Vanmiddag kwam ik erachter dat mijn zoon wat woordjes kan lezen. Ik wist dat helemaal niet, wél dat hij alle letters kent, maar niet dat hij ze aan elkaar plakt en er een woord van maakt. Ook zou hij graag willen leren schrijven. Ik heb tot nu toe steeds woordjes voorgeschreven en hij schrijft ze na. Best leuk, maar zijn er ook boekjes oid voor? Welke boekjes hebben jullie om te leren lezen en schrijven? Hoe kan ik dit het beste aanpakken? Als je tips hebt, laat maar weten.
Je hebt bij de action altijd wel wat oefen en spelletjes boeken/ blokken. En af en toe bij de Aldi, lidl, kruidvat e.d.
Bibliotheek. Is gratis tot 18 jaar (volgens mij overal?) Verder apps, bijv juf jannie (met woordjes/zinnen is wel betaald) en iets van 'de zon is verdrietig'. Deze: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ls.smartspeller.dutch Daar heb ik dr wel vaker mee bezig gezien. Bij de hema of evt boekhandels hebben ze soms ook wel leuke oefenboekjes. Dochter wil momenteel vooral 'aan elkaar schrijven', dus dat moet ik dan voordoen. En rekensommen opschrijven. Of zij schrijft een heel groot getal op en dan moet ik zeggen hoe dat getal heet Verder leest ze thuis weinig, maar op school leest ze wel kern-boekjes (of hoe heet dat).
Ik maak veel gebruik van werkbladen van het internet omdat ik niet in Nederland woon. We zijn nu in een werkboek bezig om cijfers te schrijven en ik heb ook nog diverse bladen om te leren lezen etc. Ik ben er helemaal fan van. Voor mijn jongste heb ik wat werkbladen van begin groep 1 uitgeprint en ook hij vindt het leuk om te doen.
Het hangt er ontzettend vanaf HOE je kind leert. Zo was de 'Ik leer lezen' koffer hier helemaal niet handig maar het ouderwetse leesplankje wel. Nadat zoon alle letters had geleerd, heb ik alle klanken op zijn kamer gehangen met een plaatje (OE (koe), IE (Piet), UU (vuur), etc). Dat was voor hem voldoende om ook die te leren. Daarna inderdaad boekjes van Action. Ik laat het 'aan elkaar schrijven' aan school over.
Ik heb bij bol.com het ik leer lezen en schrijven voor Chloe gekocht voor haar 4 de verjaardag, vond het wel heel leuk en toepasselijk aangezien ze straks naar school gaat!
Hier zit zoon ook in die periode, ik vind het leuk! Ik merkte gisteren wel dat hij sommige letters niet schrijft, zoals het hoort. Wel het eindresultaat, maar niet de manier waarop. Zou dat in dit stadium nog uitmaken? Anders maar weer even letterschool doen!
ik heb een linkshandige die schrijft niets 'zoals het hoort' Het maakt wel uit maar zolang ze niet in groep 3 zitten is het natuurlijk geen ramp als ze maar begrijpen dat ze het straks anders moeten leren.
Niet op eigen houtje. Even op school overleggen. Wij krijgen vaak kindjes in de klas die al kunnen schrijven, maar hebben de letters heel anders aangeleerd, krijg je bijna niet met afgeleerd, erg frustrerend voor het kindje zelf. En kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor het leren spellen.. Áls je het wilt leren, even afstemmen hoe je het aan moet leren. Is in groep 3 een stuk beter voor je kindje
Hoe bedoel je, niet zoals het hoort? In spiegelbeeld, of bedoel je hoofdletters oid? Ik 'corrigeer' dat vaak wel, of iig dat ik zeg hoe het hoort. Spiegelbeeld niet altijd, tenzij het echt heel erg is, dan zeg ik het wel. Aan elkaar schrijven leren ze niet bepaald in groep 1 (en ook nog? niet in de eerste werkboekjes uit groep 3, die ze nu heeft iig). Ze vraagt er zelf steeds om, ik stimuleer niets, ze heeft t gezien van dr nichtje. Ik vind dat geen ramp en beter dan dat ze zelf maar iets loopt te krabbelen, wat onleesbaar is. Ze probeert de letters dan vloeiend achter elkaar te plakken. Op zich best ok, alleen worden n-en dan een soort r en een m wordt een n etc. Ik vind dat juist wel goed voor dr fijne motoriek en verder minder 'kwaad' kunnen dan leren lezen. Schrijven kan altijd nog verbeterd worden (netter; daar kan ze nog eindeloos op blijven oefenen). Als ze voorlopen met lezen vind ik dat een groter 'probleem' tov de overige ontwikkeling. Al kun je sowieso niet echt sturen waar een kind meer interesse in toont. Is mijn ervaring tenminste. Lezen vindt ze (thuis iig) minder interessant. Ze vraagt nog wel eens 'wat is de a en de u achter elkaar' en de 'e en de u' oid. Meestal als ze het toevallig ergens tegenkomt, ze gaat er niet bewust naar op zoek.
Je moet het ook zelf weten, zeg alleen dat het toch echt meer is dan alleen een letter schrijven. Waar begin je, welk regeltje bij welke letter enz. Het gaat niet om het aan elkaar schrijven of los. In groep 3 leren ze eerst los schrijven. Het heeft een hoop regeltjes waar de kindjes dan mee te maken krijgen en lastig toe kunnen passen omdat ze het anders aangeleerd hebben. Niks mis mee als je kind er zelf mee komt om te doen, maar ik zou gewoon even op jouw school informeren. Vind ik altijd fijn als ouders dat doen, je wilt samen het beste voor je kindje
Ik had jouw eerste reactie niet gezien voor ik postte. Ik heb op zich best wat contact met haar juf, omdat ze haar de afgelopen maanden flink hebben getest. De juf weet dus wel wat ze kan. Hier heeft ze niets over gezegd en op school zijn ze ook niet bezig met 'correct' schrijven, volgens mij. Heeft elke school hier weer andere regels voor of is dit standaard? Want mijn dochter gaat als t goed is volgend schooljaar naar een andere school (verhuizen). Ik heb haar wel vaker gecorrigeerd door bijv voor te doen dat ze links of bovenaan moet beginnen ipv rechts onderaan.
Hier wel groep 3 en ze schrijft nog steeds niet zoals het hoort. Maar! Dat schijnt goed te komen als ze daadwerkelijk aan elkaar gaan schrijven. Want dan kun je namelijk niet meer smokkelen Maar meteen goed is natuurlijk wel handiger.
Taal-oefenen: Online taal voor groep 2 t/m 8 ik weet niet wat voor iets je zoekt.deze is misschien te schools?maar wel leuk met beloningen enzo. zoontje heeft er altijd plezier van. je kunt met flitsen beginnen van letters bij gr2.
abonement is niet duur en kan meerdere kinderen er op. ze hebben ook een rapport en grafieken. zoontje vindt het allemaal leuk.
Wij hebben een paar samen lees boekjes (van Zwijssen) en een paar Avi start boekjes. Verder de Rompompom woordenmaker, daar gaat ze nu heel creatief mee om. Schrijven laat ik haar gewoon op wit papier doen (juist om dat het daar op niet uitmaakt qua lijnen ed), ze schrijft nu vooral vaak haar naam en fantasiewoorden. Soms schrijft ze ook andere woorden of dingen na, bv. van de woordenmaker. Wij laten haar heel erg haar eigen gang gaan. Als ze wat vraagt geven we antwoord en soms doen we wat voor als ze daar om vraagt. Aan de ene kant wil ik haar wel stimuleren, maar aan de andere kant heb ik ook erg zo iets van 'ze is nog maar 4'...
Hier heeft zoon er ook interesse voor! Ik heb een paar oefenboekjes ( intertoys, action) waarbij je letters kan naschrijven en wat hier een groot succes is, is een letterbak, waarbij hij zelf letters kan combineren om een woord te maken. ( Herma, kruidvat). Ik moet dan een woord zeggen en hij zoekt de letters bij elkaar. Verder heb ik ook letter stempels voor hetzelfde idee. Leren lezen uit een leesboekje of iets, is hij nog niet zo mee bezig.