Dus als je rigoreus mindert merk je geen verschil meer na 6 weken

    Mijn dagmenu bestaat uit:
    ontbijt yoghurt/kwark met muesli en fruit
    tussendoor wat tomaatjes of komkommer
    lunch: 4 sneden brood met hartig beleg + beker melk
    avond: aardappel vlees groente (vers of diepvries) eventueel sausje met melk en een roux met kuiden voor de smaak
    of zelfgemaakte spaghettisaus (gehakt, gepureerde tomaten uit pakje, veel groenten en knoflook en wat italiaanse kruiden)
    Ik maak diverse stoofschotels zelf en deze gaan in de diepvries

    Als je wil kan ik je wel alternatieven geven voor eten wat jullie zoals sávonds maken. Stuur dan even een pb
     
  5. minon

    minon Niet meer actief

    Hak heeft tegenwoordig ook potjes groente zonder zout.
    De eigen merk gaat er nu ook meer mee komen.
    Sojasaus/ketjap zit inderdaad heel veel zout in ook in cup a soup en dat soort spul.
    chips kun je heel lekker zelf maken door aardappels te raspen in plakjes paprikapoeder erover te strooien, husselen en te frituren.
    Zolang je veel puur natuur eet vermijd je al een heel groot deel.
    Zoals jongenmeisje zegt is helemaal het zout vermijden ook niet goed. Je hebt er wel wat van nodig.
     
  6. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Je zou ook eerst het gewone tafelzout kunnen vervangen door ongeraffineerd zout, als je het lastig vindt om geen zout meer door je avondeten te gooien. Dat is al een stuk beter!

    En inderdaad koken zonder pakjes en zakjes! Daar zit ontzettend veel zout in, net als kant-en-klaar maaltijden, waaronder ook soep.
     
  7. minon

    minon Niet meer actief

    In de oven kan het ook:
    Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Daarna begin je met het schillen van de aardappels totdat je aardappels goed schoon zijn, je kan ook de aardappels met wat water afspoelen. nadat je de aardappels hebt schoongemaakt, begin je met schillen van de aardappels met een kaasschaaf. Snij de aardappels en in flinterdunne plakjes, denk hierbij aan de dikte van de chips die verkrijgbaar is bij bijvoorbeeld de supermarkt. Nadat je de aardappels in dunne plakjes heb geschaafd leg je de chips op een schone droge theedoek en dep je de chips goed af.
    Leg daarna het bakpapier op de bakplaat zodat deze goed bedekt is. Leg daarna de chips op de bakplaat en zorg er voor dat de plakje niet op elkaar liggen. Nadat je dit heb gedaan bestrooi je de chips ligt met wat zonnebloemolie. Daarna bestrijk je de chips met de paprikapoede , hier kan je zelf bepalen hoeveel paprikapoeder je er op strooid dit zodat je het naar eigen smaak kan maken je kan het beste hier meerdere keren mee experimenteren.
    Stop daarna de bakplaat in de oven op 200 graden celius voor ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de chips goudbruin wordt. Als je de chips aan beide kanten goed bruin wilt hebben kan je de chips ook halverwege omkeren met bij voorbeeld een keukentang, dit maakt de chips net wat lekkerder maar het is wel lastig om alle chips netjes om te draaien.
    Na 20 minuten haal je de chips uit de oven en laat je ze afkoelen, zo makkelijk kan het zijn Paprika Chips maken.

    In de frituur:
    Schil de aardappelen dun, en was en droog de aardappelen daarna goed. Verwarm het frituurvet. Schaaf een paar aardappelen in niet te dunnen plakken, droog deze goed ad en bak de plakjes in 2-3 minuten in het frituurvet gaar en mooi van kleur. Bak niet te veel plakjes tegelijk om overbruisen van het vet te voorkomen. Schep de gebakken aardappelplakjes uit het frituurvet, laat overtollig vet in de pan teruglopen en laat de chips daarna in het vergiet nog even uitlekken. Schaaf en bak vervolgens de rest van de aardappelen en serveer de bestrooid wat paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, uienpoeder net wat je lekker vindt.
     
  8. sprits

    sprits Fanatiek lid

    21 feb 2011
    3.917
    376
    83
    Super bedankt al voor de tips!
    Zal later uitgebreider reageren maar vind dit al top!
     
  9. sjak

    sjak Niet meer actief

    Alles wat hierboven gezegd is!
    En qua beleg; stoppen met alles wat worst heet! Bv boterhammenworst, cervelaatworst, gelderse worst, grillworst etc... Dat scheelt ook al veel, je komt dan wel in de duurdere belegsoorten, maar (vind ik) ook lekkerder.
    Dus: fricandeau, rosbief, ham (achter), kipfilet, kalkoenfilet. Zit ook nog zout in hoor, maar wel minder en minder vet ook.
    Succes en over een tijdje vind je de zoute dingen niet eens lekker meer. :)
     
  10. ike

    ike Fanatiek lid

    5 jul 2013
    1.573
    118
    63
    Gehandicaptenzorg
    Waalwijk
    Ik lees mee hier, wilde zelf net een soort gelijk topic starten;) Ik wil lekker koken zonder zout en e nummers.
     
  11. Poohbear82

    Poohbear82 Fanatiek lid

    12 feb 2013
    2.415
    0
    36
    Vrouw
    Secret agent
    Ergens in het midden
    Bij sommige bakkers kan je ook zoutloos brood halen, geloof dat het niet heel lekker is, maar dat het wel snel went qua smaak.
    Let ook op dat in sommige zoete dingen ook veel (natrium)zout zit.
     
  12. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.321
    10.286
    113
    er zijn al hele goede tips gegeven, zou alleen wel voor zoutarm brood gaan in plaats van zoutloos, een collega moet ook zoutloos/arm en zoutarm brood is nog goed te eten en zoutloos is niet lekker, weet niet of je hier aan kunt wennen. Ham zit volgens mij ook vol zout.

    Wanneer je geen zout wil toevoegen aan je eten kun je beter gaan voor (verse) kruiden, knoflook, bieslook, basilicum etc. Geeft toch net wat extra smaak aan het eten.
     
  13. blauwespeen

    blauwespeen Fanatiek lid

    20 mei 2012
    2.133
    0
    0
    NULL
    Gelderland
    Fijn zeg al die goede tips.

    Weet iemand ook in een gewoon goedkoop volkoren brood hoeveel zout daar in zit per snee?

    Hier eten wij met avond eten ook zoutarm. Het went snel want als weer bij andere eten heb ik daarna altijd verschrikkelijk dorst van het zout. Dus zes weken en je bent er aan gewent
     
  14. Lexie74

    Lexie74 VIP lid

    14 sep 2006
    9.364
    200
    63
    Vrouw
    loonadministratrice
    nop
    op mijnnierinzicht.nl kun je helemaal per dag een dagboek invullen en zien hoeveel zout in alles zit. Heeft mij goed geholpen.
    ZOutvervangers zijn vaak geen goed idee. Ik moet van mn arts juist wel gewoon brood eten ivm de jodium die weer goed is voor je schildklier. Er zijn ook goeie koookboeken te vinden voor zoutarm dieet. AH heeft ook satehsaus zonder zout en mayo en ketchup zonder zout van zaanse. Verder heel veel kruiden inslaan idd. Ik vind het zelf nog lastig om voor bami of nasi een goeie vervanging in kruiden te vinden. De "gewone" maaltijd gaat al wel goed.
     
  15. Lexie74

    Lexie74 VIP lid

    14 sep 2006
    9.364
    200
    63
    Vrouw
    loonadministratrice
    nop
    oh en volgens mijn arts is hoe donkerder het brood hoe beter. Jumbo heeft natriumarm brood, het is neit echt lekker, maar ik eet dat overdag als ik weet dat ik savonds bv uit eten ga. Zodat ik nog onder mn dagelijkse hoeveelheid blijf.
     
  16. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83


    Begin allereerst met veel verse kruiden in huis. Ik kook nu 1,5 jaar zout en e nummer vrij. Laatst kreeg ik macaroni bij mijn schoon ouders met maggy mix. Ik kan niet geloven dat ik het ooit lekker gevonden heb. Mijn kinderen hoefde hele al helemaal niet en ik heb een half bord gegeten.
     
  17. Yan

    Yan Bekend lid

    10 dec 2012
    886
    0
    16
    Dit zou ik dus ook wel willen, maar omdat ik niet weet hoe ik e-nummer en zoutvrij moet koken koop ik toch wel weer zakjes en pakjes e.d. :)
    Hoe begin je? Gooi je in 1x het roer om of vervang je geleidelijk aan? Hoe maak je bijv. nasi zonder zo'n zakje nasikruiden? Daar loop ik dan direct tegen aan.

    Helemaal zoutvrij hoeft van mij ook niet hoor, ik gebruik ongeraffineerd zout, dat vind ik vooralsnog goed.

    Heb je wat opstart tips? :)
     
  18. edelweiss

    edelweiss VIP lid

    24 jan 2013
    7.328
    474
    83
    Ik ben begonnen met een simpele pasta saus van tomaat groente vlees en veel verse kruiden.

    Ik ben ik denk 3 maanden aan het omschakelen geweest en sindsdien geen zakje of pakje mee gehad
     
  19. Saz667

    Saz667 Fanatiek lid

    24 nov 2008
    4.841
    177
    63
    Hahaha, dit komt me heel bekend voor. Sinds wij geen pakjes en zakjes meer gebruiken smaakt zoiets (als we het een keer eten bij m'n ouders ofzo) echt verschrikkelijk zout! Echt heel vies gewoon.

    Dingen als nasi en bami gebruiken we nog wel zakjes kruidenmix voor (van inproba geloof ik, 22ct ofzo), maar dat gebeurt hooguit 1 keer per maand. Verder koken wij alleen maar met recepten (allerhande, kookboeken). Voeg eigenlijk nooit zout toe, al staat dat er vaak wel in.

    Verder idd dingen als kant-en-klaarmaaltijden, pakjes en zakjes, potten saus en groentenconserven, kaas, meeste vleeswaren vermijden (of in ieder geval véél minder van eten. Kaas zijn ook varianten met minder zout dacht ik.
     
  20. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.088
    10.382
    113
    Ik ben zoutloos opgegroeid en weet dus niet beter. In mijn ervaring kun je bijna alles op dezelfde manier maken en dan gewoon het zout weglaten. Dus als ik een Allerhande recept zout staat, laat ik het gewoon weg. In het begin zal dat voor jullie even wennen zijn, maar na een paar weken mis je het echt niet meer.

    Ik vind pakjes eten meestal erg zout, dus dat gebruik ik dan vaak minder. Ook dan is het vaak al prima.

    Als tip qua brood, speltbrood bevat minder zout. En bij een goede bakker is het heel erg lekker. In mijn ervaring blijft het langer lekker, dus dubbel handig.
     

Deel Deze Pagina