Ik geloof niet eens dat het werkt... extra trainen voor de CITO... Je kunt nog zoveel van dat soort vragen oefenen maar op de toets krijg je gewoon andere vragen, andere getallen, andere voorbeelden etc. Als je dan niet het inzicht hebt, het niet begrijpt, blijf je het moeilijk vinden. Ik ben overigens zelf leerkracht en heb groep 8. Morgen gaan ze bij ons de toets maken. Ben benieuwd! Ik oefen inderdaad altijd van tevoren een aantal opgaven om aan de toets te wennen en nog wat dingen door te nemen. Maar neem maar van mij aan, in al die jaren dat ik dit doe, heb ik nog nooit een uitslag gezien die verrassend veel hoger of juist lager was. Een kind dat bijv. rekenen moeilijk vindt, kun je heel veel rekenopgaven laten maken en uitleggen maar zal op de toets zelf toch tegen problemen aanlopen.
Nou ik vind het eigenlijk juist wel goed. Misschien open je wel een deur die anders gesloten was gebleven. Als je kind echt geen havo aan kan, zal het wel teruggeplaatst worden. Ik pleit eigenlijk voor veel meer betrokkenheid van ouders, en veel meer bijscholingscursussen. Ik merk dat als mijn zoon het moet doen met de kennis die hij op school aangeboden krijgt slechtere cijfers haalt dan wanneer ik het hem nog eens uitgelegd heb. Mijn zoon heeft echt wel baad bij meer aandacht.
Tegen de tijd dat een kind de cito eindtoets maakt, is de school al ongeveer 7 / 7,5 jaar met een kind aan het werk. Al die jaren hebben de ouders als het goed is ook het nodige bijgedragen. Als het niet inhoudelijk is op de lesstof, dan in ieder geval door hun kind te motiveren en te stimuleren. Denkt iemand nou echt dat zo'n traningsbureau in een paar sessie voor elkaar krijgt, wat de school en ouders al die jaren niet gelukt zou zijn? Dan hebben we wel erg weinig vertrouwen in onszelf en in elkaar! Het zal de uitslag heus kunnen beïnvloeden (niet altijd positief, trouwens) maar uiteindelijk schiet je kind er niks mee op. De score voor de cito-toets is misschien iets hoger, maar een kind wordt echt niet slimmer van dat soort trainingen. En ze doen in een paar van die sessies echt niet zo heel veel extra kennis en vaardigheden op dat ze daardoor ineens een hoger type vervolgonderwijs aankunnen. Wat betreft de reacties dat de cito-score leidend zou zijn bij het aanname beleid van de middelbare scholen: dat beeld herken ik niet. Hier in de regio is dat niet het geval. Wel is het zo dat de vo scholen best weten welke basisscholen over het algemeen hoed advies geven en welke scholen (al dan niet onder druk van de ouders) het advies ophogen. Bij dat soort scholen wordt wel iets nadrukkelijker naar de cito-scores gekeken. Overigens komt de uitslag van de cito eindtoets straks later binnen, pas na de inschrijvingen op de middelbare school. Dus de vo-scholen die er zijn die (nog) afgaan op de cito score, hebben straks pech.
Ik vind het schandalig. Schandalig dat mensen hier geld mee verdienen en schandalig dat er ouders zijn die willen dat hun kind hoger scoort dan bij het kind past. Vandaag gaat mijn groep ook de Cito maken. Ik hoop en ga er vanuit dat ze laten zien wat ze kunnen, zoals wij ze inschatten. Ik heb ook een kind die RT heeft gekregen omdat z'n drempelonderzoek heel laag uitviel, terwijl hij havo advies van mij heeft gekregen. Moeder zei (na 5x RT) dat de RT'er hem echt een vwo kind vindt en dat hij zó geconcentreerd etc is. Daar word ik echt boos van. Je legt n enorme druk op t kind om te presteren, dus hij is al weken gestresst. Daarnaast kent de RT'er het kind amper 5 uur en die zou dan een beter beeld van het kind hebben? Belachelijk. Ze zegt gewoon wat ouders willen horen, meer niet. Ik vind Cito een belachelijke toets. Wie bedenkt dat kinderen van 12 jaar 3 ochtenden getoetst kunnen worden? Laat staan dat ze erop getraind worden. Ik raad het echt iedereen af; je maakt een kind alleen maar onzeker. Wat je wel kunt oefenen is de manier van vragen benaderen. Die is bij Cito toch net iets anders dan bij een methodetoets.
Ik weet niet.. Mijn Cito score was 531 (vbo niveau) en mijn leraar heeft moeten praten als brugman om mij op de mavo te krijgen. Na brugklas met tienen naar de havo overgeplaatst, daarna hbo en universiteit gedaan. Zonder problemen. Heb me laten testen en blijk juist heel slim te zijn. Misschien had ik toentertijd door de Cito training wel een accurater beeld van mezelf kunnen geven. Heb later die leerkracht nog gesproken en hij zei dat hij zeker wist dat ik havo aankon, maar hoger dan mavo kreeg hij me niet geplaatst.
Er is destijds wel een eindtoets afgenomen (en op de bs gebruikten ze ook het lvs), maar niet met zo'n zelfde soort uitslag als de cito (dus bijv. geen eindscore van bijv. 545). Het was een toets die de studievaardigheden toetste, maar ook de sterke en zwakke punten van het kind op psycho sociaal gebied en de interesses van het kind. Ik was er heel blij mee, want het gaf echt een heel goed beeld van mijn zoon (precies zoals wij al dachten!). Helaas doet de bs van onze kinderen nu ook mee aan de cito eindtoets, omdat ze in een cluster zijn gegaan en daar deden ze wel de cito. Aangezien de scholen voor vo hier in de omgeving meer afgaan op het advies van de bs, heb ik er alle vertrouwen in!
Wat een hoog " doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg" gehalte weer. Typisch Nederlands. We leven idd in een prestatiegerichte maatschappij ... Dat is al heel lang. Alleen vroeger werd dat anders geuit. Waar vroeger de meeste ouders het met de juf/meester eens waren op schoolgesprekken en hun kinderen zelf pushten, zijn de meeste ouders nu van de afdeling " nee hoor, niet MIJN kind" en heeft de school het vaak per definitie fout. En die gaan hun heil buiten de school zoeken. En soms ook terecht. Want aan het niveau van sommige leraren schort het nog wel eens. Ik ben er niet per definitie op tegen. Ik ben zo'n kind, mijn moeder heeft krom gelegen om mij bijles te geven, omdat die zag dat er veel meer inzat dan dat ik liet zien. Had ze dat niet gedaan, had ik onder mijn niveau gezeten en ik geloof niet dat ik daar heel erg gelukkig van zou zijn geworden. Misschien zou her zo kunnen zijn dat ouders veel meer potentie zien in hun kind dan dat de school kan aanbieden. En dat daardoor je kind niet alles uit de kast haalt, geen uitdaging ziet. En dat het daardoor door een slechte test adviezen krijgt dat gewoon niet aan het niveau van het kind kan tippen. Ik zal je zeggen, mocht ik dat in mijn kind zien, dan zal ik ook echt wel kijken naar bijles/training. Omdat ik vind dat ik als ouder verplicht ben om met mijn kind te werken en haar de tools te geven die ze nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.
heerlijk juist dat is nl en daarom ben ik blij dat ik hier woon..we hoeven hier niet net als in de rest van de wereld maar presteren presteren presteren. En mensen die dat wel prettig vinden die kunnen beter emigreren naar ergens waar de maatschappij wel zo is. En als je al geen vertrouwen hebt in het niveau van de leerkrachten hier, dan zou ik mijn kind hier echt niet op school doen. Als een ouder constant twijfel heeft dat een kind niet genoeg laat zien dien je daar veel eerder iets mee te doen dan een paar weken voor de cito puur citotraining te gaan doen, want dat heeft helemaal niks meer te maken met een kind wat niet duidelijk uit de verf lijkt te komen. Sowieso krijg ik ontzettend de kriebels van ouders die menen dat hun kind een bepaalde gave/niveau heeft wat er dan op school steeds maar niet uit blijkt te komen...brrr wie hou je dan voor de gek vraag ik mij af. Het lijkt wel alsof vmbo en mbo later gewoonweg geen opties meer zijn in deze maatschappij..vreselijk is dat, als moet groter, beter, mooier..het lijkt hier onderhand amerika wel.
Jij gaat er maar vanuit dat ouders meer willen dan hun kind kunnen. Misschien zien ze in hun kind meer dan dat er op dat moment uitkomt.Hoe vaak lees/hoor je niet dat scholen niet die uitdaging kunnen leveren wat een kind nodig heeft. Kan ook he! Daar zit nog wel een wereld van verschil tussen. Daarbij, als onze dochter ook maar iets op ons lijkt, denk ik dat ze geboren is met een dosis ambitie. En daar is echt helemaal niets mis mee. Maar tegenwoordig is dat bijna een vies woord ... ambitie. Nederland draait op een kennis economie. Dat is waar we goed in zijn, of althans waren, want de kennis holt zienderogen achteruit. Waarom denk ik dan? Zo nergens voor nodig. En ja, ik zal zeeeer kritisch kijken naar het niveau van de leraren en daar zijn Cito's dan wel weer een hele handige tool in. Desnoods gaat ze over de grens op school in België. Ik krijg ook de kriebels, maar dan van ouders die menen dat hun kind lekker moet doen waar ze zin in hebben, terwijl het duidelijk is dat er meer in zit. Want pushen is bijkans een zonde.
Hier krijg ik dan weer de kriebels van... natuurlijk moet je je kind niet naar iets pushen wat ie niet aan kan en is vwo ook niet alles. Maar als dat niveau er wel is, waarom zou je daar dan geen gebruik van maken? Als mijn kind VMBO niveau heeft, prima! Dan kan hij zich daar naar beste kunnen ontwikkelen. Maar als mijn kind een hoger niveau heeft dan ga ik hem uiteraard niet op het VMBO weg laten kwijnen omdat presteren een naar woord zou zijn. En over je eerste opmerking: er is in Nederland ruimte genoeg voor mensen die anders denken... Wat dat betreft ben ik het volledig met syzyq eens: dat doe maar normaal gedoe mag ook wel eens afgelopen zijn... elk kind is bijzonder en verdient het om op zijn/haar niveau het beste uit zichzelf te halen.
Nee dat is wat veel ouders denken dat er mee in zit, maar vaak blijkt al dan niet op vervolgonderwijs wat anders. Want ken er genoeg hoor..constant maar bijles e.d. om dat vwo maar te halen en op de universiteit vallen ze allemaal uit. Ik ben er absoluut niet op tegen om uit je kind te halen wat erin zit, maar ook echt wat erin zit en niet wat jij als ouder wil dat erin zit. Het overgrote deel van die ouders wil miet dat hun kind ZIJN maximale niveau bereikt, maar HET maximale niveau, want iets minder dan vwo is gewoon geen optie voor dat soort mensen. En jij gaat op een toekomstige school van jouw kind alle leraren persoonlijk aan een test onderwerpen ofzo, om hun niveau te testen?? Want de uitslag van de eindcito geeft echt niet het niveau van de lerrkracht weer, maar de capaciteiten van de leerlingen, zij maken die toets nl.En als in groep 4 of 5 blijkt dat de school je tegenvalt, dan haal je je kind eraf ofzo..op zoek naar een school waar betere leerkrachten staan?
Wegkwijnen op het vmbo Ken een aantal mensen die absoluut havo/vwo materiaal zijn, maar vmbo zijn gaan doen omdat zij daar nu eenmaal het meest gelukkig van worden..omdat daar de richting te vinden is waar zij later terecht willen komen. Omdat ze doodongelukkig van al dat theoretische worden. Maar jouw kind moet dan sowieso vwo gaan doen als het dat aankan?? En als hij dus (ik noem maar wat) hovenier wil worden heeft tie dus dikke vette pech?? Want met een vwo en later wo opleiding kan hij dat wel vergeten, dat is gewoonweg niet te betalen om hem in dienst te nemen.
Ik denk ook niet dat het helpt .. Als je kind met bepaalde vakken moeite heeft zul je ze daarbij al eerder moeten steunen en moeten oefenen en niet alleen om ff de citoscore op te krikken.. en als je dan daarna er weer mee stopt ? Wie hou je dan voor de gek ?
Ook met een havo of vwo opleiding kun je een mbo opleiding gaan doen hoor. En een opleiding als hovenier is er dus ook op HBO niveau... Als mijn kind naar de middelbare school gaat dan heeft het nog geen idee van wat er allemaal mogelijk is. Op dat moment kijk ik idd eerder naar niveau dan naar wat een 12 jarig kind denkt dat het later wil worden. En uiteraard zal ik ook kijken naar de manier waarop mijn kind leert, maar dat weet je op dat moment al want dat komt er op de basisschool ook wel uit.
Die hovenier was maar een voorbeeld omdat ik er toevallig 1 ken met zo'n verhaal. En je kunt dan wel een mbo opleiding gaan doen, maar wat als er hbo/wo potentie in jouw kind zit..wat doe je dan na de havo/vwo...luister je dan wel naar wat een 16 jarige wil doen of kijk je dan nog steeds meer naar niveau?
Ik als docent in het VO vind deze ontwikkeling echt verschrikkelijk. Door dat vele oefenen van de CITO komen er geen reële resultaten naar boven. De adviezen van de basisscholen, worden vaak te hoog. Staat goed voor de basisschool want veel ouders kijken toch naar die prestaties. Maar het is niet geheel terecht. De kinderen komen in het VO terecht, maar zitten boven hun niveau. Dan gaan ze afstromen, slecht voor hun zelfvertrouwen en motivatie meestal. Slecht voor de naam van de school die het VO aanbied. Zij hebben namelijk veel afstromers. Het is een veel voorkomend probleem. Daarom is er hier nu in de stad een werkgroep tussen de mensen uit het PO en het VO om te zorgen dat die te hogen beoordelingen vanuit de basisscholen veranderd gaan worden. CITO scores blijven belangrijk maar adviezen van de leerkrachten zelf worden nu veel belangrijker. Juist door deze rare oefening voor die CITO eindtoets....
Met 16 - 18 jaar weet een kind al veel beter wat het kan en wil. Uiteraard is er dan meer zeggenschap. Wat betreft vervolg opleiding zal ik mijn kind niet een bepaalde richting op duwen. Maar ik zal hem wel laten zien wat er mogelijk is zodat hij zo goed mogelijk een keuze kan maken. Overigens is het ook zo dat als je naar het vmbo zou gaan met havo/vwo niveau je ook keuzes afsluit! Stel dat je dan later alsnog zou denken, ik wil biologie of geneeskunde studeren dan kan dat niet meer. Het is makkelijker om met vwo niveau naar het MBO te gaan dan met VMBO niveau naar de universiteit.
Ik heb zelf de havo gehaald terwijl er uit mijn cito een matige mavo (in die tijd) kwam. Ik was heel teleurgesteld, want ik wilde per se de havo voor een bepaalde opleiding. Mijn leraar uit groep 8 zei....geef absoluut niet op, want je gaat het halen! Als 11 jarige wist ik dus heel goed wat er allemaal mogelijk was. Op een scholengemeenschap aangemeld waar ik de kans kreeg mij te bewijzen en dat lukte..na 3 maanden werd ik in de havo klas ingedeeld. Mijn ouders hebben mijbaltijd de keuze gelaten...ga je er keihard aan trekken om die havo te halen of ga je mavo doen wat ook helemaal prima is. Ik koos voor dat laatste en heb het gehaald. Met mn 15e naar het hbo wat vies tegenviel (vooral de richting die ik deed op mijn leeftijd) half jaartje gewerkt en toen nagedacht wat ik wilde. Koos toen mbo, veel mensen snapten niet dat mijn ouders dat toestonden...MAAR mbo terwijl je havo gedaan hebt. Maar ik doe nu wat ik het allerliefste doe! Alle keuzes dus zelf gemaakt.