Ik kan me niet voorstellen dat moeders hier voor kiezen. Immers wisten zij van te voren dat de kleine een bepaalde achternaam zou krijgen. Daar is bij de geboorte voor gekozen. Er zit een heel verhaal om heen. Maar ik vraag me af wat hier een logische reden voor zou kunnen zijn? Deze vrouw denkt namelijk alleen in haar eigen belang.
Wij nemen de leraren en leraressen inderdaad ook niets kwalijk hoor. Zij gaan immers uit van de info die zij hebben etc. Dat zou ik zelf als lerares ook doen. Alleen zou ik het bij twijfel dan wel rechtstreeks vragen. Het loopt inderdaad via de Raad van de Kinderbescherming. De kans is heel groot dat wij binnenkort volledige voogdij krijgen. Ik neem inderdaad aan dat de Kinderbescherming hier ook wel wat mee gaat doen. Maar we waren gewoon nieuwsgierig over het wel zomaar mocht.
ja dat mag. ik heb ook niet mijn echte achternaam gebruikt op school maar mijn moeders achternaam . de school was wel op de hoogte van mijn officiële achternaam maar wisten dat ik die niet wilde gebruiken.
En dat is ook wel echt precies wat ik bedoel. Dat deed/doet mijn moeder ook. Dat ik me kan voorstellen dat moeders hier voor kiezen wil niet zeggen dat ik hier duidelijk begrip voor kan hebben, achter deze keuze kan staan. Ik kan me alleen voorstellen dat er mensen zijn die deze keuze maken.
hmm dat weet ik niet. misschien een idee om de school anoniem te bellen of mailen met deze vraag? ik denk dat vele scholen het anders doen dus de ene school daar streng in is en een andere school het gewoon toestaat.
Dan zijn wij het volgens mij wel redelijk met elkaar eens. Ik kan me inderdaad ook voorstellen dat moeders er voor kiezen. Maar dan wel met hele logische redenen.
ja ik denk niet dat daar een landelijke regel voor is maar dat weet ik niet zeker natuurlijk. ik denk dat je het beste kan bellen.
Heeft je vriend gedeeld ouderlijk gezag over zijn dochter? In dat geval mag het zeker niet, zij mogen het meisje dan uberhaupt niet op school aannemen zonder handtekening van beide gezaghebbende ouders. De meeste basisscholen vragen bij inschrijving een uitreksel van het geboorteregister of kopie idkaart. Je mag officieel nooit inschrijven onder een andere naam maar indien er niet om verdere identificatie gevraagd word komen moeders hier makkelijk mee weg. Wel heel zielig voor je stiefdochtertje, ze mag niet eens zijn wie ze is.
Ja er is gedeeld ouderlijk gezag. Vraag me af hoe ze het dan voor elkaar heeft gekregen. Het is inderdaad heel zielig voor het meisje. Ze is ook helemaal niet meer zichzelf. En ontzettend opstandig. Dit vond ok net op internet : Onwettig gebruik andere achternaam In de praktijk ziet men regelmatig voorkomen, dat een moeder het kind onder haar achternaam door het leven laat gaan, zonder dat er een naamswijziging is aangevraagd of toegewezen. Het kind wordt dan onder de achternaam van de moeder ingeschreven op school en bij verenigingen. Wanneer een vader wiens naam het kind officieel draagt hiertegen bezwaar heeft, kan hij hier officieel bezwaar tegen maken en eisen dat de wettelijke achternaam van het kind gebruikt wordt door de moeder. Voorwaarden zijn overigens dat het kind jonger is dan twaalf jaar en dat de vader geen strafbare feiten tegen het kind heeft begaan. Wanneer een vader er echt werk van wil gaan maken, dient hij wel bewijzen te verzamelen dat de moeder een andere naam gebruikt en kan dan een kort geding aanspannen.
Fout van de school, ze hebben niet gecontroleerd of er naast de moeder niet nog iemand met het oyderlijk gezag belast is. Dit is overigens heel makkelijk te controleren, iedereen kan gratis een uitreksel van het gezagsregister aanvragen. Moeder heeft bij het inschrijven gedaan alsof zij de enige gezaghebbende ouder is en waarschijnlijk je vriend volledig verzwegen als zijnde vader of hier haar nieuwe partner ingevuld. Als jullie willen kan je vriend op school aangeven dat hij geen toestemming voor de plaatsing heeft gegeven, de school zal haar dan moeten weigeren. Nou is dat natuurlijk niet in het belang van het meisje, maar hij kan wel aangeven dat het contact met moeder heel slecht is en er buiten hem om gehandelt is en eisen dat hij in het vervolg op de hoogte word gehouden van nieuws/ouderavonden/10 minutengesprekken enz
Overigens controleren scholen dit bijna nooit hoor, zorginstellingen zijn wel verplicht te controleren wie de gezaghebbende ouders zijn omdat zij strafbaar zijn als ze zorg verlenen zonder toestemming van de wettelijke vertegenwoordigers. Nou is dat niet zo'n punt bij noodzakelijke zorg maar bij bijvoorbeeld besnijdenissen is het natuurlijk wel van belang dat beide ouders het hiermee eens zijn enz,
Heb net op de school site en foto van haar gevonden. En bewijs dat ze bij school staat ingeschreven met dr moeders naam. Staat in een nieuwsbrief. Verder heb ik de school gemaild met hoe hun protocollen zijn mbt gescheiden ouders.
Tegenwoordig moeten volgens mij alle scholen hun administratie koppelen aan het basisregister van de gemeente. Ik ben daar een paar jaar terug bij onze school mee bezig geweest. Wat een drama was dat zeg! We bleven foutmeldingen krijgen, zoveel kinderen die niet helemaal goed ingeschreven stonden!!! (Overigens ook een foutje bij de gemeente hoor: één meisje dat als jongen ingeschreven stond in de basisadministratie. Toch handig dat we daar toen achter kwamen.) Maar hoe dan ook: dit moet eigenlijk niet kunnen. Om problemen te voorkomen, vragen wij nu inderdaad altijd om een id-bewijs van het kind. Weet je vriend wel zeker dat je dochter bij de gemeente goed ingeschreven staat?
Het kan dus ook nog dat ze bij de gemeente verkeerd ingeschreven staat? Weet je toevallig hoe je zoiets kan nagaan?
Is het niet de verplichting van de ouder om de andere ouder op de hoogte te houden wanneer er sprake is van gescheiden ouders? Volgens mij is dat wettelijk geregeld en komt zij wat dat betreft haar verplichtingen blijkbaar niet na...
Er zit bij ons op school een verschil tussen de inschrijving op school (administratie, koppeling gemeente en leerplichtambtenaar) en op de klassenlijsten. Met de gemeente wordt overigens gekoppeld via bsn en niet op naam. Ik heb mijn zoon ook op de lijsten op school staan met mijn naam ipv zijn eigen naam, maar wel op advies van veiligheidshuis, in overleg met de kinderbescherming en jeugdzorg en natuurlijk mijn advocaat. Officieel mag het dus niet, maar uitzonderingen komen wel voor! Overigens is de school van mijn zoon wel op de hoogte van vader, en wat er allemaal gebeurd is waarvoor veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. En ondanks dat vader wel op de hoogte is van de school maar totaal geen moeite doet voor informatie te verkrijgen naast hetgeen wat ik hem laat weten.