Pas geleden in de krant (lees: nu.nl) gelezen dat mandarijnen behoorlijk bespoten worden met allerlei troep. Nu hebben wij dus een mandarijnen monster hier bij ons in huis die het liefst de hele dag door mandarijnen eet. ZL eet zo 2 a 3 stuks fruit per dag weg en soms wel meer maar om nu mandarijnen te gaan geven die bespoten zijn met allerlei troep vind ik nou niet zo geweldig. En daarbij fruit hoort toch gezond te zijn?? Nog meer mensen die dit hebben gelezen? En zijn jullie daar ook oplettender op geworden? Ik merk van mijzelf dat ik nu vaker biologisch haal.
Zit toch een schilletje op de mandarijn? Zal niet alles tegenhouden maar vind ik wel een verschil maken. Sowieso was en schil ik alles. Hier gaan er ook veel mandarijntjes doorheen en op het kdv ook. Die hebben zeker geen biologische.
Ik let er niet op. Alles word bespoten, zeker alle fruit en groenten dus als je daar op moet letten mag je niks meer eten buiten de fruit en groenten uit je eigen tuin nadat je grond is goedgekeurd. In onze tijd was het misschien net zoals nu en wij hebben er ook (nog) niks aan overgehouden
Ja aan de ene kant heb ik dat dus ook, ik ben er ook volwassen mee geworden maar omdat het op het nieuws was zaten we er wel aan te denken zeker ook omdat ZL zo 4 mandarijnen per dag weg eet als hij er de kans voor krijgt (zoon eet nauwelijks zoet en houdt veel meer van fruit en dan het liefst mandarijnen en eet dus 2x per dag fruit)
Bij de biowinkel halen, dan zit er geen zooi op. Verder zitten er op alle groenten en fruit een hoop bestrijdingsmiddelen, mandarijnen zijn geen uitzondering.
Hmmm en ik vond mijn kind nog wel zo gezond hahaha.... Tja dan maar gewoon het fruit beperken naar 2 stuks per dag???
Biologische mandarijnen. Scheelt toch al iets. Minder bespoten en dan met schil dus minder last denk ik?
Wij hebben elke week een bio tas met groenten en fruit van plaatselijke teler. Zij gebruiken helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Dus wij eten hier heeeeerlijk mandarijnen! Ik zag pas bij de jumbo dat er zelfs op het etiket staat: behandeld met ........ Nee, Dankje...
Eeuuhh hoeveel mandarijnen groeien op een biologische manier bij een plaatselijke teler? Of bedoel jij dan puur Nederlands fruit? Als je in de winter fruit wilt eten in Nederland vind ik het echt knap om dat bij een plaatselijke teler te halen. Wat groeit op dit moment -op een natuurlijke manier- in Nederland?
Stelt niks voor? Sorry, geloof je niet. Heb je een (betrouwbare!) bron? Wij eten zelf ook lang niet altijd biologisch. Maar als het om bestrijdingsmiddelen gaat die je niet binnen wil krijgen moet je het meeste niet-biologisch groenten en fruit gewoon laten liggen.
Ik heb het wel gelezen maar we eten nog gewoon mandarijnen.Vorige week had de jongste er één gepakt en zat hem toen met schil en al op te peuzelen.Dit is natuurlijk niet de bedoeling haha Mijn man komt uit een tuindersfamilie en 30-40 jaar geleden werd ook alles bespoten met puur gif en ze zijn er met zijn allen niet minder van geworden. Wordt soms weleens moe van al dat media gebeuren.Alles is slecht en niet goed blablabla We moeten toch ergens dood aan gaan met zijn allen denk ik dan maar. Ben erg nuchter moet ik zeggen.
Inderdaad. Wil je het echt goed doen, dan zou je alles echt zelf moeten gaan verbouwen. Dan weet je zeker dat er geen gif in zit.
Nou ja, zijn er niks minder om geworden...... dat hoor je zo vaak als het om eten gaan, maar het aantal gevallen van kanker etc. neemt wel heel hard toe de laatste decennia hoor. Dat moet toch ergens vandaan komen.... Maar wij eten ook gewoon mandarijnen hoor, onze baby het liefst met schil en al (hoewel we dat wel proberen te voorkomen uiteraard).
Dat artikel waarover het gaat, is gebaseerd op een artikel uit, ik dacht, 2010, in elk geval eentje van een aantal jaren terug. Om de een of andere reden is dit weer heel erg omhoog gehaald, terwijl de mandarijnen tegenwoordig al een stuk minder gifstoffen bevatten. Met andere woorden: ik zou ze nog steeds niet met schil en al opeten, maar me ook niet al te veel zorgen maken.
Het verschilt volgens artikelen van eind 2013 ook per supermarkt. Jumbo en C 1000 schenen bijvoorbeeld de meeste gifstoffen op te vinden zijn. Lidl een van de minste. Maar geld echt niet alleen voor mandarijnen, alleen was dit onderzoek specifiek daar naar. Zonder die publicatie had je het dus niet geweten en zorgeloos mandarijntjes gegeten... Vergeet niet alle gifstoffen in vis, hormonen en antibiotica in vlees, genetische manipulatie van zo'n beetje alles wat op je bordje komt... De vraag is dan idd wat je daarmee doet...