Zag er net een stukje van op het nieuws, maar had het al vaker gehoord. Dat ouders hun kinderen extra laten bijscholen op citotraining. Dus geen bijles vanuit school, maar buiten school een instituut oid. Wat vinden jullie hiervan?? Zal mijn ongezouten mening ook gelijk geven: ik vind het belachelijk! Een kind heeft het niveau dat het heeft en extra citotraining levert alleen maar vals resultaat op. Een leerkracht heeft allang een beeld en advies over een kind.
Ik zag de titel en dacht gelijk het zelfde als jouw post.. Ik vind het dus ook "nep" en dan wie doe je e een plezier mee? Je kind niet want die gaat dan naar havo terwijl hij eigenlijk misschien veel beter af is op het vmbo.
Ik weet niet of het echt bijscholing is maar hier op school hadden ze afgelopen maand wel citotraining. Maar dat was meer om vertrouwd te worden met de manier van toetsen etc.
Ja, ik vind het ook echt onzin. Sowieso houd ik niet van al die prestatiegerichtheid en m.i. zou er niet zo'n grote waarde aan de Cito moeten worden gehecht. Een Cito is een momentopname en ik denk dat een leraar veel beter een schooladvies kan uitgeven aan de hand van de prestaties van het hele jaar.
nee daarom zette ik er ook al bij dat het dus niet van school uitgaat. Dit zijn ouders die zeker 30 euro per uur betalen om hun kind na school bij te scholen zodat ze hoger scoren. Wat jij vertelt gebeurd overal volgens mij...is ook goed.
Weet niet wat ik er van moet vinden. Stel ze leren goed voor cito. Ze gaan naar de havo en daar blijkt dat ze het helemaal niet aan kunnen je kunt denk zo veel willen als ouder. Maar uit eindelijk moet elk kind het toch zelf doen met of zonder extra cito training.
Zo buiten school om, wat belachelijk. Wie hou je dan voor de gek? Je kind of jezelf? Wat heb je aan een uitmuntende cito score als je kind tijdens normale toetsen en onder schooltijd normaal presteert. Raaaaaarrrrr.
Persoonlijk vind ik het belachelijk. Een kind is uiteindelijk beter af als hij op zijn eigen niveau werkt. Ik ken een aantal mensen die gepusht zijn vwo te doen en uiteindelijk zijn ze allemaal of meteen afgezakt naar de havo of hbo gaan doen na hartstikke ongelukkig te zijn geweest, op hun tenen te hebben gelopen en dingen net even minder snel begrijpen dan de rest. Ik ben voor stimuleren maar tegen dat gepush.
Ik vind dit geen overbodige luxe. Pas in de eerste is mijn NL docent erachter gekomen dat ik dyslectie had. Althans hij vermoede het. Op de basisschool heb ik 12 jaar lang gehoord dat ik dom was, niet kon rekenen en niet aan taal kon doen. Ik werd letterlijk vernederd voor de klas. Dan moes ik voor het bord staan en iets opschrijven waarvan ik het antwoord niet wist omdat ik de vraag niet begreep. Heel vernederend als je hele klas met zijn vinger in de lucht zit al zuchtend en wachtend op jouw antwoord. Mijn Cito was dan ook erg slecht (al die mini hokjes, wat moest ik ermee?!) ik snapte niks van de Cito of het doel. Ik kon de vragen des tijds niet lezen, te klein en begrijpend rekenen was helemaal een drama! Via een test was dan ook vast gesteld 100% score op zowel dyslectie als dyscalculie. Door middel van extra bijscholing leerde ik anders lezen en anders rekenen. Wilde ze mij op de basisschool naar de (toen nog) lOM school hebben heb ik door extra hulp havo en hbo kunnen doen en nee het was niet zwaar, ik voelde mij eindelijk erkend, ik vond het leuk en ik snapte wat ik aan het doen was! (Mijn presentaties waren ook altijd mijn sterke punten). En dit omdat ik anders leerde rekenen en lezen. Het gaf mij ook meer zelfvertrouwen. Als onderwijs assistente (na de pabo gedaan te hebben) merkte ik ook aan veel kinderen dat zo een training er niet is om ze beter te laten scoren (althans dat is niet mijn intentie) maar om de onzekerheid bij zo een kind weg te nemen.
Ligt er aan wat ze er mee trainen. Sommige kinderen vinden toetsen moeilijk om te maken maar hebben wel het niveau, sommige kinderen vinden toetsen eng. Ik denk overigens dat je kunt trainen wat je wilt, maar als het niveau er niet is zal dat echt niet helpen. Je krijgt echt niet ineens een geweldige score als je normaal net gemiddeld scoort.
Ik ben overigens niet tegen bijles, alleen tegen het gepush van ouders die er niet tegen kunnen als hun kind niet naar het vwo (of havo) zou kunnen. Ik heb een tante die dit heel erg bij haar zoontje doet omdat ze er niet tegen kunnen dat het jochie misschien wel gewoon op havo niveau werkt. In gevallen zoals de jouwe is het uiteraard mooi dat dit mogelijk is!
het gaat hier dus niet om bijles, maar puur trainen trainen trainen....er zijn natuurlijk altijd scholen die de plank misslaan, maar over het algemeen worden zwakke leerlingen op school genoeg voorbereid. Ik heb zelf dyscalculie, maar wel de havo gehaald.
In mijn tijd (jeetje wat klink ik nu oud) en dat is 23 jaar gelden was het een taboe en nog niet echt erkend. In de eerste kreeg ik training in faalangst en het maken van examens. Dit heeft mij enorm geholpen. Trainen om het trainen vind ik onzin, maar vraag mij af of je zoiets kan trainen. Uiteindelijk gaat het toch om de vragen die gesteld en beantwoord moeten worden. Als je leert hoe je zinnen moet leren lezen (begrijpend lezen) kan dat net dat stukje faalangst en onzekerheid wegnemen.
Ik heb er geen problemen mee als ouders ervoor kiezen om hun kind extra te trainen. Juist door extra oefening bouwt een kind 'kapstokjes' op, krijgen kinderen meer inzicht in de stof en meer zekerheid om het beste uit zichzelf te halen. Ik ben er wel op tegen als ouders een extern bureau inschakelen om een vertekende CITO-score af te dwingen. Vroeg of laat loopt het kind 'tegen de lamp', waar het misschien onzeker van word en dan blijkt 'alles voor niets' te zijn geweest (verwachtingen van ouders die niet waargemaakt kunnen worden).
Ik vind het eigenlijk helemaal nietzo raar. Ik zelf had super laag gescoord terwijl de leraar dit helemaal niet van mij verwacht had. Toch hebben ze mij ondanks dat toen gewoon naar mavo gestuurd om mij 2 jaar later op vwo niveau te zetten, zonder dollen. Mijn school/leer motivatie was toen helaas al ver heen...
Ts, als jouw kind later op het VMBO/havo/vwo zit, laat je hem haar dan ook geen examentraining doen? Dit is ook een kwestie van oefenen en vertrouwd raken met de manier van vragen. Zelfvertrouwen kweken. Ja, ik ben het ermee eens dat de Cito-toetsen overschat worden en dat de leraren het beste advies geven. Maar extra training kan ook geen kwaad! (En ik ben docent)