Tot nu toe maak ik zelf 90% van de hapjes die mijn dochter krijgt. Voornamelijk is dat een soort groente met aardappel. Met 4, 5 maand ben ik begonnen met enkele en eenvoudige smaken. Als ik haar dat nu weer geef, bijvoorbeeld courgette met aardappel dan vindt ze het ineens niet meer lekker. Wat ze voorheen met smaak opat laat ze nu staan. Ik vroeg me af of ik wat meer smaak aan de hapjes kan aanbrengen. En met wat. Zijn er al kruiden die ik mag gebruiken of knoflook of ui? Heeft er misschien iemand tips voor een smakelijk hapje voor een kibd van 8 maanden?
Ik gebruik altijd de zoutloze kruiden van Verstegen met de blauwe rand. En gewoon wat jus deed ik altijd. De aardappelen een keer bakken en er dan doorheen doen? Verder viel pasta met 8 maanden al erg in de smaak. Met tomatenblokjes zonder zout als conservering maar met citroenzuur en dan gedroogde Italiaanse kruiden
Nou keuze genoeg hoor. Aardappels is ook niet voor elke dag lijkt mij Ook kan je vaak aparte dingen apart geven en niet mengen. Goede boek is opperdepop of als je verder wil gaan dan vullen of voeden een goede. Knoflook en ui zal ik niet geven gaat stinken ik is te sterk voor smaak. Je ksn kruiden toevoegen maar ik doe het zelf niet want er zit genoeg smaak aan pure eten. Ik zal voorbeelden noemen wat ik geef: - ik bak op kokosolie - ik geef geen tarwe en geen bewerkte dingen of al gekruide etc. - is beter combi maken van zetmeelrijke en koolhydraatarme groente - ik voeg altijd scheurtje olijf/amandel-olie bij Tartaartje met corgette gebakken met quanoa/boekweit/rijst/aardappeltje Broccoli met pastinaak of zoete aardappel met kipfileetje en hard gekook eigeel Pampoensoepje met sinaasappel en bloemkool Zoete aardappel met andijvie en vis Rode biet met snijbonnen/courgette/witlof Boetweit/spelt pannekoek met banaan of kaas Ik merk zelf dat het hier beter werkt als ik voorad nadenk wat ze gaat eten. Als ze samen net ons eet vind ik moelijk rekening te houden we eten niet altijd groente etc. Ze krijgt ook als kip dan van kipboer en vlees van slager. We niet. Ik kook gewoon apart vind makkelijker zo. Heb babycook
Verder dat is van boek vullen of voeden over kruiden: Weet niet of het leesbaar zal zijn maar indien nodig stuur pb he je mail stuur ik het door Bekijk bijlage 372651
Vind dat toch een vreemde gedachte.... Jullie eten anders dan jullie kind. Kinderen leren veel vanuit voorbeeld en imitatie. En zo bouwen ze gewoontes op. Als ze jullie iets anders ziet dien dan bv groente eten zal ze dit zomaar als gewoon gaan zien als ze groter wordt.
Wij geven 2 soorten groente met aardappel/witte rijst/pasta/zoete aardappel en soms een beetje kip erbij. Soms mix ik ook met fruit, bijv zoete aardappel met pompoen en mango, of rijst met erwtjes en rozijnen. Herkenbaar dat hapjes die er eerst zo ingingen ineens moeilijk gaan, hier begint de kleine ook echt een voorkeur voor bepaalde hapjes te krijgen (schijnt ook met fases te gaan hoor, dan lusten ze alles, dan ineens niks en dan weer alles ) Ik maak heel veel verschillende soorten groenten en pak elke dag weer wat anders. Dit maak ik o.a.: Bloemkool, broccoli, sperzieboon, wortel, snijboon, pastinaak, pompoen, erwtjes, witlof, paprika, tomaat, spruitjes, courgette, aubergine. Zo nu en dan ook venkel en rode bietjes, maar die bevatten nitraat dus geef ik max 1x per week (mag eventueel ook 2x per week) Op deze manier genoeg te varieren, kruiden e.d. gebruik ik nog niet.
Snap hem niet? Ze eet gewoon hetzelfde wat we eten die dag ik kook gewoon apart. We eten bijvoorbeeld gehaktballetjes in sous met groente etc of ik verwerk groente maar ik gebruik genoeg zout etc. Of eten we pizza krijgt ze gewoon eigen bordje met hetzelfde met groente dan (we eten dan iets anders als voorbeeld van geen groente eten). Of eten we zalm krijgt ze kabeljauw Als we eten hamburgers krijgt ze tartaartje. Ze krijgt bio vlees dus ze krijgt dan tartartjr van 2euro en we veel gehakt van 3 euro ) Indd kindere willen altijd wat andere eten is bij ons ook zo 9 van de 10 keren. Ze krijgt gewoon apart volledig zoutloos dus apart gekookt. Ze mag totaal eten wat we eten van ons pas naar 1 jaar en zelfs dan zal ik voor haar apart koken ivm zout. Ze mag dan ook pizza af en toe etc. Maar nu met 9 mnd wil ik dat niet. Overigens ze eet alles en lust alles dus heb nu geen probleem mee en later.. Nou dat bekijk ik later dan
Dan eet ze dus anders dan de rest. Want zalm is geen kabeljauw, hamburger is geen tartaar. Ben het trouwens totaal niet met je eens dat aardappelen niet oor iedere dag is. Dat is volgens mij in Nederland toch echt al een paar honderd jaar vrij gebruikelijk. Ik ging niet moeilijk doen. Ze aten gewoon wat wij aten, zout kun je er ook op je bord op strooien.
Mogen ze ook al witlof en spruitjes hebben? Ik dacht dat dat pas na een jaar mocht?! Mijn dochter is bijna 10 maanden, en ik wil graag wat meer andere groente gaan maken dan ik tot nu toe doe (worteltjes, bloemkool, broccoli, sperzieboontjes). Spruitjes ben ik dol op, dus zou dat ook graag aan m'n dochter geven. Ze eet verder nagenoeg met de pot mee, ik kook zoutloos. Maar eigenlijk mogen ze dus alle groente hebben?
Ik vind dit altijd een fijne checklijst als ik twijfel: Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Schema - Voedselintroductieschema vanaf zes maanden Spruitjes is een uitzondering binnen de kolen, de meeste koolsoorten mogen idd pas vanaf 1 jaar ivm de belasting op de darmen.
Je mag gerust al ui gebruiken. Ook peper als je wil en andere kruiden. Gewoon geen zout. Je kan ook wat selder en/of prei meekoken (gehele stengels) en die er dan uithalen. Dat geeft een lekkere smaak. Je mag de selder ook erin laten en mee pureren. Prei kan wss voor veel stoelgang zorgen . Ui kook ik mee en pureer ik mee. Dat vindt hij heel lekker en geeft een lekkere smaak zonder dat je het moet gaan kruiden.
Hier gebruikten we ook al snel kruiden. Het enige waar je daarbij op moet letten is het zout en dat het niet te pittig wordt natuurlijk! Zeker knoflook en zo is heerlijk hoor... Italiaanse kruiden, Provencaalse kruiden, Kerriepoeder etc. Ook ui en prei kunnen een heerlijke smaak geven! Qua groenten zijn er genoeg soorten om regelmatig af te wisselen. Maak een keer pasta met heerlijk verse saus of zo. Werd en wordt hier van gesmuld hoor!
Hoe geef je tomaat dan, in welk soort gerecht verwerk je dit? Sorry ben echt geen keukenprinses hihi. Ik vind het ook lastig om iets te maken voor ons alle 3.
Ik had maandag mie met champignons en paksoi gemaakt. Dit fijn geprakt. 3 happen en toen gillen. Vond het echt niet lekker. Ik prak normaal de aardappel met groente gewoon met een vork. Maar dit ging niet zo goed met dit gerecht. Gisteren bonen met wortel aardappelen en tartaar gemaakt. Maar door de keukenmachine gehaald. At ze wel. Herkennen jullie dit dat ze stukjes minder vinden. Ik geef soms een worteltjes in de hand maar dan neemt ze te grote hap en strikt ze er haast in. Jij schrijft pasta met verse saus....tip ? Ben/was meer van de gemakkelijke dus pakjes.....slecht he. Nu voor dochter wil ik dit niet.
Ik maak er vaak pastasaus van of soep oid. Gebruik er overigens ook vaak van die snoeptomaatjes voor, wordt het net wat zoeter. En dan lekker kruiden met bijv knoflook, uitje, kruiden. Wat paprika erdoor oid. Misschien eens op zoek naar het boek Opperdepop, staan erg veel leuke en lekkere recepten in voor zowel warme maaltijden, fruit, brood etc. En ook op internet zijn leuke sites te vinden met makkelijke en lekkere recepten voor het hele gezin!
Gebruikte eigenlijk rond die leeftijd altijd penne of fusili, kon ze zelf met haar handjes pakken en in haar mond stoppen. Heb dergelijke gerechten nooit geprakt of gepureerd en haar altijd zelf laten eten. En ja, er werd wel eens gekokhalsd bij een te grote hap of zo, maar daar leert ze alleen maar van! Stikken doen ze gelukkig niet zo snel... Zeker als ze rechtop zitten! Hier wilde ze eigenlijk nooit gevoerd worden, dus at ze al vrij snel stukken. Herken het dus niet zo... En vindt zelf ook wel dat het ook een kwestie is van laten wennen! Hoe eerder, hoe gemakkelijker... Verse pastasaus kan in allerlei varianten: - Bijv broccoli of bloemkool of courgette of aubergine (of combi) koken/bakken/wokken en dan fijnpureren, wat gehakt rulbakken en mengen. Hier werd er ook altijd nog knoflook en ui toegevoegd met wat provencaalse kruiden oid. Penne/fusili koken en mengen! - (Snoep)tomaatjes laten inkoken/stomen in hapjespan, evt andere groenten toevoegen (paprika/courgette/??). Daarna evt zeven ivm de velletjes... Dit zijn een aantal voorbeelden, maar je kan eindeloos variëren hoor!
Bedankt voor de tips. Ik heb het boek opperdepop . Daar kwam het mie gerecht uit. Daar stond ook dat ik het fijn kon maken. Ik wil ook graag dingen in haar handje geven. Nog meer mensen lekkere gerechten als idee?
Ik doe altijd standaard aardappel en daarbij dan verschillende groentes erbij. En verder varieer ik met de ene dag een stukje kip en de andere dag een stukje vis. Ik doe alles in een klein pannetje doe er een eetlepel olijfolie hij. Dit bak ik lekker op, beetje roerbakken en daarna pas een heel klein laagje water. Vuur op allerlaagst zetten. Dan pureren nou geloof me smult ervan. Komt een lekker smaakje aan. Ui en prei kun je ook erbij doen is ook echt een smaakmaker vind ik. Succes
Maar wat eten jullie dan zelf? Hier eten d baby's gewoon wat wij eten. Met pizza, friet maak ik wel wat anders. Maar ik kook zoutloos sowieso omdat ik dat zelf lekkerder vind. Degene die wel graag wat zout heeft kan dat op het bord toevoegen. Verder maken we alles vers zonder pakjes en zakjes, alleen gebruik ik de nasi goreng mix van conimex. Dus ons eten is voor het hele gezin geschikt. Is toch veel makkelijker...en zeker smakelijk, want je eet het zelf ook Als wij bv biefstuk eten krijgen de kindjes wel ander vlees. kruiden gebruik ik eigenlijk van begin af aan zoals: paprikapoeder, oregano, italiaanse kruiden, bieslook, peterselie enz