Hallo, Mijn dochter Tessa van 8 jaar heeft onlangs bij het Kentalis een cluster 4 diagnose gekregen. ze is daar uitvoerig getest en ze hebben ADHD vastgesteld, een slechte auditieve verwerking en een expressieve taalstoornis..... ze hebben het advies gegeven om tessa naar een SBO school te sturen.... Zij vinden dat school de situatie van Tessa onderschat. We hebben een gesprek gehad op school en ze gingen er aan meewerken omdat zij ook zoiets hebben van dat tessa er niet alles uit kan halen wat in haar zit op deze manier.... we hadden afgesproken dat zij een aanvraag voor een rugzakje gingen doen, dat is volgens hun het zelfde als een cluster 4 indicatie, en wij zouden ons eens gaan orienteren op de BSO..... Wij hebben daar gekeken en wij hebben zoiets van dat we er toch voor willen gaan voor tessa, de structuur en de kleinschaligheid is voor haar heel goed. dit vertelde ik op school met de mededeling dat ze het in werking kunnen stellen.... zeiden ze dat ze eerst weer een gesprek willen.... ze willen oa eens kijken waar ze dan een rugzak voor kunnen aanvragen voor tessa..... nou heb ik het gevoel dat ze zelf een beetje zoekende zijn hoe of wat ze moeten gaan doen, vermoed ook dat ze niet echt een dossier/behandelplan hebben bijgehouden...... nu wil ik graag een beetje voorbereid op het gesprek komen, maar vind het erg lastig om te zien welke stappen er genomen moeten worden... wat kunnen wij als ouders doen, wat moet de school doen...... Wie weet hier hier wat over, heeft hier ervaring mee?
Wat ik heb begrepen is dat je als ouder een rugzakje aan kan vragen voor meer begeleiding, of in dit geval dan evt cluster 4 onderwijs (wat ze vanuit onderzoeken dus ook geadviseerd hebben). Denk dat je misschien even contact hierover op kan nemen met het Kentalis om daar advies te vragen? Ze zullen vast meer situaties als deze gehad hebben en weten denk ik meer hoe alles in zijn werk gaat Succes in ieder geval!
Dat zijn altijd lastige situaties. Het regulier onderwijs is uiteraard niet overal van op de hoogte en weet niet alle te bewandelende wegen. Sinds dit jaar volgens mij(pin me er niet op vast) is het zo dat kinderen die nu al op het so zitten zelfs weer een herindicatie nodig hebben om te kijken naar welke school zij zullen gaan en/of ze op hun huidige so mogen blijven. Dus hoe dat zit met nieuwe leerlingen die aangemeld worden voor een rugzakje of speciaal onderwijs weet ik niet maar daar zullen ook weer allerlei regels aan verbonden zijn. Je kunt contact opnemen met het expertisecentrum, zij weten er alles van en kunnen je vast goed helpen om he duidelijk voor ogen voor je te krijgen. Succes!
Er gaat veel veranderen op dit gebied, google anders even op passend onderwijs. Het 'rugzakje' gaat nl verdwijnen. We gaan voor mijn zoon ook een cluster 4 indicatie aanvragen, nu zit hij al op een kdc en worden we vanuit daar ondersteund. Informeer idd bij kentalis en bel anders een school waar kinderen met een cluster 4 indicatie naar toe gaan. Die kunnen je vast ook verder helpen. Succes met alles!
Ik zou ook aan Kentalis meer info vragen. Ik weet namelijk niet hoe het nu zit omdat het rugzakje per augustus gaat verdwijnen, daarvoor in de plaats komt passend onderwijs. Je zou ook aan de school van keuze kunnen vragen welke stappen je nu zult moeten ondernemen. Je hebt in ieder geval veel nodig van je "oude" school. Is je kindje geobserveerd door een IB-er, zijn hier verslagen van, hebben ze behandelplannen, heeft je kind op school extra begeleiding gehad en zo ja welke.
Kentalis verwijst ons naar school.... zij weten hoe en zullen het meeste moeten doen, maar school is vaag vind ik.... kentalis wil ons helpen als het echt niet lukt.... ( heeft te maken met bezuinigen, is nieuw beleid zo begreep ik) De sbo zegt dat het het handigst is als we eerst een indicatie hebben voor we een aanvraag doen bij de onderzoekscommissie.... de rugzakjes verdwijnen per 1 augustus, maar herindicatie voor een sbo school is vanaf 1 augustus 2 jaar geldig en daaarna zal er herindicatie plaatsvinden las ik net.
Klopt, dus elke twee jaar wordt beoordeeld of je kind zijn plekje houd of misschien toch weer naar een reguliere school moet die dan je kind passend onderwijs moet gaan bieden. Heeft de school niet uitgelegd waar je de indicatie moet aanvragen? Voor mijn zoon ging het bij jeugdzorg, maar hiervoor moesten allerlei documenten bijgevoegd worden. Heeft kentalis ook een diagnose gesteld? Je zou idd ook even met 'mee' kunnen contacten.
Wij zijn bezig met een cluster 2 indicatie. Hier moest een hele zooi info verzameld worden (psz/mkd/logopedie/psychologisch onderzoek/diagnostisch onderzoek) en het moet eigenlijk allemaal recent zijn. Dit alles gebundeld, met een goede motivatie waarom cluster 2 (heel belangrijk) en dat is naar REC2 gestuurd die het voorgelegd hebben bij de commissie voor indicatiestelling. En het duurt lang! Wat ik begrijp is dat wanneer je kind al naar school gaat, school dus goed aan moet kunnen geven waarom zij handelingsverlegen zijn. Er gaat heel wat veranderen in onderwijsland, maar waar wij vooral ook tegenaanlopen is dat niemand ons kan vertellen wat er nou precies gaat gebeuren en hoe het er voor onze zoon uit gaat zien. Het enige wat ik weet is dat wanneer zijn indicatie toegekend wordt, deze in ieder geval drie jaar geldig is nog en daarna zien we dan wel weer verder.
Nog even op de website van onze school gekeken en die verwijzen voor indicaties door naar Welkom op de website van REC Vierland-Noord - REC Vierland-Noord Misschien kun je er iets mee?
Cluster 4 is geen SBO. SBO is Speciaal BasisOnderwijs. De clusters zijn scholen die vallen onder het Speciaal Onderwijs (SO). Wil je haar dus naar een SBO of een SO doen? Dat maakt nogal een verschil. Zie hieronder een link met uitleg over het verschil tussen SO en SBO. Wat is speciaal onderwijs? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl En: Speciaal onderwijs Scholen voor speciaal onderwijs (so) zijn bedoeld voor lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapte kinderen en voor kinderen met psychiatrische of gedragsproblemen. Voor deze groep kinderen zijn er tien soorten scholen, die in vier clusters onderverdeeld zijn: cluster 1: scholen voor blinde of slechtziende kinderen (visueel gehandicapte kinderen) cluster 2: scholen voor dove kinderen, slechthorende kinderen, kinderen met ernstige spraakmoeilijkheden en kinderen met communicatieve problemen cluster 3: scholen voor kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende kinderen en langdurig zieke kinderen met een lichamelijke handicap, kinderen met epilepsie en meervoudig gehandicapte kinderen die zeer moeilijk leren cluster 4: scholen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Speciaal basis- of voortgezet onderwijs Wat is het speciaal basisonderwijs? Scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo) vallen niet onder het speciaal onderwijs, maar onder de Wet op het primair onderwijs. Sinds 1998 zijn er geen scholen meer voor moeilijk lerende kinderen (mlk), scholen voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom) en afdelingen voor in hun ontwikkeling bedreigde kleuters (iobk). Een op de 36 kinderen heeft leer-, gedrags- en/of opvoedingsproblemen en redt het daarom niet op de gewone basisschool. Landelijk gaat het om 43.000 leerlingen (cijfers van 2010). Deze leerlingen gaan nu naar scholen voor speciaal basisonderwijs. Speciaal basisonderwijs staat voor de bijzondere combinatie van vakbekwaam basisonderwijs aangevuld met specifieke leer-, gedrags- en opvoedingsexpertise. Sbo biedt passend onderwijs aan kinderen die zich op de gewone basisschool niet optimaal ontwikkelen. Sbo-scholen en gewone basisscholen hebben dezelfde kerndoelen. Kerndoelen zijn streefdoelen voor kennis en vaardigheden van een leerling aan het eind van de basisschool. Een leerling op het sbo krijgt eventueel meer tijd om de kerndoelen te bereiken. Sbo-scholen hebben een uitloopmogelijkheid voor leerlingen tot 14 jaar.
Je moet je melden bij de organisatie, die de REC kinderen begeleid. Zij sturen dan een onderwijskundig rapport op. Ouders moeten een deel invullen en school een heel groot deel. Daarna brengen de ouders een ondertekend rapport naar de organisatie waar van je het gekregen hebt. Alles wordt gecontroleerd, zij maken een samenvatting en de commissie van indicatiestelling behandeld 1x per maand alle nieuwe stukken. Alles bij elkaar ben je al snel 2-3 maanden kwijt, en dan gaat het al snel! In onze omgeving is er al een REC 4 stop ivm het passend onderwijs. Wij krijgen morgen de uitslag voor REC 3
Hier heb je misschien ook wel wat aan? Vraag en antwoord passend onderwijs| Steunpunt Passend Onderwijs - 5010 Let idd wel op het verschil tussen SO en SBO, dat is geen klein verschil! Ik werk op het VSO, cluster4 en indicaties worden door ons als school aangevraagd. Volgens mij is het vrij standaard dat de school dit regelt (in dit geval dus de huidige school). Succes!
Tessa heeft via kentalis een cluster 4 diagnose, zij adviseren een SBO..... Ik ga morgen eens even alle linkjes en zo goed bekijken.... alvast bedankt voor jullie reacties...
Maar een SBO is dus expliciet geen cluster 4-onderwijs. Alleen Speciaal Onderwijs (SO) is onderverdeeld in clusters. A.yla zal bijvoorbeeld naar een Cluster 3-school gaan. SBO is een samentrekking van o.a. de vroegere MLK- en LOM-scholen en valt ook gewoon onder de normale wet- en regelgeving, dit in tegenstelling tot SO.
SBO: Speciaal Basis Onderwijs = GEEN clusters SO: Speciaal Onderwijs - cluster 1 - cluster 2 - cluster 3 - cluster 4
Ik heb het allemaal via stichting mee gedaan.. Hun weten waar ze heen moeten waar je wat aan moet vragen.. Aan zijn oude school had ik werkelijk niks. En zijn oude juf had het geduld niet meer waardoor mijn kind erg gefrustreerd werd .. En niet meer wist waar hij het zoeken moest.. En stichting mee heeft zoveel voor ons gedaan.. Ik was echt een leek op dat stuk .. Ook leerlingzorg hun geve. De indicate af.. Hij zou nog zeker 2 a 3 maanden op zijn oude school moeten blijven toen.. Terwijl zijn nieuwe school al een mooie plekje had voor hem.. Door stichting mee kon hij 2 weken later terecht .. Na 2 jaar bezig te zijn geweest.. Dus ik zou zeggen neem contact op met stichting mee.. Je krijgt een contact persoon die je altijd kan bereiken als je iets moet weten.. Gewoon doen is zo gepiept en daar heb alleen verwijs brief van de dokter voor nodig maar weet dat niet meer zeker.. Mijn zoon zat ook bij trappenberg dus 1 van die 2 had ik het nodig .. Onder tussen zit hij al 2 jaar op speciaal onderwijs en wat doet hij het goed.. En wat is hij verandert.. Hij heeft geen ADHD of iets anders .. Puur leerachterstanden door het missen van een handje ...