Volgens mij staat dit topic hier het best Ik het een vraagje over de Jeugdzorg en kan er op internet niets over vinden (of ik zoek verkeerd) M'n man heeft 2 kinderen uit een vorige relatie. Het hoofdverblijf is bij moeder(gezamenlijk gezag). Om de 2 weken zijn ze een weekend bij ons. In overleg met school komt jeugdzorg bij moeder heel erg dichtbij (Vanuit school zijn ze nu met de laatste stap voor moeder bezig voordat school jeugdzorg inschakelt). Nu is dus mijn vraag: Als de kinderen onder toezicht komen bij de moeder, komen ze bij ons (de vader dus) dan ook onder toezicht te staan? En nu een vraag die misschien al wat te ver gezocht is maar vragen wij ons ook af. Mochten de kinderen bij moeders uit huis geplaatst worden, komen ze dan automatisch bij de vader of gaan ze dan alsnog naar een pleeg gezin? Ik hoop dat iemand hier het antwoord weet en anders een soortgelijke ervaring. Hopelijk heb ik zonder details het een beetje duidelijk uitgelegd.
Als jeugdzorg wordt ingeschakeld staan de kinderen nog niet gelijk onder toezicht daar gaat nog een heel proces aan vooraf. En aangezien de kinderen onder toezicht zouden komen betekent dat de vader ook contacten zal moeten hebben met de gezinsvoogd ja, maar dan wel voor zijn kinderen en niet jullie kinderen omdat dat een ander gezin is. Een onder toezicht stelling betekent een gezagsbeperkende maatregel dus dat geld voor beide ouders. In het geval van een uithuisplaatsing zal gekeken worden wat de beste plek is voor de kinderen. Dat is soms bij de andere ouders en soms in een pleggezin. Dit is geheel per situatie verschillend dus daar valt van te voren zeer weinig over te zeggen.
Jeugdzorg geeft o.a. ook indicaties af voor hulp op school en thuis i.v.m. autisme bijvoorbeeld. Ik wist het eerst ook niet, maar het betekend dus echt niet dat je geen goede ouder bent als jeugdzorg om de hoek komt kijken. Of dat je kind onder toezicht komt te staan. Volgens mij is dat een verkeerd beeld dat door de media wordt geschept.
Zoals al aangegeven is, betekent bemoeienis van Jeugdzorg niet perse een ondertoezichtstelling. Er is ook een vrijwillig kader. Komt er wel een OTS dan zal vader ook contacten hebben met de voogd, maar zich ook aan de afspraken moeten houden. Dit kan meestal in goed overleg. Wbt jouw tweede vraag: bij een uithuisplaatsing zal er altijd gekeken worden naar de meest geschikte plek voor het kind. In eerste instantie is dit binnen het netwerk, lukt dat niet dan zal er gekeken worden naar ene plek in een pleeggezin of instelling. Dus ze komen niet automatisch bij de vader, maar dit zal waarschijnlijk wel de eerste te onderzoeken optie zijn. Ik werk bij BJZ dus als je het nodig hebt, mag je me pben