Klopt..de cito groep 2 is erg pittig..werd ons vorig jaar al vertelt. Ben ook heel benieuwd nu. Tussen de 2 cito's van vorig jaar zaten hier grote verschillen nl.
Zolang het buiten de Cito prima gaat is er volgens mij niks aan de hand. Hier een slimmerikje... Maar de Cito scoorde ze bijzonder laag. Puur gebaseerd op Cito-resultaten had ze echt nooit naar groep 3 gekund Maar op basis van wat de rest van het jaar is gebeurd en ze heeft laten zien was er geen enkele discussie. Dat zal bij jullie niet anders zijn... Zoooo zwaar worden die cito's echt niet meegenomen.. Tenzij het Cito-beeld gewoon overeenkomt met wat de juf in de klas ziet. Hoorde vandaag dat zdochterlief de groep3-rekencito wel prima heeft gemaakt. Vorig jaar een D nu een B. Nogal een verschil. Had hete r toevallig over met de juf vandaag.. En die zei ook dat veel kinderen de groep2-Cito gewoon te vaag vinden. En dat de groep3 Cito wat dat betreft in ieder geval een heel stuk duidelijker is.
Misschien kan ik als kleuterjuf ook nog wat ophelderen: Waarom Cito: heel simpel eigenlijk, is verplicht gesteld vanuit de overheid, in ieder geval voor groep 2. Cito afname bijj groep 1 wisselt per school, bij ons alleen op het eind van het jaar, net voordat ze naar groep 2 gaan. Cito is voor de leerkracht een hulpmiddel, geen doel op zich. Wat hangt er van af: niet veel. Cito bepaald niet of je kind een goede/slechte leerling is, bepaalt niet of het over gaat naar de volgende groep. Bepaalt niet hoe het rapport wordt beoordeeld. waar kijkt de leerkracht dan naar: -werkhouding tijdens het maken (kan een kind lang genoeg zichzelf concentreren zodat het een voldoende concentratieniveau heeft voor groep 3), neemt hij het werk al serieus of is het kind nog erg speels (watoverigens in januari ook nog regelmatig zo is) -luisterhouding -schrijfhouding, potloodgreep -spanningsboog -en kloppen de uitkomsten van de toets met het beeld dat de leerkracht heeft van het kind, door observatie. Klopt dat niet, dan kijkt de leerkracht waarom dat niet past bij elkaar en of het nodig is om daar iets mee te doen (extra begeleiding, rustigere werkplek, aanpassing lesaanbod, aanpassing werktijd etc.) Observaties die gedurende het hele jaar gedaan worden wegen ten alle tijden zwaarder dan Cito. Daarbij weegt sociaal-emotionele ontwikkeling vaak zwaarder dan cognitief (kennis)
over dat laatste stukje ben ik heel blij dat je dat schrijft. Ik vind de sociaal emotionele ontwikkeling ook belangrijker, maar merk ook aan wat ik om mij heen hoor dat wanneer de cito's goed zijn het heel moeilijk is als ouder om je kind nog een jaartje te laten kleuteren als je ziet dat die eigenlijk nog niet toe zijn aan groep 3....een kind wat gewoon nog even heerlijk een jaartje wil spelen.
Mijne ook niet. Ze vertelde wel dat ze hun stoeltje en tafeltje naar de gymzaal mochten brengen en dat ze daar hun 'werkjes' mochten doen. Dat vond ze hartstikke leuk en interessant, maar een toets? Nee dat was het echt niet hoor! Nu zit ze in groep 3 en noemen ze het 'toets opstelling' als de de stoelen en tafels zo los neerzetten. Dus nu weet ze precies wanneer ze een toets heeft. Maar vorig jaar bleef ze bij hoog en laag beweren dat ze nog nooit een toets gehad heeft. En vond het dan ook gek dat in haar rapportmap de cito uitslagen zaten
Langer kleuteren heeft steeds vaker de voorkeur wanneer een kind nog speels is (buiten t feit dat t misschien wel op of boven niveau presteert). Dit omdat steeds vaker blijkt dat die kinderen, later in hun schoolcarriere anders alsnog stranden op werkhouding, concentratie en/of inzet. Wat uiteindelijk niet alleen het leerproces kan belemmeren maar ook het plezier in leren.
Kleuters wordt doorgaans nooit verteld dat ze getoetst of geobserveerd worden. Alles gaat spelenderwijs. Een cito maken, noemen ze bijvoorbeeld "werken in de boekjes". Ook als een kind beter halverwege kan stoppen met de toets omdat de leerkracht ziet dat hij/zij er nog niet aan toe is bijvoorbeeld, zegt de leerkracht zoiets als " jij hebt al goed je best gedaan, jij bent al klaar, goed zeg! Jij mag alvast lekker gaan spelen, wij komen zo ook lekker spelen" Vooral geen druk leggen is belangrijk, dat geeft ook het beste beeld van hoe een kind daadwerkelijk dagelijks presteert op school. Voor hen moet het een zo "normaal" mogelijke activiteit zijn.
ze doet montessori. Bij ons krijgen in de eerst klas dat niet. Of dat standaard hoort bij dat type onderwijs geen idee. Maar persoonlijk ben ik blij toe.
Maar waarom ben je blij toe? Je hoort dat geen enkel kindje er last van heeft gehad. Ze beseffen het niet eens. Ik vind het juist leuk te zien hoe ver onze dochter echt is en of het overeenkomt met je ze thuis en op school is.
Bij ons doen ze het op de computer en dochterlief wist dus heel Goed dat het een toets was. Enige is.. Dat ze er verder niet echt waarde aan hechtte ofzo. Niemand die zei: heel belangrijk joh! GOED je best doen. Een toets was als je met nog 1 klasgenootje in het kantoortje op de computer mocht en iedereen mocht maar 1 keer.
Mijn dochter had afgelopen week ook de cito van groep 2 (wat ik van haar begreep tenminste, want vorige week had ze een andere gemaakt, denk die van gr1). Die van vorige week was heel makkelijk en deze was moeilijk, zei ze, in eerste instantie. Maar toen ik door ging vragen wat er dan zo moeilijk was, kwam het er eigenlijk op neer dat er een of ander clowntje (primo?) steeds zei dat t zo moeilijk was..?? Apart. Eigenlijk waren de vragen zelf makkelijk.. Nou ja, ben benieuwd . Vorig jaar had ze de gr1 toets op de computer ook niet zo goed gemaakt, terwijl ze op papier/met juf, hoog scoort. Sociaal/emotioneel vind ik ook véél belangrijker, maar ja, dat is wel moeilijker te bepalen. Ik hoop maar dat haar juf daar een goed beeld van heeft, ik vind het zelf enorm moeilijk in te schatten iig..
Die van mij heeft er toch behoorlijk last van. Ze ging echt met lood in haar schoenen naar school. Wellicht ook een beegje faalangst misschien, als ze een beetje op mij lijkt. Terwijl school er geen druk op legt en wij ook niet. Vind het toch wel sneu, laat haar nog een beetje kind zijn.
Ws gaan ze er bij jullie op school dan toch wat anders mee om. Want een 5 jarige zal niet zelf bedenken dat ze een toets moeten maken als ze uit en boekje van werken. Een 5 jarige zit eigenlijk niet eens hoeven /moeten weten wat een toets is.
Nou.. misschien niet het letterlijke woord 'toets', als dat zo niet genoemd is. Maar ze merken wel het verschil tussen een gewoon spelletje op de computer of als het meer een 'verplicht' werkje is. Ze vertelde de dag van te voren dat de 2e juf zou komen, omdat het morgen een speciale dag zou zijn. Sommige kindjes zouden een spelletje gaan doen met de juf op de computer. Overigens vindt zij het ook alleen maar leuk hoor. Maar kan me best voorstellen dat sommige kindjes het toch wel ervaren als iets moeten presteren/moeten doen. Zoals bij een werkje, wat ook niet ieder kind leuk vindt. En dan ook nog op de computer. Vinden ze ook niet allemaal leuk..
Hier merkt echt niemand van de kinderen dat ze een toets doen. Ze moeten veel vaker in kleine groepjes bij de meneer een werkje doen en nu dus ook. Dan ligt het op sommige scholen dus niet aan de cito, maar aan hoe de school ermee om gaat.
Hier had ze er vorig jaar niks van gemerkt, dit jaar wel want het was allemaal wat drukker etc (er zijn 5 volle kleuterklassen, een nieuw gebouw wat eigenlijk al te klein is etc) veel juffen over de vloer en dat merkte ze.
ze zou er last van hebben omdat ze nu al geen dingen wil doen die de juf wil dat ze doet. Ze wil alles zelf leren. Geen letters leren schrijven. Geen boekjes waarin je dat aanleert. Geen lesjes doen op de juf haar manier. Als er wel eens een boekje komt gaat ze kleuren. Heerlijk eigenwijs. Maar het mag ook. Ze is 4. Ik vroeg haar ook heb jij nog een lesje gedaan in een boekje. Nee zegt ze. Zou je dat willen. Het antwoord was nee. Het zou mijn faa langstige en perfectionistische dochter alleen maar in de weg zitten de cito al zo vroeg. Van mij hoeven ze ook niet met de kleuters gedaan worden.
Maar elk kind moet toch wel eens een werkje doen waar het geen zin in heeft. Ze maken toch ook werkbladen...dat is dan geen verschil met de cito? Het hoort ook een beetje bij school hoor, verplichte werkjes doen.
Hmm weigeren om werkjes te maken is nou niet direct iets dat komt door perfectionisme of faalangst 1 van de dingen die ze leer op school.. Is juist dat er af en toe gewerkt moet worden. Tegen de tijd ze in groep 2 zit... Is het vast geen enkel probleem voor haar. Wat dat betreft helemaal eens met tuc... Cito is overal gelijk. Het is alleen maar wat voor gewicht je er aan hangt. En werken moet ze toch. Of het nou verplicht knippen en plakken is, werkbladen of een citotoets.
Nou, hier dan even een tegengeluid, mijn zoontje heeft er dus wel degelijk last van gehad. Die vond het zo spannend dat hij met een andere juf mee moest om werkjes te maken vorig jaar dat hij 2 weken bijna niet heeft kunnen slapen van de spanning. Hij heeft de cito ook erg slecht gemaakt. Mijn zoontje heeft helaas op deze jonge leeftijd al faalangst en ik vind het erg jammer dat ze op deze leeftijd al moeten beginnen met toetsen. Hier overigens nog geen cito in groep 1 en daar ben ik erg blij mee.