Voortgezet onderwijs

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door twinkle star, 10 jan 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Wat is de tijd snel gegaan. Ik weet nog dat ik met tranen in mijn ogen de school verliet, onze zoon was 4 en ging voor het eerst naar de basisschool.
    Gisteren hebben we de eerste school bezocht voor het voortgezet onderwijs en hebben er nog twee te gaan. Maar jeetje wat vind ik het lastig. We zijn het erg over eens dat we samen met hem tot een beslissing moeten komen, we moeten er dus beiden een goed gevoel over hebben. Maar daarnaast trekken vriendjes van nu je ook een bepaalde richting op.

    Wie zit in hetzelfde schuitje of heeft een zoon/dochter op het VO en heeft handige tips waar ik op kan letten? Elke school heeft natuurlijk een leuk verkoop praatje maar hoe prik je daar doorheen?
     
  2. cosdy

    cosdy Fanatiek lid

    21 jun 2012
    1.905
    2.067
    113
    Hoi twinkle, ik begrijp precies wat je bedoeld. Hier ook vorige maand de eerste school bezocht. In februari volgen er nog twee, en dan de voor- en nadelen per school gaan afwegen. Heb tegen mijn dochter gezegd dat we echt samen de scholen gaan bezoeken, zonder vriendinnetjes erbij. En dan maar kijken of onze eerste keus bij allebei hetzelfde is. Ik vind het heel leuk en spannend om dit avontuur samen met mijn dochter aan te gaan, maar ook best moeilijk, want je maakt nu toch een keuze die weer een groot deel van haar toekomst bepaald.
     
  3. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Ja lastig he Cosdy. Wij hebben volgende week nog een informatieavond en de week erop nog 1. Daarna de cito een dan inschrijven.

    Weer gaan naar die scholen kijken met dezelfde niveaus, maar wel echt verschillende scholen. En grote school, en kleine en een nieuwe school.

    Inmiddels week een tip gehad over de tijdsduur van de lessen. Het is nl ook een school met lessen van 90 min. 60 min lees, 30 min huiswerk maken. Hierdoor heb je minder vakken op een dag dus minder zware tassen, maar ook minder huiswerk per dag en de mogelijkheid om een groot deel al op school te maken.

    Maar ook de afstanden..... Weer wonen in een nieuwe wijk, hij moet best ver op de fiets, kwestie van los laten.... Maar dan heb ik liever dat hij een stuk door de stad fietst dan dit een donker park.
     
  4. cosdy

    cosdy Fanatiek lid

    21 jun 2012
    1.905
    2.067
    113
    Ja, er is best veel om rekening mee te houden. Bij ons zijn er twee VO's in de stad. Dat is makkelijk aan te fietsen. De school waar we al zijn wezen kijken is wat verder weg en dan moet ze met de trein. Maar ik woon niet ver van het station, dus dat is ook goed te doen. Moet alleen wel kijken of het lukt om de reiskosten op te brengen. 1 zal nog wel gaan, maar de volgende zit nu in groep 7. Maar die school heeft ook weer heel veel voordelen, zodat ik er wel heel erg mijn best voor ga doen als ze naar die school mag. Voordelen zijn vooral de kleinschaligheid en persoonlijke benadering.
    Heeft jouw zoon al een voorlopig schooladvies? Hier heeft mijn dochter in november de drempeltoets gedaan.
    Nog even een maandje wachten en dan de cito-toets. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaat maken.
     
  5. lies276

    lies276 Niet meer actief

    Wij zijn destijds in groep 7 al sfeer wezen proeven op de open dagen.
    Toen was het nog vrijblijvend, er hoefde nog niet meteen een keus gemaakt te worden.
    Mijn zoon vond 2 scholen er echt uitspringen.
    Ik heb verschillende ouders gesproken van leerlingen die op die scholen zaten en wat wij erg belangrijk vonden was hoe beschermend de school met brugklassers omgaat.
    De school waar onze zoon ( met PDDNOS ) nu naartoe gaat geeft echt heel veel aandacht aan huiswerk plannen, de bel gaat voor de brugklassers 5 min. Eerder, er is veel aandacht voor de sfeer in de klas (pesten), enz.

    Met zoon nr. 2 hebben we het ook weer zo gedaan.
    Vorig jaar in groep 7 al verschillende scholen bezocht en nu gaan we terug naar de top 2, zodat hij daarna de keus zelf kan maken.
     
  6. lies276

    lies276 Niet meer actief

    O ja, wat wij ook wel belangrijk vinden is dat er verschillende niveaus op 1 school zijn, zodat ons kind niet meteen naar een andere school moet als het niveau bijv. Toch niet haalbaar is of te laag gekozen is.
    Onze tweede zoon kan evt. Naar het gymnasium, maar die heb je hier alleen maar als zelfstandige scholen.
    Als blijkt dat het toch wat hoog gegrepen is, moet hij dus echt naar een andere school.
    Daarom kiezen wij niet voor deze school, want dat zou voor onze zoon (die het toch altijd al moeilijk vindt om te wennen aan een nieuwe situatie) funest zijn.
     
  7. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Onze zoon zit inmiddels in groep 8 dus met voorproeven zijn we een beetje laat Hahaha.

    Voor wat betreft de verschillende niveaus ben ik het met je eens Lies. Onze zoon heeft met zijn entreetoets een voorlopig advies gekregen. Voor nu mag hij naar het VWO. Hij wilde zelf graag naar het gymnasium maar hier stonden wij in dezelfde reden niet achter. Hoe hij hier bij kwam was mee een raadsel, hij kent er niemand een was op die school nooit geweest. Hij leert makkelijk maar is een jongen die niet alleen maar in de boeken wil zitten. Daarnaast voetbalt hij redelijk hoog en kan hij als hij op het gymnasium zit, door het vele trainen, niet meer op dit niveau voetballen.
    Gezien zijn cito-scores van de afgelopen jaren zou hij het wel kunnen. Maar ik vind het belangrijk een goede balans te vinden tussen school en ontspanning.

    Er gaan nu in totaal maar 3 scholen kijken die allen HAVO/VWO hebben.
     
  8. Abri

    Abri VIP lid

    16 jun 2010
    12.423
    3
    38
    Geen ervaring voorlopig met het VO, maar zijn er geen scholen die het mogelijk maken het schoolgaan en sporten op hoog niveau te combineren? Hier in de omgeving is er een school waar ze dit aanbieden voor kinderen.
     
  9. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Hier hebben ze er idd ook 1 maar dit is nog aardig ver reizen. Met het openbaar vervoer zeker anderhalf uur enkele reis. Hier hebben we wel even naar gekeken maar ik denk dat dat niet haalbaar is, zeker niet icm zijn eigen trainingen en huiswerk. De open dag is pas over een paar weken dus mochten de andere scholen niet zijn waar we een goed gevoel hebben gaan we er misschien toch kijken en inschrijven voor de trainingsdag. Ze moeten hiervoor een soort van auditie doen. Maar stiekem hoop ik dat er voor die tijd toch allebei een goed gevoel hebben over een school dichter in de buurt. Hij is nl nog 11 als hij gaat starten op het VO, een vroege leerling. Ik vind fietsen naar de andere kant van de stad als iets waarvan ik denk kom op dat kan hij wel....maak je toch niet zo druk, je hebt nog een half jaar om aan het idee te wennen en er naartoe te groeien.....
     
  10. Eki

    Eki Fanatiek lid

    20 jan 2012
    2.127
    1
    36
    Je kunt ook eens kijken op de website van de onderwijsinspectie, daar kun je zien of een school voldoende scoort volgens de inspectierichtlijnen en het inspectieverslag lezen.
     
  11. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Bedankt, had hier helemaal niet bij stil gestaan...
    Bij de basisschool hebben weer dat wel gedaan wat stom.
     
  12. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    Een kind voelt vaak zelf goed aan of hij of zij zich thuis voelt op een school. Daarnaast zou ik goed kijken naar het advies en de Cito. Je mag er vanuit gaan dat de school dit goed aanpakt. Ik heb groep 8 en wat ik zelf heel erg vind, is als de ouders iets kiezen wat niet bij hun kind past. Een te hoog niveau of de school die in de buurt ligt terwijl de school verder weg beter bij het kind past. Hier hebben de meeste scholen (vooral de vmbo-scholen) een soort specialisatie. De ene school richt zich meer op sport en de andere op bijv techniek of toneel. Als jouw kind graag toneel speelt, doe je hem er geen plezier mee om naar een school te sturen waar ze zich op techniek richten. Scholengemeenschappen hebben soms ook een specialisatie.
    Daarnaast krijgen kinderen soms het advies om naar het vmbo te gaan (met een mavo-advies) en ouders willen ze dan perse op een scholengemeenschap hebben omdat dat beter zou klinken dan vmbo. 9 van de 10 keer redt een kind het daar dan toch niet. Dat vind ik dan heel jammer.
    Gelukkig is mijn dochter pas 1,5 want het lijkt mij ook een moeilijke keuze!
     
  13. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Eevie ben ik met je eens, alleen speelt dat hier niet. Er zijn hier drie scholen waar ze HAVO/VWO hebben. Het gymnasium hebben we zelf gezegd dat er dat niet zien zitten omdat hij daar echt het kind niet voor is. Zodra hij zijn huiswerk af heeft gaat hij met vrienden naar het voetbalveld of wordt er door meiden aangebeld of hij naar buiten komt. Hij vindt leren leuk en het gaat hem ook goed af naar hij is ook heel sportief en sociaal en zou dood ongelukkig zijn als hij hele dagen met zijn neus in boeken zou moeten.

    We zijn nu op een school gaan kijken die in de bovenbouw extra keuzevakken biedt, waaronder sport en management. Deze school had niet onze voorkeur maar door dit verhaal zijn we toch gaan kijken. Maar nu blijken ze dit alleen aan te bieden aan HAVO leerlingen en toen ik gisteren keek op de site van de inspectie, scoorde ze ook zwak. Het klink dus vaak heel leuk maar dat hoeft het niet te zijn. Maargoed, we hebben er nog twee te gaan.
     
  14. Eevie

    Eevie Fanatiek lid

    7 mrt 2010
    2.491
    0
    0
    NULL
    Brabant
    #14 Eevie, 11 jan 2014
    Laatst bewerkt: 11 jan 2014
    Ik vind het echt heel fijn om te lezen dat jullie er rekening mee houden dat hij zijn beweging nodig heeft! Compliment, want je zult versteld staan hoeveel ouders alleen maar voor het hoogst mogelijke gaan. Ik zou idd gaan kijken bij die andere twee. Hopelijk is er daar ook een bij die ook meer aan sport doet.
    Zijn er alleen informatie avonden of ook open dagen? Soms organiseren scholen ook meeloopdagen, dat is ook leuk!
     
  15. pnirmal

    pnirmal Niet meer actief

    Ben bij twee scholen gaan kijken.

    De school waar zoon nu op zit is de school die hij zelf uit gekozen heeft.
    Was ook het advies van de basisschool deze school en uit eindelijk vond ik deze school ook de beste keuze.
    Of het echt zo is, daar heb ik soms mijn twijfels over maar zoon heeft gekozen en dat was voor mij de belangrijkste reden om deze school dus daadwerkelijk uit te kiezen.

    Er zit een groot voordeel aan. Zijn school staat zo wat om de hoek. Hij kan lopend naar school en is zo thuis als er iets is. Dat is wel een fijne gedachten.
     
  16. twinkle star

    twinkle star Niet meer actief

    Alle drie de scholen zijn ongeveer even ver weg. Voor 1 school moet hij door een negatief bekend park. Gelukkig is dat de school waar weer al zijn gaan kijken. Deze viel incl. Inspectierapport erg tegen. Dan moeten de andere scholen week zo tegen vallen mochten er toch hier voor gaan.

    De volgende school is en erg grote school waar ze nu een extra verdieping op gaan zetten, deze school gaat dus nog verder groeien. Deze school heeft wel een goede naam dus daarom gaan we daar toch kijken.

    De laatste school stond slecht aangeschreven maar ze hebben het VMBO los gekoppeld en zijn als zelfstandige school verder gegaan. Onderzoek inspectie is goed en is een kleine school. Vanmorgen bij de voetbal sprak ik een moeder van een jongen uit zijn elftal en haar zoon zit op deze school. Ze is er echt over te spreken en gaaf aan dat ze daar speciale sportklas en een cultuurklas hebben. Dit wist ik niet. Haar zoon doet dit niet omdat hij extra ondersteuning krijgt (ook goed te horen dat ze dit doen) en het anders te veel voor hen werd. Nu ben ik een beetje de site aan het uitpluizen en het ziet er eigenlijk best goed uit. Deze school was voor ons ook niet echt favoriet vandaar dat ik me er niet zo in verdiept had. Ik dacht als deze school goed voelt bij de informatie avond dan kijk keer wel verder naar. Leuke is dat deze school HAVO /VWO (Atheneum maar ook gymnasium) hebben. Dus dat zou wat dat betreft eigenlijk ook goed uitkomen.
     
  17. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Net als met de keuze van een basisschool is het onderbuikgevoel erg belangrijk, maar dit keer vooral van je zoon. Hij moet namelijk een aantal jaren van zijn leven op die school doorbrengen. Ga dus bij alle scholen kijken die een optie zijn (voorselectie kun je eventueel zelf doen).

    Uiteraard is het deels een verkooppraatje. Kijk: ik sta daar zelf toch mijn vak en mijn werk te verkopen. Daar ben ik trots op, dus dat laat ik zien. De lokalen en de aula worden natuurlijk extra goed gepoetst & de modernste lokalen worden opengesteld. Gluur door de ramen van de lokalen die afgesloten zijn.

    Stel vragen over: huiswerkbegeleiding, invulling mentoraat, aantal lesuren, extra activiteiten en excursies, hoe het staat met het referentieniveau van taal en rekenen en wat de school doet bij eventuele lage scores (google op referentieniveaus of meijerink).

    Succes ermee. Het is een spannende tijd!
     
  18. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Oh ja, en vraag naar het contact tussen ouders en mentor/school. Hoe vaak zijn er ouderavonden? Is er een andere vorm van contact (mail, telefonisch, schriftelijk)? Kun je zelf de cijfers bekijken in Magister (of een ander programma)? Vraag aan anders ouders hoe het contact met school verloopt: worden ze snel teruggebeld, is het laagdrempelig, voelen ze zich serieus genomen met hun vragen?
     
  19. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Hoe is de leeftijdmix van docenten: veel vijftigers of veel jonge docenten? Of is de leeftijd redelijk gelijkmatig verdeeld?

    Is er een vast docententeam voor de brugklas? Zijn er vaste mentoren voor de brugklassen met veel ervaring?
     
  20. Mamanama

    Mamanama Fanatiek lid

    10 apr 2009
    4.080
    65
    48
    Zoetermeer
    Als juf met veel ervaring in de bovenbouw wil ik nog even meegeven dat vriendjes die naar een bepaalde school gaan echt geen maatstaf zou moeten zijn! Hoe vaak ik al niet mee heb gemaakt dat vrienden vanaf de basisschool op het VO kwamen en binnen een mum van tijd ieder hun eigen kant op gingen!
    Daar tegenover staat dat ik ook kinderen heb gehad die in hun eentje in een bepaalde klas geplaatst werden en daar enorm tegen op keken en heel snel nieuwe vrienden hadden gemaakt.
    Zoals hierboven gezegd zijn het onderbuik gevoel en de voor jullie belangrijke punten van onderwijs echt de dingen waar je naar moet kijken. Veel succes!
     

Deel Deze Pagina