Ik lees op internet en vandaag ook in de wij jonge ouders dat een vrouw die vroeg menstrueerde meer kans heeft op een meisje. ben benieuwd of het klopt.
Nou, denk dat dit een fabeltje is hoor.. Bij mij klopt het in ieder geval niet, want ik ben begonnen op mijn tiende en krijg toch echt een jochie!
Maar hoe kan een hormoon van invloed zijn op welk chromosoom de man afgeeft? Klinkt echt als een fabel idd..
Heb weleens iets gelezen over dat bij sommige vrouwen bevruchtte eicellen met XX chromosoom zich iets makkelijker innestelen ten opzichte van XY.. Maar hoe dat precies zat weer ik niet meer. Zorgde ook voor een klein percentage meer kans op een meisje.
Ik heb geen idee, ik zal eens terugkomen als ik het geslacht weet. Ik was 11! Maar wat Abri zegt klinkt plausibel.
fabel. vrouw bepaald het geslacht al niet ik was 12 a 13 en heb nu 2 jongens en 1 meid. en nog een meid op komst
De kans op het krijgen van een meisje wordt verhoogd als de moeder jong begon met haar menstruatie. Misao Fukuda en haar collegas vroegen aan 10.000 moeders wanneer ze voor het eerst hun ongesteldheid kregen. Ook keken ze naar de geslachten van hun babys. Hoe jonger de vrouwen ongesteld waren geworden, hoe groter de kans bleek op het krijgen van meisjes. Vrouwen die op tienjarige leeftijd hun eerste menstruatie doormaakten, hadden een kans van 54 procent op het krijgen van een meisje. Slechts 46% van de vrouwen waarbij met 10 jaar hun menstruatie begon, kreeg een jongen. Met 12 jaar was dit gestegen tot 50%. Ongesteld worden vanaf het veertiende levensjaar, zorgt juist weer voor een verhoogde kans van 53% op een jongen. Fukuda geeft aan dat de grote kans op dochters waarschijnlijk samenhangt met een hoger niveau van het vrouwelijk hormoon estradiol. Vrouwen die voor hun 12e levensjaar ongesteld worden, hebben over het algemeen te maken met hogere waarden van dit hormoon in hun lichaam. Eerder onderzoek heeft dit vastgesteld. Dit kan leiden tot een spontane miskraam van net bevruchte embryos van het mannelijk geslacht. Mannelijke embryos zijn namelijk gevoeliger gebleken voor een verstoorde hormoonbalans dan vrouwelijke embryos.
In mijn geval absoluut een fabel. Ik was net 11 toen ik begon met menstrueren en verwacht op dit moment mijn derde zoon.
Ik was 13 dat ik begon met menstrueren en mijn oudste is een zoon, daarna een dochter, een zoon en een dochter en nu weer een zoon op komst.
Aha! Maar dan gaat het niet om feit of fabel maar om een onderzoek over de eerste ontwikkelingsperiode van een al bevruchte (en dus bepaald welk geslacht het heeft) embryo. Een jongen overleeft gewoon moeilijker in de buik van een vrouw die jong ongesteld was. Dus het is niet een kwestie van zwanger worden van en jongen of meisjes, maar een jongen of meisje behouden. Dat zou dus best wel eens kunnen kloppen. En natuurlijk worden en dan nog gewoon jongens geboren bij vroeg ongestelde vrouwen, maar de kasn is een ietsie pietsie kleiner.