Leren lezen en schrijven? Welk materiaal gebruik je?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Paarse80, 4 feb 2014.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    hoe oefen je dan?: nou met zoontje tekenden we hier heel veel slakken, dolhofjes, lollies, connect the dots. dat is dus afleiden van verkeerd leren totdat het kind er klaar voor is.
    fijne motoriek testen ze met 4 jaar o.a. met dolhofjes. hoe vaak raakt het kindje de zijmuren van zo een simpele doolhof van 15cm.
    lezen oefen je met veel praten met je kindje.
    voorlezen en daarover praten.
    ze willen allemaal zo graag dat ze kunnen lezen en schrijven. maar er zijn ook zoveel meer dat zij met veel plezier kunnen doen om het straks veel makkelijker te laten gaan met het echt leren.
     
  2. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    o ja het meisje schreef van beneden naar boven een n, als een boog en een streepje er bij om het h te kunnen maken.

    dat vind ik dus geen schrijven maar een tekening maken van een h. ook hun namen 'tekenen' ze ipv schrijven. en het is dan niet lezen, woord herkennen.
     
  3. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    stroop test is een bewijs dat lezen niet makkelijk te onderdrukken skill is. betekenend dat het op hogere cognitief nivoo geautomatiseerd is. hoger dan kleuren benoemen. dyslectische mensen hebben geen moeite met de taak bij bepaalde soorten. kleurenlettertjes worden dan weer gebruikt om leeshandicap te behandelen.

    je hoort hier zo vaak, ik heb een 3 jarige, die kan de kleuren benoemen, kent alle letters etc. voor de liefhebbers dus.

    Stroop Test - Best Brain Teaser Game | SharpBrains


    o ja bij die link is er wel wat flauwekul. maar de test is zoals het hoort. probeer het maar!
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.141
    8.872
    113
    Mijn dochter doet wat ze wil, die laat zich in het schrijven (en in andere dingen) over het algemeen niet verbeteren. Als ik dat wel doe, ook al is het op speelse wijze, is voor haar de lol er meteen af. Dan wordt ze boos en stopt ze ed. Dus laat ik haar. En ja, ze 'schrijft' (al vind ik het zonder aanhalingstekens) de h als een n met een langere streep er op. Ze komt er vanzelf achter dat dat niet de juiste manier is en dan zal ze het vanzelf aanpassen. Heeft niets te maken met dat het te vroeg is om te leren schrijven, want als ik met haar ga kleien reageert ze precies zo als ik haar iets uit wil leggen of voor wil doen. Mijn mening is dat zodra ze zelf met dingen komt, het er de tijd voor is.
     
  5. Gentle

    Gentle VIP lid

    10 okt 2007
    6.979
    1
    36
    Overijssel
    Tuurlijk, J schreef eerst ook als een tekeningetje. Maar dat was puur omdat haar handjes nog niet konden wat haar koppie wel wilde! Ze schreef niet alleen letters, maar juist woordjes en verhaaltjes, om iets duidelijk te maken. Nu merk ik langzamerhand dat het echter schrijven wordt, bijvoorbeeld een vloeiende e schrijven met een vloeiende lijn, ipv een E met streepjes. Of bijvoorbeeld van links naar rechts schrijven. Eerst was het genoeg dat ze het zelf begreep, nu wil ze dat een ander ook kan lezen wat ze schrijft en kijkt ze van mij af hoe ik schrijf (waarom doe je een witregel? waarom begin je daar? wat betekenen ? en !). En dat gebruikt ze ook in haar schrijven.

    Hier is lezen en schrijven haar eigen spel, haar liefste bezigheid. Ik ga er niet moeilijk over doen of ze daar nu wel of niet klaar voor zou zijn. Het was haar idee vanaf dag 1, dus dat heb ik alleen maar ontspannen aangemoedigd :)
     
  6. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    je vraagt niet om een tip maar misschien vind je het niet erg als ik wat zeg?
    1)verbeteren doe je terwijl zij al bezig is? misschien is ze daarom boos dat je haar bezigheid onderbreekt? een beter wetende onderbreking van haar bezigheid? kan wel irritant zijn. je kunt een andere moment kiezen als ze er niet mee bezig is doe je het dan komt ze misschien kijken. dus heel los alsof je alleen voor je zelf bezig bent. dan kijkt ze mee en leert.

    2) je kunt ook: wat een mooie h heb je gemaakt! hoe heb jij dat gemaakt? als ze je laat zien, kun je proberen om het na te doen maar dan: je vindt het veel moeilijker dan hoe jij het normaalgesproken doet. kijk zo, ik heb het op school zo geleerd ooit makkelijker zo; ik doe het zo en ik vind dat veel makkelijker gaat en kijk hoe mooi is het geworden?
    om de buurt elkaar na doen dus.

    je kunt het natuurlijk zo laten. ik weet natuurlijk niet hoe zij het allemaal doet en waarom. jij weet het allemaal beter hoe zij is, hoe ze reageert.
     
  7. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63

    een tekening maken van een woord, of van een letter is juist dat haar koppie het lezen/schrijven nog niet snapt en daarom ze het ding gewoon na doet. tenminste dat was wat ik bedoelde. dat het kind motoriek iets niet kan is wat heel anders dan wat ik net bedoelde.

    natuurlijk gaan ze allemaal vooruit in de tijd.
     
  8. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Die logica begrijp ik niet helemaal. Een letter ís in principe toch ook gewoon een tekening. We hebben geleerd hoe we die tekening moeten maken.
    Als een kind begrijpt dat een bepaalde letter een bepaalde klank heeft en dat je met verschillende letters een woord kan maken, is dat toch (het begin) van lezen/schrijven?
    Of een kind het 'goed' of verkeerd schrijft, ligt aan de manier waarop het is aangeleerd (of t zichzelf heeft aangeleerd). Als een kind niet wordt gestuurd/geholpen zal het altijd 'verkeerd' blijven schrijven, toch..?

    Wat kun je precies afleiden uit die strooptest..?
     
  9. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    corrigeren van het verkeerd aangeleerde zou veel moeite kosten. tja, stroop test; dat leren lezen zo een dramatische verandering brengt in je brain. een blijvend ook.

    was niet bedoeld om iets er van af te leiden maar om te laten zien hoe dramatische verandering het is om te leren lezen.
     
  10. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    De vraag is waarom een letter tekenen perse iets anders is dan een letter schrijven. Volgens mij blijven het tekeningen..?
    Sommige mensen blijven een vreselijk handschrift houden, anderen kunnen al vroeg netjes schrijven (tekenen)..
    Maar volgens mij staat dat redelijk los van het vermorgen om te kúnnen lezen en schrijven..
     
  11. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ja zeker lezen en schrijven zijn totaal verschillende skills om te leren.

    tekening is een afbeelding van iets. maar letters zijn symbolen, staan voor klanken. letters zijn geen afbeeldingen. in het begin maak je dus de afbeelding van een symbool maar wanneer je het echt kunt dan gebruik je die tekens als symbool van iets anders dan zichzelf. nou; het verschil is dus de skill dat jij kunt opereren met de symbolen die ergens voor staan.

    voordat dat plaats vindt kun je dus best goed voor doen hoe het moet. als je kind dat waardeert.
     
  12. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Dat snap ik. Maar als een kind een letter (nog) verkeerd schrijft, betekent dat niet direct dat het 'dus' nog tekent en niet weet waar de letter/symbool voor staat.
     
  13. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    dat zeg ik ook niet. maar ik zeg dat je het beter kunt verbeteren bij een 5 jarige!!! maar natuurlijk op een goede wijze. want dat is geen schrijven. schrijven hft een techniek, methodiek etc etc.
     
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    als het kind niet wil verbeteren geef je ook oefeningen samen om techniek te kunnen verbeteren.
     
  15. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    #55 Arevinol, 10 feb 2014
    Laatst bewerkt: 10 feb 2014
    Zo schrijft mijn dochter een h ook wel eens. Is makkelijker. Maar betekent niet dat ze niet schrijft. Ze weet heel goed dat het een h is en welke woorden ze daarmee kan maken.

    Eens trouwens over het verbeteren ;) Dat doe ik wel, maar niet constant en bij alles. Ik maak regelmatig opmerkingen of doe het goed voor. Alles 'afkraken' is natuurlijk ook niet echt stimulerend. Dus probeer het wel gedoseerd te doen en uiteraard het goede benadrukken (maar ook weer niet teveel). :p
     
  16. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    volgens mij snapt jij wel wat ik zeg.

    bewaar van wat zij op deze manier geschreven heeft en 2 weken later laat haar die voor lezen. lukt dat? ben ik benieuwd.
     
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    zo een h schrijven is niet makkelijker!!! juist niet.
     
  18. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Ik weet niet of ik snap wat jij zegt/bedoelt..

    Losse woorden zijn vaak goed te herkennen. Hele zinnen is lastiger leesbaar. Natuurlijk zeker voor haar. Lezen op zich is al lastig genoeg! Ze proberen (nu) gewoon nog op papier te krijgen wat in hun hoofd zit.
    Maar zoals ik al zei, er zijn genoeg mensen met een vreselijk handschrift (die het zelf ook niet altijd meer goed terug kunnen lezen).

    Ook als ik snel iets heb opgeschreven, kan mijn dochter het niet altijd ontcijferen. Dan (her)kent ze die manier van schrijven van bepaalde letters nog niet.
    Maar ja, je kunt toch ook niet direct alles in een keer?

    Leren (lezen/schrijven) is een heel proces toch..? Ze kunnen niet in een keer alles lezen en schrijven, (her)kennen.. Moeilijke woorden, woorden die je heel anders schrijft dan uitspreekt, al doende leert men.. Nederlands is sowieso een moeilijke taal.
     
  19. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik weet daar alles van...non- NL hier!
    maar goed, je vroeg zelf wat er nou zo kwaad kon zijn van het voordoen van letters. nou niks dus...dat kan echt geen kwaad! tenminste als je het goed doet. zo nodig dus, de letter afbreken wanneer je ziet dat het niet goed gaat. (de boog van h is de laatste beweging van h.)en haar krullen streepjes etc laat doen voor de techniek.
    lezen en schrijven zijn retro processen ingewisseld met voorwaarts.altijd terug denkend.

    het kindje dwingen klein te schrijven met foute pen beweging -of haar toe laten dat zij het zo klein probeert- is slecht; groot maar correct schrijven is beter.
    voor doen is goed! maar steeds corrigeren terwijl zij bezig is is niet goed.

    laten lezen wat zij geschreven heeft is goed. en je kunt van alles oefenen om correcte beweging aan te leren.

    er zijn inderdaad mensen die heel slecht schrijven. nou wil je dat je dochter zo een wordt? men leert het slecht en kan het niet afleren. je doet wat je kunt en kijk of zij een mooi schrift ontwikkelt of niet.


    kijk, vorig jaar belde ik naar de school om te vragen wat beter is. hoofdletters vonden zij beter. want die komen veel later op school.

    en de deskundige die we hadden gezien vertelde dat 1 ding heel belangrijk was: als zoontje ineeens alles zou over gaan schrijven moesten wij bellen. want dat is niet goed zei ze. (net als vele begaafdheid deskundigen behandelt zij ook leeshandicaps)
     
  20. Arevinol

    Arevinol VIP lid

    7 okt 2007
    7.759
    3
    0
    mama!
    Ik corrigeer idd altijd achteraf.
     

Deel Deze Pagina