Uhm Zoe ik schrijf toch dat het beter is? Dat geloof ik ook oprecht. Maar ik ben kritisch over de voorlichting. De voorlichtingsmaterialen spreken over rijen met voordelen. Bij meerdere van die voordelen is wetenschappelijk aangetoond dat die er niet zijn (gedn verschil gevonden tussen borstgevoede en flesgevoede kinderen op die vlakken, ging geloof ik oa over obesitas: heb me er maanden geleden is in verdiept. Ik vind dat de informatie gewoon objectiever moet, daar worden de aangetoonde voordelen voor mij sterker van. En als er objectieve informatie is (niet van lll en niet van producenten van flesvoeding) is een discussie over verplichten beter aan te gaan. Ben ik dan nog steeds tegen trouwens. Ze moeten gewoon kiezen voor bevorderen (dmv voorlichting, vergoeden lactatiekundige etc)!
Alleen maar de eerste 2 weken? Dan zit je toch nog midden in je kraamweek, dat valt toch wel mee? Hier gingen we iets langer door, 10 weken, minstens 10 keer per dag: aanleggen-nakolven-vingervoeden. Hebben we prima overleefd, ze heeft daarna nog een aantal jaar gewoon aan de borst gedronken.
Klopt (waarschijnlijk, ik ken je niet persoonlijk natuurlijk), maar wat voor de een onoverkomelijk is, is voor de ander een drempeltje. Het voornaamste zit hem denk ik in de verwachtingen en de hulp die mensen kunnen krijgen. Daarnaast maken eerdere ervaringen veel uit. Ik heb de oudste redelijk probleemloos gevoed, dus het ging er bij mij niet in dat ik de tweede niet zou kunnen voeden. Als ik dezelfde problemen bij de oudste was tegen gekomen zou hij geen 11 maanden bv hebben gehad, maar was het met max 3 maanden wel klaar geweest. En zou ik oprecht hebben gevonden dat ik er alles aan had gedaan. Gewoon omdat ik heel veel kennis bij de eerste niet had en nu wel.
Uhm dirksmama ik heb uiteindelijk tot 2 weken terug fulltime gekolfd. Dus 6 weken. En dat is dus niet nakolven. Was dus voeden met fles en kolven daarachteraan. Met aanleggen dronk ze namelijk helemaal niks. En nee ik vond dat niet meevallen, ik vond dat ik nauwelijks kon genieten van de kleine. De eerste twee weken duurde het 1,5 uur om haar te voeden en verschonen en weer in bed te krijgen (langzame drinker, met de fles trouwens verbeterd naar 1 uur). Dus mijn tijdsinschatting eerder was inderdaad wat positief. Daarna was ik een half uur bezig met kolven. Een uur later kon ik weer beginnen met haar eten geven. Tsja ik vind dat je dag dan alleen uit voeding bestaat, maar iemand anders kan dat anders ervaren). Moet zeggen dat t ook wel energie zuigt als je bij 9 van de 10 keer aanleggen een krijsend kind hebt en ze de 10e keer alleen met veel hulp (eerst wat melk geven, tepelhoedje volspuiten etc) heel even drinkt en weigert een tweede keer aan te happen). Kijk als je verbetering ziet is het vol te houden, maar als het na 4 weken nog niet eens een beetje de goede kant op gaat (1 keer goed per dag was al motivatie geweest) wordt t voor mij lastig.
Ik heb het eens voorgelegd aan enkele moslimvrouwen hier bij ons en die waren allemaal zwaar verontwaardigd. Het is idd gewoon politiek opgelegd door een stel religieuze oude mannen om ook bij de vrouwen in Abu Dhabi stukje bij beetje hun vrijheid tot zelfbestemming af te nemen.
Overal waar je kijkt, leest of praat merk ik dat BV versus KV veel mensen op de kast krijgt. Ik geef vanaf dat mijn dochter een half uur oud is BV en dat ging meteen super (Ik was er tijdens mijn zwangerschap ook vol van overtuigd dit te gaan doen). Na 4 dagen weer boven haar geboorte gewicht en een kilo per maand erbij. Ik heb nooit last van stuwing o.i.d. gehad. Buiten een keer spruw geen enkel probleem. Daar ben ik heel blij mee. Of een moeder nu BV of KV geeft, daar heb ik respect voor. Ik vind het wel altijd interessant te weten waarom ze niet voor BV kiezen. Niet om ze vervolgens af te vallen, maar pure interesse. Vaak vragen ze dan waarom ik er wel voor gekozen heb en waarom ik nu nog steeds enthousiast ben over BV. Ik vertel ze dan dat ik van te voren veel gelezen heb over BV. Hoe het zou moeten, voordelen etc etc. en dan klinkt het voor hen toch allemaal niet zo 'erg' als ze dachten. Heb het idee dat ook veel vrouwen van te voren bang gemaakt worden door hun omgeving. Gelukkig heb ik dit niet meegemaakt, maar ik ken vrouwen waar tegen gezegd wordt 'je gaat dan toch niet buitenshuis je kind voeden'. Tsja weinig keus het als ze honger krijgen en je ben even niet thuis. Ik heb altijd overal gevoedt, gewoon netjes onder een doek. Niemand die het ziet. Wat ik eigenlijk wil zeggen met met mijn veel te lange stuk , je weet van te voren niet of het wel of niet gaat. Maar zorg dat je informatie krijgt als je BV wil gaan geven. Lees er over, praat met moeders die het doen. En als je begint na de geboorte weet dan dat het even tijd nodig heeft (niet bij iedereen en wanneer het niet lukt en je wil graag zoek dan hulp bij een lactatiekundige. En vind je BV niks, even goede vrienden . Ooh en BV verplichten dat kan echt niet hoor.
Hier was het aanleggen, maar dan dronk ze nauwelijks iets, dan dus de hele boel nakolven, en zo'n 60-80cc via vingervoeding geven. 10 weken lang, 10 keer per dag. Niet leuk, en ik stond raar te kijken, ondanks de 3,5 jaar voedervaring die ik al had. ik had zo'n 45-60 minuten tussen de voedingen door, man in buitenland, peuter van 3,5 over de vloer. Zwaar, maar ik zag het als een langetermijnsinvestering.
Goh , dat is wel heel kort door de bocht , BV verplichten , zeker 2 jaar, dat is hier bij beide niet gelukt bij de eerste 4 maanden volgehouden en bij de tweede 3,5 maand aanleggen enzo ging goed . en ja ook ik liep tegen problemen aan de kraamweek maar ben super goed geholpen. ben zeker wel voor voor een lk bezoek in de kraamweek. wat jammer soms ook , dat een lk bezoek zo duur is , denk dat als dat beter werd vergoed ofzo , dat meer mensen nu een lk zouden inhuren om ze te helpen , maar waar ik tegen aanliep is dat ik niet genoeg voeding kreeg, ook nog ineens een borstontsteking kreeg, bleef kolven en aanleggen maar gewoon niet genoeg voeding voor mijn kleintje had. Heb uiteindelijk met pijn en moeite afscheid genomen van de bv , en soms nu nog valt het me soms zwaar , voelt als een persoonlijk falen. maar die wordt ook soms aangepraat omdat er soms zoveel moeders zijn pfff geef jij flesvoeding ? ohhh ik geef al zoooo lang bv :'( doet dan toch best pijn als je als doeltstelling 6 maanden zoiezo had..
4 maanden en 3,5 maand heb je ze toch mooi meegegeven! Dus voel je niet schuldig hoor! En wat betreft de opmerkingen, het ligt er helemaal aan wat er in je omgeving gebeurd. Ik hoorde hier al vrij snel: geef je nog steeds de borst? En bij elk probleempje was het toch maar beter om de fles te geven..pfffff.... Wat ik wel kwijt wil mbt de lactatiekundige en de kosten.... Ja het is een bedrag dat je moet ophoesten. Maar als je op de lange termijn kijkt, is het veel goedkoper om te investeren in een LK bezoek dan over te stappen op kunstvoeding. Een gemiddeld pak kv kost rond de 9 euro. En dan heb je te maken met "gewone" kunstvoeding. Als je de wat speciale pakken gebruikt (forte, die tegen krampjes ook), zit je daar ook weer boven. Dus 10 pakken kunstvoeding staan (ongeveer) gelijk aan een afspraak met een LK. Des te langer je borstvoeding geeft, des te voordeliger is dus een LK-consult. Dat consult heb je er echt heel snel terugverdiend. Daarom verbaas ik me er dus wel over als de "ik heb geen geld voor een LK" weer langs komt. Want als je overstapt zul je toch ook de flesjes en de pakken voeding moeten kopen?
Het enige wat ik me hierbij kan voorstellen is dat het voor sommigen een te groot bedrag kan zijn om in 1x te kunnen betalen. Misschien dat ze het gespreid wel kunnen 'missen'?
Ik ben groot voorstander van betere informatie over en begeleiding bij borstvoeding, in NL gaat er nog zoveel mis op plaatsen waar dat niet zou mogen gebeuren (ziekenhuis met certificering, kraamzorg, verloskundige, op het consultatiebureau, huisarts en kinderarts...). Dat moet echt beter zodat mensen een goed geinformeerde keuze kunnen maken, en niet om misvattingen stoppen met borstvoeding ('mijn melk had geen voedingsstoffen meer', 'hij kwam ieder uur en ik had dus niet genoeg', 'volgens het cb groeide hij niet genoeg' etc). Maar borstvoeding verplichten gaat te ver. Dat is gewoon beperken van de keuzevrijheid, straks mag je niet meer zelf bepalen hoe je je kind noemt etc. Laat moeders lekker zelf beslissen en geef ze alle kans die beslissing weloverwogen te maken. Ik geef nu 2 jaar borstvoeding, maar echt niet dankzij begeleiding in het ziekenhuis, door kraamzorg, huisarts en cb. Gelukkig kwam ik via hier en een vriendin tot goede informatie, anders was ik na 5 weken gestopt. Nogal een verschil, 5 wekrn en 2+ jaar...
Ik kom ook even invallen, maar vrouwen in Afrika moeten wel de baby aan de borst leggen , hebben die nog veel andere keus? En wij de Nederlandse vrouwen ? tja, wat mij betreft een gebrek aan doorzettingsvermogen en motivatie. Waar een wil is....
@Kissi, je weet ook hoe hoog de babysterfte in Afrika is door ondervoeding van oa de moeder hopelijk? Nee ze hebben geen andere keus. En dat blijkt ook uit de zuigelingensterfte.
Verplichten vind ik echt een brug te ver. Maar ik denk dat er wel mee inzet vereist is met inlichtingen etc over bv Ik geef nu 5 jaar borstvoeding en nee het was niet makkelijk maar met genoeg hulp heb ik het gered.
Ik zou zeggen...ga ook eens naar Afrika! Tot in het kleinste dorpje ver in de rimboe verkopen ze nog Nestlé hoor!
Ik zie helemaal niets in verplichten. En het gaat in dit geval ook helemaal niet om het welzijn van kinderen, maar om een paar vervelende kerels die vrouwen de wet op willen leggen! Wat mij een betere verplichting lijkt: goede scholing, zonder kv-sponsoring van zorgverleners! En laten moeders verder alsjeblieft zelf weten of ze hun borsten gewoon willen gebruiken of niet.