Niet vanwege het verhuizen naar het buitenland, dat doen maar heel weinig mensen, niet vanwege de multicultisamenleving, in Nederland communiceer je in Nederlands (of Fries, of Twents of Limburgs). Maar wel vanwege de economie. Nederland is voor een groot deel afhankelijk van handel. En voor handel is het nou eenmaal handig om talen goed te beheersen. JUIST een taal als Chinees! Nederland loopt op dat punt echt enorm achter, in andere landen wordt dit veel meer ingezien (en wordt er ook veel meer moeite en geld in gestoken).
Ok, maar wat is het percentage mensen die het voor zijn werk echt nodig heeft? En dan nog verdeeld over al die talen. Bij een gerichte opleiding misschien, maar moet je daar jonge kinderen mee gaan lastig vallen? Volgens mij kun je je in de meeste gevallen, áls je al contact heb met anderstaligen in je werk, prima redden met Engels. En evt Duits, Frans of soms Spaans misschien. Ik heb ooit kort bij een bedrijf gewerkt, die stofjes haalden uit Azie (Korea, China, Japan, Thailand geloof ik). Ten eerste spraken al die Aziaten allemaal ook weer een ander soort taal/dialect, maar met Engels was daar over t algemeen prima mee te communiceren. Zeker over de mail.
Ik zou het wel leuk vinden! Engels spreken doen wij thuis al veel, dus J spreekt ook wel wat Engels en kan het redelijk verstaan. Het lijkt me een mooie aanvulling! Ik vind het wel belangrijk dat er een goede docent voor staat die ook echt goed Engels spreekt, anders werkt het averechts!
Ik ben voor! Dochter krijgt thuis Nederlands en Farsi, Engels ernaast zou ik echt super vinden. Hoe meer talen ze leert hoe beter vind ik.. Ik ben trouwens wel benieuwd naar die internationale scholen.. Zijn die lessen alleen maar in het engels of krijgen ze wel nederlands ernaast?
Ik zou niet op zoek gaan naar een dergelijke school, maar zou het wel leuk vinden. Denk wel dan liever 30% dan 50%, want ik vind het toch ook wel erg belangrijk dat het Nederlands helemaal in orde is. Maar zou dan onderzoeken gaan zoeken om te kijken of het verschil maakt of niet. Dochterlief zit op een Early Bird school, dus ze heeft wel veel Engels op school (van een native speaker), maar bij lange na geen 50%.
Absoluut niet! Is een keer een engelse les is prima. Maar les in het engels gaat mij veel te ver! Vind het echt belachelijk!
Ja.... Uit onderzoek blijkt dat tweetaligheid geen dan wel juist positieve invloed heeft op de taalontwikkeling.. wel onder de voorwaarde dat beide talen voldoende en correct worden aangeboden.
Wij zijn pas geleden verhuisd naar Saoedie Arabie. Hiervoor woonden wij in Duitsland. De oudste spreekt Nederlands en Russisch, sprak Duits en leert op school nu Engels en Arabisch. De lessen zijn natuurlijk volledig in het Engels en een keer in de week krijgt hij spelenderwijs Arabisch. Ter overbrugging van onze verhuizing heeft hij 6 weken op een Nederlandse school gezeten met Engelse lessen en dat beviel heel goed. En slhoewel hij in Duitsland heeft gewoond en alleen Nederlands met mij sprak had hij geen achterstand ten opzichte van de eentalige Nederlandse kinderen in de klas. Onze jongste spreekt Nederlands en Russisch en pikt nu het Engels op. Onderling communiceren ze soms in het Nederlands, soms in het Russisch. Nu zijn mijn kinderen wel zogenaamde third culture kids. Kinderen die geboren zijn in 1 land, een paspoort hebben van een ander land en leven in weer een ander land. De gemeenschappelijke factor is dat ze allemaal multi linguaal zijn. Op onze compound spreekt ieder kind gemiddeld twee talen maar de meeste kinderen groeien op met drie tot vier talen. Heel soms vijf.
Ja, absoluut voor. Sterker, in onze keuze voor scholen straks zou dat zelfs een reden zijn om juist voor die school te gaan.
Ik ben er wel voor dat kinderen al vanaf jonge leeftijd ook Engels onderwijs krijgen. Het hoeft voor mij niet de helft van het onderwijs te zijn, want het is ook erg belangrijk dat er voldoende tijd overblijft om te zorgen dat kinderen de Nederlandse taal goed beheersen. En als er zo'n groot deel van de lessen in het Engels zouden zijn, moet er wel voor gezorgd worden dat er een (near) native speaker voor de klas staat. Reden waarom ik wel voor Engels onderwijs en zo vroeg mogelijk ben: kinderen pikken op die leeftijd heel makkelijk nieuwe talen op. Onze dochter van 3 kijkt met enige regelmaat de Engelse versie van Peppa big (ik vind zelf de stemmen van de Nederlandse enorm irritant) en zij leert hierdoor al Engelse woorden. Tja, ik heb geen idee of ze het hier in de buurt ook willen invoeren op scholen (heb 't namelijk niet gezien op tv ofzo), maar kan altijd zelf m'n kinderen Engels gaan leren. Tweetalig opvoeden hebben we hier niet gedaan, omdat ik uit automatisme toch snel in het Nederlands of in dialect ga praten tegen m'n man en ouders enzo.
Maar gaan die onderzoeken er van uit dat een kind vanaf de geboorte tweetalig wordt opgevoed of dat een kind vanaf groep 1 pas de tweede taal aangeboden krijgt? In het eerste geval: dat wist ik, daar zijn inderdaad redelijk wat onderzoeken naar gedaan. In het tweede geval ben ik erg benieuwd naar het onderzoek/de onderzoeken en de precieze resultaten.
Nee... Ze "moeten" al zoveel tegenwoordig in de kleuterklassen. Engels komt later wel, laat ze eerst maar eens goed leren rekenen, schrijven, tekenen en spelen.
Het zouden best wel eens meer mensen kunnen zijn dan je bij voorbaat denkt. En door zoveel mogelijk kinderen met zoveel mogelijk talen op te laten groeien geef je zoveel mogelijk kinderen grotere kansen. Als je al jong gaat selecteren welke kinderen wel of niet meer talen mogen leren, beperk je al die andere kinderen die dat niet mogen in hun mogelijkheden later.
Ik heb in de jare 90 gestudeerd bij Michael Clyne in Australie, hij was een van de grote kenners op dit gebied. En ook bij kinderen die niet vanaf de babyleeftijd al twee talen leren zag hij grote voordelen. Hoe vroeger hoe beter, dat wel. Een kleuter pikt meer op dan een schoolkind. En een schoolkind pikt meer op dan een puber. Voor 7 jaar ermee beginnen levert het meeste op met de minste moeite. Wat Nederland (en veel andere landen) doet: pas rond je 13e echt talen aanbieden (Frans, Duits, Engels) is eigenlijk leerpsychologisch gezien wat minder geslaagd.
Ja, dat geloof ik op zich wel. Maar dan nog zou ik nooit kiezen voor Arabisch, Russisch of Chinees. Ik kies er denk ik heel bewust voor om mijn dochter daarin te beperken haha
Het zijn wel potentiële handelsrelaties... Dus zo gek is het niet. Enorm veel landen is dat DE taal. Zou persoonlijk eerder voor Engels of Spaans gaan overigens Maar dat is meer mijn persoonlijke voorkeur. En bijkomend dingetje is toch dat ik mijn kind wel wil kunnen verstaan voorlopig
Wel heel erg frappant hoe men zich voornamelijk richt op Engels terwijl de landen waar wij ons geld met name vandaan halen steeds meer in andere Wereldtalen communiceren. voor goede handelsrelaties waar Nederland momenteel afhankelijk is heb je op het moment meer aan Spans en Russisch. Het lijkt alleen dat veel Nederlanders zich 'beledigd' zouden voelen om andere Wereldtalen dan Engels of Duits te moeten leren. Terwijl ons levensstandaard puur afhankelijk is van de kwaliteit van handelsrelaties.
Het is ook niet zo gek, maar een persoonlijke keuze. Als je een andere taal dan Engels kiest, beperkt je een kind net zo goed. Die andere talen zijn misschien handig voor werk, maar Engels is voornamelijk óók nog eens handig buiten werk. Dat vind ik sowieso meer bij de algemene ontwikkeling horen. Denk aan tv, computers, internet. En niet zo zeer vanwege het beledigd zijn. Maar als je nu als kiest om je kind bijv Chinees of Arabisch te leren ipv Engels, schep je ergens ook verwachtingen die kant op (natuurlijk mag een kind uiteindelijk zelf beslissen er wel/niet iets mee te doen). En handelsrelaties met die landen, betekent mogelijk ook dat ze wel eens die kant op zal moeten/willen. Misschien bekrompen, maar ik heb liever dat ze dan kiest voor de VS oid, iig een land waar je met Engels goed terecht kunt, daar heb ik persoonlijk toch een wat veiliger gevoel bij. Engels is volgens mij ook wijd verspreider te gebruiken (iig in de regio's die mij trekken). Maar als jij je kind liever een andere taal van jongs af aan laat leren ipv Engels, moet je dat helemaal zelf weten. Slecht zal het niet zijn. (Natuurlijk meerdere talen kan ook, maar lijkt me voor de meesten niet haalbaar).
Liever daar dan in een of ander Arabisch land ja! Ligt er natuurlijk ook aan waar je precies zit. Maar met Engels kun je bijv ook prima terecht in de Scandinavisch landen. Het voelt gewoon prettiger, landen die qua cultuur denk ik ook wat beter te begrijpen zijn. Hoe meer ik er over nadenk, hoe minder ik begrijp dat je een dergelijke taal zou verkiezen boven Engels. Als taal ernaast, ok.. Maar bijv al studeren, steeds meer masters zijn in het Engels. Boeken op universiteiten zijn ook veelal in het Engels. Engels is de taal van de wetenschap. Hoe fijn is het als je die taal vloeiend beheerst! Ik had t wel gewild, zeker toen ik 18 was en ging studeren (met een zesje voor Engels op mn cijferlijst) vond ik dat best lastig. In die zin snap ik wel dat ze dan Aardrijkskunde en Geschiedenis nemen om het Engels er goed in te krijgen. Veel teksten lezen en de stof is op zichzelf niet erg ingewikkeld (wel saai vaak, wat t daardoor wellicht nog minder aantrekkelijk zal maken). Maar ach, aardrijkskunde vind ik persoonlijk dan weer een van de meest nutteloze vakken die er zijn (behalve topografie) . Steek je dr toch nog iets nuttigs van op.